Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 06:07

Live Review: Jojo Mayer + Nerve @ Fuzz Live Music Club, 14/4/2017

Written by 

Όσοι βρέθηκαν στο Fuzz Club την Κυριακή, σίγουρα δεν είδαν φως να έρχεται από τα ενδότερα του venue και εισήλθαν έτσι απλά. Η συντριπτική πλειοψηφία γνώριζε τι ακριβώς επρόκειτο να δει, ελάχιστοι ήρθαν από απλή περιέργεια τι καπνό φουμάρει τέλος πάντων αυτός ο πολυθρύλητος Ελβετός ντράμερ Jojo Mayer, του οποίου το βιογραφικό κοσμείται από τα ονόματα των Dizzy Gillespie & Nina Simone. Ο χώρος δεν μας έχει συνηθίσει σε αυτούς τους ήχους και οπωσδήποτε το άνοιγμά του σε ένα διαφορετικό κοινό και μια διαφορετική προσέγγιση (να θυμίσουμε πως προηγήθηκαν οι παράστασεις των Dirty Granny Tales λίγες μέρες πριν, επίσης πρακτικά εκτός του συνήθους ηχητικού πλαισίου του venue) έχει ενδιαφέρον και πρέπει να αγκαλιαστεί από το κοινό ως η εναλλακτική πρόταση σε χώρους που ευνοούν τους καθήμενους.

Εξαιτίας του ωραρίου της ραδιοφωνικής εκπομπής μας στο Indieground Radio, δεν παρακολούθησα το σετ του Bit-Tuner που προηγήθηκε, επίσης Ελβετού αλλά με κύρια κατοικία τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα (!). Με το πρώτο CD των Screaming Headless Torsos ανά χείρας, μπήκα λοιπόν απευθείας στο ψητό, μόλις λίγα λεπτά πριν ανέβει στη σκηνή ο Jojo Mayer μαζί με τους Nerve, την μπάντα του τα τελευταία αρκετά χρόνια. Φυσικά, μιλώντας για μουσικούς που προέρχονται από τη jazz, δυσκολότερο να συναντήσουμε βαρύγδουπες εισαγωγές, ροκσταριλίκια, πυκνούς καπνούς, έντονα και περίτεχνα φώτα… ψέματα, από αυτά τα τελευταία είχε και οι φωτογράφοι στο photo pit μακάριζαν(-με) την τύχη τους για τις όμορφες εικόνες που θα συλλάμβανε ο φακός τους. Έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται για το πλέον τυπικό συγκρότημα. Εκτός αν γνωρίζετε πολλά μουσικά σχήματα, ανεξαρτήτως ύφους, στα οποία ο (αφανής στην σκηνή, εμφανής στην κονσόλα που στήθηκε στην πλατεία του Fuzz) μηχανικός ήχου (εδώ ο Aaron Nevezie) που είναι υπεύθυνος για τα ηχητικά εφφέ θεωρείται κανονικό μέλος της μπάντας και εμφανίζεται μονίμως στις προωθητικές αφίσες! Τυπικό και φυσικό επακόλουθο αυτού: ένας ήχος μαγικός, καθαρός και ογκώδης, ιδανικός για ακρόαση και για χορό.

Στο σετ του Jojo Mayer κυριάρχησε ο αυτοσχεδιασμός, όσο και αν αναγνωρίζονταν συγκεκριμένες μελωδίες μέσα από τη δισκογραφία του. Το δήλωσε και ο ίδιος ο ντράμερ σε ένα από τα ελάχιστα διαλείμματα που έκανε για να απευθυνθεί στο κοινό και να εξηγήσει, τρόπον τινά, τη φιλοσοφία του σχήματος: “Μία συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία”. Πάντως υποθέτω πως, και καθόλου εξοικειωμένος να μην ήταν κάποιος με τη δισκογραφία του (στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται ποτέ στις συναυλίες, το feeling μετράει πάνω απ’ όλα…), θα μπορούσε να παρακολουθήσει πολύ άνετα ένα από τα πιο ρυθμικά live που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στον συγκεκριμένο χώρο.

 

Οι ρυθμοί και οι ήχοι που παράγονταν από τους τρεις μουσικούς (τέσσερις, είπαμε…) με αναλογικό τρόπο έφερναν στο νου περισσότερο την... techno και λιγότερο τις jazz καταβολές της μπάντας, όμως ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από jazz. Ακριβέστατο το δελτίο τύπου σε αυτό το σημείο! Η μουσική τους, προκλητική για το μυαλό αλλά και για τα πόδια, καθώς ουσιαστικά σε κανένα σημείο δεν μας άφησε να μην κινούμαστε. Βέβαια, ειδικά στο ξεκίνημα, ήταν αναπόφευκτο να μην ρίχνεις ευλαβικές ματιές προς τα ντραμς, για να τσεκάρεις τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει τους ρυθμούς του στο σετ του ο ασταμάτητος Mayer - μία ρυθμική μηχανή που αβαντάρεται βέβαια λόγω του ύφους που έχει επιλέξει να παίζει με τους Nerve, αλλά χάρη στις ικανότητες και την εμπειρία του (στις αναποδιές, π.χ όταν προς στιγμήν έχασε από τα χέρια του μία μπακέτα, αλλά συνέχισε κανονικά και ανεμπόδιστα μέχρι να πάρει μία εφεδρική) υποστηρίζει και κάνει δικό του το ύφος, καθιστώντας το μοναδικό και copyrighted, θα έλεγε κανείς.

 

Οι μουσικοί που πλαισίωναν τον Mayer επάνω στην σκηνή καθήλωναν με το παίξιμο και τη συνεργασία τους. Ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον μπασίστα John Davis που με έστειλε πολλές φορές με τις ουσιαστικές εκτελεστικές και δημιουργικές ικανότητές του, χρησιμοποιώντας την πεταλιέρα του στο μάξιμουμ. Παράγοντας απόκοσμους πολλές φορές ήχους στο μπάσο του, ήταν μια ορχήστρα μόνος του και ομολογώ πως θα ήθελα να τον δω και σε κάποιο solo act αν διαθέτει τέτοιο. Δεν μπορώ να αφήσω έξω όμως τον Jason Bergson, ο οποίος είχε αναλάβει το ηλεκτρονικό κομμάτι. Τονίζω το “ηλεκτρονικό” σε αντιπαράθεση με το “ψηφιακό”, διότι κατά κανόνα δημιουργούσε ο ίδιος σε πραγματικό χρόνο τις λούπες που ακούγονταν, πατώντας ο ίδιος τα πλήκτρα την ίδια στιγμή ή αλλάζοντας τις συχνότητες στους συνθετητές του - ξέρετε, όπως “παλιά”. Οι μουσικοί κοιτάζονταν συνεχώς εμπνεόμενοι ο ένας από τον άλλον ή ακολουθώντας τους ρυθμούς του bandleader, όσο κι αν φαινομενικά οι ρόλοι ήταν ισότιμοι.

Και στο τέλος της βραδιάς, τι έμεινε; Μία μπάντα, κουρασμένη αλλά ευδιάθετη να κλείνει αυτό το leg της περιοδείας της με τον καλύτερο τρόπο. Ένα κοινό να χειροκροτά με ειλικρινή ένταση  και με θέρμη να προσκαλεί ξανά στην σκηνή την μπάντα, και μετά το τέλος του live να περιμένει υπομονετικά για κουβεντούλα, φωτογραφίες και αυτόγραφα. Μιλώντας με τα μέλη της μπάντας μετά το τέλος του live, μάθαμε αυτό που περιμέναμε: λόγω των δυνατών vibes της μουσικής τους, προτιμούν να παίζουν σε χώρους ορθίων σαν το Fuzz, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να χορέψει και γενικότερα να επικοινωνήσει αμεσότερα με την μπάντα, ώστε και εκείνη με τη σειρά της να “επιστρέψει” αυτήν την ανάδραση ανεβάζοντας επίπεδα το live. Υποψιάζομαι πως, μετά και το σχετικό word of mouth, η τρίτη φορά δεν θα αργήσει για τους Nerve.

 Κείμενο / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα