Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 21:00

Συνέντευξη: Goatsnake (Greg Anderson)

Written by 

Λίγο πριν από την εμφάνιση των Goatsnake στο An Club (Κυριακή 7 Ιουνίου) ο Μιχάλης Κουρής μίλησε τηλεφωνικά με τον κιθαρίστα (και ψυχή της Southern Lord Records) Greg Anderson για λογαριασμό του Soundgaze. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα πολλά και ενδιαφέροντα που μας είπε.

Θα εχεις νέο άλμπουμ με τους Goatsnake φέτος, μετά από ένα διάλλειμα 15 ετών, κατά την διάρκεια του οποίου φυσικά συνέβησαν και διάφορες αλλαγές μελών στην μπάντα. Ήταν αυτή η σωστή στιγμή για να βγει ένας δίσκος;

Ξεκινήσαμε να παίζουμε ξανά μαζί με τον αρχικό μας ντράμερ (Greg Rogers) το 2010, όταν προσκληθήκαμε για να παίξουμε στο φεστιβάλ του Roadburn, κάτι που αποδείχτηκε καταλύτης για να παίξουμε μαζί μουσική ξανά. Τότε καταλάβαμε πόσο μας άρεσε να παίζουμε αυτά τα τραγούδια με εκείνη την σύνθεση. Μας προσκάλεσαν σε μερικά φεστιβάλ ακόμη, αλλά καταλάβαμε πως η ύπαρξή μας ως μπάντα προϋποθέτει να γράψουμε νέα τραγούδια και να κάνουμε καποιες νέες ηχογραφήσεις.

Ηχητικά τι θα πρέπει να περιμένουμε από το νέο άλμπουμ;

Είναι παρόμοιος με τον ήχο των προηγούμενων δίσκων, η μουσική είναι επηρεασμένη από τα βαριά μπλουζ και κυρίως από τους Black Sabbath, αλλά θέλαμε να την πάμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πιο ώριμο, άλλωστε η προηγούμενη φορά που κάναμε δίσκο ήταν πριν 15 χρόνια, οπότε σίγουρα το παίξιμό μας έχει βελτιωθεί από τότε. Και η μεταξύ μας συνεργασία είναι πολύ πιο στιβαρή πλέον και η χημεία της μπάντας τόσο δυνατή όσο ποτέ άλλοτε.

Σε λίγες μέρες παίζεις και στην Αθήνα, στο Αν Club...

...Έχω παίξει εκεί μερικά χρόνια πριν με τους Sunn 0)))

Τι θυμάσαι από εκείνη τη συναυλία; Οι παρευρισκόμενοι το θυμούνται ως μία από τις δυνατότερες σε ένταση συναυλίες όλων των εποχών.

Ήταν φοβερή εμπειρία, αρκετά χαοτική και με ένα στοιχείο κινδύνου, κάτι που λείπει από τις περισσότερες συναυλίες αυτόν τον καιρό. Σαν τις εποχές που ήμουν παιδί και πήγαινα σε Punk συναυλίες, και δεν γνώριζα ποτέ τι πρόκειται να συμβεί. Αυτό το στοιχείο του μυστηρίου και της έκπληξης… δεν ξέρω ακριβώς τι ήταν αυτό! Αλλά περάσαμε τρομερά, λατρέψαμε την Αθήνα και θεωρούμε τιμή μας που μπορέσαμε να έρθουμε σε σας, είμαστε κατενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από μια συναυλία των Goatsnake;

Four dudes playing their asses off! (σ.σ. η μετάφραση φυσικά περιττεύει). 
Είναι ξεκάθαρο; Τι άλλο να σου πω; Είμαστε μια heavy rock’n’roll μπάντα που θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα και θα «κλωτσήσουμε κώλους»!
 
Άρα άμεση μουσική, χωρίς φιοριτούρες, σόου, καπνούς κτλ.
Ε, δεν είναι και συναυλία Marilyn Manson!
 
Έχεις κάποια άλλα project που τρέχεις αυτήν την περίοδο;
Δουλεύω με τους Sunn 0))) όπως πάντα (σ.σ. προφέρεται Σαν, σκέτο, ας σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η αυθαίρετη προσθήκη του «Ο» στο τέλος, που για να είμαστε δίκαιοι γίνεται περισσότερο χάριν ευκολίας). Μουσικά αυτά είναι τα μοναδικά projects που με απασχολούν αυτήν την περίοδο.
 
Πως μπορείς να συγκεντρωθείς σε ένα μόνο project σου, καθώς, όπως και να το κάνουμε πρόκειται για διαφορετικά πράγματα;
Μουσικά και αισθητικά τα συγκροτήματα διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και αυτό κάνει όλη τη διαδικασία πολύ ενδιαφέρουσα για μένα. Αν ήταν παρόμοια, ποιο θα ήταν το νόημα; Οι Sunn 0))) είναι μια διαφορετική διέξοδος για μένα, βασίζεται περισσότερο στον πειραματισμό και την ελευθερία της φόρμας, ενώ οι Goatsnake έχουν πιο στιβαρό και πιο παραδοσιακό όραμα. Βασίζονται στην βασική rock παράδοση: μπάσο, κιθάρα, ντραμς και φωνητικά, με τραγούδια, συγκεκριμένες δομές κτλ.
 
Ο ήχος των Goatsnake ήταν πολύ δημοφιλής στα 90s γενικώς, όπως σήμερα στην underground ελληνική σκηνή. Στις ΗΠΑ ακούγεται ακόμη αυτός ο ήχος από τον κόσμο;
Δεν ξέρω αν το βλέπω με την έννοια της δημοφιλίας ή του σύγχρονου trend, αλλά η μουσική των Goatsnake βασίζεται στην μακροχρόνια μουσική παράδοση, βασικά heavy blues, ακριβώς όπως παρέλαβαν τα blues οι Black Sabbath, τα έπαιξαν βαρύτερα και τα αποσυμβόλισαν με διαφορετικό τρόπο. Για μένα αυτός ο ήχος δεν βασίζεται σε κάποια τάση της μόδας, για την ακρίβεια ξεπερνάει τη μόδα. Ίσως γι’ αυτό το λόγο η μουσική αυτή έχει παραμείνει στις καρδιές πολλών ανθρώπων. Και είναι πραγματική μουσική, έχει βάθος και ψυχή. Οποιοδήποτε είδος μουσικής έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πιθανότερο να συνεχίζει να εκτιμάται με την πάροδο του χρόνου.
 
Είσαι η κεφαλή μίας δισκογραφικής εταιρίας πολύ σημαντικής για τον ακραίο ήχο (σ.σ. μιλάε φυσικά για την Southern Lord). Πιστεύεις πως οι υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, το Tidal και όποιο άλλο υπάρχει αυτήν την στιγμή, βοηθούν τη μουσική γενικώς και τους καλλιτέχνες ειδικώς;
Κατά τη γνώμη μου, το internet και sites όπως π.χ. το Spotify υπάρχουν ώστε ο κόσμος να μπορεί να ακούει μουσική πιο ελεύθερα. Το αντιλαμβάνομαι ως σταθμό ακρόασης, όπως γίνεται στα φυσικά δισκοπωλεία των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν τέτοιες θέσεις και ο καθένας μπορεί να ακούσει το άλμπουμ που επιθυμεί (σ.σ. οι σχετικά παλαιότεροι θα θυμούνται σίγουρα κάτι αντίστοιχο και στα δικά μας δισκοπωλεία). Μόνο που τώρα βρίσκονται τα πάντα στις άκρες των δακτύλων μας. Άρα νομίζω πως πρόκειται για έναν καλό τρόπο για να ανακαλύψεις νέες μουσικές. Ελπίζω πως ο κόσμος θα κατανοήσει πως οι καλλιτέχνες και οι δισκογραφικές εταιρίες δεν θα υπήρχαν χωρίς την υποστήριξή του και ίσως τότε στηρίξει έμπρακτα όλο αυτό το σύστημα. Πιστεύω πως στην μουσική σκηνή του underground αυτές οι συμπεριφορές είναι πιο κοινές: το underground κοινό ανταποδίδει και βοηθάει τις μπάντες στις προσπάθειές τους. Γνώμη μου είναι πως η μουσική ψηφιακή επανάσταση έφερε πολλά οφέλη για την μουσική σκηνή του underground. Σε οικονομικό επίπεδο, βέβαια, καταλαβαίνω γιατί δεν ήταν και τόσο επωφελής!
 
Πιστεύεις πως το βινύλιο είναι ένας τρόπος για να επανέλθει το κέρδος στην πώληση της μουσικής;
Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους στην κοπή βινυλίων, διότι το κόστος κατασκευής τους είναι πολύ υψηλό. Αλλά σε αυτήν την χασούρα έρχεται να αντιταχθεί το κέρδος από τις ψηφιακές πωλήσεις. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Προσωπικά όμως είμαι ευχαριστημένος που το μουσικόφιλο κοινό ακούει ξανά από βινύλια, διότι πιστεύω πως πρόκειται για το πλέον κατάλληλο μέσο για να ακουστεί μουσική, όχι μόνο όσον αφορά την ηχητική ποιότητα, αλλά και το χρόνο προσήλωσης του ακροατή. Να έχεις μία εμπειρία με το δίσκο, να παίρνεις τη συσκευασία μαζί με το artwork και τους στίχους, να κάθεσαι και να παίρνεις τον χρόνο σου για να «μπεις» μέσα στο άλμπουμ και να το ακούσεις πραγματικά, όχι απλώς να το βάζεις σε μία συσκευή και να υπόκεισαι σε διάφορες εξωτερικές παρεμβολές
 
Ποια θεωρείς πως είναι η πιο σημαντική μπάντα ή η πιο αγαπημένη σου, που έχεις υπογράψει στην Southern Lord;
Δεν μπορώ να απαντήσω αυτήν την ερώτηση. Με όποια μπάντα έχουμε δουλέψει, δεν θα το κάναμε αν δεν νιώθαμε πως πρόκειται για κάτι σημαντικό ή αν δεν μας άρεσε η μουσική της. Έτσι λειτουργεί η εταιρία μας.

Στην πρώιμη φάση της καριέρας σου είχες μία μπάντα ονόματι Thorr’s Hammer. Η τραγουδίστρια σας, Runhild Gammelsæter, θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο για την ακραία μουσική, καθώς ήταν από τις πρώτες γυναίκες που επιχείρησε τέτοιου τύπου ακραία φωνητικά. Η επανένωσή σας στο Roadburn ήταν και η τελευταία φορά που ακούσαμε κάποιο νεότερο από εκείνη. Γνωρίζεις αν ασχολείται με τη μουσική αυτήν την περίοδο (σ.σ. η γυναίκα είναι επιστήμων βιολόγος με τα πτυχία της και τα PhD της και βγάζει το ψωμί της από αυτό).

Είμαστε ακόμη καλοί φίλοι και κρατάμε επαφή. Δουλεύει σε κάποια μουσικά projects από δω κι από κει, συνεργάστηκε πρόσφατα με τον Νορβηγό Lasse Marhaug και νομίζω πως κυκλοφόρησε ήδη ένα 12ιντσο μαζί του. Αλλά γενικά ακολουθεί μια πολύ σοβαρή καριέρα που για εκείνη αποτελεί προτεραιότητα. Η φιλία μας με την Runhild είναι πολύ δυνατή και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε κάτι μαζί, είτε ως Thorr’s Hammer είτε με άλλα projects.

Μία πιο πρόσφατη συνεργασία που είχες με τον Scott Walker συζητήθηκε πολύ και ενέπνευσε ακραίες αντιδράσεις. Μεταξύ των φανς θα έβρισκες μόνο άτομα που είτε μισούσαν είτε λάτρεψαν το άλμπουμ! Πώς βλέπεις εκείνη τη συνεργασία τώρα που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του δίσκου;

Για μένα αυτή ακριβώς η ύπαρξη ακραίων αντιδράσεων καθιστά το άλμπουμ απόλυτα επιτυχημένο. Αυτό έλπιζα πάντα δημιουργώντας μουσική: να δημιουργήσω κάποιας μορφής αντίδραση, είτε θετική είτε αρνητική, παρά να αντιμετωπιστεί το έργο μου χλιαρά. Πέρα από αυτό όμως, δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι γνώμες για τον δίσκο. Ήταν για μας μία τρομερή ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτήν την συνεργασία. Για πολλή από την μουσική που φτιάχνω ή στην οποία συμμετέχω, δεν με απασχολεί ποια μπορεί να είναι η άποψη του κοινού για αυτήν, σαν αυτή να φτιάχνεται από το εγωιστικό τμήμα μου. Είναι αυτό που θέλω να κάνω, το μέσο μέσα από το οποίο εκφράζομαι. Προφανώς, είμαι πολύ τυχερός που κάποια μερίδα κοινού ακούει τη μουσική μου και συνδέεται με αυτήν και όντως μου δίνει δύναμη και την πρώτη ύλη για να παράγω περισσότερη, αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να ικανοποιήσω κάποιο συγκεκριμένο ακροατήριο. Μάλιστα τέτοιος καλλιτέχνης είναι και ο Scott Walker. Η μουσική του προέρχεται από ένα πολύ προσωπικό και ειλικρινές μέρος, δεν σκέφτεται την όποια εμπορική επιτυχία, απλώς κάνει μουσική ως μία ωμή πρωτόγονη τέχνη.

Τελευταία ερώτηση από μένα, Greg. Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σου ως μουσικός, ή καλύτερα ως άτομο που ασχολείται με τη μουσική;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι συγκεκριμένο, αλλά νομίζω πως είναι το γεγονός ότι βρίσκομαι ακόμη ενεργός να ασχολούμαι με μουσική στην οποία ανταποκρίνεται το κοινό. Δεν το παίρνω ελαφρά τη καρδία, είμαι ευγνώμων που μπορώ να βρίσκομαι σε αυτήν την θέση.. γνωρίζω πως υπάρχουν εκατομμύρια μουσικοί που δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι σε θέση να φτιάχνω μουσική που να ακούει το κοινό και να έχω την δυνατότητα να κυκλοφορώ τους δίσκους μου.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα