Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 10:12

Συνέντευξη: The Underdogs

Written by 

Τα συγκροτήματα που αναζητούν έκφραση μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και, ευτυχώς, δεν στερούνται προσωπικής άποψης. Μία από αυτές τις μπάντες, οι Underdogs από τον Πειραιά, παρουσιάζουν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο Paths στο Χυτήριο την Πέμπτη 17 Μαρτίου, κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να αντλήσουμε μερικές πληροφορίες για εκείνους από τον ντράμερ τους Κώστα Χουρδάκη.

 

Για ξεκίνημα, μιας και έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά νέο σχήμα, θα ήταν χρήσιμο να μας δώσετε ένα σύντομο ιστορικό των Underdogs.

Οι Underdogs ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του '13 αρχικά σαν ντουέτο (κιθάρα,τύμπανα) και στην πορεία προστίθεντο διαρκώς κι άλλοι για τον επόμενο χρόνο. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεκινήσαμε κι εμείς με διασκευές αρχικά σε blues (Muddy Waters, Peter Green), αλλά σχετικά γρήγορα συμφωνήσαμε πως κινητήρια κατάσταση θα ήταν να πάμε σε δικό μας υλικό. Τον Σεπτέμβριο του '14 τα πρώτα 4 κομμάτια μας ήταν έτοιμα και μπήκαμε στο στούντιο να ηχογραφήσουμε το υλικό που αποτέλεσε το "Snowball Effect" e.p. Την άνοιξη του '15 και μέχρι το φθινόπωρο πραγματοποιήσαμε κάποια live θέλοντας να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το υλικό on stage, γιατί ήδη ετοιμάζαμε και τα υπόλοιπα tracks που θα συμπλήρωναν το 1ο μας άλμπουμ. Τον Οκτώβριο πρωτομπήκαμε στο στούντιο με τον Ottomo κι έκτοτε με κενά διαστηματα λόγω περιορισμού του ελεύθερου χρόνου μας, δουλεύαμε μαζί με τον παραγωγό το άλμπουμ αυτό που τώρα τελειώνουμε και για το οποίο είμαστε περήφανοι!

Ποια είναι η κεντρική ιδέα γύρω από τους Underdogs; Ποια ανάγκη σας έκανε να ξεκινήσετε τον σχηματισμό του συγκροτήματος και σε τι είδους κοινό θεωρείτε πως απευθύνεστε;

Δεν υπήρξε για την ακρίβεια κεντρική ιδέα. Η όλη φάση ξεκίνησε σαν ψυχοθεραπεία για εμάς και χωρίς καν να έχουμε συζητήσει μουσικό στίγμα η κάτι τέτοιο. Απλά βρεθήκαμε όπως σου είπαμε, χωρίς περιορισμούς και στεγανά, αφεθήκαμε πλήρως στα τζαμαρίσματα των προβών κι έτυχε να νιώθουμε πως βγαίνει κάτι δημιουργικό από την συνύπαρξη που μας κάλυπτε. Ακόμη την ίδια διαδικασία ακολουθούμε. Έχουμε την τύχη να μην είναι επάγγελμα η φάση για εμάς, όπως επίσης να είμαστε όλοι σε μια ηλικία που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μας εκφράζει αυτό που παράγεται. Υποθέτω λοιπόν πως και το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε κυρίως, είναι στην ίδια φάση που σου περιγράψαμε στην σχέση του με την μουσική.

Η πρώτη σας ολοκληρωμένη δουλειά, μετά το περσινό ΕΡ Snowball Effect, παρουσιάζεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Χυτήριο. Από τις αναρτήσεις σας στα social media, φαίνεται πως θεωρείτε εκείνο το χρονικό σημείο κομβικό για το συγκρότημα. Είναι όντως έτσι τα πράγματα;

Σαφέστατα. Υπό την έννοια ότι σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε αυτό που με αγάπη ετοιμάζαμε όλον αυτό τον καιρό για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Για εμάς το να κάνεις live σημαίνει να έχεις δίψα και κίνητρο και τώρα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Επίσης εκ των πραγμάτων αυτο το live κλείνει ουσιαστικά και τον πρώτο κύκλο της μπάντας.

Είναι πασιφανές ότι η Βρετανική σκηνή των ‘90s βρίσκεται μεταξύ των αγαπημένων σας ακουσμάτων. Ποιες μπάντες αγαπάτε περισσότερο από αυτήν την σκηνή;

Αλήθεια αυτό σου έβγαλε; Θα είχαμε περιέργεια να μας πεις πού σε παρέπεμψε!

Μπορεί να έχετε διάφορες επιρροές, αλλά ο τρόπος που τις περνάτε στα κομμάτια σας, όπως π.χ στο Hey Girl ή στο Cross The Line, θυμίζει πολύ βρετανικά συγκροτήματα όπως π.χ. Stone Roses, Ride ή Catherine Wheel.

Κοίτα τα ακούσματα ποικίλουν μέσα στους κόλπους της μπάντας. Προέρχονται κι από τις δύο πλευρές κι όχι μόνο σε κιθάρες. Νομίζω συνειδητά σε κάποιους, ασυναίσθητα σε άλλους, από την Βρετανία των 90's θα έλεγα πιο πολύ από την λεγόμενη shoegaze σκηνή σε κάποιο επίπεδο κι από post και ψυχεδελίζοντα γκρουπς.

Γνωρίζω πως προσωπικά είσαι πολύ ενεργός τα τελευταία χρόνια στη διοργάνωση συναυλιών και μουσικών events ως ιδρυτικό μέλος της ομάδας του συνεχώς ανερχόμενου Passport. Αν είχες την υποθετική δυνατότητα να φέρεις οποιοδήποτε συγκρότημα με το οποίο να παίξουν οι Underdogs ως support, ποιο θα ήταν αυτό;

Χμ, αν και δεν έχει να κάνει με την μπάντα αυτό καθόλου, νομίζω πως το πιο τρελλό όνειρο κοινό για εμάς, θα ήταν οι Radiohead που είναι μια από τις μπάντες που όλοι αγαπάμε.

Ως μπάντα που δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο, μοιραία ανήκετε κι εσείς σε αυτό που ίσως κάπως καταχρηστικά ονομάζουμε “ελληνική σκηνή”. Θεωρείτε πως είναι δόκιμος ο όρος “σκηνή” για την ελληνική πραγματικότητα; Εσείς την παρακολουθείτε; Αν ναι, ποια νεότερα συγκροτήματα σας έχουν κινήσει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Καταχρηστικά, σωστά το έθεσες!  Η κάθε παρέα έχει τις δικές της αφετηρίες και τα δικα της μονοπάτια. Παρότι υπάρχουν αδερφικές μπάντες στην Ελλάδα και είναι πολύ όμορφο όταν συμβαίνει. Αφού ρωτάς για νεότερα σχετικά γκρουπ, άρα δεν πάμε στους παλιούς, οι Baby Guru, οι Big Nose Attack και οι Thee Holy Strangers (αν και με σπουδαίες καραβάνες στις τάξεις τους), με τους οποίους θα έχουμε την χαρά να εμφανιστουμε σύντομα στο ίδιο φεστιβάλ, είναι παραδείγματα  σχημάτων που εκτιμούμε για αυτό που κάνουν. Υπάρχει φοβερό υλικό από κάτω γενικά και τα παιδιά που φτιάχνουν μπάντες είναι σε πολύ καλό επίπεδο, θεωρούμε.

Μιλώντας για Ελλάδα, έχοντας υπόψη τις γνωστές συνθήκες των τελευταίων ετών της κρίσης, πώς βλέπετε τις δυνατότητες που έχει μία rock μπάντα όπως εσείς να παράγει μουσική, γενικώς να δημιουργεί και ιδανικά να διατηρηθεί στα πράγματα της χώρας;

Το να παίζεις rock στην Ελλάδα, ιδίως αγγλόφωνο, ως γνωστόν ποτέ δεν είχε καλές και κακές συνθήκες. Το κάνεις καθαρά και μόνο από εσωτερική ανάγκη και γιατί έτσι σου βγαίνει να εκφραστείς. Αν αυτό το γουστάρουν και κάποιοι παραπάνω άνθρωποι από έναν στενό κύκλο που έχει κάθε μπάντα, ακόμα καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς όλες οι εν λόγω μπάντες δουλεύουν ξεκάθαρα DIY σε όλα τα επίπεδα. Και σπάνια βρίσκονται στον δρόμο κάποιων σχημάτων μερικοί σπουδαίοι άνθρωποι που μπορεί να έχουν λίγα μέσα παραπάνω να τους βοηθήσουν.

Ποιοι είναι οι στόχοι των Underdogs για το επόμενο χρονικό διάστημα, τώρα που είναι έτοιμος ο πρώτος δίσκος;

Για την ώρα ολο το focus ειναι στην παρουσίαση της Πέμπτης στο Χυτήριο, για την οποία προετοιμαζόμαστε τον τελευταίο καιρό και στην οποία για πρώτη φορά θα έχουμε και δικούς μας τεχνικούς στον ήχο και τον φωτισμό για να βγει όλο το live όπως το φανταζόμαστε. Κι αμέσως μετά η παρθενικη μας παρουσία σε μεγάλο stage, στο 5ο Music Highway Festival στο Κύτταρο στις 16/4. Αμέσως μετά θα ασχοληθούμε με κάποιες άλλες ιδέες και προτάσεις που υπάρχουν για να επικοινωνήσουμε κι άλλο την πρώτη μας δουλειά, στην οποία πιστεύουμε πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε! Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσάς αν επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι που θεωρείτε πως αξίζει να ακουστεί.

Εμείς ευχαριστούμε πολύ. Και να σας συγχαρούμε για την δουλειά που κι εσείς με αγάπη κάνετε. Τα  internet-ικα περιοδικά είναι τα fanzines της εποχής κι επειδή κάποιοι από την μπάντα τα έχουμε προλάβει κι έντυπα, γουστάρουμε πολύ που έστω κι έτσι συνεχίζουν!

Σας περιμένουμε όλους την Πέμπτη στο Χυτήριο στις 21.30!

 

*Οι Underdogs εμφανίζονται στο Θέατρο Χυτήριο την Πέμπτη 17 Μαρτίου για την παρουσίαση του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο Paths. Περισσότερες πληροφορίες στο αναλυτικό δελτίο τύπου.

Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα