Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2016 13:19

Συνέντευξη: The Mound

Written by 

Οι Mound είναι ένα από τα συγκροτήματα που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2016 το ντεμπούτο τους (το ομώνυμο ΕΡ). Ο ήχος τους κινείται σε heavy rock μονοπάτια και φαντάζουν ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες μπάντες της σκηνής. Το ερχόμενο Σάββατο εμφανίζονται στο Modu, το νέο συναυλιακό χώρο της Αθήνας, μαζί με τους Beyond Perception, Maplerun και Amniac στα πλαίσια του Full Throttle JAM vol.3. Μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε με το γκρουπ σχετικά με την παρθενική του δουλειά, τις φιλοδοξίες, τα σχέδια αλλά και την περιβόητη εγχώρια heavy rock σκηνή.

Ποια ήταν εν ολίγοις η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της μπάντας;

Όταν ξεκίνησε η μπάντα, πρώτη ιδέα ήταν να βρεθούμε κάποιοι γνωστοί μεταξύ μας που αγαπούσαμε τη μουσική και κυρίως το σκληρό ήχο και να τζαμάρουμε χωρίς να βάζουμε κάποιο άμεσο στόχο. Στη συνέχεια δεθήκαμε και σαν μπάντα και σαν άτομα και καταλάβαμε ότι μπορούσαμε και έπρεπε να επικεντρωθούμε πλήρως στο να κάνουμε κάτι δικό μας. Όπως και έγινε.

Επιλέξατε για αρχή το φορμάτ του EP για ντεμπούτο. Το προτιμήσατε λόγω διάρκειας ή δεν αισθανθήκατε έτοιμοι για LP;

 Ήταν μια συνειδητή επιλογή σε συνεννόηση  με το παραγωγό μας Άλεξ Μπόλπαση, γιατί, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είχαμε υλικό που σε διάρκεια να έφτανε το άλμπουμ, θελήσαμε τη δεδομένη χρονική στιγμή να επιλέξουμε το καλύτερο υλικό μας, συμπεριφερόμενοι στη παραγωγή και στη προώθηση του σαν να είχαμε να κάνουμε με άλμπουμ, χωρίς καμία έκπτωση σε κανένα επίπεδο. Σαν μια εισαγωγή στο χώρο και ένα τεστάρισμα δικό μας. Ήταν μια ιδέα που φαίνεται να έχει λειτουργήσει καλά για εμάς…

Πιστεύετε ότι η εγχώρια heavy rock σκηνή είναι όντως ισχυρή και ακμάζουσα ή περισσότερο θέλουμε να την βλέπουμε έτσι;

Κάτι που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πλέον έχει ανέβει ο πήχης των μπαντών σε αυτό το χώρο και σε επίπεδο παραγωγής και σε επίπεδο συνθέσεων και παιξιμάτων. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο και ότι ποσοτικά είναι υψηλός ο αριθμός των μπαντών οπότε ο «ανταγωνισμός» κάνει όλους να προσπαθούν για το καλύτερο. Το λεπτό σημείο είναι πως όλο αυτό θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σαν σκηνή.

Ο αγγλικός στίχος είναι μονόδρομος για το μουσικό ύφος που έχετε υιοθετήσει; Άραγε υπάρχει πιθανότητα να ταιριάξει ο ελληνικός στίχος με την συγκεκριμένη μουσική;

Στα μάτια μας φαντάζει εντελώς μονόδρομος. Υπήρχαν (ίσως και να υπάρχουν) μπάντες που έκαναν αξιόλογο πάντρεμα ελληνικής γλώσσας και ροκ μουσικής (βλ. Τρύπες), αλλά σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται αυτό να λειτουργεί, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη μουσική που είμαστε κοντά εμείς.

Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο μουσικό στυλ, το επιθυμούσατε εκ των προτέρων ή προέκυψε στην πορεία;

Ποτέ δεν συζητήθηκε ή αποφασίστηκε ακριβώς το τι είδος μουσικής θα παίζαμε. Υπήρξαν άπειρες συζητήσεις περί μουσικής και μουσικών που μας αρέσουν και μας έχουν επηρεάσει και άπειρες πρόβες-τζαμαρίσματα, όπου ερχόντουσαν ιδέες τις οποίες είτε κρατάγαμε και δουλεύαμε  είτε απορρίπταμε. Έχουμε ποικιλία στις επιρροές και κοιτάμε τα σημεία στα οποία ενώνονται οι αισθητικές όλων. 

Ονομάστε μερικούς δίσκους που αποτελούν κοινή αναφορά για όλους σας.

Black Sabbath-Black Sabbath, Down-Nola, Truckfighters-Gravity X

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μια ευρωπαϊκή περιοδεία έμοιαζε άπιαστο όνειρο για μια ελληνική μπάντα. Πλέον είναι κάτι συνηθισμένο, οπότε αν κάποιος σας έδινε την ευκαιρία θα τα παρατούσατε όλα για να ταξιδέψετε για συναυλίες στην Ευρώπη;

Μια περιοδεία εκτός συνόρων είναι όνειρο για οποιαδήποτε μπάντα. Φυσικά έχουμε  δύσκολη καθημερινότητα στην οποία είμαστε ενεργοί αλλά νομίζουμε ότι αν μας δινόταν η ευκαιρία για κάτι τέτοιο θα το κάναμε είτε χρειαζόταν να «παρατήσουμε» κάτι, είτε κοιτάζοντας να βρούμε λύση, που πάντα υπάρχει.

Το να παίζεις σε μια μπάντα είναι σίγουρα εκτονωτικό και ευχάριστο, αλλά από οικονομική άποψη τι συνεπάγεται;

Στη παρούσα φάση που βρισκόμαστε εμείς, απαιτεί πολλές θυσίες, βάζοντας σαν μια από τις πιο εμφανείς τις οικονομικές θυσίες. Ό,τι έχουμε κάνει το έχουμε κάνει με τις δικές μας δυνάμεις, κάτι που έχει αντίκτυπο και στο οικονομικό, ειδικά αν θες να λες ότι φτάνω στα άκρα των δυνατοτήτων μου ό,τι κάνω. Ο κόσμος που έχει βρεθεί δίπλα μας είναι αυτός που μας στηρίζει. Ίσως σε κάποια χρόνια να βγάλουμε εκατομμύρια και να σου μιλάμε από άλλη βάση! Όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός.

Σε μια εποχή υπερπαραγωγής στο συγκεκριμένο (και όχι μόνο) χώρο, ποια νομίζεται ότι πρέπει να είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει μια μπάντα σαν και την δίκη σας για να ξεχωρίσει από το πλήθος;

Το να συμπεριφέρεσαι με σεβασμό και αγάπη σε αυτό που κάνεις, θέλοντας  να το κάνεις όσο καλύτερα γίνεται τη δεδομένη στιγμή. Να μην κάνεις επιτηδευμένες κινήσεις και να έχεις το βάρος της ευθύνης των επιλογών και της αισθητικής σου. Τέλος, η δημιουργία αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής ενέργειας με το κοινό που σε στηρίζει, μιλώντας κυρίως για live εμφανίσεις αλλά και μέσω του ίδιου σου του υλικού, είναι σημαντικό στοιχείο για να ξεχωρίσεις.

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδια των The Mound, να υποθέσουμε πολλές εμφανίσεις και ηχογράφηση νέου υλικού;

Στόχος είναι πάντα όσο περισσότερες αλλά και αξιόλογες live εμφανίσεις, δουλεύοντας παράλληλα και σε νέο υλικό στο στάδιο της προπαραγωγής. Για ηχογραφήσεις δε βάζουμε χρονοδιάγραμμα, λόγω και αστάθμητων παραγόντων που υπάρχουν (βλ. στρατός!). Όμως θα είμαστε έτοιμοι ώστε αυτό να συμβεί στο σωστό σημείο χρονικά με το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ερωτήσεις: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος (με τη συνδρομή του Παναγιώτη Μαλαφή)

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μαλαφής

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα