Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 17:22

Συνέντευξη: Echo Train

Written by 

Οι Echo Train πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν το πολύ ενδιαφέρον ντεμπούτο LP Memento Mori (μέσω της Τhe Sound Of Everything), ένα άλμπουμ με πολύ ιδιαίτερο ήχο βασισμένο στην ψυχεδέλεια. Το γκρουπ, που μπορεί να είναι φρέσκο ως όνομα, τα μέλη του όμως έχουν σημαντική «προϋπηρεσία» (σε μπάντες όπως Matisse και C:Real), εμφανίζεται αυτή την Παρασκευή (23/9) στο Κινηματογράφο Τριανόν μαζί με τους Road Miles σε ένα live που φέρει τον τίτλο The New Psychedelic Sounds of Athens.

Ιδανική συγκυρία λοιπόν για μια κουβέντα με το σχήμα, το οποίο μας μίλησε για το ξεκίνημα του, τα ακούσματα του, τον ξεχωριστό ήχο του, ακόμα και για τους Underground Youth και… τη Ζήρεια αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

 

-  Πότε και πώς δημιουργήθηκε η ιδέα των Echo Train;

Θα μπορούσα ίσως να αναφέρω χρονικά, πότε τελειοποιήθηκαν τα τραγούδια του δίσκου μας ή πότε κάναμε την πρώτη μας πρόβα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα απαντούσε σε αυτή την ερώτηση. Πιστεύω ότι αυτή η ιδέα ήταν μέσα μας σαν ένα ενεργό ηφαίστειο που είχε ανάγκη να εκδηλωθεί. Ξεκίνησε σαν μακρινό όνειρο, που κάποια στιγμή απλά αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε. Θέλαμε να φτιάξουμε μία μπάντα με τη συγκεκριμένη μουσική, που θα λειτουργεί χωρίς περιορισμούς παρά μόνο αυτούς που θέτουμε στους εαυτούς μας για να πετύχουμε το όνειρο.

- Το ντεμπούτο σας Memento Mori έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικούς μήνες. Αρχικά, πώς νιώθετε για αυτό, ήταν δύσκολη η διαδικασία δημιουργίας του και δεύτερον, πώς είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση;

Όταν ολοκληρώσαμε το δίσκο, αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να τον δούμε σε βινύλιο, διότι σε βινύλιο έχουν υπάρξει και οι περισσότεροι δίσκοι που έχουμε αγαπήσει. Ήταν λοιπόν μοναδικά όμορφη η στιγμή που ο Γιάννης Ηλιόπουλος της εταιρίας μας “The sound of everything” μας τα έφερε. Μπορούσαμε να τα αγγίξουμε, να ανοίξουμε το πικάπ και να παίξει το The Wolf The Mightier, το πρώτο τραγούδι του δίσκου. Τότε πραγματικά ξέραμε ότι με όλες τις δυσκολίες που περάσαμε, το τρένο μας είναι στις ράγες και έχει ξεκινήσει ένα άγνωστο αλλά υπέροχο ταξίδι. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι, όπως τη λαμβάνουμε εμείς, πολύ θετική. Υπάρχει ένας ρομαντισμός πίσω από το βινύλιο πολύ δυνατός, έτσι ώστε ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν πικάπ, αρχίζει να τους μπαίνει το μικρόβιο να το βγάλουν από την αποθήκη και να παίξουν τα ξεχασμένα βινύλια του μπαμπά τους.

- «Memento Mori» είναι το όνομα του δίσκου, παρμένο από το ομώνυμο κομμάτι. Τί σημαίνει όμως;

Την φράση αυτή, επαναλάμβαναν στους Ρωμαίους αυτοκράτορες για να θυμούνται ότι δεν είναι θεοί, αλλά και αυτοί είναι φθαρτοί και γιατί πρέπει να είναι δίκαιοι. Θα έλεγε κανείς ότι το άδικο επικρατεί και σήμερα και αυτή η φράση έχει ακριβώς την ίδια δύναμη.

- Ο δίσκος χαρακτηρίζεται από ένα ψυχεδελικό ύφος. Πώς κατασταλάξατε σε αυτό τον ήχο; Ήταν κάτι το οποίο επιθυμούσατε εκ των προτέρων ή προέκυψε κατά τη διαδικασία ηχογράφησης στο studio;

Ήταν μια φυσική κατάληξη, διότι αυτό είναι και το ύφος της μουσικής που μας εμπνέει και της μουσικής που έχουμε ακούσει τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας.

- Πιστεύετε πως είναι ένα ύφος που μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από το ελληνικό κοινό;

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω και δεν είναι κάτι που μας απασχόλησε ιδιαίτερα ποτέ όταν δημιουργήσαμε τα τραγούδια μας. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε δει κοινό με άπειρες γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο ύφος, όπως επίσης και κόσμο που δείχνει ότι θα ήθελε να το γνωρίσει και να το αγαπήσει στη πορεία.

- Ποια ήταν τα ακούσματα που διαμόρφωσαν τον ηχητικό προσανατολισμό του γκρουπ;

Οι Love, οι Fever Tree, οι Camel, οι Doors, οι Jefferson Airplane, οι Aphrodite’s Child, οπως και πολλά soundtrack από cult ταινίες του ‘60 και ‘70, με ιδιαίτερη αδυναμία στον Ennio Morricone, είναι λίγες από τις επιρροές που είχαμε διαμορφώνοντας τον ήχο μας.

-  Το Μάιο ανοίξατε τη συναυλία των Underground Youth στο Fuzz.  Τί σας έχει μείνει από εκείνο το βράδυ;

Οι Underground Youth ήταν υπόδειγμα απλότητας, επαγγελματισμού και καλλιτεχνικότητας. Είχαν άριστη αντιμετώπιση απέναντί μας, σεβάστηκαν την ώρα που μας είχαν δώσει για να τσεκάρουμε τον ήχο μας, παρακολούθησαν το λάιβ μας και στο τέλος μας μίλησαν όμορφα και φιλικά. Επίσης καταλήξαμε και στα Εξάρχεια για μια τελευταία μπυρίτσα και είχαν άκρως ενδιαφέροντα πράγματα να συζητήσουν και να μοιραστούν. Ήταν αυτό που σπάνια λες με τη καρδιά σου: Καλλιτέχνες & Rock stars, όπως πρέπει. Αξέχαστο το live τους και η ενέργειά τους παρέσυρε και εμάς σε μια μοναδική ψυχεδελική δίνη!

- Το οπτικό υλικό που έντυσε εκείνο το live, από που προέρχεται;

Προέρχεται από δικό μας υλικό αλλά και από ήδη υπάρχον, όπως αποσπάσματα σπάνιων ταινιών του Βunuel, των Brothers Quay κτλ όπως και έργων τέχνης των Van Gogh, Monet, Τοulouse-Lautrec, έτσι ώστε να συναντηθεί η πράσινη νεράιδα με έναν αστροναύτη! Το οπτικό μας υλικό διαλέγει και επιμελείται η στενή μας φίλη, συνοδοιπόρος από την αρχή της δημιουργίας μας Μαρία Γαλάτη. Η Μαρία, ως εξωγήινος παρατηρητής έχει πολύ κοντινή πνευματική επαφή μαζί μας με αποτέλεσμα, ό,τι διαλέγει να ανταποκρίνεται σχεδόν μαγικά σε αυτά που θέλει να μοιραστεί η μουσική μας.

- Στο Ziria Fest δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθείτε και με άλλα ονόματα της «ελληνικής σκηνής».  Την παρακολουθείτε γενικά; Υπάρχει κάποιο σχήμα που να ξεχωρίζετε;

Το Ziria Festival, δημιουργήθηκε από πιστούς εραστές της μουσικής, που με δικό τους κόπο και τρέλλα, διοργανώνουν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το ωραιότερο φεστιβάλ που έχω επισκεφτεί, ή τουλάχιστον το πιο κοντινό στις επιθυμίες μου. Μεγάλη σκηνή ψηλά στο βουνό, αλλά και live που διοργανώνονται στον εσωτερικό χώρο του σαλέ, μία διήμερη εμπειρία που σε γεμίζει από μουσική και φεύγεις με έντονη την επιθυμία να ξαναγυρίσεις την επόμενη χρονιά για να το ξαναζήσεις. Τα σχήματα ήταν πολλά και πιστεύω ότι όλοι παρασύρθηκαν από τη δύναμη του βουνού και δημιούργησαν τη μαγεία που όλοι είχαμε ανάγκη.

- Ποια τα σχέδια σας και οι επιθυμίες σας για το προσεχές μέλλον; Να αναμένουμε πολλές συναυλίες μέσα στη σεζόν;

Oι εμφανίσεις μας ανακοινώνονται μέσω της σελίδας μας στο FB. Έχουμε στα σκαριά και την επίσημη σελίδα μας στο ίντερνετ, απ’όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι επίσης.

- Προφανώς είναι ιδιαίτερη η διαδικασία ενός live σε κινηματογράφο, τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε λοιπόν στο επερχόμενο live στο Τριανόν;

Θα μοιραστούμε τη σκηνή του Τριανόν με τους The Road Miles. Θα υπάρχει οπτικό υλικό και από τις δύο μπάντες και πιστεύω ότι θα ζήσουμε όλοι μια άκρως ενδιαφέρουσα βραδιά. Ο κινηματογράφος είναι ένα μέρος που πάντα μας προκαλούσε ένα δέος και ανυπομονούμε να νοιώσουμε πως θα είναι μπροστά στην οθόνη. Το ‘60 οι μπάντες έπαιζαν σε κινηματογράφους, ήταν σύνηθες. Και είναι μια συνήθεια που μας αρέσει πολύ.

 

Οι Echo Train είναι: Ο Greggy K. ο Ντένης Παναγιωτίδης ο Θάνος Καραγιάννης, ο Σπύρος Βαλκανιώτης και η Ren. Βρίσκονται ήδη στο στούντιο και ετοιμάζουν το νέο τους υλικό.

Κείμενο – Ερωτήσεις: Shanti Thomaidi – Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα