Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 13:21

Συνέντευξη: Limiñanas

Written by 

Οι Limiñanas, το ντουέτο των Lionel και Marie Limiñana, που ξεκίνησε από το άγνωστο Perpignan για να κατακτήσει, αν όχι τον κόσμο (δυστυχώς όχι), σίγουρα όμως τις καρδιές του εναλλακτικού κοινού, θα έρθει ξανά στα μέρη μας, για να εμφανιστεί στο Europavox Festival Athens, που θα πραγματοποιηθεί στο Fuzz στις 10 Δεκεμβρίου. Αναμένοντας το πολύ ενδιαφέρον αυτό event, μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Lionel Limiñana, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον γράφοντα να ξεσκουριάσει τα γαλλικά του (ή να προσπαθήσει, τουλάχιστον!).

Σε αυτή την δεύτερη επίσκεψή σας στην Ελλάδα συμμετέχετε σε ένα μεγάλο line-up. Γνωρίζετε αλήθεια τα υπόλοιπα συγκροτήματα;

Κατ’ αρχήν είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε, είμαστε τεράστιοι fans της χώρας σας. Και, όχι δεν γνωρίζαμε τα υπόλοιπα συγκροτήματα, αλλά βρισκόμαστε στην διαδικασία ακρόασης. Οι Οscillation μοιάζουν πραγματικά cool.

Κατά την γνώμη μου το «Traité de Guitarres Triolectiques” είναι ένας υπέροχος δίσκος. Πως θα περιέγραφες την εμπειρία της συνεργασίας με τον Pascal Comelade;

Σε ευχαριστώ!!! Θα του το πω! Η ηχογράφηση με τον Pascal είναι πολύ εύκολη, γίνεται γρήγορα και δεν χάνεις χρόνο με τεχνικά θέματα, με την τεχνολογία. Ξεκίνησε σε ένα καφέ, όπου του έβαλα να ακούσει τα demos που είχαμε και αυτός μας έβαλε να ακούσουμε τα κομμάτια του. Κάναμε μία επιλογή και αρχίσαμε να ηχογραφούμε χωρίς πρόβες, την επόμενη εβδομάδα. Μετέφερα το μικρό μου στούντιο στο σπίτι του ή ο Pascal ερχόταν για φαγητό στο σπίτι και δουλεύαμε το απόγευμα. Ο δίσκος έγινε έτσι, μετά από μερικές συναντήσεις.

Εκτός από τον Pascal Comelade, στο Malamore συνεργάζεστε με τον Peter Hook, μία συνεργασία την οποία θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ως όχι ιδιαίτερα αναμενόμενη. Έχω παρ’ όλα αυτά την εντύπωση ότι δεν έχεις την ίδια γνώμη...

Ο Peter Hook είναι ένας από τους ηρωές μου από τότε που ήμουν πιτσιρίκι. Έβλεπα τα live και τα βίντεο των πρώτων New Order όταν ήμουν έφηβος και ήμουν οπαδός του ήχου του, του τρόπου που έπαιζε το μπάσο και του attitude του επίσης. Έχω ακούσει πολύ Joy Division, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Peter Hook. Άρα δεν υπάρχει τίποτα το μη αναμενόμενο στην πραγματικότητα. Εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι δέχθηκε! Ξέρεις δεν είμαστε ένα συγκρότημα neo sixties, καθόλου. Ακούμε ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν καμμία σχέση με την δεκαετία του ‘60.

Υπάρχουν νομίζω κάποιοι παλιοί fans που θεωρούν ότι έχετε γινει mainstream, ενώ κάποιοι άλλοι σας θεωρούν αναχρονιστικούς. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι σας ενοχλεί;

Όχι, είμαστε πραγματικά κακομαθημένοι με την υποδοχή των δίσκων μας μέχρι στιγμής.  Ηχογραφήσαμε το «Μalamore» στο γκαράζ μου με 1000 ευρώ, γυρνάμε με ένα σάπιο φορτηγάκι, χωρίς management. Δεν νομίζω ότι αστικοποιηθήκαμε με τον χρόνο. Αντιθέτως, το γκρουπ πουλάει πολύ περισσότερους δίσκους απο πριν. Αλλά αυτό συμβαίνει χάρη στις δισκογραφικές μας εταιρείες (TIM/HOZAC και Because) και στην δουλειά που έχουν κάνει. Η μουσική αποτελεί την συνέχεια αυτόν που ξεκινήσαμε να κάνουμε εδώ και οκτώ χρόνια. Υπάρχει κάπως λιγότερο φύσημα στον ήχο, αυτό είναι όλο. Δεν έχουμε κάνει την παραμικρή καλλιτεχνική παραχώρηση. Παίξαμε απλώς το παιχνίδι του promo, γιατί το label μας δούλεψε πολύ για μας και δεν θέλαμε να τους απογοητεύσουμε. Η δημοτικότητα δεν καθιστά την μουσική mainstream. Καθόλου.

Το να ξεκινήσει κανείς από μία μικρή πόλη όπως το Perpignan, θα πρέπει να είναι, θεωρητικά φυσικά, ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει κανείς γνωστός. Ίσχυσε αυτό και για τους Limiñanas;

Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να γίνουμε γνωστοί, η μοναδική εμμονή μας είναι να κάνουμε δίσκους και να ζούμε μία ζωή ανάλογη με αυτό που είμαστε. Αυτή εξάλλου είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μας, γιατί κάνουμε ακριβώς αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Το να μεγαλώσουμε στο Perpignan είναι τύχη. Οι μικρές πόλεις, με την αυξημένη ανεργία και τη μόνιμη βαρεμάρα, είναι γενικά ένα καλό καλούπι για την μουσική και την τέχνη γενικότερα, υπό τον όρο ότι υπάρχουν καλά δισκάδικα και βιβλιοπωλεία, κάτι που συνέβαινε στην περίπτωσή μας.

Το όνομα Limiñanas από που προέρχεται;

Είναι το επώνυμό μου. Οι γονείς μου είναι ισπανοί από την Βόρεια Αφρική. Είναι επίσης το όνομα του καλύτερου ποτού με γλυκάνισο στον κόσμο: Αnis Limiñana.

Η επίθεση στο Bataclan μας σόκαρε όλους. Σας επηρέασε το γεγονός καθαυτό, αλλά και η ατμόσφαιρα που δημιούργησε;

Μας επηρέασε όλους και μας δημιούργησε την ανάγκη να συνεχίσουμε.

 

Κείμενο - ερωτήσεις: Παναγιώτης Γαβρίλης

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα