Print this page
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 21:13

Συνέντευξη: The Foreign Resort

Written by 

Το συναυλιακό 2017, ιδιαιτέρως για όσους πιστεύουν στους οιωνούς, προμηνύεται πολύ ενδιαφέρον, λόγω της επικείμενης ζωντανής εμφάνισης των Δανών The Foreign Resort στο Death Disco το Σάββατο 7 Ιανουαρίου. Με αφορμή την εμφάνισή τους αυτή, αλλά και τις πρόσφατες επανακυκλοφορίες δίσκων τους, ο Τάκης Κρεμμυδιώτης μίλησε με τον Mikkel B. Jakobsen  εφ’ όλης της ύλης. Καλή μελέτη!

Ήταν συνειδητή επιλογή σας να γράφετε μουσική επηρεασμένη από τη δεκαετία του ’80; Σας αρέσει να σας εντάσσουν στην κατηγορία των new wave ή post punk συγκροτημάτων;

Νομίζω πως εμείς οι ίδιοι βάλαμε την περιγραφή post punk και new wave στο βιογραφικό μας και ο κόσμος έχει την τάση να την αποδέχεται. Εγώ νιώθω μια χαρά με το χαρακτηρισμό αυτόν. Όταν γίνεται λόγος για τις επιρροές της μπάντας μας, κάποιες φορές βαριέμαι να ακούω πως ακουγόμαστε σαν τους The Cure, τους Joy Division και τους New Order. Μάλλον όμως έτσι θα είναι και οι επιρροές αυτές θεωρούνται καλές από πολύ κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα κατά κανόνα εμπνεόμαστε από νεότερες μπάντες, για παράδειγμα όπως οι Weekend, οι The Soft Moon και οι A Place To Bury Strangers.

Πέρα από τις επιρροές σας αυτές, μπορείς να μου αναφέρεις τα καλύτερα κατά τη γνώμη σας new wave, post punk και gothic συγκροτήματα;

Εκτός από όσα σου είπα, θα προσθέσω κάποια ακόμα που ακούμε και επίσης μας εμπνέουν, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος αν είναι όλα new wave και post punk. Αυτά είναι οι PRGRM, New Canyons, Drab Majesty, Them Are Us Too και Operators. Βασικά, ακούμε μουσική που μας αρέσει και από αυτήν κατά καιρούς ξεπετάγονται ιδέες. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει αναπάντεχα, ενώ σε άλλες υπάρχει άμεση σύνδεση με τη μουσική που ακούσαμε.

Τι γνώμη έχεις για τον ήχο της εταιρείας 4AD;

Η 4AD είναι καλή εταιρεία. Έχει κυκλοφορήσει πολλούς καλούς δίσκους στο παρελθόν, αλλά στις μέρες μας έχει αλλάξει στυλ, με αποτέλεσμα να μην ακούω τις κυκλοφορίες της. Σχετικά με τη μουσική που μας αρέσει, προτιμάμε να ακούμε τα άλμπουμ των εταιρειών Cleopatra, Dais Records, Captured Tracks, όπως και self-releases. Η σύγχρονη μουσική βιομηχανία δεν ευημερεί κι αυτό φαίνεται τόσο από τις πολυεθνικές, όσο και από τις μεγάλες ανεξάρτητες εταιρείες, που διστάζουν να πάρουν ρίσκα. Το υλικό που κυκλοφορεί, στην πλειοψηφία του, είναι βαρετό. Πρέπει να μπεις στην εμβέλεια του ραντάρ του Bandcamp για να βρεις ενδιαφέρουσα μουσική, που είναι διαθέσιμη ακόμα και σε βινύλιο ή ψηφιακό δίσκο. Δεν υπάρχει ανάγκη να διαβάζεις το Pitchfork, το NME ή το Stereogum. Ακολούθησε τα μικρότερα blogs, υποστήριξε τις ανεξάρτητες κυκλοφορίες και διατήρησε έτσι τη μουσική ενδιαφέρουσα και προκλητική.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να επανακυκλοφορήσετε μερικούς από τους προηγούμενους δίσκους σας;

Το περασμένο καλοκαίρι που προγραμματίζαμε τις κυκλοφορίες μας, βρήκαμε ευκαιρία να ξαναβγάλουμε το E.P. The Foreign Resort σε βινύλιο. Αν και το επιθυμούσαμε εδώ και πολύν καιρό, ποτέ δεν είχαμε το χρόνο ή τα χρήματα. Τελικά όμως το κάναμε με τεράστια βοήθεια από τους fans, οι οποίοι το παρήγγειλαν εκ των προτέρων, βοηθώντας μας έτσι να χρηματοδοτήσουμε την κυκλοφορία του. Όσο για το The American Dream μπορώ να πω πως το 2015 είχαμε δουλέψει με λάθος συνεργάτη στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων της Αμερικής. Όταν το καταλάβαμε, αρχίσαμε τη συνεργασία μας με τη Shameless Promotions, που κάνει εξαιρετική δουλειά, μέσα από την οποία προέκυψε η επιτυχημένη επανακυκλοφορία αυτή (σ.σ. διαβάστε εδώ μερικά λόγια σχετικώς).

Για την εμφάνισή μας στο Death Disco στην Αθήνα συνεργαστήκαμε με την Ελληνική εταιρεία Arcane Angels σε μια ειδική tour edition του New Frontiers, η οποία συμπεριλαμβάνει μερικά bonus tracks από b-sides και remixes. Συμφωνήσαμε με την Arcane Angels ότι αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να συστήσουμε τους Foreign Resort στην Ελλάδα και ελπίζουμε ότι η εμφάνισή μας την Αθήνα θα ακολουθηθεί από άλλες στο μέλλον.

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τους στίχους σας;

Κάποιες φορές υπάρχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα στα τραγούδια. Στο Ε.Ρ. The American Dream αυτό ήταν προφανές. Ήταν το αποτυχημένο Αμερικανικό όνειρο και μια κριτική του καπιταλισμού και των συνεπειών του πάνω μας. Κάποιες άλλες φορές είναι απλά τραγούδια αγάπης ή τραγούδια που μιλούν για το δύσκολο κόσμο της μουσικής, όπου επιβιώνουν οι πιο δυνατοί. Πιστεύω πως η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού. Συχνά μάλιστα δεν πρόκειται καν για έμπνευση, αλλά για κάτι που απλά συμβαίνει.

Είναι αλήθεια το ότι έχετε παίξει 350 συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική;

Είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια, πλέον έχουμε περάσει τις 400. Επειδή μας αρέσει να περιοδεύουμε, παίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Ποια είναι η πιο περίεργη εμπειρία σας από τις ανά τον κόσμο περιοδείες σας;

Έχουν συμβεί άπειρες. Δεν ξέρω ποια να διαλέξω. Μερικές είναι καλές και μερικές άσχημες. Πολλές είναι τελείως απλές, αλλά συγκινητικές, όπως αυτή του να συναντάς μπάντες και φίλους σε διάφορα μέρη της γης. Ως μέρος της καμπάνιας μας του 2015 για χρηματοδότηση των κυκλοφοριών μας από το κοινό, μαγειρεύαμε Δανέζικα δείπνα και παίζαμε σε μικρό αριθμητικά κοινό σε σπίτια Αμερικανών fans. Το τελευταίο live της πρόσφατης περιοδείας μας έγινε το Halloween στο Seattle, αλλά πριν από αυτό πήγαμε στη μικρή πόλη Enumclaw, όπου μαγειρέψαμε δείπνο και παίξαμε ένα live set για μια οικογένεια και τους φίλους της. Ήταν πραγματικά μια απίθανη εμπειρία και μια τέλεια ανάμειξη της Δανέζικης και της Αμερικανικής κουλτούρας. Μία φανταστική βραδιά!

Προτιμάτε να παίζετε ζωντανά ή να ηχογραφείτε σε στούντιο;

Πάντα είναι καλό να ηχογραφείς νέα τραγούδια και να πειραματίζεσαι στο στούντιο. Αλλά το να περιοδεύεις και να παίζεις μπροστά στο κοινό, να είσαι εκεί έξω και να συναντάς κόσμο, είναι αυτό που αξίζει. Αν δεν παίζουμε ζωντανά, θα χειροτερεύουμε ως μπάντα. Όπως σου είπα και πριν για τη μέρα του Halloween στην Αμερική, τέτοιες εμπειρίες μας κάνουν να θέλουμε να συνεχίζουμε.

Έχετε νέα τραγούδια έτοιμα προς ηχογράφηση;

Αυτή ακριβώς την εποχή γράφουμε και ηχογραφούμε καινούργια τραγούδια για την επόμενη μεγάλης διάρκειας κυκλοφορία μας. Θα δεις πως την άνοιξη θα παίξουμε ζωντανά ελαφρώς λιγότερες φορές, λόγω της ενασχόλησής μας στο στούντιο. Το νέο single μας, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη, θα είναι ενδεικτικό της νέας τάσης του ήχου μας.

Τι πρόκειται να δούμε στο live σας στην Αθήνα;

Θα μας δείτε να βγάζουμε μεγάλη ενέργεια και εμένα να προσπαθώ να αστειευτώ από σκηνής. Αν και η μουσική μας είναι αρκετά σκοτεινή, προσπαθούμε να προσθέσουμε χιούμορ στις παραστάσεις μας, κατά την επικοινωνία μας με το κοινό μεταξύ των τραγουδιών. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ατμόσφαιρα πάρτι! Μπορείτε να χορεύετε και να διασκεδάζετε, ενώ θα φοράτε μαύρο makeup. Χα, χα!

Μήπως ξέρεις κάποιον Έλληνα μουσικό ή κάποιο Ελληνικό συγκρότημα;

Λυπάμαι πολύ. Δεν ξέρω κανένα Ελληνικό συγκρότημα, ακόμα! Παίζουμε με τους SuperPuma στο Death Disco, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε το πρώτο Ελληνικό συγκρότημα και να μάθουμε για άλλα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα εξερευνήσουμε την Ελληνική μουσική σκηνή!      

Ευχαριστώ πολύ! Ανυπομονούμε να σας δούμε στο Death Disco!

 

Κείμενο / Ερωτήσεις: Τάκης Κρεμμυδιώτης

Τάκης Κρεμμυδιώτης

Latest from Τάκης Κρεμμυδιώτης

Related items