Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 15:08

Συνέντευξη: The Steams

Written by 

Οι Steams είναι μια σχετικά νέα μπάντα με επιλεκτικές live εμφανίσεις, ενώ πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο ‘Feed / Green Fire’.  Τα Χριστούγεννα μας έκαναν δώρο και τη δική τους διασκευή στο “Funnel of Love” της Wanda Jackson μέσα από το bandcamp τους. Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου θα ανέβουν στη σκηνή του six d.o.g.s. για να μας παρουσιάσουν καινούριο και παλιότερο υλικό και τί καλύτερη αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τη μπάντα μιλώντας με τον Πάνο, frontman του γκρουπ.

Καλησπέρα Πάνο! Με αφορμή το live σας, θέλουμε να μάθουμε λίγο παραπάνω για τους ψυχεδελικούς ατμούς σας. Θα ξεκινήσουμε λίγο με τα κλισέ για να σπάσουμε τον πάγο. Πότε και τί ώθησε στη δημιουργία των Steams?

Θα ξεκινήσω αυτόματα με κλισέ απάντηση: Ήταν Σεπτέμβρης του ’11 όταν δημιουργηθήκαμε σε μοτίβο White Stripes μόνο κιθάρα-τύμπανα, κάτι που ξεκίνησε ξεκάθαρα για να αλλάξει στην πορεία και να εναντιωθεί στην αρχή του. Η ώθηση ήρθε μετά από μια απώλεια που γκρέμισε τα τείχη ενός comfort zone και γέννησε μια ανάγκη.

O ήχος σας κινείται σε psychedelic rock ύφος από τα 60’s και 70’s. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας και ποιες μπάντες έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του;

Η αλήθεια είναι οτι δεν γίνεται να σβήσει από το μυαλό μου το “The End” από την εισαγωγή της ταινίας Apocalypse Now, θέτωντας τους Doors ως τη βασική επιρροή στη στιχουργική φύση της μπάντας. Ωστόσο, ως προς τη μουσική, έπαιξαν ρόλο μπάντες όπως Velvet Underground, Bauhaus, QotSA, Black Angels, μουσικές δουλειές των G.I.Gurdjieff, Sun Araw, όλο το Soundtrack του “I’m Not There” και άλλοι που σίγουρα δεν θα σας ενδιαφέρουν!

Οι Steams παίζουν ξεκάθαρα Rock. Πες το ψυχεδελικό, πες το “post” ή alternative, λίγη σημασία έχει. Προσωπικά μου αρέσει ο όρος “Massive”.

Πώς νιώθετε όταν σας συγκρίνουν με τους Black Angels;

Καλά!

Μεταξύ σας υπάρχουν μουσικές αποκλίσεις που συντελούν σε δημιουργικό χάος ή σας ταιριάζει καλύτερα η σύμπνοια;

Δεν παίζουν ρόλο οι μουσικές αποκλίσεις μεταξύ μας. Εγώ ορίζω τον ήχο γιατί είμαι ο αρχηγός της μπάντας και απόλυτος μονάρχης!

 Ότι έχω ακούσει είναι στα αγγλικά. Έχετε δοκιμάσει καθόλου ελληνικό στίχο;

Όχι, αλλά ευτυχώς έχουν δοκιμάσει άλλοι για μας.


Τί ξορκίζετε με τους στίχους σας;

Τα κομμάτια μας μιλάνε για Γη και Ουρανό. Τα κομμάτια μιλάνε για πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω εγώ. Τα κομμάτια μιλάνε.

Έχετε πολλά κομμάτια στις αποσκευές σας και μόνο 2 έχουν κυκλοφορήσει στο πρώτο σας single,  ‘Feed / Green Fire’. Πότε θα μοιραστείτε και τα υπόλοιπα με τον κόσμο; Έχουμε να αναμένουμε κάποιο ολοκληρωμένο αλμπουμ;

Υπάρχει πολύ υλικό. Από αυτό έχει γίνει διαλογή και ζύμωση. Οι Steams θα μπουν στο στούντιο λίαν συντόμως και το άλμπουμ -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα είναι έτοιμο του χρόνου τέτοια εποχή.

Μιας και διανύουμε περίοδο ανασκόπησης, μπορεί να μας πει ο καθένας τον αγαπημένο του δίσκο της χρονιάς που πέρασε; Ή έστω αυτόν που έλιωσε περισσότερο.

Ο Ανδρέας αγάπησε το “IV” των BadBadNotGood και όλη τη συλλογή του Compact Disc Club, ο Σίμος άκουσε πολύ το Dandelion Gum των Black Moth Super Rainbow, o Γκούσταβ έλιωσε Steams και προσωπικά άκουσα πολύ το “Mystère” των La Femme και το οπτικοακουστικό “Live from Trona” από Toro Y Moi. Α, και The Life of Pablo από Kanye West.

Είστε του προγραμματισμού ή του αυτοσχεδιασμού; Έχετε κάποια άμεσα σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Κατ’ αρχάς είμαστε του προγραμματισμού μέχρι αηδίας! Οι ημερομηνίες ηχογράφησης έχουν καθοριστεί από καιρό με παραγωγό τον Άλεξ Μπόλπαση και μέσα στα σχέδιά μας είναι σίγουρα οι live εμφανίσεις. Άλλωστε ποιος μπορεί να αυτοσχεδιάσει στη Μοναρχία;

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας, τα λέμε από κοντά το Σάββατο!

 

*Οι Steams είναι: ο Πάνος (φωνή, στίχοι, κιθάρες, synth), ο Ανδρέας (κιθάρα, φωνές), ο Σίμος (μπάσο) και ο Gustav (τύμπανα, κρουστά).

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα