Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 16:08

Συνέντευξη: Ministry

Written by 

Οι φανς στην Ελλάδα αδημονούν να δουν τους Ministry από τα ‘90s. Το MTV έπαιζε το NWO φανατικά και οι τότε νεανίες, σημερινοί 40άρηδες, ανακάλυπταν έναν νέο κόσμο. Συν βέβαια την ελληνική αναφορά (ΚΕΦΑΛΗΞΘ) σε περίοπτη θέση στο artwork του Psalm 69. Τα χρόνια πέρασαν, η μουσική έγινε ακόμη πιο σκληρή, ο Jourgensen γέμισε tattoos και piercings και επιτέλους, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τον δούμε και στην Ελλάδα με την τωρινή παρέα του και μάλιστα δις (την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Piraeus 117 Academy και την Παρασκευή 2 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater). Περίοπτη θέση στο βιομηχανικό καραβάνι των Ministry κατέχει ο κιθαρίστας Sin Quirin, που παίζει και συνθέτει για την μπάντα εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Ο Μιχάλης Κουρής μίλησε μαζί του για τις τελευταίες λεπτομέρειες του live, αλλά και για τα νεότερα της μπάντας.

 

Καταρχάς, καλωσήρθατε στην Ελλάδα! Σας περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια, περάσατε μάλιστα κάποια στιγμή πολύ κοντά μας (σ.σ. Βουλγαρία) αλλά μάλλον δεν είχε φτάσει ακόμη η ώρα για μας. Τι περιμένετε λοιπόν από τις ελληνικές συναυλίες;

Από την ανταπόκριση που έχουμε πάρει ως τώρα, περιμένουμε ορδές τρελλών ανθρώπων να αποτρελλαίνονται στη συναυλία και να περνάνε καλά. Παίρνουμε πολύ και θετικό feedback από τους οπαδούς στην Ελλάδα και είμαστε παρομοίως ενθουσιασμένοι που θα έρθουμε. Δεν έχουμε παίξει ποτέ σε σας και ούτε προσωπικά έχω έρθει, έτσι ανυπομονώ. Από αυτά που έχω ακούσει, θα φτάσουμε την προηγούμενη μέρα από τη συναυλία, οπότε ελπίζω να κάνουμε τον τουρισμό μας. Έχω περάσει μονάχα από την Ελλάδα, αλλά δεν έχω σταματήσει ποτέ, έτσι περιμένω πως και πως να δω τα αξιοθέατα.

 

Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας. Μιας και δεν έχετε ξανάρθει από τα μέρη μας, το κοινό περιμένει να παίξετε κάποια παλιά αγαπημένα. Μπορείς να μας δώσεις ένα στοιχεία του πόσο πίσω στο χρόνο θα μας ταξιδέψει το setlist της συναυλίας;

Αυτή την στιγμή δεν μπορώ να μαρτυρήσω τίποτα από αυτά που παίζουμε, αλλά μπορώ να σου πω πως θα μεταφερθούμε πίσω σε κάποιους από τους πρώτους μας δίσκους. Πιστεύω πως το κοινό θα λατρέψει αυτά που θα παίξουμε, μιας και οπωσδήποτε θα παίξουμε κάποια από τα παλιά μας κομμάτια. (σ.σ. λογικά βέβαια δεν εννοεί τη new wave περίοδό τους!)

 

Φαντάζομαι πως η περιοδεία δεν αφορά την υποστήριξη ενός δίσκου, παλαιότερου ή μελλοντικού…

Είναι βασικά απλώς μια περιοδεία. Πράγματι κυκλοφορούμε δίσκο το φθινόπωρο και αυτός ο δίσκος ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί ήδη. Άρα μπορεί να βάλουμε ένα νέο κομμάτι στο setlist μας - μπορεί - αλλά κατά κύριο λόγο οι συναυλίες μας θα βασίζονται περισσότερο στους προηγούμενους δίσκους μας.

 

Άρα η φράση “stay tuned” στο εξώφυλλο της σελίδας σας στο facebook σημαίνει πως επίκειται ένας νέος δίσκος.

Σύντομα, ναι, ελπίζουμε πως θα βγει το φθινόπωρο.

 

Η Αμερικανική προεδρία έχει αποτελέσει διαχρονική θεματολογία στους στίχους σας, ιδιαίτερα η διακυβέρνηση Bush. Τα σχόλιά σου για την διακυβέρνηση Trump; Ίσως αποτελέσει έμπνευση για μελλοντικά νέα κομμάτια;

Σίγουρα έχει επηρεάσει το στιχουργικό υλικό στο νέο δίσκο! Προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την παρούσα κατάσταση στις ΗΠΑ, έτσι σίγουρα έχει επηρεαστεί η στιχουργική κατεύθυνση και η θεματολογία των νέων κομματιών.

 

Μουσικά πού θα κινηθεί ο νέος δίσκος;

Οι λίγοι άνθρωποι που έχουν ακούσει το υλικό που έχουμε ετοιμάσει ως τώρα, μας λένε πως ακούν έναν συνδυασμό των Dark Side Of The Spoon, Filthpig και Psalm 69. Οπωσδήποτε είναι ένας πιο αργός δίσκος, αλλά πολύ ατμοσφαιρικός και με πολύ σκοτεινό τόνο. Το κοινό θα εκπλαγεί ευχάριστα και από την διαφορετική ενορχήστρωση που έχουμε κάνει. Θα εκπλαγείτε αλλά νομίζω πως θα σας αρέσει.

 

Έχεις γράψει κομμάτια και σε αυτό το άλμπουμ;

Ναι φυσικά.

 

Πώς θα περιέγραφες τη διαδικασία του να γράφεις τραγούδια ειδικά για τους Ministry; Προσπαθείς να ταιριάξεις με το κλίμα της μπάντας; Να βάλεις τον εαυτό σου μέσα; Ίσως κάτι ενδιάμεσα;

Για την ακρίβεια η διαδικασία είναι λίγο απ όλα. Πρώτον και κύριον, ρωτάω τον Al (σ.σ. Jourgensen) την κατεύθυνση την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει. Από τη στιγμή που αυτή παγιωθεί, προσπαθώ να φέρω εντός το στυλ μου, αλλά πάντοτε πρέπει να ακούγεται σαν Ministry. Έχω πλήρη συνείδηση αυτού. Όταν γράφω γα τους Ministry, τα κομμάτια πρέπει να ακουγονται σαν κομματια των Ministry. Πιστευω πως μπορείς να κούσεις το στυλ και το παίξιμό μου στα τραγούδια που συνθέτω και ηχογραφώ, και αυτό είναι αναπόφευκτο, στο τέλος όμως το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα Ministry. Όταν προσεγγίζω οποιοδήποτε project, προσπαθώ να ξεδιαλύνω την κατεύθυνσή του και γράψω κατ’ αντιστοιχία.

 

Μιας και αναφέρθηκες σε δικά σου projects, ποιο ή ποια από αυτά θα θεωρούσες τα αγαπημένα σου ή τα πιο σημαντικά;

Θα διαλέξω διαφορετικά για διαφορετικους λόγους το καθένα. Προφανώς όταν ήμουν στους Society 1 το θεωρούσα πολύ σημαντικό, διότι ήταν η πρώτη μπάντα με την οποία περιόδευσα, βγήκα στο Headbangers Ball, στο MTV, στο VH1, ταξίδεψα τον κόσμο, έτσι ήταν σημαντικό project υπό αυτήν την έννοια. Αποκόμισα τρομερή εμπειρία περιοδεύοντας με αυτήν την μπάντα. Κάθε project έχει σημασία, γιατί πάντα κάτι μαθαίνεις και αυτό σημαίνει κάτι για σένα - αλλά νομίζω το πρώτο ήταν το σημαντικοτερο, γιατί έκανα τα περισσοτερα πραγματα για πρώτη φορά. Και μετά, φυσικά, έρχεται οτιδήποτε έχω κάνει με τους Ministry, εκπληκτική εμπειρία να μπορείς να κάνεις ό,τι έχουμε κερδίσει ως τώρα.

 

Τι σημαίνει για σένα να είσαι μελος των Ministry και να συνεισφερεις κιόλας στη μουσική τους;

Για μένα αυτό που συμβαίνει είναι κάτι το τεράστιο, διότι οι Ministry με είχαν επηρεάσει τρομερά από τότε που πήγαινα Γυμνάσιο και άκουγα τη μουσική τους. Πάντα τους είχα ψηλά στη συνείδησή μου και πάντα ήλπιζα να παίξω σε μια μπάντα που να ακούγεται σαν τους Ministry. Άρα το να αποτελώ μέρος τους, να συνεργάζομαι με τον Al εδώ και 11 χρόνια και μάλιστα να γραφω τραγούδια για αυτούς και ό,τι έχουμε κάνει μαζι είναι πολύ σημαντικό. Οι Ministry έχουν υπάρξει μεγάλη επιρροή όχι μόνο για μένα, αλλά και για μία ολόκληρη γενιά, κάτι που ουσιαστικά “φέρνω” στην μπάντα και είναι εξίσου σημαντικό.

 

Αλήθεια, πώς βρέθηκες στους Ministry;

Η παλιά μου μπάντα είχε τον ίδιο booking agent με τους Ministry εκείνη την εποχή. Ήταν ενας συνδυασμός εκείνου που ανάφερε το ονομά μου και επίσης του μεγάλου Paul Raven, ο οποίος είχε ηχογραφήσει στους Society 1 για ένα δίσκο και επίσης μίλησε για μένα. Αυτοί οι δύο άνθρωποι που μίλησαν στον Al για μένα και με έβαλαν στο παιχνίδι.

 

Ανάφερες τον Paul Raven προηγουμένως και θα ήθελα να αναφερθούμε σε άλλον έναν νεκρό των Ministry, τον Mike Scaccia. Έχω διαβάσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις σου πως είχες μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σου από αυτόν τον άνθρωπο;

Ας αναπάυεται εν ειρήνη ο Mikey, ήταν ο καλύτερος άνθρωπος, πολύ υποστηρικτικός απέναντί μου και με αντιμετώπισε ως ισότιμο μέλος από την αρχή που μπήκα στους Ministry. Ήταν φοβερος κιθαρίστας, φοβερός μουσικός, ήταν πραγματικός, 100% ό,τι έβλεπες, καθόλου ψεύτικος, και ήθελε μονάχα να παίζει μουσική, δεν τον ένοιαζε τίποτα άλλο. Μου έδειξε πολλά στο παίξιμό μου και στο πώς να καθοδηγώ τον εαυτό μου. Ήταν ο απόλυτος επαγγελματίας, αλλά κυρίως ένας καλός άνθρωπος. Οι καλύτερες αναμνησεις μου ήταν όταν κάναμε παρέα στις περιοδείες, πηγαίναμε μαζί να πάρουμε φαγητό και μιλούσαμε με τις ώρες για τη μουσική, για τη ζωή, τέτοια πράγματα

 

Αυτές τις μέρες (σ.σ το Σάββατο που μας πέρασε) θα παίξετε σε ένα φεστιβάλ στην Καλιφόρνια και ακολούθως έρχεστε στην Ευρώπη. Ποιες διαφορές βλέπεις στις συμπεριφορές του κοινού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ;

Κατά τη γνώμη μου, το ευρωπαϊκό κοινό είναι πάντα πιο υποστηρικτικό και μπαίνει περισσότερο στο πνεύμα της συναυλίας. Είναι τρελαμένοι και το απολαμβάνουμε, και η ενέργεια που δίνουν είναι τρομερή, περισσότερη από τις ΗΠΑ. Δεν λέω πως δεν μου αρέσει να παίζω στις ΗΠΑ, το αντιθετο μάλιστα, αλλά έχω παρατηρήσει πως οι φανς στην Ευρώπη φαίνονται πιο πιστοί στα συγκροτήματα και πιο υποστηρικτικοί με κάθε τρόπο.

 

Θα πρέπει να περιμενουμε κάποιο ιδιαίτερο stage show τυπικό των Ministry στην ελληνική περιοδεία;

Προσεγγίζουμε το show μας με τον ίδιο τρόπο όπου κι αν παίζουμε. Περιμένω τους φανς στην Ελλάδα να ξετρελαθούν και ανυπομονώ γι αυτό! Έχω την αίσθηση πως θα είναι μία συναρπαστικη συναυλία για το κοινό, αλλά και για μας, μιας και είναι η πρώτη μας φορά εκεί, και περιμενουμε να εκλυθεί πολλή αμοιβαία ενέργεια.

 

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Ministry;

Μετά την ευρωπαικη περιοδεία, Ιουλιο ή Αύγουστο, επιστρέφουμε σπίτια μας και τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβριου θα περιοδεύσουμε στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Ελπίζουμε ο νέος δισκος να έχει κυκλοφορήσει ως τότε. Τέλος Οκτωβριου θα κάνουμε Αμερικάνική περιοδεία και το επόμενο έτος θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό.

  

*Οι Ministry θα βρίσκονται για τις πρώτες τους εν Ελλάδι εμφανίσεις την Πέμπτη 1 Ιουνίου στο Piraeus 117 Academy και την Παρασκευή 2 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater. Μην τους χάσετε!

Το πρόγραμμα των συναυλιών (ισχύει και για τα δύο shows):

Doors Open: 20:30

Ministry on stage: 22:00

NO opening act for production reasons

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα