Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 22:00

Συνέντευξη M.Α.τ.Ε.: Το όριο είναι ένα σημείο που, όσο το ξεπερνάς, τόσο μετατίθεται παραπέρα και τόσο επεκτείνεσαι.

Written by 

Οι Θεσσαλονικείς M.A.t.E. (Meetings Along The Edge) έχουν αρχίσει να γίνονται τακτικοί επισκέπτες της πόλης των Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Όπως φαίνεται, η μουσική τους άποψη αρχίζει να κάνει ένα breakthrough και στο Αθηναϊκό κοινό, αφού πρώτα κέρδισε το κοινό της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή 9/2 θα μετρήσουν την 4η εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του νεοσύστατου SKG Fest. Ο Μιχάλης Κουρής βρήκε την ευκαιρία να αποσπάσει μερικές σκέψεις τους εν όψει αυτής της εμφάνισης.

 

Θα ήθελα να μας πείτε δυο λόγια για τους M.A.t.E. ως ένα σύντομο ιστορικό του σχήματος. Τι αντιπροσωπεύουν για εσάς οι MAtE και ποιο είναι το όραμά σας για το σχήμα;

Ως ένα σύντομο ιστορικό, ο Αδάμ βρήκε τον Θωμά (και το αντίστροφο), με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες ανησυχίες όπου μετά από μια συνάντηση, παίξανε μαζί και το γλυκό έδεσε! Λίγο αργότερα, μετά από άλλη μια φάση ανησυχίας ήρθε ουρανοκατέβατη και η Μαρία.

M.A.t.E, με τη διπλή σημασία του ονόματος, είναι οι συναντήσεις σε μεταιχμιακό σημείο, όπου ο καλλιτέχνης αφήνει τη ζώνη ασφαλείας του και ξεκινάει η δημιουργία, όπως και το δέσιμο που δημιουργείται από την τριβή μεταξύ μας και που αυτό μπορεί να ονομαστεί φιλία (πού 'σαι, mate;).

Όραμά μας για το σχήμα είναι να μας ακούσει κόσμος, τόσο σε επίπεδο live όσο και σπίτι του ή οπουδήποτε τυχαίνει να βρίσκεται! Οι MAtE είναι για μας ένα μέσο έκφρασης, το οποίο μας δίνει και κάποιο νόημα στην καθημερινότητά μας και μέσω του οποίου θα θέλαμε να κινηθούμε και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά με τους δικούς μας όρους!

Πώς προέκυψε το όνομά σας και σε ποια επίπεδα σας εκφράζει το “edge” του ονόματος;

Ακούσαμε τυχαία το ομώνυμο κομμάτι των Ravi Shankar και Philip Glass (Meetings along the edge) και μας άρεσε σαν τίτλος. Το όριο είναι ένα σημείο που, όσο το ξεπερνάς, τόσο μετατίθεται παραπέρα και τόσο επεκτείνεσαι. Edge στη μουσική για μας σημαίνει να ξεκολλάμε από τα μηχανικά και συνηθισμένα παιξίματα και να μαθαίνουμε να αντέχουμε στο άβολο που προκύπτει μέσω πειραματισμού.

Πώς νιώθετε την αποδοχή που έχουν οι δύο ως τώρα δίσκοι σας από το κοινό;

Οι δίσκοι σηματοδοτούν τις φάσεις της εξέλιξης του ήχου μας, ο κόσμος μας ακολουθεί σε αυτά τα βήματα, τα κομμάτια παίζονται στο ραδιόφωνο και η μουσική μας μεταδίδεται με αυτόν τον τρόπο παντού. Η ουσία, όμως, για μας βρίσκεται στο ζωντανό παίξιμο.

Οι MAtE έχουν γίνει τακτικοί πλέον στην Αθήνα, μετρώντας τρεις (αν θυμάμαι σωστά) εμφανίσεις μέσα σε περίπου ένα χρόνο και μία επικείμενη τέταρτη. Ποιες διαφορές βλέπετε στο κοινό της Αθήνας και στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης;

Κάθε συναυλία είναι διαφορετική, ακόμα και στην ίδια πόλη. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη παίζουμε εντός έδρας, παρόλο που μας έχουν εύκαιρους, μας τιμουν με την παρουσία τους και μας υποστηρίζουν. Το κοινό της Αθήνας είναι πιο δυναμικό από την άποψη της κίνησης (χορεύουν πιο πολύ) και ελπίζουμε ότι σιγά σιγά, όπως έγινε και στη Θεσσαλονίκη, θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας ο οποίος θα κάνει την κάθε μας κάθοδο πιο βιώσιμη.

Σε λίγες μέρες θα παίξετε στο SKG Festival, ένα Αθηναϊκό φεστιβάλ με μπάντες από τη Θεσσαλονίκη. Η σκηνή της πόλης είναι από τις πιο δυνατές της Ελλάδας. Αλήθεια, εσείς την εκλαμβάνετε ως “σκηνή”;

Ναι και μάλιστα πολύ ενεργή. Σκηνή μπορεί να θεωρηθεί και ένα σεντόνι με ένα παλούκι στη μέση!!!

Πού θεωρείτε πως πλεονεκτεί η Θεσσαλονίκη ως μητέρα μουσικών & συγκροτημάτων και πού νιώθετε πως υστερεί;

Υπάρχει πιο γρήγορη μετάδοση του καθετί που ξεκινάει, πιο έντονη ζύμωση μεταξύ των μουσικών, ρυθμοί που επιτρέπουν το ξεδίπλωμα της φαντασίας, αλλά πιο περιορισμένες δυνατότητες από άποψη λαϊβάδικων.

Έχετε παίξει ή παίζετε και σε άλλα σχήματα εκτός από τους MΑtE; Ποιο από αυτά θα θεωρούσατε το σημαντικότερο ή το αγαπημένο σας (η ερώτηση απευθύνεται φυσικά σε κάθε μέλος ξεχωριστά);

Μαρία: Είχα την τιμή να παίξω με πολύ ωραίους καλλιτέχνες σε jazz και blues σχήματα, αλλά θα ξεχωρίσω τη συνεργασία μου με τον μεγάλο μουσικό Παναγιώτη Γαβρέλα, στο ντουέτο μας "Παν, Μαρή!". Έχουμε κάνει μετρημένες εμφανίσεις, αλλά είναι ένα εγχείρημα που σίγουρα θα απασχολήσει έντονα το κοινό τα επόμενα χρόνια.

Aδάμ: Ξεκίνησα την πορεία μου με τις Διχασμένες Αλήθειες, μια μπάντα που έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Συνέχισα με τους shortcat και μετά από καιρό φτιάξαμε τους ΜΑtE, που για μένα είναι αυτό που έψαχνα και το σίγουρα αγαπημένο μου. Εκτός από τους ΜΑtE παίζω και στο σόλο πρότζεκτ μου TENGU NI NARU όπου εκεί κινούμαι σε πιο chill καταστάσεις.

Θωμάς: Όλα τα σχήματα που έχω παίξει και παίζω τα θεωρώ πολύ σημαντικά,παρόλα αυτά και χωρίς να τα υποτιμώ, οι ΜΑtE είναι για μένα το σημαντικότερο και το πιο αγαπημένο σχήμα που έχω παίξει.

Προς τον drummer σας η επόμενη ερώτηση: θα ήθελα να μας περιγράψεις την εμπειρία του να παίζεις drums με τον Μπάμπη Μπατμανίδη, μεταξύ άλλων επιφανών…

Η εμπειρία του να παίζεις οποιοδήποτε όργανο με τον Μπάμπη Μπατμανίδη είναι πάντα η ίδια: ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ!

Με ποια μπάντα ή ποιον καλλιτέχνη θεωρείτε πως ταιριάζετε (ή όχι απαραίτητα) τόσο, ώστε αν παίζατε μαζί θα προέκυπτε το τέλειο event;

Από εξωτερικό: Red Snapper, Massive Attack, από εσωτερικό: iota, FUKU cosmonot.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους MAtE; Τι να περιμένουμε από σας ως κίνηση για το επόμενο διάστημα;

Ετοιμάζουμε τον επόμενό μας δίσκο σιγά-σιγά στο στούντιό μας και ελπίζουμε σε κάποια live στο εξωτερικό, τα οποίο συζητάμε από καιρό, αλλά πρέπει να οργανώσουμε.

*Το SKG Fest θα πραγματοποηθεί στις 9 & 10/2 στο Gagarin 205 Live Music Space. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα