Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 05:19

Συνέντευξη Grails: Είμαστε cult συγκρότημα και ξέραμε ότι αυτό θέλαμε να είμαστε εξ αρχής.

Written by 

Δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο να μας επισκέπτονται (για συναυλίες, πάντα) κάποια συγκροτήματα μετά από μακρά απουσία ετών. Λίγο η κρίση που επηρέασε και τις συναυλιακές παραγωγές και το πορτοφόλι του μέσου συναυλιόφιλου/fan, λίγο τα προγράμματα των περιοδειών (ειδικά των Αμερικανικών συγκροτημάτων) που δεν περνούν από το τμήμα αυτό της Ευρώπης... τα χρόνια περνούν και οι fans βρίσκονται σε διαρκή αναμονή. Από τη συνθήκη δεν ξέφυγαν οι Grails, οι οποίοι βρέθηκαν για πρώτη (και μέχρι πρόσφατα τελευταία) φορά στη χώρα μας πριν 8 χρόνια. Επιτέλους το Αθηναϊκό κοινό θα μπορεί να τους απολαύσει ξανά, αυτή τη φορά με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του εξαίρετου Chalice Hymnal. Θα είναι και η πρώτη φορά που ο drummer Emil Amos θα επισκεφθεί την Αθήνα, από τις δύο μέσα στον επόμενο μήνα (θα τον δούμε και με τους Om, βοηθειά μας, στις αρχές Ιουνίου) και έτσι προθυμοποιήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Μιχάλη Κουρή.

 

Γεια σας, αγαπητοί Grails! Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε και πάλι στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια. Ποιες είναι οι - καλύτερες ή χειρότερες - αναμνήσεις σας από τη συναυλία του 2010;

Emil Amos: Όλα ήταν καταπληκτικά και όλοι ήταν απίστευτα ευγενικοί μαζί μας. Αποφασίσαμε μετά από αυτό το ταξίδι ότι η Ελλάδα ήταν το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο, γι 'αυτό είναι τρελό ότι μας πήρε όλο αυτό το διάστημα για να επιστρέψουμε!

Το Deep Politics ήταν ένα εξαιρετικό άλμπουμ. Ωστόσο, μας πήρε έξι χρόνια για να ακούσουμε νέα μουσική από εσάς, με τη μορφή του Chalice Hymnal του περασμένου έτους - εκτός της σειράς των Black Tar Prophecies, φυσικά. Τι συνέβαινε στο στρατόπεδο των Grails κατά τη διάρκεια αυτών των ετών;

EA: Ο Alex μετακόμισε στη Δανία και εγώ μετακόμισα στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο πήραμε διαζύγια και κάναμε πολλούς δίσκους με την επωνυμία Lilacs & Champagne. Προσωπικά επίσης περιοδεύσα με τις άλλες μπάντες μου, τους Holy Sons και τους Om, και ξεκίνησα ένα podcast που ονομάζεται Drifter’s Sympathy. 

Οι Grails δεν φαίνονται να ακολουθούν τις διαδικασίες ηχογράφησης και περιοδειών ενός «κανονικού» συγκροτήματος. Πώς μπορείτε να φανταστείτε ότι θα ήταν τα πράγματα αν αυτή η μπάντα ήταν η 100% κύρια δραστηριότητά σας; Έχετε επιδιώξει ποτέ κάτι τέτοιο;

EA: Καλά, ακόμα και στους Om, που είναι πιο γνωστοί ως μπάντα, κάνουμε ό,τι θέλουμε και αγνοούμε τι “πρέπει” να κάνουν οι συνηθισμένες μπάντες. Νομίζω ότι έχουν υπάρξει φορές που οι Holy Sons και οι Grails αξίζουν περισσότερη εκτίμηση γιατί δουλεύουν πίσω από τα χαρακώματα για τόσο πολύ καιρό, αλλά σε γενικές γραμμές, αν περιοδεύαμε περισσότερο πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα πουλούσαμε περισσότερους δίσκους. Είμαστε «cult» συγκρότημα και ξέραμε ότι αυτό θέλαμε να είμαστε εξ αρχής.

Λυπάμαι που δεν έχω ακούσει ακόμα κάποιο δίσκο των Grails σε βινύλιο (μόνο CD), αλλά έχω την αίσθηση ότι τα άλμπουμ σας είναι ειδικά φτιαγμένα για να ακούγονται καλύτερα από LP. Προτιμάτε άραγε κι εσείς το βινύλιο για τον ήχο των δίσκων των Grails;

EA: Ναι, αλλά μόνο επειδή αγαπάμε το τελετουργικό της ακρόασης ενός βινυλίου. Το να έχεις έναν περιστρεφόμενο δίσκο στο δωμάτιο είναι μία όμορφη ενεργή οντότητα, σχεδόν σαν να έχεις μια φωτιά να καίει στο χώρο.

Η μουσική σας ως επί το πλείστον ακούγεται, θα έλεγα, πνευματική (σ.σ. το αυθεντικό "spiritual" ακούγεται και διαβάζεται καλύτερα...). Ποιο είναι το κρυφό κίνητρο για εσάς, προκειμένου να γράψετε μουσική για τους Grails;

EA: H Ελευθερία. Επειδή οι Grails δεν συμπεριφέρονται όπως ένα κανονικό συγκρότημα, μας επιτρέπεται ένα ορισμένο επίπεδο ελευθερίας που προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε. Δεν νιώθουμε απαραιτήτως ότι πρέπει να ακουγόμαστε σαν τους «εαυτούς μας», έτσι νιώθουμε ελεύθεροι να εξερευνήσουμε νέες ατμόσφαιρες συνεχώς.

Υπάρχει ένα κομμάτι στο Chalice Hymnal που ονομάζεται Deeper Politics. Αν και πρόκειται για σαφέστατη νύξη στο προηγούμενο αλμπουμ σας, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση που κατέχει στη ζωή σας η πραγματική παγκόσμια πολιτική. Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή κατάσταση;

EA: Είμαστε μονίμως τρομοκρατημένοι ... ειδικά από την κατάσταση της πολιτικής στις ΗΠΑ. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, μεγαλώσαμε στην εποχή Reagan και έτσι έχουμε ήδη αντιληφθεί πως η ανθρωπότητα ήταν πάντα τόσο γελοία, αναποτελεσματική και εξωφρενικά ηλίθια. Ο τίτλος «Deep Politics» αρχικά αναφερόταν σε έναν όρο που εφευρέθηκε από έναν πολύ γνωστό ερευνητή της δολοφονίας του JFK.

Ξεκινήσατε ως Laurel Canyon πριν από την αλλαγή του ονόματός σας σε Grails. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ιδιαίτερη ποσότητα υλικού στο Διαδίκτυο σχετικά με εκείνη την πρώιμη μορφή σας, οπότε θα ήταν αρμόζον να ρωτήσω αν τα δύο EP που κυκλοφορήσατε - ή οποιοδήποτε άλλο υλικό από εκείνη την εποχή - θα επανεμφανιστεί ποτέ προς ακουστική τέρψη των οπαδών σας ή αν κάποιοι ήχοι από εκείνη την εποχή έχουν διασωθεί στους Grails.

EA: Είχαμε προγραμματίσει κάποιες φορές ένα EP με εκείνα τα πρώτα τραγούδια, αλλά πάντοτε η προσοχή μας αποσπόταν με άλλες ευθύνες. Έχω πάντως την πίστη ότι κάποια μέρα θα κυκλοφορήσουμε μερικές από εκείνες τις ηχογραφήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας! Για το κλείσιμο, τι περιμένετε από τη φετινή συναυλία σας στην Αθήνα;

EA: Θα πάρουμε μια-δυο κενές μέρες από την περιοδεία και έτσι ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να βγούμε έξω από την πόλη για πρώτη φορά και να δούμε περισσότερα από την Ελλάδα. Τα λέμε σύντομα!

 

*Οι Grails θα βρίσκονται στο Κύτταρο το Σάββατο 3/5/2018. Περισσότερες πληροφορίες θα διαβάσετε στο σχετικό δελτίο τύπου.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα