Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 07:39

Συνέντευξη Mammal Hands: Είμαστε μεγάλοι οπαδοί πολλών post-rock συγκροτημάτων.

Written by 

Οι τζαζ συναυλίες έχουν και στην Ελλάδα τους "ειδικευμένους" χώρους τους. Το Κρεμλίνο του Πειραιά δεν βρίσκεται (ακόμη) σε εκείνη την σφαίρα, όμως την Πέμπτη 26/4 φιλοξενεί τους Βρετανούς Mammal Hands. Με καταγωγή από το Norwich, φέρνουν στην μοντέρνα jazz μία πιο street και (ακόμη πιο) ελευθεριακή νοοτροπία. Στη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Μιχάλη Κουρή, αποκαλύπτουν τις Κυπριακές τους ρίζες, αλλά και ότι το post rock τους έχει επηρεάσει τα μέγιστα.

 

Γεια σας από την Ελλάδα και το Soundgaze.gr! Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την μίνι ελληνική περιοδεία σας; 

Jordan: Ανυπομονούμε πραγματικά να παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Η μητέρα εμένα και του Nick είναι Κύπρια, γι 'αυτό θα είναι πολύ ωραίο που θα είμαστε εκεί για να παίξουμε τη μουσική μας και να συναντηθούμε με τους ανθρώπους που μας έχουν στηρίξει μέχρι τώρα.

Jesse: Δεν έχω ξανάρθει ποτέ πριν στην Ελλάδα, αλλά περιμένω να περάσω άψογα!

Είναι γνωστό ότι παίζατε ως μουσικοί του δρόμου πριν διαμορφωθείτε ως μπάντα. Ποια ακριβώς είναι η ιστορία πίσω από τη δημιουργία των Mammal Hands; Και ποιο νόημα έχει το όνομά σας;

Nick: Ήμασταν όλοι στο Norwich παίζοντας στο δρόμο (σ.σ. “busking” το λένε αυτό στη χώρα τους) ένα Σάββατο, εγώ και ο Jordan παίζαμε το κανονικό σετ μας και ο Jesse έπαιζε με μια διαφορετική ομάδα. Νομίζω ότι ο Jesse κατέληξε να παρακολουθεί κάποια ώρα όσο παίζαμε εγώ και ο Jordan και αρχίσαμε να μιλάμε μετά. Αρχίσαμε να παίζουν μαζί σχεδόν αμέσως και αρχίσαμε να γράφουμε όσο μπορούσαμε. Το όνομα ήταν κάτι που σκέφτηκα περίπου τη στιγμή που συναντηθήκαμε και απλώς κόλλησε, όμως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία πίσω από αυτό! Απλώς μας άρεσε ο ήχος του.

Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει συνήθως στα σύγχρονα συγκροτήματα τζαζ, δεν έχετε λάβει “επίσημη” μουσική εκπαίδευση. Πώς νομίζετε ότι αυτό έχει διαμορφώσει την ουσία των Mammal Hands;

Jordan: Νομίζω ότι η κύρια διαφορά είναι ότι ήμασταν σε θέση να σχηματίσουμε μια πολύ ισχυρή ταυτότητα ως ομάδα καθώς μαθαίναμε και παίζαμε μαζί. Όλοι μας έχουμε σπουδάσει διάφορα είδη μουσικής με διάφορους τρόπους, αλλά νομίζω ότι αυτό ενδέχεται να διαφέρει από τους σχετικούς οργανισμούς, καθώς αυτοί τείνουν να έχουν μια πιο στερεότυπη προσέγγιση στη διδασκαλία, η οποία για μερικούς λειτουργεί αλλά για κάποιους άλλους όχι. Όλοι έχουμε τις ξεχωριστές μας μουσικές προσωπικότητες που φέρνουμε στο τραπέζι και όλοι τροφοδοτούμε τον ηχητικό κόσμο που δημιουργούμε μαζί, και αυτό κατάφερε να μεγαλώσει μέσα μας με πολύ οργανικό τρόπο.

Jesse: Για να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Jordan, νομίζω ότι ένα από τα ωραία πράγματα σχετικά με το πώς έχουμε μεγαλώσει μαζί είναι ότι είμαστε πολύ δεμένοι στο παίξιμο και στη συγγραφή, είναι κάτι που μπορείς να πάρετε μόνο από μία σχέση που χτίζεται επί σειρά ετών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι, προσωπικά, όταν ακούω τα άλμπουμ σας, έχω την αίσθηση ότι η μουσική σας έχει ένα post-rock συναίσθημα, αλλά με εντελώς διαφορετική ενορχήστρωση. Αυτό το συναίσθημα έρχεται επίσης από τα εξώφυλλά σας, τα οποία θα μπορούσαν να είναι πολύ οικεία και σε μια post rock μπάντα. Μήπως τυχαίνει να σας αρέσει κι εσάς το post rock;

Jordan: Ναι, είμαστε μεγάλοι οπαδοί πολλών συγκροτημάτων του post-rock, μάλιστα η πρώτη μας μπάντα μαζί με τον Nick ήταν στην πραγματικότητα μια post-rock μπάντα.

Nick: Τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, όταν ήμουν 17-18 χρονών, ήταν οι Mogwai και οι Godspeed You! Black Emperor και πιστεύω ότι ορισμένα άλμπουμ με επηρέασαν πολύ εκείνη την εποχή.

Προέρχεστε από το Norwich της Αγγλίας. Τι γνώμη έχετε για την τοπική σκηνή;

Nick: Υπάρχουν πολύ καλοί μουσικοί στο Norwich και υπάρχουν πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Το Norwich δεν είναι μεγάλη πόλη, ώστε η σκηνή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο του Μάντσεστερ και του Λονδίνου, αλλά συμβαίνουν πολλά σε σχέση με το μέγεθος της πόλης.

Jesse: Ναι, η τοπική σκηνή είναι πραγματικά δροσερή, υπάρχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία από πράγματα που συμβαίνουν.

Θα μπορούσατε να ονομάσετε κάποια άλμπουμ που σας έρχονται αυτόματα στο νου που επηρέασαν το παίξιμο και τη σύνθεση των κομματιών σας;

Jordan: Brian Finnegan - The Ravishing Genius of Bones.

Jesse: Brian Blade and the fellowship band - Perceptual

Nick: John Martyn - Solid Air

Μία σταθερή ερώτηση που γίνεται στους τζαζ τραγουδοποιούς είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλαμβάνουν τους τίτλους των συνθέσεων τους (μιας και, βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν την τάση να είναι instrumentals). Τι σας οδηγεί να ονομάζετε τα δικά σας κομμάτια;

Jordan: Προσωπικά κρατώ ένα σημειωματάριο με φράσεις και λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ονόματα, αλλά κάνουμε και πολλές συζητήσεις για τα θέματα των τραγουδιών και προσπαθούμε να ταιριάξουμε καλά τους τίτλους ώστε να τους κρατήσουμε ανοιχτούς σε ερμηνείες, αλλά και να εμπεριέχουν το πνεύμα του κομματιού. Είναι μια διαδικασία που κάνουμε πάντα μαζί.

Jesse: Μου αρέσει να γράφω τις ιδέες που μου έρχονται, και αν θέλουμε να αναζητήσουμε ένα όνομα θα αρχίσω να ερευνώ θέματα που φαίνονται σχετικά με το ζητούμενο κομμάτι. Είναι πάντα διασκεδαστικό να ρίχνουμε από κοινού ιδέες για ονόματα.

Η ελληνική τζαζ σκηνή είναι μικρή αλλά πολύ ζωντανή. Έχετε ακούσει μουσική από Έλληνες μουσικούς;

Jordan: Ναι, έχουμε ακούσει πολλή ελληνική παραδοσιακή μουσική χάρη στην οικογένειά μας, αλλά δυστυχώς όχι πολλή τζαζ. Θα μας άρεσε να μας δώσετε κάποιες συστάσεις, όσο είμαστε εκεί. Επίσης, μου άρεσε πολύ ένα radio session που άκουσα πρόσφατα μεταξύ του Pete Wareham και των Κρητών μουσικών Xylouris White και Φάνη Καρούσου.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας αφιερώσατε! Για να συνοψίσουμε, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους Mammal Hands;

Jesse: Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να περιοδεύουμε και να αποδίδουμε όσο καλύτερα μπορούμε, έτσι ελπίζουμε ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες διασκεδαστικές συναυλίες και sessions!

* Οι Mammal Hands φαίνονται πολύ ευχάριστοι άνθρωποι και είμαστε σίγουροι πως θα χαρούν ειλικρινώς να συναντήσουν φίλους της μουσικής τους στο Κρεμλίνο την Πέμπτη 26/4, αλλά και στη Θεσσαλονίκη στις 29/4. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δελτίο τύπου.

 Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα