Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 21:00

Συνέντευξη Sons Of Apollo (Jeff Scott Soto): Είναι πάντα μια ξεχωριστή διαδικασία να παίζεις με νέα μπάντα και νέους συμπαίκτες

Written by 

Σούπεργκρουπ σαν τους Sons Of Apollo δύσκολα συναντάς. Ο άτυπος αρχηγός της μπάντας Mike Portnoy μάζεψε ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην hard-prog πιάτσα, αλλά το μεγαλύτερο ίσως νέο είναι η εκ νέου συνεργασία του με τον Derek Sherinian μετά από τους Dream Theater το 1999! Με δηλωμένη τη φιλοδοξία να παραμείνουν ένα κανονικό project, περιοδεύουν αυτούς τους μήνες στην Ευρώπη και μάλιστα τη Δευτέρα 24/9 θα βρίσκονται στην Αθήνα και το Fuzz Live Music Club. Ο τραγουδιστής Jeff Scott Soto, με μακρά ιστορία πίσω του και συνεργασίες με πρωτοκλασάτα ονόματα του σκληρού rock, μεταφέρει στον Μιχάλη Κουρή τον ενθουσιασμό του για το project αυτό και για την επερχόμενη συναυλία, φυσικά.

Καλησπέρα Jeff! Σε λίγες μέρες από τώρα θα έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε τους Sons Of Apollo για μία συναυλία στην Αθήνα. Φυσικά αυτή θα είναι η πρώτη σας φορά εδώ ως συγκρότημα, αλλά κανένας από εσάς δεν είναι ξένος προς την Ελλάδα και τους Έλληνες οπαδούς ειδικότερα. Προφανώς πρέπει να υπάρχει μια ανάμνηση από τις προηγούμενες συναυλίες σου εδώ που θα πρέπει να έρχεται στο μυαλό σου όταν αναφέρεται η Ελλάδα!  

Κάθε φορά που παίζω στην Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή ανάμνηση! Η Αθήνα έχει μια εξαιρετική θέση στην καρδιά μου και είναι πάντα μία μαγική εμπειρία με τους οπαδούς και την ενέργεια που παίρνω από εκείνους!

 

Πώς συγκροτήθηκε η μπάντα αρχικά; Ποια ήταν η αρχική ιδέα και πώς υλοποιήθηκε;

Έλαβα ένα email από τον Mike (σ.σ. Portnoy, drummer) για τα γενέθλιά μου το 2016 λέγοντας ότι θα μου τηλεφώνησε σε λίγες μέρες για να μου πει ποιο είναι το δώρο μου... με κάλεσε και μου πρόσφερε τη θέση του τραγουδιστή σε αυτή τη μπάντα. Χωρίς να ακούσω ούτε νότα, είπα ναι χωρίς δισταγμό, γιατί ήξερα ότι θα πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και ήθελα να είμαι μέρος του!

Ο Derek (σ.σ. Sherinian, πλήκτρα) είχε πολλές διάσπαρτες ιδέες για τραγούδια. Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Derek είναι ότι δεν είναι ο μέσος πληκτράς, καθώς σκέφτεται και συνθέτει σαν κιθαρίστας, έτσι ώστε οι περισσότερες από τις ιδέες του ακούγονταν σαν να ήταν φτιαγμένες σε κιθάρα. Ο Mike, ο Derek και ο Ron (σ.σ. Thal ή Bumblefoot, κιθάρα) έκλεισαν ένα στούντιο στο Los Angeles για 10 ημέρες και προχώρησαν ώστε να αξιοποιήσουν κάθε ιδέα και να κάνουν ένα τραγούδι την ημέρα μέχρι να ηχογραφηθούν όλα τα κομμάτια. Ο Billy (σ.σ. Sheehan, μπάσο - έχετε συνειδητοποιήσει πως όσοι μουσικοί έχουμε αναφέρει ως τώρα αποτελούν ιερά τέρατα του σκληρού τεχνικού χώρου, έτσι;) ήρθε μαζί τους στην πορεία και τελείωσαν μαζί τα βασικά tracks, τα οποία μου έστειλαν ενώ τελείωνα την περιοδεία με το προσωπικό μου σχήμα SOTO στην Ευρώπη. Όταν επέστρεψα, ο Mike, ο Derek και εγώ γυρίσαμε πίσω στο στούντιο και δούλεψαμε τις ιδέες μου για να δημιουργήσουμε μαζί όλα τα φωνητικά. Όλα ήταν καινούργια, φρέσκα και πρωτότυπα, αλλά πιο σημαντικό, όλοι μας είχαμε εμπλακεί στη διαδικασία, όπως στις παλιές εποχές που τα συγκροτήματα δημιουργούσαν τον ήχο τους μαζί.

 

Συναυλιακά είστε ενεργοί μόνο μέσα το 2018. Πώς πήγαν οι ως τώρα περιοδείες;

Καλύτερα από ότι περίμενα, εννοώ ότι ήξερα ότι το κοινό θα ήταν εκεί, αλλά η χημεία στη συναυλία πραγματικά ήρθε τόσο φυσικά και εύκολα. Είναι πάντα μια ξεχωριστή διαδικασία να παίζεις με νέα μπάντα και νέους συμπαίκτες, αλλά με αυτούς τους τύπους, ο σεβασμός του ποιοι είμαστε και τι κάνουμε την έκανε συναρπαστική και διασκεδαστική!

 

Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να αποκαλύψουμε τις διασκευές που παίζετε στις συναυλίες σας (αν και υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο), αλλά θα μπορούσες να μας περιγράψεις πώς τις επιλέξατε;

Τα τραγούδια από τους Dream Theater ήταν προφανείς επιλογές, και ο Mike και ο Derek έπαιζαν μαζί στα 2 τραγούδια που παίζουμε... Ο Mike μου ζήτησε ένα κομμάτι από Queen καθώς λατρεύει όταν τραγουδάω Queen, έτσι βρήκα τρόπο να προσθέσω ένα φωνητικό σόλο, που είναι επίσης από τους Queen στο τραγούδι Alive. Η διασκευή Van Halen στο τέλος έγινε επειδή πρώτον, αυτή είναι η μπάντα που όλοι λατρεύουμε από κοινού και δεύτερον, το συγκεκριμένο είναι ένα από τα πιο cool κομμάτια της εποχής David Lee Roth που έχει πλήκτρα!

 

Δίκαια θεωρείστε όπως και να σας δει κανείς ως supergroup. Το κύριο ερώτημα είναι, δεδομένου ότι τα credits των κομματιών μοιράζονται μεταξύ όλων, πώς δουλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν ένα τραγούδι πέντε stars και πάνω απ 'όλα επαγγελματίες της μουσικής με μακρά ιστορία πίσω τους και σφιχτά χρονοδιαγράμματα μπροστά τους;

Ξεκινάει με ένα riff που απλώνεται δημιουργικά από όλους μας για να το ολοκληρώσουμε... είναι μια φυσική διαδικασία για εμάς, ακόμη και στις απαρχές της μπάντας.

 

Μπορούμε να ακούσουμε τις κύριες επιρροές πίσω από κάποια κομμάτια, π.χ. το εναρκτήριο God Of The Sun θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους Deep Purple και να μην φαίνεται εντελώς εκτός τόπου, αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε πιο «σύγχρονα» συγκροτήματα όπως στους Meshuggah. Ήταν σκόπιμη αυτή η ηχητική ποικιλία;

Abso-fucking-lutely (σ.σ. τι να μεταφράσεις εδώ;;), το τελευταίο πράγμα που θέλαμε ήταν να βρισκόμαστε στερεότυπα σε ένα πράγμα ή σε ένα άλλο ... θέλαμε να πάρουμε τα επίπεδα εκείνου που αναμενόταν από εμάς, να προσθέσουμε στοιχεία από αυτά που δεν θα περίμενε κανείς από εμάς και να βρούμε νέους χώρους που δεν θα περίμενε κανείς μας να πάει ο άλλος ... αν δεν ενθουσιάσει εμάς, τότε δεν το κάνουμε σωστά!

 

Θα μπορούσε ο όρος "progressive rock" να ταιριάζει καλύτερα να περιγράψει το άλμπουμ, ή θα χρησιμοποιούσατε κάποιον άλλο όρο;

Όχι, υπερβήκαμε το prog με τα στοιχεία της κλασικής και του metal μαζί με μια σύγχρονη προσέγγιση, κάτι που μας κάνει μια kickass rock ‘n’ roll band!

 

Πού σκοπεύετε να φτάσετε με τους Sons Of Apollo; Θεωρείτε ότι είναι ένα side project ή μια μπάντα πλήρους απασχόλησης;

Ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να είναι απλώς ένα side project, είμαστε κανονικό συγκρότημα και έχουμε δώσει πραγματική δέσμευση έτσι ώστε να μείνει πραγματικά έτσι.

 

Τι γίνεται με τα άλλα προσωπικά σας project; Ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή τους;

Το κύριο συγκρότημά μου έξω από τους Sons Of Apollo είναι οι SOTO. Είχαμε αργή εκκίνηση με τα πρώτα 2 άλμπουμ, αλλά συνεχίζουμε και εργαζόμαστε στο 3ο άλμπουμ με το οποίο σχεδιάζω να ασχοληθώ στο μεγαλύτερο μέρος του 2019.

 

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Πριν κλείσουμε, μπορείς να μου πεις τις δραστηριότητές σου μετά την τρέχουσα περιοδεία σας;

Μία εβδομάδα μετά την επιστροφή μου από την περιοδεία των Sons Of Apollo, φεύγω για την ετήσια περιοδεία μου με τους Trans-Siberian Orchestra.

Οι Sons Of Apollo θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 24/9 για μία συναυλία στο Fuzz Live Music Club. Στο δελτίο τύπου θα διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα