Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 12:31

Συνέντευξη The Gathering (Hans Rutten): Είμαστε και πάλι σε τροχιά!

Written by 

Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω όσο αφορά μία από τις 2-3 υπεραγαπημένες μου μπάντες. Θα γράψω όμως αυτό: Υπήρχε μια περίοδος που οι Ολλανδοί The Gathering αποτελούσαν την αγαπημένη outsider μπάντα μιας σημαντικής μερίδας του ελληνικού metal κοινού ανεξαρτήτως υφολογικών προτιμήσεων. Οι συναυλίες τους στην Ελλάδα παρακολουθούνταν πάντοτε από πολυσυλλεκτικό κοινό διαφόρων φυλών του σκληρού ήχου. Και είναι παράδοξο ίσως από μία άποψη, διότι μιας και σχετικά νωρίς απεμπόλησαν τον μεταλλικό τους πυρήνα απευθύνονταν πλέον σε κοινό με πολύ ευρύτερο μουσικό γούστο. Μετά από καιρό, επανέρχονται δυνατοί στη χώρα μας για 3 συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα και φυσικά μας δόθηκε η κατάλληλη αφορμή για να ζητήσουμε από τον Hans Rutten, drummer και συνιδρυτή της μπάντας, να μας αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του για τις ερωτήσεις μας. Βάλτε τον αγαπημένο σας δίσκο από Gathering να παίζει και διαβάστε...

 

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα βασικά: γιατί επέλεξαν να κάνουν αυτές τις συναυλίες στην εκτεταμένη γειτονιά μας (Ελλάδα και Βουλγαρία) χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο πλάνο για περιοδεία οπουδήποτε αλλού. O Hans εξηγεί με απλότητα.

Είμαστε χαρούμενοι που θα επισκεφθούμε ξανά την Ελλάδα! Απλώς μας ζητήθηκε από έναν φίλο μας, τον Γιάννη Βόλκα (σ.σ. γεια σου ρε Γιαννάκο!), να κάνουμε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα, μιας και έχει περάσει πολύ καιρό από τότε που παίξαμε στη χώρα σας (σ.σ. το 2010 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα). Ο Γιάννης ήρθε σε επαφή με ένα booking agency και εκείνοι είπαν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε 3 συναυλίες στην Ελλάδα και 1 συναυλία στη Βουλγαρία, όπου δεν έχουμε παίξαμε ποτέ στο παρελθόν.

Κάποιες φήμες για διάλυση των Gathering και όχι απλώς hiatus πριν κάποια χρόνια όχι μόνο καταρρίφθηκαν πανηγυρικά, αλλά η μπάντα φαίνεται να βρίσκεται σε νέα φάση.

Ναι, μάλιστα έχουμε αρχίσει να γράφουμε μερικά νέα κομμάτια για ένα νέο άλμπουμ. Δεν είμαστε ιδιαίτερα γρήγοροι, αλλά είμαι σίγουρος πως θα ακούσουμε κάτι νέο μέσα στο 2019. Και θα παίξουμε (σ.σ ζωντανά) όσο περισσότερο μπορούμε. Έτσι, βασικά, ναι, είμαστε και πάλι σε τροχιά!

Οι τελευταίες ζωντανές μετενσάρκωσεις (και φωτογραφίες) των Gathering περιλαμβάνουν τον Hugo Prinsen Geerligs, αρχικό μπασίστα της μπάντας. Προσωρινή ή μόνιμη λύση; 

Ναι, αυτήν την στιγμή είναι ξανά ο μπασίστας μας! Ήταν πολύ ενθουσιώδης για να κάνουμε νέες συναυλίες μαζί μας, γι' αυτό βρίσκεται και πάλι κοντά μας.

Υπήρχε βεβαίως μια πρόσφατη περίοδος που η μπάντα δεν ήταν τόσο ενεργή, τα μέλη της όμως όλο και με κάτι καταπιάνονταν. Ο Hans μας δίνει μία εικόνα.

Ο René ήταν απασχολημένος με την παραγωγή, μίξη και mastering δίσκων άλλων συγκροτημάτων και είναι απασχολημένος με τους Habitants. Ο Frank εργάζεται σε μια εταιρία ταχυδρομικών παραγγελιών. Ο Hugo εργάζεται ως τεχνικός σε ένα συναυλιακό χώρο στο Nijmegen. Εγώ εργάζομαι ως κατ’ οίκον νοσηλευτής, επισκέπτομαι ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι τους. Ο René και εγώ επίσης εργαζόμαστε στη Psychonaut Records, το δικό μας “αποτύπωμα”, και διατηρούμε φυσικά το webshop των Gathering. Όλοι έχουμε οικογενειακή ζωή, έτσι ουσιαστικά είμαστε πάντα απασχολημένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συγγραφή νέων τραγουδιών δεν πηγαίνει πολύ γρήγορα!

Μιας και αναφέρθηκαν οι Habitants, παρενέβη στη συζήτηση ο βασικός τους υπεύθυνος Rene Rutten, κιθαρίστας και συνιδρυτής των Gathering. Του μετέφερα τον θαυμασμό μου για τον δίσκο τους (One Self, αναζητήστε το οπωσδήποτε όσοι αρέσκεστε σε ατμοσφαιρικούς ήχους) και ζήτησα να μάθω για την πρόσληψη του δίσκου από το κοινό.

René: Πρώτα απ 'όλα, σε ευχαριστώ για την ακρόαση του "One self" και χαίρομαι που σου αρέσει. Η ανταπόκριση στο δίσκο είναι πάνω από τις προσδοκίες μας. Αρέσει ακόμα και σε όσους ακούνε heavy μουσική. Και δεν υπάρχει ούτε μια αρνητική κριτική, άρα κάναμε κάτι καλό. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας νέας μπάντας, οπότε ελπίζουμε ότι το μέλλον θα φέρει μερικά όμορφα πράγματα για τους Habitants.

Πίσω στον Hans, oι επανεκδόσεις των προηγούμενων δίσκων τους απασχολεί τους Gathering τελευταία, όμως το ερώτημα αφορούσε κυρίως την βινυλιακή έκδοση του Almost A Dance, δίσκο που στην πράξη σχεδόν έχουν αποκηρύξει.

Το Almost A Dance επανεκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες. Κυκλοφόρησε στην Ιταλική εταιρία «Night Of The Vinyl Dead». Ξεπούλησε πολύ γρήγορα, αλλά ίσως μπορείτε να βρείτε ένα αντίγραφο κάπου. Ίσως στο Discogs (σ.σ. και σε κάποια ελληνικά δισκοπωλεία); Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με όλες τις επανεκδόσεις μας. Φαίνονται υπέροχες και προσπαθούμε να αυξήσουμε τον ήχο λίγο για να του κάνουμε remaster για το βινύλιο. Είναι ωραίο επίσης που παίζουμε με το artwork των δίσκων και το αλλάζουμε λίγο. Αυτήν την περίοδο είμαστε απασχολημένοι με τις επανακυκλοφορίες των Nighttime Birds και If_then_else.

Ορμώμενος από μία live διασκευή των δικών μας Message In A Cloud στο Sand And Mercury των Gathering λίγες μέρες πριν γίνει αυτή η συνέντευξη, του εξέφρασα την άποψη πως, παρότι οι Gathering είναι μία αξιοσεβαστη μπάντα που έχει επηρεάσει πολύ, σπάνια μπάντες "αγγίζουν" το υλικό τους σε διασκευές. Ο Hans βέβαια έχει άλλη άποψη και την τεκμηριώνει.

Λοιπόν, νομίζω ότι πολλές μπάντες έχουν κάνει διασκευές στους Gathering. Εάν ψάξεις στο Google για “Cycling Colours”, θα βρεις μια μεξικάνικη πρωτοβουλία όπου διάφορα συγκροτήματα (πολλά από αυτά από τη Νότια Αμερική) μας διασκευάζουν, Μπορείτε να βρείτε 4 δίσκους στο Bandcamp γεμάτους διασκευές Gathering. Άρα συμβαίνει! Ρίξτε μια ματιά εδώ: https://cyclingcolours.bandcamp.com (σ.σ. είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η λατρεία των Λατινοαμερικάνων για τους Gathering, ειδικά στη Χιλή π.χ., σε επίπεδα κανονικών rock stars!)

Η τελευταία φορά που μιλήσαμε με τους Gathering αφορούσε το live album TG25: Live At Doornroosje που ακόμα βρισκόταν στο στάδιο της προπαραγωγής. Ο Hans ανατρέχει σε εκείνη τη μέρα που συγκεντρώθηκαν για δύο (συνεχόμενες μέσα στην ίδια μέρα) συναυλίες σχεδόν όλα τα πρώην και νυν μέλη των Gathering!

Είμαστε ακόμα πολύ περήφανοι για εκείνη την ημέρα και τις κυκλοφορίες σε CD και βινύλιο και ανατρέχουμε στο όλο project με μεγάλη ικανοποίηση. Λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα αν θα το ξανακάναμε, καθώς την άλλη χρονιά θα είμαστε 30 ετών. Δεν θα κάνουμε όμως κάτι αντίστοιχο. Θα γιορτάσουμε τα τριακοστά γενέθλιά μας, αλλά όχι με όλα τα παλιά μέλη της μπάντας. Εκείνο ήταν κάτι το αποκλειστικό. Μου κόστισε 20 χρόνια από τη ζωή μου να το οργανώσω. Εστιάζουμε στο να γιορτάζουμε αυτή την επέτειο με νέα μουσική. Αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη γιορτή του Live at Doornroosje.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει, φυσικά, στον συνεντευξιαζόμενο, σχετικά με τις συναυλίες στην Ελλάδα. 

Χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα παίξουμε και πάλι στην Ελλάδα, θα δούμε παλιούς φίλους, θα απολαύσουμε τη χώρα σας και την κουζίνα σας! Θα παίξουμε μερικά αγαπημένα κομμάτια, μερικά παλαιότερα που έχουμε να παίξουμε πολύ καιρό και φυσικά μερικά «νέα» τραγούδια από την εποχή της Silje (σ.σ. Wergeland, η νεότερη φωνή των Gathering). Το setlist σίγουρα θα περιλαμβάνει μια ανασκόπηση ολόκληρης της πορείας μας, με επίκεντρο τα πιο επικά / ατμοσφαιρικά κομμάτια. Ελπίζουμε λοιπόν να σας δούμε όλους εκεί!

 

Θα είμαστε κι εμείς εκεί, αγαπητέ!

 

Μπορείτε κι εσείς να απολαύσετε τους Gathering στις παρακάτω ημερομηνίες:

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου – Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη

Σάββατο 24 Νοεμβρίου – Gagarin 205 / Αθήνα

Κυριακή 25 Νοεμβρίου – Ghetto Music Bar / Πάτρα

 

 

Ερωτήσεις/Επιμέλεια: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα