Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 16:04

Irene Ketikidi, ποιες 5 συναυλίες (δικές σου και άλλων) δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Written by 

Η Ειρήνη Κετικίδη ανήκει στην όχι ακριβώς πολυμελή (τουλάχιστον στη χώρα μας) υποκατηγορία των ηλεκτρικών κιθαριστριών, με σόλο καριέρα και δύο προσωπικούς δίσκους ως τώρα. Αυτήν την Πέμπτη 19/1 ανοίγει με την μπάντα της τη συναυλία των πρωτοεμφανιζόμενων grunge rockers Nux Monstro στο six d.o.g.s. και με αυτήν την ευκαιρία της ζητήσαμε να μας περιγράψει σκέψεις και συναισθήματα από πέντε συναυλίες στις οποίες συμμετείχε ως μουσικός, αλλά και από πέντε συναυλίες που παρακολούθησε κάτω από την σκηνή.

 

Αγαπημένα gigs που έχω παίξει (τυχαία σειρά)

 ‐ Ketikidi band, Ioannina Rock City Festival 4, Αύγουστος 2014

Το φεστιβάλ αυτό γίνεται κάθε χρόνο και το 2014 είχε ως θέμα τα tribute bands, όπου με τη μπάντα μου κάναμε tribute στο Joe Satriani. Παίξαμε επίσης και ένα δικό μου κομμάτι από τον πρώτο μου δίσκο Martial Arts & Magic Tricks. Ήταν ανοιχτό φεστιβάλ σε έναν υπέροχο χώρο κοντά στη λίμνη και είχε πάρα πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι γονείς μου που με έβλεπαν να παίζω πρώτη φορά. Μόνο και μόνο για αυτό ήταν πάρα πολύ συγκινητική βραδιά, ο ήχος μας ήταν φανταστικός και ένιωσα πολλή αγάπη από το κοινό της πόλης μου.

 

‐ Blues Wire, Κύτταρο, Απρίλιος 2022

Έχω πάει να δω τους Blues Wire πολλές φορές και είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες. Στο συγκεκριμένο gig με προσκάλεσε ο Ηλίας να τζαμάρουμε 2 κομμάτια μαζί, οπότε μπορεί να μην είναι ολόκληρη συναυλία, αλλά για το πώς ένιωσα και το πόσο ευχαριστήθηκα το παίξιμο μας αξίζει σαν δέκα. Η ζεστασιά, η αγάπη και η γενναιοδωρία τους στο stage είναι μοναδική. Ένιωσα ότι είμαι στον παράδεισο μαζί τους και με όλο το κοινό παρέα.

 

‐ Femones, Bushy’s Tent, Isle of Man, Ιούνιος 2010

Ένας από τους τελευταίους σταθμούς στο Ramones tribute tour που κάναμε στο Isle of Man το καλοκαίρι του 2010. Κάθε χρόνο γίνονται εκεί τα TT Tours (αγώνες με racing μηχανές) και συναυλίες σε όλο το νησί παράλληλα, οπότε παίξαμε το σετ μας σε ένα μεγάλο tent στο λιμάνι, όπου είχε κάθε μέρα gigs για ένα μήνα. Εκτός του ότι περάσαμε απίστευτα και το κοινό γούσταρε τρελά, θυμάμαι ότι οι διοργανωτές κάνανε live stream τη συγκεκριμένη συναυλία μέσω αναλογικού δέκτη και μετά με κάποιο τρόπο το έστελναν στο YouTube!  

 

 ‐ Ketikidi band, Temple, Γενάρης 2020

Στο gig αυτό παίξαμε με την τωρινή σύνθεση της μπάντας μου και ανοίξαμε για τους Spineless, μπάντα με την οποία μας ενώνει μεγάλη εκτίμηση και φιλία. Το κλίμα λοιπόν ήταν απίθανο εξαρχής, ευχαριστήθηκα πάρα πολύ το παίξιμό μου εκείνη τη μέρα, ο ήχος και τα φώτα μας ανέδειξαν τέλεια. Το κοινό είχε μεγάλη ανταπόκριση και μετά και με τους Spineless απογειώθηκε. Ήταν το προτελευταίο μου live event πριν κλείσουν τα πάντα λόγω της πανδημίας.

 

 ‐ AKS, Jazz Café London, Ιούνιος 2011

Το gig αυτό ήταν με τον AKS, έναν hip hop καλλιτέχνη με πολύ ωραία ζωντανή μπάντα. Με το μπασίστα του παίζαμε ήδη σε ένα άλλο electro punk σχήμα, γνώρισα μέσω αυτού τον κιθαρίστα του και αυτός με πρότεινε ως dep για τις συναυλίες που δεν μπορούσε να είναι ο ίδιος. Μία από αυτές ήταν και η συγκεκριμένη, όπου θυμάμαι ότι μου είχαν φέρει έναν από τους πιο ωραίους ενισχυτές που έχω παίξει ποτέ, τον Roland Jazz Chorus. Με το που κάρφωσα τα πετάλια μου και άκουσα τον ήχο, ήξερα ότι το βράδυ θα πάει τέλεια. Συγκλονιστικά παιξίματα με ρυθμούς τελείως άλλους από ότι ως τότε έπαιζα, το κοινό παθιασμένο να τραγουδάει και η μπάντα όλη χαμογελαστή και μέσα στη γκρούβα.

 

Αγαπημένα gigs που έχω δει (τυχαία σειρά)

 

‐ Steven Wilson, Θέατρο Badminton, Μάιος 2016

Με τα πρώτα ακόρντα με κόλλησε στην πλάτη της καρέκλας... έκλαψα στο Routine που είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια και υποκλίθηκα στις κιθάρες του Dave Kilminster. Η μουσική ευφυία και ευαισθησία του Wilson με ταρακουνάει πάντα. Είχε πριν λίγους μήνες κυκλοφορήσει το Hand Cannot Erase, που είναι μέσα στη λίστα με τους κορυφαίους δίσκους που έχω ακούσει.

 

‐ Devin Townsend Project, Klub Stodola, Warsaw, Φλεβάρης 2017

Φτάνουμε με ταξί καπάκια από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας και οριακά 1‐2 κομμάτια αφού έχει ξεκινήσει το gig. Μέσα σε ένα λεπτό νιώθω λες και μου έχουν κάνει ένεση ευφορίας, έχω βγάλει φτερά και ακούω το σετ από το ταβάνι με χαμόγελο και κοπάνημα. Φοβερή μπάντα, ο ήχος της κιθάρας του Devin από τους καλύτερους που έχω ακούσει και η αύρα του τόσο θετική και υπέροχη που λιώνεις.

 

‐ Joe Satriani, Θέατρο Πέτρας, Ιούλιος 2002 

Η δεύτερη συναυλία που είδα όταν μετακόμισα στην Αθήνα και άρχισα να ασχολούμαι πιο σοβαρά με την κιθάρα. Τον είδα να παίζει το Crushing Day (στο οποίο χαλαρά βασίζεται το πρώτο μου κομμάτι Rambler) που προσπαθούσα να βγάλω ιδρώνοντας στο δωμάτιό μου στα Γιάννενα και κεραυνοβολήθηκα. Είχε μόλις κυκλοφορήσει το Strange Beautiful Music που είναι και ένας από τους αγαπημένους μου δίσκους.

 

‐ Tool, Bercy Paris, Μάιος 2022

Η απόλυτη μυσταγωγία. Με το που σβήνουν τα φώτα και μπαίνουν οι πρώτες νότες με τα animations στο φόντο περνάς στην 4η διάσταση αυτής της μπάντας. Ένας από τους πρώτους δίσκους που είχα ακούσει και με κόλλησε με τα riffs πάνω από ασυνήθιστα μετρήματα είναι το Lateralus. Από τότε περίμενα με αγωνία πότε θα δω τους Tool ζωντανά, η στιγμή άργησε πολύ αλλά άξιζε και με το παραπάνω. Ο ήχος ήταν καθηλωτικός, η μπάντα έπαιξε τέλεια και ο Maynard τραγουδούσε εναλλάξ πάνω σε δύο stages αριστερά και δεξιά από τα τύμπανα με πολύ ιδιαίτερο και θεατρικό στήσιμο. 

 

‐ Villagers of Ioannina City, Κλειστό Φαλήρου, Φλεβάρης 2020

Άλλη μια επική live στιγμή. Εκτός του ότι η φωνή του Alex είναι ανατριχιαστική, μαζί και με τα backing φωνητικά και τα θέματα των κομματιών ένιωθα να με διαπερνάει ο ήχος σαν ακτινοβολία. Το κοινό τραγουδούσε και ήταν σε έκσταση καθ’ όλη τη διάρκεια, κι εγώ επίσης. Ό,τι και να πω για αυτή τη μπάντα είναι λίγο, είναι τόσο αυθεντικοί και τεράστιοι στο πώς επικοινωνούν τη μουσική.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα