Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 08:53

Συνέντευξη Verbal Delirium: Στην μπάντα όλα γίνονται για την μουσική, δεν υπάρχει εγωισμός.

Written by 

Με την ευκαιρία της επερχόμενης παρουσίασης του τελευταίου δίσκου των Verbal Delirium στο Temple την Κυριακή 12/2, προσεγγίσαμε τον Jargon (φωνή, πλήκτρα) ως τον πλέον αρμόδιο να μας λύσει όλες τις απορίες - μάλιστα βγάλαμε και είδηση. Δεν γινόταν να μην ξεκινήσουμε από τον πρόσφατο δίσκο τους...

Ο νέος σας δίσκος, Conundrum, κυκλοφόρησε πέρυσι, 6 χρόνια μετά τον προηγούμενο. Τι έκαναν οι Verbal Delirium στο μεσοδιάστημα; Πώς σας επηρέασε η καραντίνα, στο ανθρώπινο αλλά και στο δημιουργικό κομμάτι;

Σε αυτά τα 6 χρόνια επικεντρωθήκαμε κυρίως σε κάποιες εμφανίσεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το υλικό του Conundrum. Είχαμε και κάποιες αλλαγές στο line up και μετά ήρθε και η περίοδος της καραντίνας , οπότε τα πράγματα έμειναν λίγο πίσω όσον αφορά την κυκλοφορία. Παρόλα αυτά παραμείναμε δημιουργικοί ηχογραφώντας τον δίσκο σε αυτό το διάστημα. Σίγουρα μας πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε στην κατάσταση, αλλά το να δουλεύουμε από το σπίτι μας έδωσε και μια ευελιξία αλλά και αρκετό ελεύθερο χρόνο που τελικά είχαμε όλοι ανάγκη! Ταυτόχρονα ηχογράφησα και κυκλοφόρησα το πρώτο μου σόλο δίσκο The Fading Thought. Βέβαια εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σωστή επιλογή να κυκλοφορήσει σε αυτή την περίοδο, γιατί δεν μου έδωσε την δυνατότητα να το προωθήσω με live εμφανίσεις, παρόλα αυτά το feedback ήταν πολύ θετικό.

Αν κάτι διαφοροποιεί σαφώς το νέο σας άλμπουμ από τα προηγούμενα, είναι οπωσδήποτε οι πιο κλασικότροπες συνθέσεις και σίγουρα η πιο uptempo διάθεση. Πώς οδηγηθήκατε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Δεν υπήρξε κάποιο πλάνο συγκεκριμένα. Εννοώ πως όταν γράφω δεν έχω ιδέα τι πρόκειται να βγει. Έρχεται αυθόρμητα και την ηχητική κατεύθυνση ενός δίσκου την δίνουν τα κομμάτια από μόνα τους. Στο τέλος είχαμε μια σειρά κομματιών αρκετά διαφορετικών και όπως είπες πιο uptempo. Μας άρεσαν πολύ, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι αν θα αρέσουν και στον κόσμο, γιατί όλοι μας έχουν συνδέσει τόσα χρόνια με τον σκοτεινό και μελαγχολικό ήχο. Τελικά ήταν τόσο θετικό το feedback που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο άρεσε πολύ, αλλά οι περισσότεροι μιλούν για τον καλύτερο μας δίσκο ως τώρα!! Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και την ανταπόκριση του κόσμου!

Η μόδα της εποχής είναι βεβαίως το βινύλιο. Προς το παρόν εσείς ως μπάντα επιμένετε στο CD, αλλά ο προσωπικός δίσκος σου βγήκε και σε έκδοση LP! Σχεδιάζετε κάτι σχετικό στο μέλλον για τα άλμπουμ των Verbal Delirium;

Λατρεύω το βινύλιο! Έτσι έμαθα να ακούω μουσική από μικρός και χαίρομαι που είναι πάλι στην μόδα. Δυστυχώς όμως οι τιμές πώλησης αλλά και κοπής βινυλίου έχουν φτάσει στα ύψη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να βρούμε κάποιον που να ενδιαφέρεται να το κάνει βινύλιο αλλά δεν τα καταφέραμε και μας είναι αδύνατο στην παρούσα στιγμή να το αυτοχρηματοδοτήσουμε οπότε δεν νομίζω ότι θα βγει σε βινύλιο. Όταν έκανα το The Fading Thought πήρα ένα μεγάλο ρίσκο πληρώνοντας να το κόψω, αλλά οι τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες. 3 χρόνια μετά, το κόστος για τα ίδια αντίτυπα έχει τριπλασιαστεί!! Θα θέλαμε πάντως κάποια στιγμή όταν θα έχουμε την δυνατότητα να κυκλοφορήσουμε όλα μας τα άλμπουμ σε βινύλιο ….

Παίζετε live μετά από αρκετό καιρό, νομίζω έχετε να παίξετε από ακριβώς πριν τις καραντίνες, τότε με τους Riverside! Πώς νιώθετε για αυτό;

Ακριβώς! Απο τότε έχουμε να παίξουμε και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε οτι πέρασε τόσος καιρός. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι που θα ξαναπαίξουμε. Μας έλειψε πάρα πολύ η σκηνή , ο κόσμος , τα συναισθήματα και η αλληλεπίδραση.

Εκείνη την βραδιά ήσασταν η προφανής επιλογή για εγχώριο support των Πολωνών, ενώ οι Allochiria η λιγότερο προφανής. Αφού μας πείτε τις εντυπώσεις σας από αυτήν την εμπειρία, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια μπάντα θα βάζατε εσείς για support σε δική σας συναυλία, μια μπάντα όμως που φαινομενικά να μην ταιριάζει στο ύφος σας και να εκπλήξει θετικά το κοινό σας.

Ήταν μια πολύ ωραία βραδιά! Όλα τα συγκροτήματα έπαιξαν πολύ καλά , όλα ήταν καλά προγραμματισμένα και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους της παραγωγής που μας πρότειναν για το support. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Όσον αφορά τους Allochiria, ναι όντως δεν ήταν η προφανής επιλογή, αλλά ήταν εξαιρετικοί και εμένα προσωπικά μου αρέσει να υπάρχουν ετερόκλητα σχήματα με διαφορετικό ήχο στα live γιατί ακούω πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι για κάποιον που ακούει μόνο prog, για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι ιδανικό, αλλά σου δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψεις μπάντες και ήχους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα άκουγες ποτέ! Αν θα μπορούσα να διαλέξω ένα support σχήμα από άλλο μουσικό χώρο για ένα δικό μας live, αυτό θα ήταν οι IAMX που λατρεύω και απορώ πραγματικά γιατί δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να ισχύει μόνο σε ένα φανταστικό σύμπαν, γιατί στην δική μας πραγματικότητα θα ήμασταν εμείς φυσικά το support.

Μιλήστε μας λίγο για την επερχόμενη παρουσίαση του Conundrum. Τι θα διαφοροποιεί αυτήν από μία “κανονική” σας συναυλία;

Όπως συνηθίζεται σε μια παρουσίαση δίσκου, θα παίξουμε κυρίως υλικό του νέου δίσκου και πιο συγκεκριμένα όλο το άλμπουμ. Παρόλα αυτα θα συμπεριλάβουμε και κάποια παλιότερα κομμάτια που θεωρούμε ότι δεν γίνεται να λείπουν από το setlist και ο κόσμος θέλει σίγουρα να τα ακούσει!

Μαζί σας θα είναι και ο Lupe, ο οποίος θα παρουσιάσει κι εκείνος το δικό του νέο (και ακόμη ακυκλοφόρητο) άλμπουμ. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για εκείνον, μιας και οι πορείες σας φαίνονται να τέμνονται κατά καιρούς.

Με τον Μιχάλη είμαστε φίλοι πάρα πολλά χρόνια. Κάνουμε παρέα, ακούμε πολύ συχνά μουσική και ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες. Θα του βάλω να ακούσει το καινούργιο κομμάτι που ηχογραφούμε να μου πει την άποψη του ή θα του παίξω κάτι καινούργιο στο πιάνο που μόλις έγραψα, όπως και αυτός αντίστοιχα, και θα προτείνουμε ιδέες ο ένας στον άλλο. Θέλαμε από καιρό να παίξουμε μαζί και τώρα που και εκείνος ετοιμάζει τον καινούργιο του δίσκο και έχει στήσει για πρώτη φορά full μπάντα με φυσικά όργανα είναι η κατάλληλη στιγμή! Το καινούργιο του υλικό είναι πάρα πολύ καλό και, αν και διαφορετικό ηχητικά από εμάς, είμαι σίγουρος ότι θα αρέσει σίγουρα στο κοινό των Verbal. 

Ποια ήταν η αγαπημένη σας live στιγμή από δική σας συναυλία και ποια από συναυλία που παρακολουθήσατε εσείς;

Από δικές μας συναυλίες, σίγουρα το Progpower Europe που ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε σε ένα μεγάλο φεστιβάλ του εξωτερικού και είχαμε θερμή ανταπόκριση, όπως επίσης το HRH Prog Fest όπου παίζαμε πρώτοι στις 2 το μεσημέρι και ενώ αρχικά ήταν 30 άτομα από κάτω στο κοινό, τραβήξαμε την προσοχή και μέχρι να τελειώσουμε είχε σχεδόν γεμίσει!!! Ήταν συγκινητικό γιατί έπαιζα δίπλα σε τόσα μεγάλα ονόματα που άκουγα και θαύμαζα από μικρός! Οι αγαπημένες μου συναυλίες άλλων καλλιτεχνών είναι πραγματικά πάρα πολλές. Σίγουρα η πρώτη φορά που είδα τον Peter Hammill και τον γνώρισα και από κοντά στο Ρόδον θα μου μείνει αξέχαστη, θυμάμαι ήμουν εγώ και ένας άλλος τύπος πρώτη σειρά και κοπανάγαμε να ξαναβγεί για encore και φωνάζαμε ασταμάτητα τίτλους κομματιών. Εκείνος εμφανώς ενοχλημένος (γιατί δεν μπορούσε καν να μιλήσει από τις φωνές μας) μας φώναξε Ok Ok Ok! Stop! δείχνοντας μας το setlist (ότι αυτά είναι να παίξω, όσο και να φωνάζετε δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο!)  Είμασταν πολύ κάφροι, τώρα που το σκέφτομαι μετά από χρόνια, αλλά ήμασταν πραγματικά σε έκσταση!

Πώς νιώθετε πως έχετε εξελιχθεί και μεγαλώσει από το So Close And So Far Away μέχρι το Conundrum;

Σίγουρα έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ από τότε και ακόμη περισσότερο, έχουμε ωριμάσει σαν άνθρωποι και μουσικοί. Αποκτήσαμε πολλές συναυλιακές παραστάσεις και εμπειρία πάνω στο κομμάτι της ηχογράφησης, μάθαμε από τα λάθη μας και συνεχώς προσπαθούμε να εξελισσόμαστε. Κατανοήσαμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και πορευόμαστε όλοι μαζί με το ίδιο όραμα. Το πιο σημαντικό κοινό στοιχείο για όλους σε αυτή την μπάντα είναι ότι όλα γίνονται για την μουσική. Δεν υπάρχει εγωισμός. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αναδείξουμε την σύνθεση. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

Μετά από την παρουσίαση της Κυριακής, τι πλάνα έχετε και μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Μέσα στην χρονιά σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε ένα EP με τα 2 κομμάτια που έμειναν εκτός του Conundrum. Είναι αρκετά διαφορετικά και επειδή θεωρούσαμε ότι χαλάνε την ροή του δίσκου, αποφασίσαμε να τα κυκλοφορήσουμε ξεχωριστά. Επίσης, κάτι που δεν είναι γνωστό, είναι ότι το Conundrum αρχικά ήταν να κυκλοφορήσει σαν διπλός δίσκος. Δεν συμφωνήσαμε όλοι σε αυτό, γιατί η αλήθεια είναι ότι στην εποχή μας τα διπλά albums είναι ένα τολμηρό και συνήθως αποτυχημένο εμπορικά εγχείρημα και έτσι αποφασίσαμε να σπάσουμε τα άλμπουμ σε 2 ξεχωριστές κυκλοφορίες. Οπότε θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω στον δεύτερο / επόμενο δίσκο με τίτλο In Afterglow πολύ σύντομα και ελπίζουμε να κυκλοφορήσει το 2024. 

Σας περιμένουμε στο live την Κυριακή 12/2 στο Temple!!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα