Τετάρτη, 26 Απριλίου 2023 05:37

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Soundscape Stories εκθέτουν τους εαυτούς τους στο Soundgaze.gr

Written by 
Αυτό το Σαββατοκύριακο 29 & 30/4 τέσσερις ψηφιακοί δημιουργοί εκθέτουν έργα τους στο Nomads Athens (Ερμού 135, Αθήνα) στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης Soundscape Stories. Περισσότερες πληροφορίες για το event μπορείτε να διαβάσετε πατώντας αυτό το link, όμως στο παρόν άρθρο οι τέσσερις συμμετέχοντες “εκθέτουν” τους εαυτούς τους με λόγια, μακριά από τις γραφίδες και τα πινέλα τους (αναλογικά ή ψηφιακά), απαντώντας σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο.

Κοινές ερωτήσεις προς (κατά αλφαβητική σειρά): Γιάννη Νάκο (Remedy Art Design), Βαγγέλη Πέτικα (Revolver Design), Μάνθο Στεργίου (Manster Design), Γιάννη Τούσσα (Graphic no Jutsu),

         Πώς προέκυψε το όνομα που δώσατε στην καλλιτεχνική σας περσόνα/οντότητα;

Γιάννης Νάκος: Τίποτα το ιδιαίτερο να πω την αλήθεια, ήμουν αρκετά νεότερος και ήθελα κάτι πομπώδες κι εντυπωσιακό. “Η τέχνη σαν θεραπεία” κλπ....τώρα μετανιώνω το πόσο μεγάλο είναι το όνομα και άβολο στη χρήση του στα social media.

Βαγγέλης Πέτικας: Πάντα με γοήτευε η όλη αισθητική των ταινιών spaghetti western, ειδικά οι ταινίες του Sergio Leone είναι οι αγαπημένες μου και ωσάν μικρός Clint Eastwood της τρίτης τέχνης (γελάνε οι πέτρες) αποφάσισα να καθαρίσω τα όπλα μου (πινέλα μου) και να βγω μπροστά με το όνομα Revolver Dart

Μάνθος Στεργίου: Είναι προφανές ότι το έκλεψα από το γνωστό ενεργειακό ποτό, απλά χρειάστηκε να αλλάξω το δεύτερο γράμμα (“ο” σε “α”) για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν τα βάζεις με τέτοια μεγαθήρια. Εξάλλου ήμουν πολύ μικρός τότε, πριν 20 χρόνια νομίζω έγινε αυτό. Αργότερα βέβαια, πέρσι νομίζω, όλως τυχαίως παρατήρησα ότι το Manster έχει τα αρχικά του ονοματεπώνυμου μου, απίστευτο? Έπαθα σοκ! Τι ηλίθιος ήμουν που δεν το είχα καταλάβει τόσο καιρό. Πέρα από την πλάκα όμως.. ήμουν όντως πολύ μικρός όταν μου ήρθε να δώσω αυτό το όνομα στο καλλιτεχνικό μου μαγαζάκι, αλλά ήταν κάτι που κόλλησε τότε στους φίλους και γνωστούς μου, σαν παρατσούκλι ένα πράγμα, και μέχρι σήμερα, αν και δεν είναι το πιο έξυπνο όνομα που θα μπορούσα να σκεφτώ, πορεύομαι με αυτό.

Γιάννης Τούσσας: Σαν μεγάλος anime fan που είμαι, είναι απολύτως φυσικό το να προέρχεται η ονομασία μέσα απ' αυτά, Συγκεκριμένα, είναι εμπνευσμένο από την τέχνη των ninja στο Naruto. Σε ελεύθερη μετάφραση το Graphic no Jutsu σημαίνει "η Τέχνη του Γραφικού (σαν graphics... όχι η τέχνη κάποιου ανθρώπου που έχει καταντήσει να γίνεται γραφικός)

 

Γιάννης Νάκος (Remedy Art Design)

•     Με ποια μεθοδολογία και με ποια εργαλεία προτιμάτε να δουλεύετε συνήθως ώστε να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; 

Γιάννης Νάκος: Δουλεύω μικτή τεχνική για την ακρίβεια, πάντα ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλω να φέρω οπότε είτε κάτι είναι καθαρά ζωγραφικό, είτε ζωγραφική πάνω από photobashing ή photo processing αποκλειστικά. Πάντα με ενδιαφέρει να φτάσω ένα συγκεκριμένο αισθητικά output οπότε δεν βάζω όρια στο τί θα χρησιμοποιήσω. Photoshop είναι το πρόγραμμα που δουλεύω τα πάντα σε συνδυασμό με την Xppen γραφίδα μου.

Βαγγέλης Πέτικας: Γενικά χρησιμοποιώ Digital εργαλεία είναι πολύ πιο άμεσα και γρήγορα στο αποτέλεσμα που θέλω φέρω σε ένα έργο.

Μάνθος Στεργίου: Γενικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ διάφορες τεχνικές, ανάλογα πάντα με αυτό που θέλω να πω και να δημιουργήσω την εκάστοτε στιγμή. Αυτό που μου αρέσει όμως να κάνω συνήθως είναι να ανακατεύω διάφορες εικόνες (mix media), που ξεθάβω είτε από παλιά βιβλία με γκραβούρες είτε από το internet, αλλά και από ένα μεγάλο αρχείο με images που έχω μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια, να τα επεξεργάζομαι και να τους δίνω την μορφή και τα χρώματα που θέλω, δημιουργώντας έτσι κάτι τελείως διαφορετικό από την ορίτζιναλ εκδοχή τους. Για τα σχέδια μου τα εργαλεία μου είναι το Photoshop, το Illustrator, μια digital γραφίδα και για τα βίντεο μου το After Effects και το Premier και πολλές φορές συνδυασμός όλων αυτών μαζί.

Γιάννης Τούσσας: Ο τρόπος που δουλεύω είναι All time classic Digital illustration process. Ξεκινάω προσχέδιο με μολύβια (όλα digital σε pen Display της Wacom), προχωράω στο μελάνωμα και στην ανάπτυξη του Line Art το οποίο είναι το πιο χρονοβόρο σε όλη την διαδικασία και τέλος η προσθήκη χρωμάτων για την ολοκλήρωση του έργου. Τα εργαλεία που χρησιμοποιώ είναι κυρίως το Photoshop και το Illustrator.

 

Βαγγέλης Πέτικας (Revolver Design)

•     Είναι λογικό να μην μπορείτε ή να μη θέλετε να ξεχωρίσετε κάποιο από τα “παιδιά” σας, αλλά ποιο έργο σας θεωρείτε εσείς ως το καλύτερο ή το πιο σημαντικό που έχετε φτιάξει;

Γιάννης Νάκος: Καλύτερο δε μπορώ να γνωρίζω καθώς δε μπορώ να το δω με διαφορετική ματιά από αυτή του δημιουργού, σημαντικό ωστόσο θα πω το εξώφυλλο του The Atlantic για τους Evergrey το οποίο κι έφερε έξτρα προσοχή στη δουλειά μου από διάφορες μεριές του κόσμου.

Βαγγέλης Πέτικας: Να αυτά δεν μπορώ…..σίγουρα είναι πολλά αυτά που θέλω να πω αλλά, θα πω για το τελευταίο άλμπουμ των Cruachan, τα singles του τελευταιου αλμπουμ των Alter Bridge, σιγουρα το εξωφυλλο του ισπανικού Metalhammer για το αφιέρωμα στους Megadeth, θέλω και άλλα να πω αλλά θα σταματήσω εδώ.

Μάνθος Στεργίου: Είναι αρκετά τα έργα που έχω κάνει που θεωρώ σημαντικά για εμένα, και σίγουρα δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο ένα. Θα αναφέρω όμως κάποιες από τις δουλειές που έχω κάνει για μπάντες που είμαι αρκετά περήφανος για το αποτέλεσμα, όπως αυτές των Jinjer, Khirki, we.own.the.sky, Rotting Christ, Above us the Waves, Beyond Perception, αλλά και τις αφίσες του αγαπημένου μας New Long Fest. Σίγουρα όμως είναι κι άλλες που ξεχνάω αυτή τη στιγμή.

Γιάννης Τούσσας:  Ίσως το καλύτερο είναι το T-Shirt artwork που έκανα για την μπάντα Distant. Θεωρώ πως αντικατοπτρίζει στο 100% το στυλ και τον χαρακτήρα που θέλω να έχω στα έργα μου. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως τα επόμενα δεν είναι εξίσου αγαπητά από έμενα και χωρίς εξέλιξη στο τεχνικό κομμάτι τους

 

Μάνθος Στεργίου (Manster Design)

•     Ποια έργα των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην έκθεση μπορείτε να ξεχωρίσετε σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο;

Βαγγέλης Πέτικας: Με τα παιδιά έχουμε αναπτύξει με τα χρόνια μια πολύ ομορφιά σχέση, σε αυτό που κάνουμε είμαστε συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές και όλο αυτό έχει δώσει στον καθένα την εμπειρία και τα σταθερά βήματα να ανεβαίνουμε συνέχεια σκάλες έμπνευσης και στόχων, οπότε στην έκθεση θα δείτε πολύ ωραία και ξεχωριστά πράγματα απ όλους!

Γιάννης Νάκος: Προβλέψιμη και τυρένια απάντηση αλλά: OΛΑ. Πολλές φορές με πιάνω να ψάχνω για έμπνευση οπότε και ανατρέχω στις δουλειές των παιδιών για να ρουφήξω ιδέες. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται, τρέφω μεγάλο σεβασμό στις ικανότητες και την αισθητική τους.

Μάνθος Στεργίου: Με τα παιδιά έχουμε αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση όλα αυτά τα χρόνια, ανταλλάσσουμε συνέχεια νέες δουλειές μας, απόψεις και τους προβληματισμούς μας που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό μας βοηθάει όλους πιστεύω και είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης να βλέπεις την εξελίξη του καθενός, και να επηρεάζεσαι από αυτό. Ο καθένας έχει το δικό του προσωπικό στυλ και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια έργα τους. Θα πω όμως με απόλυτη σιγουριά πως ότι έχουν επιλέξει και έχουν φτιάξει για αυτήν την έκθεση είναι όλα ένα και ένα και αξίζει να τα δείτε όλα!

Γιάννης Τούσσας:  Όλα τα έργα των παιδιών είναι ένα κι ένα! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο, μιας και το δημιουργικό και καλλιτεχνικό επίπεδο τους είναι ΤΟΠ. Ζηλεύω κάθε φορά που ο καθένας τους ανεβάζει κάποιο νέο artwork και με πιάνω με τα χαζεύω για ώρες!

 

Γιάννης Τούσσας (Graphic No Jutsu)

•     Με ποιον μουσικό ή συγκρότημα θα θέλατε να συνεργαστείτε που δεν έχετε καταφέρει ως τώρα; Γενικώς ποιο όνειρό ή πρόκληση θα θέλατε να πραγματοποιήσετε κάποια στιγμή για σας;

Γιάννης Νάκος: Metallica, Slayer και In Flames. Είμαι απλός άνθρωπος. Ήδη πάντως έχω κάνει δουλειά για κάποιες από τις αγαπημένες μου μπάντες οπότε δηλώνω ικανοποιημένος!

Βαγγέλης Πέτικας: Γενικά έχω δουλέψει με πολλές μπάντες που αγαπώ και άκουγα από μικρός, αυτή που κυνηγάω και θα είναι ένα τικ στα achievement μου είναι οι Metallica, που θα πάει θα τους πιάσω!!! 

Μάνθος Στεργίου: Γυροφέρνω αρκετό καιρό τους Mastodon που είναι μία από τις αγαπημένες μου μπάντες. Που θα πάει όμως, κάποια στιγμή θα τους καταφέρω! Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι αρκετά ξεκάθαροι στο μυαλό μου, θέλω συνεχίσω να εξελίσσομαι και να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερος μπορώ σε αυτά που αγαπώ και έχω επιλέξει να ασχολούμαι, είτε αυτό είναι η δουλειά μου, είτε η μουσική μου, αλλά και γενικότερα σαν άνθρωπος.

Γιάννης Τούσσας:  Με Lorna Shore, The Black Dahlia Murder, ΚοRn και Metallica. Αυτό που θέλω να καταφέρω είναι να κάνω για όλα τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, artworks να ανεβάσω τα skils μου και να εξελιχθώ σαν καλλιτέχνης, δημιουργώντας έτσι ένα προσωπικό και αναγνωρίσιμο στιλ σχεδίασης

Ερωτήσεις/Επιμέλεια: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα