Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 18:01

Συνέντευξη: Blues Pills

Written by 

Την στιγμή που μιλάμε, οι πολυεθνικοί Blues Pills βρίσκονται ανάμεσα στα πιο "συμβαίνει τώρα" νέα ονόματα. Η Joplin-ική φωνή της εντυπωσιακής Elin Larsson και τα blues-οειδή riffs του παιδιού-θαύματος Dorian Sorriaux έχουν τραβήξει τα βλέμματα των Ευρωπαίων θιασωτών του heavy rock. Με την ευκαιρία της έλευσής τους στην Ελλάδα, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους και... αλλάξαμε τις ερωτήσεις μας, καθώς μας έλαχε να μιλήσουμε με το μέλος της μπάντας που βρίσκεται λιγότερο καιρό στο συγκρότημα. Τελικά, πάντως, η συνέντευξη με τον drummer André Kvarnström προέκυψε ενδιαφέρουσα.

Είσαστε ήδη γνωστοί από τα ΕΡ σας, πριν καν κυκλοφορήσετε ολοκληρωμένο δίσκο. Πώς προέκυψε αυτό;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μπασίστας μας ο Zack (Anderson) πήρε πρωτοβουλία να στείλει ένα βίντεο στο youtube στην Nuclear Blast Germany και τους ζήτησε να τσεκάρουν το συγκρότημα. Οι υπεύθυνοι της Nuclear Blast είδαν το βίντεο και του απάντησαν θετικά. Ήθελαν όμως να κυκλοφορήσουμε κάτι άλλο, όπως ένα ΕΡ πριν βγει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ. Τότε το συγκρότημα είχε κάποια ηχογραφημένα τραγούδια και τελικά κατέληξαν να επαναηχογραφούν και να αναδομούν αυτά τα παλιότερα κομμάτια. Πήραν κάποια κομμάτια από εκείνη την εποχή και τα κυκλοφόρησαν σε κάποια ΕΡs μέσω της Nuclear Blast και αυτό αποτέλεσε μία καλή εκκίνηση και μία δυνατή ώθηση για την μπάντα, ώστε ο κόσμος να μας ακούσει πηγαίνοντας στις συναυλίες, γα παράδειγμα.

Η Nuclear Blast γενικά ειδικεύεται σε σκληρότερες μουσικές. Θεωρείτε πως έχετε στοιχεία από metal στον ήχο σας, ώστε να σας επιλέξει στο roster της;

Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας metal. Γενικά είναι πάντοτε δύσκολο να βρούμε την σωστή  λέξη για να περιγράψουμε εμάς και τη μουσική μας, αλλά οπωσδήποτε είμαστε πιο «απαλοί» από τις υπόλοιπες μπάντες της Nuclear Blast. Όμως παίξαμε σε κάποια metal φεστιβάλ το προηγούμενο καλοκαίρι και παρότι είμαστε σχεδόν πάντα η πιο soft μπάντα του φεστιβάλ, αρκετοί metal fans που πιστεύαμε πως δεν θα τους αρέσει η μουσική μας έδειχναν να γουστάρουν, κάτι που μας εξέπληξε πραγματικά. Έτσι πιστεύω πως η μουσική μας μπορεί να εκτιμηθεί και από πιο σκληροπυρηνικούς metal οπαδούς.

Η μουσική σας έχει ένα έντονο blues feeling, αίσθηση που σπάνια συνάδει με την ηλικία των μελών σας (ειδικά ο κιθαρίστας σας δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20 του χρόνια). Πώς σας βγήκε αυτή η επιρροή;

Ο Dorian γίνεται 20 χρονών φέτος, όντως. Νομίζω πως μιλάω εξ ονόματος όλων μας, πως οι γονείς μας έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική που φτιάχνουμε εμείς σήμερα. Ο πατέρας μου π.χ. άκουγε πολύ Queen και Pink Floyd όταν ήμουν νεότερος και νομίζω πως και ο Dorian ξεκίνησε να ακούει ZZ Top και επηρεάστηκε πολύ από τον Billy Gibbons.

Η heavy rock σκηνή της Σουηδίας είναι όντως τόσο δυνατή όσο φαίνεται σε εμάς ως εξωτερικούς παρατηρητές; Πώς το εξηγείς εσύ αυτό;

Αυτή η μουσική σίγουρα έχει γιγαντωθεί πολύ στην Σουηδία και την Σκανδιναβία και σε ολόκληρη την Ευρώπη νομίζω. Στη Σουηδία, όταν είσαι νέος, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα όργανα χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις για τίποτα πρακτικά. Έχεις στη διάθεσή σου ένα χώρο για πρόβες πλήρως εξοπλισμένο έναντι ενός πενιχρού ποσού, έτσι μπορείς να δοκιμάσεις κάποιο όργανο έτσι για την πλάκα σου ή να παίξεις με τους φίλους σου και να πειραματιστείς με διάφορους ήχους. Όταν εντοπίσεις λοιπόν αυτό που σου ταιριάζει, συνεχίζεις να παίζεις. Η κυβέρνηση στηρίζει ιδιαίτερα τους νέους μουσικούς και γενικότερα τους καλλιτέχνες, διότι πιστεύει σε πολίτες με κουλτούρα. Αυτό φυσικά έχει αντίκτυπο στα πολλά και διαφορετικού ύφους συγκροτήματα που προέρχονται από την Σουηδία. Μπορείς να ξεκινήσεις να παίζεις κάποιο όργανο από μικρή ηλικία, κάτι που βέβαια θεωρώ πραγματικά πολύ καλό.

Ως πολυεθνική μπάντα, πώς συνεννοείστε μεταξύ σας (μουσικά κυρίως);

Προφανώς μιλάμε αγγλικά μεταξύ μας! Αυτήν την στιγμή οι Blues Pills έχουν τη βάση τους στο Örebro της Σουηδίας, ο Dorian κατάγεται από την Βρετάνη της βόρειας Γαλλίας. Δεν τον είχα συναντήσει όταν μετακόμισε στη Σουηδία, νομίζω αυτό έγινε ένα χρόνο μετά, αλλά λέγεται πως όταν πρωτοήρθε δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά. Τώρα βέβαια που μένει στη Σουηδία και αφού μιλάμε μεταξύ μας αγγλικά, μιλάει πλέον κι εκείνος πολύ καλά χωρίς πρόβλημα. Ο Zack επίσης γνωρίζει αρκετά σουηδικά και ενίοτε συμμετέχει στις σουηδόφωνες συζητήσεις μας, αλλά γενικά προτιμούμε τα αγγλικά για την μεταξύ μας επικοινωνία. (σ.σ. ούτε κουβέντα για τη μουσική και ο χρόνος τρέχει)

Είσαι στους Blues Pills λιγότερο από έναν χρόνο. Πώς προέκυψε η συνεργασία μαζί τους;

Ήμουν οπαδός πριν μπω στο συγκρότημα, ήμαστε ήδη φίλοι με τα παιδιά της μπάντας, πηγαίναμε στις συναυλίες τους και κάναμε παρέα μετά. Πιστεύω πως είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν, έτσι μπορώ να δηλώσω ενθουσιασμένος που παίζω με αυτούς τώρα.

Η επερχόμενη συναυλία των Blues Pills δεν σημαίνει και την πρώτη φορά που έρχεσαι στη χώρα μας, το έχεις ξανακάνει με τους Truckfighters. Τι γνωρίζεις για την Ελλάδα, πέρα από τα προφανή; Γνωρίζεις καθόλου τη δική μας heavy rock σκηνή;

Οι περισσότεροι Σουηδοί και γενικότερα οι Σκανδιναβοί, όταν σκέφτονται την Ελλάδα ο νους τους πηγαίνει στο καλοκαίρι και στις διακοπές στα διάφορα νησιά της. Κι εγώ είχα βρεθεί ως τουρίστας στην Ελλάδα με τους γονείς μου όταν ήμουν πιο μικρός. Όταν όμως ήρθα πέρυσι με τους Truckfighters, όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Δεν είχα ξαναβρεθεί ποτέ στην Αθήνα και δεν είχα πιο πριν την ευκαιρία να δω και να συνομιλήσω με τους ανθρώπους της πόλης, οπότε όλο αυτό ήταν μία νέα εμπειρία για μένα. Δεν γνωρίζω, όμως, αρκετά για την μουσική σκηνή σας. Παίξαμε με κάποιες πραγματικά καλές μπάντες την τελευταία φορά και το κοινό ήταν υπερβολικά καλό και αντιδρούσε έντονα. Αν κάνω σύγκριση με τους Σουηδούς, θα πω ότι οι Σουηδοί είναι πιο αλαζόνες και σνομπ. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φέρεις κόσμο στις συναυλίες και πολύ σπάνια παίζεις σε sold-out μέρη. Οι Σουηδοί έρχονται στα live με τη νοοτροπία πως εκείνοι μπορούν να το κάνουν καλύτερα (γέλια) και ασκούν σκληρή κριτική στο συγκρότημα που βρίσκεται επάνω στην σκηνή.

Έχετε κάποια πλάνα για την χρονιά που μόλις μπήκε;

Σύντομα θα ξεκινήσουμε την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ. Οι ελληνικές συναυλίες είναι οι πρώτες μας στην χρονιά και ανυπομονούμε ιδιαίτερα. Πέρα από αυτές, θέλουμε να περάσουμε όσο δυνατόν περισσότερο χρόνο στο στούντιο για το δεύτερο άλμπουμ. Έχουμε κανονίσει κάποια live κατόπιν στη Σουηδία, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το βάρος θα πέσει σίγουρα στις ηχογραφήσεις.

Αλήθεια, η μουσική σας πληρώνει τους λογαριασμούς σας;

Αυτή τη στιγμή είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε μονάχα να παίζουμε μουσική, φοβερό πραγματικά. Δεν έχει τύχει να ζω από την μουσική μου ποτέ στο παρελθόν και έτσι δεν παίρνω ως δεδομένο αυτό που ζω.

Αφού απέφυγα με μαεστρία να σε ρωτήσω οτιδήποτε σχετικά με την τραγουδίστριά σας, την Elin, ας σου κάνω μια τελευταία ερώτηση… συνήθως στις συνεντεύξεις που κάνω μιλάω με τον drummer ή τον μπασίστα ενός συγκροτήματος και σπανιότερα με τον τραγουδιστή ή τον κιθαρίστα του. Ως drummer που είσαι, γιατί θεωρείς πως συμβαίνει αυτό;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό! Ίσως διότι βρισκόμαστε συνήθως στα μετόπισθεν και αυτή είναι η στιγμή μας να λάμψουμε (γέλια)!

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα