Δελτίο τύπου
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΑΤΗ
Reflections
(7 Νοεμβρίου 2025)
Η Ελληνίδα σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Σοφία Ρουμπάτη μπαίνει στο προσκήνιο με το πρώτο της άλμπουμ Reflections — μια σαρωτική και συναισθηματικά πλούσια εξερεύνηση της ταυτότητάς της ως παγκόσμια καλλιτέχνιδα. Ηχογραφημένο στην Αθήνα με 17μελές συγκρότημα, το άλμπουμ αντλεί από το ποικίλο υπόβαθρο της Ρουμπάτη: την τζαζ, την κλασική και ροκ μουσική, τη μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών και τις ελληνικές/μεσογειακές παραδόσεις, εναρμονισμένα σε έναν μοναδικό, κινηματογραφικό ήχο. Το άλμπουμ Reflections έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου 2025.
Γνωστή για την εκφραστική της εκτέλεση και την υποβλητική της γραφή για τον κινηματογράφο και το θέατρο, η Ρουμπάτη μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Νέας Υόρκης, εργαζόμενη επίσης ως συνθέτρια για τον κινηματογράφο, το χορό και τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το έργο της έχει κάνει πρεμιέρα σε φεστιβάλ παγκοσμίως —συμπεριλαμβανομένων της Ατλάντα, του Μαϊάμι, της Ιταλίας, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης. Η μουσική σύνθεση για την ταινία ‘Beyond the Plaques’, που της ανατέθηκε από το National Youth Ballet και το Ινστιτούτο English Heritage, κέρδισε βραβεία όπως το Καλύτερο Soundtrack, στο International Istanbul Short Film Fest και στο Budapest Short Cut Film Festival. Επίσης προτάθηκε για το βραβείο Καλύτερης Μουσικής στο International Sound & Film Music Festival 2025 στο Βάραζντιν της Κροατίας.
Με το άλμπουμ Reflections, η Σοφία Ρουμπάτη ξεπερνά τα όρια της έννοιας του μουσικού είδους και των στερεότυπων, εκφράζοντας μια βαθιά προσωπική άποψη για την καλλιτεχνική ταυτότητα, την κληρονομιά και την μετεξέλιξη. «Όσο περισσότερο εξελίσσομαι ως καλλιτέχνης, τόσο περισσότερο νιώθω την πίεση να καθορίσω ποια είμαι», εξηγεί. «Γιατί να επιλέξω ένα είδος μουσικής, να είμαι ένα είδος καλλιτέχνη να είμαι ένα συγκεκριμένο άτομο; Οι άνθρωποι είμαστε πολύ περισσότερα από αυτό». Το άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε σε διάστημα τεσσάρων ημερών στα Sierra Studios στην Αθήνα, περιλαμβάνει δύο σαξόφωνα, κιθάρα, μπάσο, ντραμς, 10μελές σύνολο εγχόρδων, τραγουδίστρια και μια λάφτα (πολίτικο λαούτο), συνδυάζοντας ορχήστρα δωματίου, τζαζ μουσική και ελληνικά λαϊκά στοιχεία σε ένα ηχηρό σύνολο που αψηφά τα μουσικά είδη.
Πέρα από το μουσικό της εύρος, το άλμπουμ Reflections καταδεικνύει τη δέσμευση της Σοφίας να χρησιμοποιεί τη μουσική ως εργαλείο ευαισθητοποίησης και διαλόγου. Είτε αναφέρεται στη μετανάστευση, την ισότητα των φύλων είτε στον σκοπό του καλλιτέχνη, η δουλειά της επιδιώκει να αφήνει περιθώρια για συζήτηση και σύνδεση. Συνεχίζει να συνθέτει για τον κινηματογράφο, το θέατρο και το χορό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα είναι επικεφαλής του λονδρέζικου συγκροτήματος Yiasena μαζί με τον κιθαρίστα Τουρκικής καταγωγής Ozenc Duzenli,εξερευνώντας κοινές μουσικές παραδόσεις μέσα από την οπτική της τζαζ μουσικής.
Από την ηχογράφηση του Together Is Beautiful στα Abbey Road Studios για το Earth Orchestra Project μέχρι εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Τζαζ Πρέβεζας και στο Φεστιβάλ Τζαζ του Λάνκαστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), η Σοφία παρουσιάζει τώρα το άλμπουμ Reflections ως έκφραση σκοπού: μια ωδή στην πολυπλοκότητα, την ανάπτυξη και το ατέρμονο ταξίδι της γέννησης
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Σοφία Ρουμπάτη | Άλτο Σαξόφωνο
Alex Dmochowski | Τενόρο Σαξόφωνο
Ozenc Duzenli | Κιθάρα
Jonny Wickham | Μπάσο
Jonny Pyke | Ντραμς
Αγγελική Τουμπανάκη | Φωνητικά
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης | Λάφτα
Μαίρη Σάββα | Στίχοι
Andrei Nastasa, Ζωή Προκοπίου, Migen Selmani, Antonela Cefa | 1ο Βιολί
Κλεόδωρος Αγόρας, Σταματέλλα Σπίνουλα, Φανή Τρωιάνου | 2ο Βιολί
Augusta Shestani, Παναγιώτης Δανιήλ Αράπογλου | Βιόλα
Mateo Shestani, Λευκή Κολοβού | Τσέλο
Streaming links:
https://sofiaroubati.ffm.to/reflections
Bandcamp (digital download & CD):
https://sofiaroubati.bandcamp.com/album/reflections
Φωτογραφίες:
https://drive.google.com/drive/folders/1rka2sdfVgnyFzBjW3F2q-RGh04KPUYsg?usp=sharing
Ιστοσελίδα Καλλιτέχνη:
Λίστα κομματιών:
1. Mesmerizing Vortex
2. Cosmos
3. Rizes
4. Thalassa
5. Allow you to be
6. Honest City
7. Reflections
8. An afternoon in Late August
9. Undocumented Hopes
10. A million directions
11. Αll in process
12. Peaks and Valleys
Πληροφορίες / Σημειώσεις:
Μουσική σύνθεση και παραγωγή: Σοφία Ρουμπάτη
Ηχοληψία και Μίξη: Γιώργος Καριώτης
Μastering: Χρήστος Ζορμπάς
Ηχογράφηση: Sierra Studios, Αθήνα, Ελλάδα - 7-10 Ιανουαρίου 2025.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Cordelia Lawler
Το φυλλάδιο του CD περιλαμβάνει σύντομα κείμενα που εξηγούν την ιδέα πίσω από κάθε τραγούδι, μαζί με 10 εικονογραφήσεις της Μυρτιάς Ρουμπάτη εμπνευσμένες από το καθένα από αυτά.