Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015 10:38

Απεβίωσε ο Chris Squire (Yes)

Written by 

Για τους θιασώτες του progressive rock, οι Yes αποτελούν ίσως το απόλυτο τοτέμ και μέτρο σύγκρισης για όλα τα συγκροτήματα του είδους σε όλους τους τομείς - από τις προκλητικά απαιτητικές συνθέσεις και την απαράμιλλη εκτελεστική δεινότητα ως τα χαρακτηριστικά εξώφυλλα του Roger Dean. Χτες ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατος του εμβληματικού μπασίστα Chris Squire σε ηλικία 67 ετών. Με μουσική πορεία από το 1968 μέχρι και σήμερα, ήταν το μοναδικό μέλος των Yes που συμμετείχε σε όλα τα άλμπουμ και όλες τις περιοδείες τους. Εξαίρεση θα αποτελούσε η φετινή θερινή Βορειοαμερικάνικη περιοδεία των Yes μαζί με τους Toto, καθώς τον Μάιο ανακοινώθηκε πως ο Squire έπασχε από μια σπάνια μορφή λευχαιμίας και έπρεπε να ακολουθήσει θεραπεία, της οποίας το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν ευτυχές.

Στους Yes είχε αναλάβει χρέη κύριου συνθέτη μαζί με τον Steve Howe, έλαμψε ιδιαίτερα ως μπασίστας (αλλά και ως backing vocalist) και καθόρισε σε σημαντικό βαθμό την έννοια του progressive rock μπασίστα, επηρεάζοντας μυριάδες μελλοντικούς συναδέλφους του. Εκτός των Yes, είχε λιγοστές συνεργασίες με άλλους μουσικούς, ένα υπέροχο “κανονικό” προσωπικό άλμπουμ (το πανέξυπνα ονόμαζόμενο Fish Out Of The Water, ευθεία αναφορά στο ψευδώνυμό του - Fish, το οποίο δανείστηκε μετέπειτα και ο Derek William Dick ως τραγουδιστής των Marillion) και ένα πρόσφατο (2007) χριστουγεννιάτικο.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα