Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 22:02

O Bowie και οι μετά θάνατον εκμεταλλευτές του ονόματός του

Written by 

Εκπρόσωπος του Kanye West διέψευσε ότι ο γνωστός καλλιτέχνης να πω, κοσμικός, πρωταγωνιστής reality, τίποτα άλλο αγενέστερο, τέλος πάντων, αυτός ο τύπος, θα κυκλοφορήσει άλμπουμ με διασκευές του David Bowie.

Τι συνέβη; Μία μη κατονομαζόμενη φυσικά πηγή (υποτίθεται ότι) επιβεβαίωσε στην Daily Star πως ο West, ο οποίος πράγματι υπήρξε από τους πρώτους που αντέδρασε στα νέα του θανάτου του Bowie χαρακτηρίζοντάς τον ως πηγή έμπνευσής του (κάτι που ξεπερνά την ζωηρότερη φαντασία, φυσικά, άρα όλοι το θεώρησαν ως κάτι που ειπώθηκε για να ειπωθεί), έκρινε πρέπον να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ, στο οποίο εν μέρει θα τραγουδούσε ο ίδιος τα κομμάτια του μεγάλου μουσικού και εν μέρει θα έκανε rapping πάνω στην μουσική του. Για να συμπληρωθεί το εφιαλτικό σενάριο, η Daily Star εξηγούσε ότι ο West είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του Bowie ως καινοτόμου μουσικού και ότι η σκυτάλη πλέον είχε περάσει σε αυτόν (!). Αμέσως συγκεντρώθηκαν 10.000 υπογραφές στο διαδίκτυο για να μην συμβεί κάτι τέτοιο (την στιγμή που για να μην είναι headliner στο Glastonbury συγκεντρώθηκαν άμεσα 100.000 υπογραφές, πράγμα που λέει πολλά, τα οποία όμως δεν είναι του παρόντος). Υπό το βάρος της διαφαινόμενης σε κάθε περίπτωση κατακραυγής (αν και η καζούρα θα άρμοζε πολύ περισσότερο), ενώ οι εκπρόσωποί του δεν είχαν σχολιάσει το νέο σε ερώτηση της ΝΜΕ, στην συνέχεια, μιλώντας στην πολύ πιο κοντινή στην αισθητική του West ιστοσελίδα ΤΜΖ, η οποία καταπιάνεται με τα νέα των celebrities, αποφάσισαν (με βαριά καρδιά;) να διαψεύσουν το νέο.

Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα (εφόσον καταβάλει τα δικαιώματα που πρέπει να καταβάλει) να διασκευάσει ό,τι θέλει, αλλά από την άλλη και η ανοησία, η απρέπεια αλλά και η ξεδιάντροπη τυμβωρυχία έχει τα όριά της, θα έπρεπε να εξηγήσει κάποιος στον επίδοξο πλανητάρχη, για να μην ξεχνάμε την αμέσως προηγούμενη ανοησία του West (από την άλλη, αφού ανεχθήκαμε την Lady Gaga να κατακρεουργεί την Billie Holiday, γιατί να κολλήσουμε στον Bowie;).

Το τι θα αποφαινόταν ο Bowie αν ήταν εν ζωή δεν μπορούμε φυσικά να το γνωρίζουμε. Μία ιστορία όμως που μόλις διηγήθηκαν οι βασιλείς της φαιδρότητας Coldplay μας αφήνει να υποψιαστούμε τι θα συνέβαινε. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ο Bowie σχεδιάζε να κυκλοφορήσει αν προλάβαινε και ένα ακόμη άλμπουμ μετά το Blackstar. Οι Coldplay είχαν μάθει τα σχέδιά του και προσφέρθηκαν να του δώσουν μία σύνθεσή τους. Ο Bowie άκουσε το βασικό θέμα που του έθεσαν υπόψη οι Coldplay και, σύμφωνα με τους ίδιους, απεφάνθη ότι “δεν είναι πολύ καλό τραγούδι, είναι;”

Η τελευταία αυτή ιστορία, την οποία διηγήθηκε ο ντράμερ τους Will Champion είναι απολύτως πιστευτή. Το άξιο απορίας εν προκειμένω είναι η παντελής έλλειψη συναίσθησης των Coldplay. Η ανάγκη να τοποθετήσουν το όνομά τους δίπλα σε αυτό του Bowie ήταν τέτοια που τους εμπόδισε προφανώς να αντιληφθούν ότι προέβησαν σε έναν άνευ προηγουμένου αυτοεξευτελισμό (αν και, τώρα που το σκέφτομαι, τι ήταν ολόκληρο το Ghost Stories αν όχι αυτοεξευτελισμός του Chris Martin τουλάχιστον;).

Όπως φαίνεται, πολλοί είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν το όνομα του μεγάλου Bowie επί ματαίω το επόμενο διάστημα. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Οπλιστείτε με υπομονή και χιούμορ. 

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα