Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 09:05

Το punk γεννήθηκε στο Μάντσεστερ;

Written by 

O Steve Diggle, κιθαρίστας των Buzzcocks, μιλώντας στο βρετανικό site Side Story ισχυρίστηκε ότι το punk γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και όχι στο Λονδίνο (παρά το ότι οι Sex Pistols ήταν φυσικά Λονδρέζοι). Kατά τον Diggle πριν το θρυλικό live τους στο Lesser Free Trade Hall στο Μάντσεστερ, οι ίδιοι οι Sex Pistols δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχε ήδη σχηματιστεί σκηνή.

Απρόσδόκητη επίδειξη τοπικισμού; Δύσκολο να πει κανείς: Ο Diggle έχει κατ’ αρχήν δίκιο ως προς την σημασία του περίφημου αυτού live. Αρκεί να ειπωθεί ότι οι θεατές δεν ξεπερνούσαν τους 100, όμως ανάμεσα σε αυτούς, εκτός από τους Buzzcocks, λέγεται ότι ήταν μέλη των Joy Division, ο Morrissey, ο Tony Wilson και ο Mark E. Smith. Όπως και να έχει όμως, η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται (εκτός από τους Sex Pistols φυσικά) κάπου στην μέση. Σίγουρα το Μάντσεστερ ήταν η πρώτη πόλη εκτός Λονδίνου όπου το punk βρήκε πρόσφορο έδαφος και σίγουρα αυτό έδωσε ώθηση στην δημιουργία ενός κινήματος που απλώθηκε στην χώρα σε χρόνο μηδέν, όμως την ίδια ακριβώς εποχή, το καλοκαίρι του 1976, σχηματίστηκαν πολλά ιστορικά συγκροτήματα του είδους στο Λονδίνο, όπως για παράδειγμα οι Clash. Η άποψη του Diggle έχει επομένως την αξία της, “σηκώνει” όμως αρκετή συζήτηση. Υπό τον όρο φυσικά ότι αναφέρεται στο punk σαν ευρύτερο ρεύμα, με δική του ταυτότητα και δική του συνείδηση. Γιατί αν το δούμε αμιγώς μουσικά, τότε το punk δεν γεννήθηκε καν στην Αγγλία, αλλά, προφανέστατα στις ΗΠΑ ήδη από τα 60s με τους Stooges και τους MC5 (για να μην φτάσουμε στους Fugs) και το πρώτο μισό των 70s με τους New York Dolls, τους Rocket From The Tombs, τους Electric Eels και φυσικά τους Ramones, των οποίων το ντεμπούτο κυκλοφόρησε τον Mάιο του 1976.

Καθώς το 2016 συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ξέσπασμα που άλλαξε την μορφή της rock/pop μουσικής (και όχι μόνο), υποψιάζομαι ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα ασχοληθούμε με το θέμα τους επόμενους μήνες.

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα