Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 17:47

Ο Dave Grohl και η επανεφεύρεση της διαδικασίας ηχογράφησης δίσκων

Written by 

O Dave Grohl, εδώ και χρόνια ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του rock, ανακοίνωσε ότι το νέο άλμπουμ των Foo Fighters θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο, λίγο μετά την μετάδοση της σειράς του  HBO με τίτλο “Foo Fighters: Sonic Highways.

Η διαδικασία ηχογράφησης του δίσκου ήταν ιδιόρρυθμη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την τηλεοπτική σειρά: Ο Grohl και τα υπόλοιπα μέλη των Foo Fighters επισκέφτηκαν οκτώ στούντιο σε ισάριθμες πόλεις των Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Νάσβιλ, Ώστιν, Λος Άντζελες, Νέα Ορλεάνη, Σηάτλ), ηχογραφώντας ένα κομμάτι στο καθένα από αυτά.  Παράλληλα, σε κάθε μία από τις πόλεις αυτές, έπαιρναν συνεντεύξεις από μουσικούς, οι οποίοι είχαν ιδιαίτερους δεσμούς με αυτές, μεταξύ των οποίων οι Buddy Guy, Dolly Parton, Chuck D, Gibby Haynes, Allen Toussaint and Gary Clark Jr. Οι συνεντεύξεις αυτές θα προβληθούν στην προαναφερόμενη σειρά του HBO. Σημειωτέον ότι ο Grohl έγραφε τους στίχους για κάθε κομμάτι στο τέλος κάθε recording session, επιχειρώντας να ενσωματώσει στους στίχους τις εμπειρίες που αποκόμισε, σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη ψυχαναγκασμού.

Ο Grohl ονόμασε όλο αυτό “επανεφεύρεση της διαδικασίας” ηχογράφησης ενός δίσκου. Εγώ πάλι θα το ονόμαζα “έχω βγάλει λεφτά με την σέσουλα, βαριέμαι να κάνω δίσκους, οπότε βρίσκω ένα κολπάκι για να πάψω να βαριέμαι και να συνεχίσω να βγάζω λεφτά με την σέσουλα”. Όποιος έχει έμπνευση και πραγματική ανάγκη να βγάλει την μουσική πρώτα από μέσα του και κατόπιν να την μοιραστεί με το κοινό, θα καταφέρει να το κάνει ακόμα και κλειδωμένος σε ένα υπόγειο. Όλα τα άλλα, είναι πάρα πολύ ωραία για κατανάλωση, μοιάζουν και πολύ σοβαροφανή (ιδίως αυτή η σύνδεση με το μουσικό παρελθόν κάθε πόλης) αλλά από ουσία, μηδέν. Φυσικά, θα πρέπει να ακούσουμε το τελικό αποτέλεσμα, γιατί, όπως και να το κάνουμε ο Grohl μόνο αμελητέο μέγεθος δεν είναι…

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα