Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 09:37

Ulver: Διασκευάζουν Shirley Collins για συλλογή αφιερωμένη σε αυτή.

Written by 

Οι εξαφανισμένοι μουσικοί αποτελούν το νέο αγαπημένο θέμα των ανεξάρτητων παραγωγών ντοκιμαντέρ. Μετά το Searching For Sugarman, που διαπραγματευόταν την ανακάλυψη μετά από 40 σχεδόν χρόνια του πανάγνωστου, ως τώρα, Sixto Rodriguez, έρχεται το Ballad of Shirley Collins να ασχοληθεί με την επανεμφάνιση στην μουσική επικαιρότητα της (ναι, είναι τόσο προφανές) Shirley Collins.

Η Collins ήταν folk τραγουδίστρια και μεγαλούργησε στα ‘60s και τα ‘70s, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση της Αγγλικής folk εκείνη την περίοδο, κυρίως ως ντουέτο με την αδερφή της, Dolly. Από τα τέλη των 70s, οπότε και διαγνώστηκε με δυσφωνία, δεν ασχολήθηκε ξανά με δισκογραφία, συναυλίες και οτιδήποτε θα μπορούσε να την φέρει στην μουσική επικαιρότητα, πέρα από κάποιες συνεντεύξεις και διαλέξεις σχετικά με την folk μουσική, αλλά και μία συμμετοχή που έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, στο άλμπουμ Black Ships Ate The Sky των … Current 93! Ο David Tibet είναι μέγας φαν της και αποδεδειγμένα– μέχρι και συλλογή της έφτιαξε! Στις 8 Φεβρουαρίου του 2014, στο Union Chapel του Islington, η φωνή της ξανακούστηκε να τραγουδάει μπροστά σε κοινό όταν, χωρίς να έχει γίνει καμία προηγούμενη αναφορά, ανέβηκε στην σκηνή για δύο κομμάτια πριν την εμφάνιση των Current 93. Αυτή η επανεμφάνιση στάθηκε αφορμή για το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο θα συμπληρώνεται από την αυτοβιογραφία της (By The Mark On His Hand) και μία συλλογή διασκευών και κομματιών εμπνευσμένων από την μουσική της (Shirley Collins Inspired) με εξέχουσες συμμετοχές από τον χώρο της folk, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, όπως αυτή του Graham Coxon (Blur) και των Νορβηγών ηγετών του πειραματισμού Ulver. Μάλιστα, ο συντάκτης του νέου που διαβάζετε ενθουσιάστηκε που δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε την συμβολή των τελευταίων στην συλλογή, μέσω του βίντεο που κυκλοφορεί ήδη ως προωθητικό της καμπάνιας χρηματοδότησης του όλου project μέσω της πλατφόρμας Kickstarter (προλαβαίνετε να στηρίξετε κι εσείς, εάν ενδιαφέρεστε – λίγες μέρες έμειναν ακόμη). Η φωνή του Rygg παραμένει ανατριχιαστική ό,τι και να τραγουδήσει και φυσικά και ταιριάζει απόλυτα στο σκοτεινό ύφος της αυθεντικής σύνθεσης. Περισσότερη μουσική μπορείτε να ακούσετε στον λογαριασμό του project στο YouTube.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr

Media

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα