Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014 08:35

Metallica: Κυκλοφορούν 27 (!) live albums σε CD

Written by 

Όσο ο μεταλλικός (και όχι μόνο) κόσμος περιμένει το επόμενο δισκογραφικό βήμα των Metallica (για το οποίο ο Lars Ulrich «είναι πεπεισμένος» - τι στο καλό σημαίνει αυτό;; - ότι είναι 90% τελειωμένο), εκείνοι μένουν συνεχώς στην επικαιρότητα με κινήσεις αποπροσανατολισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους στο LiveMetallica.com – το site μέσω του οποίου διαθέτουν προς πώληση ηχογραφήσεις από τις συναυλίες τους σε ψηφιακή μορφή (mp3, FLAC, ALAC κτλ) – γίνονται “old-school” εκδίδοντας σε CD όλες τις συναυλίες του 2014 με τίτλο Metallica By Request. Σε αυτόν τον κύκλο συναυλιών, το κοινό κάθε πόλης ψήφιζε τα κομμάτια που ήθελε να ακούσει, καταρτίζοντας το setlist. Δυστυχώς, το κοινό απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων, καθώς οι επιλογές των οπαδών που πλειοψήφησαν, κατά κύριο λόγο ήταν τυπικές, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ενώ συγκεντρωτικά ακούστηκαν μόλις 32 διαφορετικά τραγούδια... δεν χάνονται έτσι εύκολα τέτοιες ευκαιρίες! Κάθε εβδομάδα θα κυκλοφορούν τρεις συναυλίες. Μάλιστα οι πρώτες τρεις βρίσκονται ήδη προς πώληση.

Η κάθε συναυλία θα τιμάται περίπου 19,81 δολλάρια, ενώ θα κυκλοφορήσει ένα box set, που θα συγκεντρώνει όλο το πακέτο σε υπερπροσφορά έναντι 417 δολλαρίων (στα παραπάνω ποσά προσθέστε και κάποια ταχυδρομικά). Αν είστε αμετανόητος Metalli-fan, πιθανότατα έχετε βάλει ήδη το χέρι στην τσέπη και μαζεύετε τα φραγκοδίφραγκα που σας περίσσεψαν από την τελευταία επιδρομή στο σουπερμάρκετ. Αν δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, δύσκολα θα βρείτε ιδιαίτερο νόημα, εκτός κι αν παραστήκατε σε κάποια από τις συναυλίες και θέλετε να έχετε ηχητικό αναμνηστικό. Κατ’ αρχήν, προσπάθεια συσχετισμού με αντίστοιχες κινήσεις π.χ. των Pearl Jam ή των Depeche Mode απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς οι συναυλίες που κυκλοφορούν τώρα οι Metallica, υπάρχουν εδώ και καιρό διαθέσιμες προς κατέβασμα. Επίσης, το CD ως αντικείμενο δεν έχει – ακόμη, τουλάχιστον – την ίδια novelty αξία (σ.σ. μία μετάφραση εδώ;) με το βινύλιο, ώστε να ωθήσει αυτήν την στιγμή τον επίδοξο καταναλωτή να επενδύσει στην αγορά (ας μην ανοίξουμε εδώ κουβέντα για τις πανάκριβες τιμές των σύγχρονων βινυλίων…). Κάποιες επιλεγμένες συναυλίες του 2014, πάντως, θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο 180 γραμμαρίων (ούτε μισό λιγότερο…) προς το τέλος της χρονιάς. Τέλος, ουκ εν τω πολλώ το ευ. Σε κάθε περίπτωση, το βαλάντιο που διαθέτουν οι μουσικόφιλοι παγκοσμίως για αγορές φυσικών μέσων (CD, LP) είναι σαφώς μειωμένο και η προσφορά ηχογραφημένου υλικού τεράστια, έτσι οι απαιτήσεις για ποιοτικότερο και ουσιαστικότερο υλικό έχουν αυξηθεί.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα