Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 17:34

Το ακυκλοφόρητο άλμπουμ της Björk φέρεται να έχει ήδη διαρρεύσει

Written by 

Έχει δεν έχει περάσει μία εβδομάδα από την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ της Björk με τίτλο Vulnicura, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, όπως και εμείς σας είχαμε ενημερώσει και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες το διέρρευσε στο σύνολό του στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που έχει συμβεί εντός του έτους και αφορά σε μεγάλη κυκλοφορία. Προηγήθηκαν πληροφορίες σχετικά με διαρροή έξι κομματιών από τον επίσης ακυκλοφόρητο δίσκο της Madonna Rebel Heart, με αποτέλεσμα η τελευταία αφενός μεν να σπεύσει να τα δημοσιοποιήσει και αφετέρου, να αλλάξει ημερομηνία κυκλοφορίας του δίσκου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι, μπορεί το downloading να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, δεν παύει όμως να αποτελεί παράνομη πρακτική, που έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική απομείωση των εσόδων των καλλιτεχνών. Μικρό το κακό; Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Κάποιους ίσως δεν πολυπειράζει η μείωση των εσόδων της όποιας Madonna. Τονίζοντας ότι ούτως ή άλλως αυτό δεν αποτελεί σοβαρό αντεπιχείρημα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα θύματα τέτοιου είδους πρακτικών είναι εναλλακτικοί καλλιτέχνες (αυτοί ακριβώς που πρωτίστως υποστηρίζουμε και εμείς στο soundgaze.gr), με μικρή εμπορική απήχηση, συχνά δυσανάλογη της αξίας τους. Αυτοί ακριβώς οι καλλιτέχνες (αλλά και οι δισκογραφικές εταιρείες που έχουν την τόλμη και το μεράκι να τους υποστηρίξουν) καταλήγουν να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Και αυτό, εν τέλει, πλήττει και όλους εμάς. Μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλετε για τους τρόπους που οι μεγάλες, πρωτίστως δισκογραφικές εταιρείες προσπάθησαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους τις μέρες του ένδοξου παρελθόντος τους και πρώτοι εμείς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πρακτικές στα όρια του αθέμιτου. Είναι όμως αυτός επαρκής λόγος για να υποστηρίζουμε σήμερα επιζήμιες για τους καλλιτέχνες πρακτικές;

Παναγιώτης Γαβρίλης

 

Ο Παναγιώτης Γαβρίλης είναι επιφανειακά ένας εξωστρεφής τύπος που αγαπά την μπύρα και τις θορυβώδεις κιθάρες, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας ρομαντικός: αγαπά την λογοτεχνία και την ποίηση και ονειρεύεται κάποτε (σύντομα, η ζωή είναι μικρή), να επικρατήσει παγκόσμια ειρήνη και ευμερία και η ΑΕΚ να «σηκώσει» το Champions League. Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Ποτέ.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα