Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 16:21

Live Review: Frenzee / The Mystic Tension @ Piraeus Club Academy, 1/4/23

Written by 

Το σύνθημα – προτροπή “support your local scene” έγινε πράξη το περασμένο Σάββατο, με δύο συγκροτήματα πολύ φρέσκα, με σύντομη διαδρομή, να γεμίζουν με άνεση το χώρο που εμφανίζονταν. Την ίδια στιγμή λίγα χιλιόμετρα παραπάνω, το ιστορικό υπόγειο των Εξαρχείων ήταν επίσης κατάμεστο, όχι για κάποιο γκρουπ από το εξωτερικό, αλλά προς τιμήν επίσης δυο εγχώριων σχημάτων. 

 

Για τους Mystic Tension, που άνοιξαν τη βραδιά στο Academy, αυτή ήταν μια ξεχωριστή στιγμή καθώς η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη ever εμφάνιση τους, μιας και η μπάντα μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής. Βεβαίως, οι μουσικοί που αποτελούν το σχήμα δεν είναι πρωτάρηδες αφού έχουν ξανασυνεργαστεί, όντας μέλη των Χαλκιδαίων heavy rockers Routes, οι οποίοι άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη συγκεκριμένη σκηνή με τους δυο καλούς δίσκους που ηχογράφησαν και την τακτική παρουσία τους σε εγχώριες σκηνές.

Ηχητικά οι Mystic Tension κινούνται περισσότερο σε rock & roll μονοπάτια και λιγότερο σε heavy, σε σχέση με τους προκατόχους τους. Το υλικό τους είναι πολύ φρέσκο για να κριθεί (είπαμε, αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπαιζαν τα κομμάτια τους ενώπιον κοινού), ωστόσο δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε το γεγονός πως όσο περνούσε ο χρόνος οι εντάσεις και ο ρυθμός ανέβαιναν και όλα έμοιαζαν καλύτερα. Είναι εντυπωσιακό πως η αποδοχή του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από θερμή, ειδικά αν αναλογιστούμε πως μιλάμε για κατ' ουσίαν άγνωστες στους θεατές συνθέσεις. Αν λοιπόν η πρώτη σου παρουσία συνοδεύεται από τέτοια υποδοχή, τότε βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε πως έχουμε πολλά να αναμένουμε στο μέλλον. 

 

Για τους Frenzee ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από το φθινόπωρο και μετά. Μέσα σε αυτό το διάστημα πρόλαβαν να ενταχθούν στο δυναμικό της Ouga Booga And The Mighty Oug (των 1000mods), να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους ομώνυμο EP, να περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, να βάλουν στο πρόγραμμα τους μια ευρωπαϊκή περιοδεία και να έχουν κλείσει ήδη τη συμμετοχή τους στο Rockwave. Όχι και λίγα πράγματα για διάστημα λίγων μηνών.

Φυσικά τα αδέρφια Νίκος, Αντώνης και Απολλωνία Ξυλούρη που αποτελούν το συγκρότημα έμοιαζαν σαν έτοιμοι από καιρό. Μεγάλωσαν μέσα στη μουσική και ήταν καθαρά θέμα χρόνου να κάνουν κάτι δικό τους. Το εντυπωσιακό είναι πως κατάφεραν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να συναντήσουν το κοινό που θα αγκαλιάσει τη μουσική τους και μάλιστα τη στιγμή που ο ήχος που ακολουθούν, το πανκ δηλαδή, δεν συγκαταλέγεται στις πρώτες προτιμήσεις του εγχώριου ακροατηρίου. Το γεγονός πως κατόρθωσαν να γεμίσουν το Academy, έστω κι αν αυτό δεν έχει τεράστια χωρητικότητα, λέει πολλά. Προφανώς κάτι κάνουν σωστά για να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων.

Η επιβεβαίωση για το ότι όντως κάτι καλό κάνουν, ήρθε επί σκηνής. Το trio έβγαλε απίστευτη ενέργεια και παρότι άγουρο έπαιξε με αυτοπεποίθηση που ταιριάζει σε πολύπειρα σχήματα. Το υλικό τους πατά γερά στις διδαχές του πανκ και είναι μπολιασμένο με τον απαραίτητο νεανικό ενθουσιασμό. Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία στη συγκεκριμένη περίσταση να ακούσουμε, πέρα από τα κομμάτια του EP, μια γενναία ποσότητα συνθέσεων που προορίζονται για την επόμενη κυκλοφορία τους. Για σκεφτείτε δηλαδή, το κοινό έκανε τρομερό κέφι ακούγοντας τραγούδια που στην πλειοψηφία τους δεν τα είχε ξανακούσει. Για τέτοια δυναμική μιλάμε. Προσωπικά από το setlist θα ξεχώριζα τα Things I Hear, Fire in My Gut, Abort Mission και το heavy Frenzy, που έχουν ήδη διακριθεί από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις του EP.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε κατόπιν και του συγκεκριμένου live είναι πως οι Frenzee έχουν τα φόντα και το momentum να κάνουν κάτι μεγάλο. Το αν θα το καταφέρουν έγκειται αποκλειστικά στους ίδιους. Η πολλή δουλειά, η ταπεινότητα και η προσήλωση είναι τα απαιτούμενα στοιχεία για να κάνουν το μεγάλο μπαμ. Οψόμεθα.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος / Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα