Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 11:33

Το πρώτο άλμπουμ από... έμβρυο είναι γεγονός

Written by 

Φίλοι μουσικοί που βρίσκεστε στην αγορά εδώ και χρόνια πασχίζοντας να βρείτε τη θέση σας και αγωνιάτε να επικοινωνήσετε τη δική σας μουσική, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορέσατε ως τώρα: η παρακάτω πρόταση μπορεί να σας παρακινήσει ή να σας κάνει να τα παρατήσετε εντελώς.

Η κόρη της Elizabeth Hart (μπάσο στους Psychic Ills) και του Iván Diaz Mathe (συνεργάτη του Lee "Scratch" Perry), Luca Yupanqui, ηχογράφησε άλμπουμ... πριν ακόμη γεννηθεί. Και μάλιστα θα κυκλοφορήσει από την Sacred Bones. 

Η ανακοίνωση της εταιρίας τα λέει καλύτερα από ότι μπορούμε να τα γράψουμε εμείς, οπότε μεταφράζουμε (λαμβάνοντας την ευθύνη της απόδοσης):

“Η Luca Yupanqui δεν γεννήθηκε ακόμα όταν ηχογράφησε το ντεμπούτο της άλμπουμ. Η μουσική με τον προφανή τίτλο Sounds of the Unborn είναι η έκφραση της ζωής στην κοσμική του κατάσταση - πριν από το μυαλό, πριν από την σκέψη, πριν από την επιρροή και πριν από το ανθρώπινο. Είναι το πρώτο άλμπουμ που δημιούργησε ένα άτομο ενώ ήταν ακόμα μέσα στη μήτρα, η έκφραση μιας ψυχής που δεν έχει δει ακόμα το φως της ημέρας ούτε έχει αναπνεύσει ακόμη τον ατμοσφαιρικό αέρα. Είναι ένα μήνυμα που προέρχεται από ένα διαφορετικό βασίλειο, ένα υπόστρωμα της ύπαρξής μας.

To Sounds of the Unborn φτιάχτηκε με την βιοηχητική τεχνολογία MIDI, η οποία μετέτρεψε τις ενδομητρικές κινήσεις της Luca σε ήχο. Με τη βοήθεια των γονιών της, της μπασίστριας των Psychic Ills, Elizabeth Hart, και του συνεργάτη του Lee "Scratch" Perry, Iván Diaz Mathé, η προγεννητική ουσία της Luca καταγράφηκε σε ήχο. Σχεδίασαν ένα τελετουργικό, ένα είδος κοινού διαλογισμού για τους τρεις τους, με τις συσκευές MIDI να είναι συνδεδεμένες στο στομάχι της Elizabeth, μεταγράφοντας τις δονήσεις του στα synthesizer του Iván. Άφησαν τους διαλογισμούς ελεύθερους να ρέουν χωρίς πολλές παρεμβολές, απλά πέφτουν πιο βαθιά σε trance και αισθάνονται την ενότητα. Μετά από sessions συνολικής διάρκειας 5 ωρών, άρχισε να σχηματίζεται ένα άλμπουμ. Στη συνέχεια, η Elizabeth και ο Iván επεξεργάστηκαν και μίξαραν τα αποτελέσματα των sessions, με σεβασμό στους ήχους που παρήχθησαν, προσπαθώντας να επέμβουν όσο το δυνατόν λιγότερο, επιτρέποντας στο μήνυμα της Luca να υπάρχει στην πρωταρχική του μορφή.

Η Elizabeth και ο Iván μίξαραν το άλμπουμ μέσα στο 2020. Η Luca, τώρα βρέφος, καθόταν στο στούντιο μαζί τους ενώ δούλευαν. Η συνειδητοποίησή της για το τι συνέβαινε ήταν εκπληκτική. Άνοιγε τα μάτια της πλατιά και κοίταζε τους γονείς της, φαινομενικά αναγνωρίζοντας τους δικούς της ήχους από τη μήτρα, σαν να γνωρίζει ότι επανεξέταζαν εκείνες τις τελετουργίες που τους έκαναν να γίνουν ένα. Αυτά τα mixing sessions ήταν τεχνικά η πρώτη φορά που η Luca άκουγε τη μουσική της, αλλά η αντίδρασή της κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι - την είχε ήδη ζήσει.”

Φυσικά μπορείτε να προπαραγγείλετε το άλμπουμγια να ακούσετε τις δημιουργίες του εμβρύου τότε Luca σε περιορισμένα βινύλια. Υπάρχει και σχετικό ηχητικό δείγμα, που συνοδεύεται από ένα trippy video clip της εικαστικού Victoria Keddie:

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα