Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 04:13

Μουσική και κινηματογράφος στις Νύχτες Πρεμιέρας 2014

Written by 

Όπως κάθε χρόνο, και φέτος το κινηματογραφικό φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει ταινίες και ντοκιμαντέρ ευρύτερου μουσικού ενδιαφέροντος. Το αναλυτικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε χτες κι εμείς συλλέξαμε για εσάς χρηστικές πληροφορίες για την μουσική που μπορείτε να απολαύσετε στην μεγάλη οθόνη.

 

Beautiful Noise (18 Σεπτεμβρίου, ODEON Όπερα 1, 22:30 (και δημοσιογραφική προβολή στις 11:00 στο ODEON Oπερα 1) / 20 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 19:45)

Το κινηματογραφικό project του Eric Green αποτυπώνει την άνοδο του shoegaze μέσα από διηγήσεις και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών του κινήματος. Ναι, και του Kevin Shields, αν ρωτάτε. Το Soundgaze είχε προετοιμάσει σχετικώς τους αναγνώστες του εδώ και καιρό. Οι θιασώτες του είδους στήριξαν τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ μέσω του Kickstarter.

 

20,000 Days on Earth (22 Σεπτεμβρίου, Ιντεάλ, 22:15 / 28 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 21:30)

Οι πολλοί οπαδοί του Nick Cave στην Ελλάδα περιμένουν πώς και πως αυτό το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, για το οποίο γράψαμε και εδώ λίγες μέρες πριν. Βραβευμένο στο φεστιβάλ Sundance για την σκηνοθεσία και το μοντάζ, αποτελεί μία πρωτότυπη, κατά τις ως τώρα αναφορές, μίξη ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

 

Pulp: a Film About Life, Death & Supermarkets (26 Σεπτεμβρίου, Δαναός 1, 19:30 (και δημοσιογραφική προβολή στις 11:00 στο ODEON Οπερα 1) / 27 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 19:30)

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ αφορά στην τελευταία συναυλία των Pulp στην Βρετανία, και συγκεκριμένα στην γενέτειρά τους, το Sheffield. Ο σκηνοθέτης Florian Habicht ακολουθεί την παρέα του Jarvis Cocker στους δρόμους του Sheffield, μιλάει με οπαδούς και μας μεταφέρει στο κλίμα της performance ενός σημαντικού συγκροτήματος που δοξάστηκε όσο λίγα την εποχή της άνθησης της brit pop.

 

Breadcrumb Trail (19 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 20:45 / 25 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 17:45 / 26 Σεπτεμβρίου, ODEON Oπερα 1, 13:00 (δημοσιογραφική προβολή)

Οι Slint έπαιξαν post-rock πριν από το post-rock – τουλάχιστον με αυτόν τον τίτλο έγιναν γνωστοί κάποια χρόνια μετά τη διάλυσή τους. Το ντοκιμαντέρ του Lance Bangs αναφέρεται στην ιστορία τους και επιχειρεί να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους, παρά την βραχύβια πορεία τους,  υπήρξαν σημείο αναφοράς για τις νεότερες γενιές.

 

Heaven Adores You (23 Σεπτεμβρίου, ODEON Όπερα 1, 22:00 - και δημοσιογραφική προβολή στις 11:00 στο ODEON Oπερα 1 / 24 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 18:00)

Ο Elliott Smith ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση τραγουδοποιού. Κυνηγημένος από τους δαίμονές του μέχρι την ημέρα του δραματικού και μυστηριώδους, θανάτου του στα 34 του χρόνια, άφησε μία κληρονομιά που τώρα περνάει και σε συτό το φιλμ μέσα από τη μουσική του και τα λόγια των κοντινών του ανθρώπων.

 

The Past is a Grotesque Animal (25 Σεπτεμβρίου, ODEON Όπερα 1, 20:30 - και δημοσιογραφική προβολή στις 13:00 στο ODEON Oπερα 1) / 26 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 22:30)

Όσοι είδαν τους Of Montreal στο six D.O.G.S. τον Ιούλιο, έχουν πλέον ιδίαν άποψη για το ποιον του Kevin Barnes. Το ντοκιμαντέρ, που πήρε το όνομά του από το 12λεπτο έπος που τους εξύψωσε στη συνείδηση του indie κοινού, κινείται γύρω από τον εμβληματικό ιδρυτή τους και τους προσωπικούς του προβληματισμούς σχετικά με την τέχνη και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους γύρω του.

 

Finding Fela! (25 Σεπτεμβρίου, Δαναός 1, 17:30 - και δημοσιογραφική προβολή στις 11:00 στο ODEON Oπερα 1 / 27 Σεπτεμβρίου, Δαναός 2, 21:30)

Ο Νιγηριανός Fela Kuti, πέρα από πρωτεργάτης του μουσικού κινήματος του afrobeat, έδωσε πολιτικές προεκτάσεις στην μουσική του και ήταν ενεργός ακτιβιστής, κάτι που τον μετέτρεψε σε μαύρο πρόβατο για τους κρατούντες της γενέτειράς του. Ο σκηνοθέτης Alex Gibney εξερευνά όλες τις πλευρές μίας σημαντικής όσο και αμφιλεγόμενης μουσικής και πολιτικής προσωπικότητας, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, όπως αναμένεται, ντοκιμαντέρ.

 

Whiplash (23 Σεπτεμβρίου, Δαναός 1, 19:45)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Damien Chazelle αποθεώθηκε στο Sundance και έφυγε από εκεί με σημαντικά βραβεία. Η ταινία – μυθοπλασία, πλέον, τέλος με τα ντοκιμαντέρ – πραγματεύεται την προσπάθεια ενός νέου jazz drummer να καθιερωθεί και να ξεπεράσει τα όριά του μέσα στην ορχήστρα ενός σκληρού διευθυντή. Αναμένουμε το αποτέλεσμα για να δούμε αν πρόκειται για το Full Metal Jacket ή το Step Up των jazz ταινιών.

 

God Help The Girl (23 Σεπτεμβρίου, ODEON Όπερα 1, 19:30)

Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Stuart Murdoch, αρχηγού των Belle And Sebastian, ο οποίος για άλμπουμ το ξεκίνησε και ταινία του βγήκε. Η πρωταγωνίστρια καταπιάνεται με την σύνθεση μουσικής για να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά και σωματικά προβλήματά της, μπλέκεται σε ερωτικό τρίγωνο με δύο μουσικούς και στο τέλος… όχι δεν θα μπούμε στον πειρασμό να αποκαλύψουμε το τέλος (ίσως φταίει κιόλας το ότι δεν το γνωρίζουμε). Εξυπακούεται, φυσικά, πως η μουσική θα κατέχει τον πραγματικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα