Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 21:00

Συνέντευξη: Instant Boner

Written by 

Οι Instant Boner έρχονται από τη Θεσσαλονίκη - κυριολεκτικά, μιας και αυτό το Σάββατο θα βρίσκονται στο An Club μαζί με Stonebringer, Black Hat Bones και 10Code για το πρώτο τους live στην Αθήνα. Το Outburst, δεύτερη κυκλοφορία τους, τους έκανε αμέσως να ξεχωρίσουν μεταξύ των νεότερων heavy rock συγκροτημάτων για την ιδιαίτερη άποψή τους επάνω στον ήχο. Συν ότι δύσκολα θα ακούσετε σαξόφωνο σε ανάλογη μπάντα. Ο Μιχάλης Κουρής άδραξε την ευκαιρία να εκμαιεύσει περισσότερα από τους Instant Boner, όπως π.χ. την αγάπη τους για τα blues.

Γεια σας παιδιά! Δύο χρόνια μετά το πρώτο EP σας, Perfect Sunday, κυκλοφορήσατε άλλο ένα ΕΡ με τίτλο Outburst. Θεωρείτε πως το format του ΕΡ σας εκφράζει καλύτερα με κάποιον τρόπο;

Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να πούμε δυό λόγια μαζί!

Θεωρούμε πως στο στάδιο που βρισκόμασταν, δεν ήταν απαραίτητο να βιαστούμε και να ξεκινήσουμε την σύνθεση ενός full album. Θέλαμε να κάνουμε βήματα σιγά σιγά και μέχρι να προκύψει το ανάλογο δέσιμο και ωριμότητα από πλευράς της μπάντας, έτσι ώστε όταν θα ξεκινήσει η σύνθεση ενός full album να είμαστε όσο το δυνατόν πραγματικά έτοιμοι γι' αυτό. Τα δύο EP, πέραν του ότι έδειξαν την δουλειά μας προς το κοινό, ήταν και μεγάλο σχολείο για εμάς.

Είστε οπαδοί των φυσικών κυκλοφοριών ή προτιμάτε τις ψηφιακές πλατφόρμες για να διανέμετε τη μουσική σας προς ακρόαση και να ακούτε μουσική εσείς οι ίδιοι;

Ο όρος οπαδοί δε νομίζω πως μας εκφράζει. Θεωρούμε πως κάθε μορφή κυκλοφορίας εξυπηρετεί και τον δικό της σκοπό. Σαφώς όμως η μουσική πάντα παρουσιάζεται ολοκληρωμένα προς το κοινό, με τη μορφή της φυσικής κυκλοφορίας. Είναι κάτι το χειροπιαστό, δημιουργεί διαφορετικές εντυπώσεις και εν τέλει κάτι που θα "μείνει" στο άτομο, που επιθύμησε να αποκτήσει ένα CD, ένα βινύλιο ή ακόμη και μία κασσέτα.

Πώς προέκυψαν οι κοινές εμφανίσεις σας με Stonebringer και Black Hat Bones σε Θεσσαλονίκη και τώρα σε Αθήνα;

Είναι αρκετά απλό. Θέλαμε, οπωσδήποτε να εμφανιστούμε με κάποιο τρόπο Αθήνα. Επικοινωνήσαμε αρχικά με μπάντες που εκτιμούμε και θα θέλαμε πολύ να παίξουμε μαζί, υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και άμεση ανταπόκριση και σιγά σιγά οργανώθηκε αυτό το όμορφο live.

Υποθέτω από τις τακτικές εμφανίσεις σας, πως σας αρέσει να παίζετε ζωντανά μπροστά σε κοινό. Ισχύει όντως; Τι πιστεύετε πως προσφέρει ένα live show σε σας και το κοινό, διαφορετικό από την δημιουργική διαδικασία της συγγραφής ενός δίσκους και την ακρόασή του;

Στο live show έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον ακροατή. Και εμείς διασκεδάζουμε κατά την διάρκεια της συναυλίας, αλλά και ο ακροατής που θα είναι παρόν στο live  έχει την ευκαιρία να περάσει ένα άκρως εκτονωτικό βράδυ, εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό. Πέρα από την ψυχαγωγία λοιπόν, ο ακροατής θέλει να δεί το τι έχει να προσφέρει η μπάντα ζωντανά. Όλα αξιολογούνται: από την εμφάνιση σου και συμπεριφορά σου, μέχρι φυσικά, τον πως θα αποδώσεις μουσικά το υλικό σου.

Κλείνοντας το θέμα live, ποια θυμάστε ως τη σημαντικότερη συναυλία σας ως τώρα;

Fuzztastic Planet Festival 2015. Ένα φεστιβάλ που τιμάει την underground σκηνή και με το παραπάνω. Παίξαμε ανάμεσα σε καταπληκτικές μπάντες και η όλη εμπειρία του να εμφανιστείς σε ένα φεστιβάλ που κοντράρει γνωστά φεστιβάλ της Ευρώπης ήταν μοναδική. Ένα εγχείρημα που ανώτερες δυνάμεις (κράτος(;), δήμος(;)) προσπαθούν να το "σκοτώσουν". Μακάρι να βρεθεί μία λύση γιατί πρόσφερε κάτι μοναδικό στην Ελλάδα.

Προφανώς η ύπαρξη του σαξοφώνου σας διαφοροποιεί εξ ορισμού από τα υπόλοιπα συγκροτήματα της ψυχεδελικής rock σκηνής της Ελλάδας. Πώς προέκυψε η ιδέα και, εν τέλει, η υλοποίησή της να χρησιμοποιήσετε αυτό το ασυνήθιστο για το ύφος όργανο;

Πράγματι η χρήση σαξοφώνου σε αυτή τη σκηνή είναι ασυνήθιστη. Έτσι λοιπόν και εμείς από την αρχή δεν είχαμε σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε. Ο Ορέστης, λοιπόν, είχε την πρώτη επαφή με την μπάντα, όταν θελήσαμε να προσθέσουμε τον ήχο του σαξοφώνου στο Perfect Sunday, του ομώνυμου πρώτου EP μας. Αφού έγινε αυτό, χρειαζόταν βέβαια να εμφανίζεται και στα live. Βλέποντας, όμως, πως ενώ τζαμάραμε στις πρόβες είχε ένα ταλέντο να συνδυάζει τους ήχους του με την μουσική μας, σιγά σιγά προέκυψε η ιδέα να προσθέσουμε το σαξόφωνο και σε άλλα κομμάτια. Εν τέλει έγινε μόνιμο μέλος. Χαιρόμαστε πολύ για το πώς εξελίχθηκε το σκηνικό, διότι μας άνοιξε πολλούς συνθετικούς ορίζοντες.

Πόσο αποδέχεστε για τους εαυτούς σας τον όρο “Ρsychedelic Stoner Rock” που αναφέρεται στο βιογραφικό του bandcamp σας;

Έτσι διατυπώθηκε όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε, καθώς κάτι τέτοιο είχαμε στο μυαλό μας. Πιστεύω ακόμη μπορείς να το πεις αυτό, αλλά θα αδικήσεις αρκετά σημεία στα EP μας. Δεν μας απασχολεί πάντως και πολύ. Ίσως πιο εύστοχο θα ήταν να λέγαμε πώς παίζουμε heavy rock, συνδυάζοντας ψυχεδελικούς ήχους και 70's στοιχεία. Δεν έχει και πολύ σημασία πιστεύουμε.

Ειδικά στο Outburst, δεν ακούγεστε ως η τυπική μπάντα του είδους, και όχι μόνο λόγω του σαξοφώνου. Κατά αντιστοιχία (κατά τη γνώμη μου) με τους Clutch, αφήνετε να φανούν έντονα στον ήχο σας στοιχεία, μεταξύ άλλων, από blues με άμεσο τρόπο και όχι τόσο ως επιρροές των επιρροών σας - χαρακτηριστικό παράδειγμα φυσικά το Lady Sin. Ποια τρία (έστω) blues άλμπουμ θα προτείνατε στους φίλους της μουσικής σας για ακρόαση; 

Τα blues είναι μια μουσική που μας εκφράζει πάρα πολύ, οπότε δε γίνονταν να μην τα τιμήσουμε με κάποιο τρόπο. Κάποια album που μας έρχονται στο μυαλό είναι: Buddy Guy- "Damn Right, I Got the Blues", Johnny Winter- "Nothing But The Blues", SRV-"Texas flood", John Mayall- "Looking Back", Albert King- "I'm in a telephone booth baby", Mike Bloomfield, Al Kooper, Stephen Stills- "Super Session"

Είστε μία αρκετά νέα μπάντα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σε τι κατάσταση βλέπετε την σκηνή της πόλης σας;

Η σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά πλούσια. Υπάρχουν συγκροτήματα με φοβερό υλικό και τρομερό γούστο. Συνεχώς ξεπηδάνε καινούργια σχήματα με ενδιαφέρουσες ιδέες και  πολύ όρεξη. Από πλευράς κοινού πάντως, δε βλέπουμε πως τα live είναι μια επιλογή για μια βραδινή έξοδο. Θα πρέπει να είναι κάτι πολύ κάλο για να το προτιμήσει κάποιος. Δεν θέλουμε να πούμε στον οποιονδήποτε το πως θα περνάει τα βράδια του. Το αναφέρουμε απλά σαν παρατήρηση.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας σχετικά με το συγκρότημα; Σε τι προσβλέπουν οι Instant Boner για το μέλλον τους;

Πολλά live και ένας τουλάχιστον full length δίσκος.

Θα κλείσω τη συνέντευξη όπως πιθανόν θα έπρεπε να την είχα ξεκινήσει: Από ποια έκλαμψη προέκυψε το όνομά σας;

Η αλήθεια είναι πως την ιδέα την είχε ένας φίλος μας. Απλά μετά από μια πρόβα που μας άκουσε, πριν κάτι χρόνια, πέταξε αυτόν τον χαρακτηρισμό μέσα σε γενικότερο κλίμα χαβαλέ... Ακόμη απορούμε, γιατί ούτε εμείς θα θέλαμε να μας ακούσουμε όπως παίζαμε τότε!

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε! Τα λέμε στο An Club!

Να είστε καλά παιδιά, ευχαριστούμε και πάλι για την στήριξη. Σας περιμένουμε φυσικά να τα πούμε και από κοντά.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα