Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018 05:08

Συνέντευξη Kreator (Sami Yli-Sirniö): Eλπίζω ότι ο κόσμος δεν μας έχει ξεχάσει!

Written by 

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στη δεδομένη εδώ και χρόνια αγάπη του Ελληνικού κοινού προς τους Γερμανούς thrashers Kreator. Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης είναι οι τακτικότατες επισκέψεις των Γερμανών στην Ελλάδα. Αυτό το Σαββατοκύριακο 20 & 21/1 θα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη & Αθήνα αντίστοιχα και με αυτήν την ευκαιρία μας μίλησε ο κιθαρίστας Sami Yli-Sirniö, το νεότερο μέλος της μπάντας με μόλις... 17 χρόνια στην υπηρεσία τους.

 

Γεια σου, Sami, από την Ελλάδα και το Soundgaze.gr! Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Σε λίγες μέρες οι Kreator επισκέπτονται την Ελλάδα, πιθανότατα για την εκατομμυριοστή φορά στην καριέρα τους. Έχεις εμφανιστεί και εσύ σε μερικές από αυτές τις τόσες συναυλίες. Ποια είναι η αγαπημένη σου μνήμη από εκείνες τις ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα;

Γεια σου Μιχάλη. Θυμάμαι την πρώτη μου εμφάνιση με τους Kreator στην Αθήνα. Πρέπει να ήταν το 2002 μαζί με τους Cannibal Corpse, αν θυμάμαι καλά. Θυμάμαι μια καταπληκτική ανταποκριση από το κοινό και εξεπλάγην θετικά. Ανυπομονώ να επιστρέψω και ελπίζω ότι ο κόσμος δεν μας έχει ξεχάσει.

Οι Kreator δεν χρειάζεται να έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατο άλμπουμ για να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι πως το τελευταίο σας άλμπουμ, Gods Of Violence, έχει λάβει πολλές καλές κριτικές από τον ελληνικό metal Τύπο και τους οπαδούς. Ως μουσικός που έχει παίξει σε αυτό το άλμπουμ, πόσο καλά νομίζεις ότι “λειτουργεί” ο δίσκος, τώρα που έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τότε που δουλεύατε πάνω σε αυτόν;

Είμαι περισσότερο από ικανοποιημένος με το πώς τελικά προέκυψε ο δίσκος και μέχρι τώρα έχουμε παίξει ζωντανά 6 ή 7 από τα τραγούδια μέσα από αυτόν. Θα μπορούσαμε να παίξουμε ακόμη περισσότερα, δεδομένου ότι εξακολουθούν να ακούγονται φρέσκα. Για να είμαι ειλικρινής, μετά την ακρόαση του τελικού master του κάθε άλμπουμ που έχω συμμετάσχει ενεργά, δεν το ξανακούω. Είναι αδύνατο, γιατί είναι τόσο κοντά χρονικά και έχεις επικεντρωθεί σε αυτό τόσο πολύ κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, που η ικανότητα να το αναλύσεις με αντικειμενικό τρόπο παύει να υπάρχει.

Ποιο από τα albums των Kreator στα οποία έχεις παίξει σου αρέσει περισσότερο (εκτός από το τελευταίο, φυσικά);

Αυτό θα ήταν μια ερώτηση που θα προτιμούσα να απευθυνόταν σε κάποιον ακροατή. Για κάθε μουσικό τα νεότερα πράγματα φαίνονται πάντα τα καλύτερα και πραγματικά αυτό ισχύει για μένα και αυτή τη φορά.

Προσωπικά, μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ότι δεν βιαστήκατε να βγάλετε νέο δίσκο (το τελευταίο σας άλμπουμ βγήκε πριν από 5 χρόνια), παρόλο που θα μπορούσατε να βγάζετε ένα άλμπουμ κάθε 2 χρόνια, αλλά με πολλά fillers. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των ετών στους Kreator;

Πολλές περιοδείες. Το 2016 επιβραδύναμε κάπως το ρυθμό ώστε να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στα τραγούδια και τα demos του δίσκου. Γράψαμε πολλά demos.

Είσαι Φινλανδός. Γιατί νομίζεις ότι οι μουσικοί στη Φινλανδία παίζουν metal και ακούνε metal περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στην Ευρώπη τουλάχιστον;

Το metal είναι mainstream στη Φινλανδία, αν μια τέτοια λέξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε στυλ μουσικής το 2018. Έχω την εικόνα πως σχεδόν ο καθένας παίζει ένα όργανο ή βρίσκεται σε μια μπάντα και πιστεύω ότι αυτό είναι φανταστικό. Το metal είναι το είδος της μουσικής, όπου το να είσαι πολύ καλός σε ένα όργανο εκτιμάται, οπότε ίσως και αυτός είναι ένας λόγος. Οι ψυχροί χειμώνες και μια τάση να εκτιμούμε τις μελαγχολικές μελωδίες λίγο περισσότερο μπορεί να είναι άλλοι λόγοι. Ο Väinämöinen, μια αρχαία προϊστορική φιγούρα της Φινλανδικής μυθολογίας έπαιζε επίσης ένα έγχορδο όργανο και οι αντίπαλοί του πνίγηκαν στο βάλτο από δέος για τις ικανότητές του.

Ίσως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μιλήσω με ένα μέλος των Waltari, έτσι αισθάνομαι υποχρεωμένος να κάνω μια ερώτηση σχετικά με αυτούς τους τρελοφινλανδούς. Οι Waltari είναι μία one-of-a-kind μπάντα, μοναδική, δύσκολο να επαναληφθεί στην ιστορία της μουσικής. Πώς ταιριάζεις εσύ στο «τρενάκι» αυτής της μπάντας;

Δεν είμαι στο σημερινό live line-up των Waltari, μιας και τα προγράμματά μας απλά δεν το επιτρέπουν, καθώς έχω πολλά άλλα μουσικά projects που συμβαίνουν συνεχώς. Έπαιξα μαζί τους στη συναυλία της 30ης επετείου τους στο Ελσίνκι πριν από λίγο καιρό και το διασκέδασα πολύ. Τους εύχομαι ό,τι καλύτερο και το πιο πιθανό είναι πως θα παίξω στο επόμενο άλμπουμ τους. Είμαστε φίλοι από την παιδική μας ηλικία και θα συνεχίσει να είναι έτσι.

Στην προσωπική σου καριέρα ως κιθαρίστας, έχεις παίξει επίσης με μεγάλα συγκροτήματα, όπως Grip Inc, Tiamat, ακόμα και με τους Nightwish, αλλά κυρίως ως παίκτης… σιτάρ. Πώς ανέπτυξες την αγάπη σου για αυτό το όργανο;

Άρχισα να ενδιαφέρομαι για το σιτάρ, όταν ένας φίλος μου, ο Petri Walli από το συγκρότημα Kingston Wall, έπαιξε στο άλμπουμ Torcha! των Waltari πίσω στη δεκαετία του '90. Η Ινδή σύζυγος του ξαδέλφου μου είχε την καλοσύνη να μου φέρει ένα σιτάρ από την Ινδία εκείνη την εποχή, μαζί με βιβλιογραφία για την ινδική μουσική θεωρία. Εξακολουθώ να βρίσκω συναρπαστικό το όργανο και πιστεύω ότι έχει επηρεάσει αρκετά το παίξιμο της κιθάρας μου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί μουσικοί που παίζουν σιτάρ, τουλάχιστον όχι στη Φινλανδία,  μου έχει ζητηθεί πολλές φορές να παίξω σε δίσκους, κάτι το οποίο κάνω με προθυμία.

Σε ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη! Για να ολοκληρώσουμε, ποιες είναι οι προσδοκίες σου από μια ακόμη σειρά ελληνικών συναυλιών;

Ολική καταστροφή!

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα