Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 22:00

Συνέντευξη Coyote's Arrow: Χωρίς μουσική η ζωή είναι ασπρόμαυρη

Written by 

Σε πείσμα ενός καιρού που αρέσκεται στο να περιορίζει τον αυθορμητισμό, οι Coyote's Arrow λειτουργούν με βάση καθαρά το τι απολαμβάνουν να κάνουν και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα επάνω στην σκηνή. Σε συνέχεια της εμφάνισής τους μαζί με τους Savage Republic, αλλά και λόγω του επερχόμενου μίνι φεστιβάλ A Family Gathering στο Αν Club, μιλήσαμε μαζί τους για τη μουσική και την κοσμοθεωρία τους. 

Οι Coyote’s Arrow είναι κατά βάση μια οικογενειακή υπόθεση, με την στενή και την ευρύτερη έννοια της έκφρασης. Πώς λειτουργεί αυτό για σας;

Όταν είμαστε όλοι μαζί, γινόμαστε απευθείας ένα! Oι καρδιές μας συντονίζονται, αναπνέουμε με την ίδια ανάσα και τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι ανάγκες και οι στόχοι μας αλληλοσυνδέονται. Γνωρίζοντας τόσο καλά κάποιον, όλα γίνονται πιο εύκολα, γιατί η κατανόηση, η συμπόνια, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής αγάπη που νιώθουμε μεταξύ μας, αποτελέσαν το θεμέλιο της δημιουργίας της αγέλης μας. Κοιτάμε το συλλογικό αποτέλεσμα να είναι καλό για όλους μας, συντονιζόμαστε σε κάτι κοινό και συγχρόνως μαγικό, που μας μεταμορφώνει, μας εξελίσσει, μας παρακινεί και μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Η ερώτηση τείνει να γίνει κλασική, αλλά μιας και την περίοδο της καραντίνας την περάσαμε όλοι ανεξαιρέτως και ταυτόχρονα, ήθελα να μας πείτε αν και πώς σας επηρέασε δημιουργικά εκείνη η περίοδος.

Μας επηρέασε θετικά ως προς το γεγονός ότι είχαμε χρόνο να δουλέψουμε το υλικό για τον καινούργιο μας δίσκο. Πολλές φορές οι δύσκολες καταστάσεις σε οδηγούν σε νέους δρόμους αναζήτησης και δημιουργίας. Μετατρέποντας τους κινδύνους σε ευκαιρίες, μας δίνεται η δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα αδύνατα σημεία που μας πάνε πίσω. Χάσαμε όμως την επαφή μας με το κοινό, όπως όλος ο κόσμος της τέχνης άλλωστε, αλλά θα ανακάμψουμε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης άκουγα τις κυκλοφορίες σας ως soundtrack της κατάρτισης των ερωτήσεων. Ομολογώ πως βρέθηκα νοητά στο Αν Club και δυνάμωσα την ένταση σαν να ζω μια συναυλία σας. Από πού νιώθετε πως πηγάζει αυτή η ενέργεια που βγάζετε;

Από μέσα μας. Στις συναυλίες μας κυριαρχεί ο αυθορμητισμός, παίζουμε χωρίς αύριο, τα δίνουμε όλα και ζούμε για την στιγμή. Η ενέργεια όμως που παίρνουμε από την ένωση μας με το κοινό κατά την διάρκεια μιας συναυλίας, είναι αστείρευτη και ικανή να μας γεμίσει τις μπαταρίες για πολύ καιρό.

Απολαμβάνετε να παίζετε ζωντανά, αυτό είναι ολοφάνερο για όποιον σας έχει δει έστω μία φορά επάνω σε κάποια σκηνή. Ποια είναι η συναυλία που θα θυμάστε περισσότερο από όλες όσες έχετε παίξει;

Η τελευταία πριν την επόμενη. Κάθε φορά είναι και καλύτερα. Το παλιό πέρασε, ρουφήξαμε ότι ήταν να μας δώσει, για να προχωρήσουμε στο τώρα.

Τι σημαίνει για σας το βάψιμο πριν βγείτε στην σκηνή;

Το βάψιμο για εμάς, αντιπροσωπεύει περισσότερο μια πολιτισμική και αισθητική πεποίθηση, παρά μια πράξη καλλωπισμού. Κατά βάση επηρεαστήκαμε από τους Ινδιάνους της Αμερικής, όπου για αυτούς το βάψιμο του προσώπου τους αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους. Κάθε φυλή έχει το δικό της τρόπο βαψίματος και τα χρώματα έχουν ιδιαίτερη σημασία, π.χ. το κόκκινο είναι το χρώμα του πολέμου ή για άλλους της χαράς, ενώ το μαύρο χρώμα με το οποίο συνηθίζουμε να βαφόμαστε αντιπροσωπεύει την ζωή.

Αυτή η περίοδος είναι πολύ ενεργή για εσάς, καθώς μέσα σε λίγες μέρες συμμετέχετε σε δύο σημαντικές συναυλίες (Savage Republic, A Family Gathering εξ αναβολής). Τώρα που είστε ζεστοί, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς μέσα στη νέα χρονιά;

Ο Μάρτιος θα μας βρει στο στούντιο για την ηχογράφηση του νέου μας δίσκου, που ελπίζουμε να βγει σύντομα. Έπειτα στις σκηνές όσο περισσότερο μπορούμε.

Η τοποθέτησή σας ως κοινωνικές οντότητες είναι αυταπόδεικτη, κατ’ελάχιστο από τη συμμετοχή σας σε συναυλίες στήριξης και αλληλεγγύης. Η σύγχρονη εποχή προτάσσει την ατομικότητα πάνω από τη συλλογικότητα, αλλά αν μου επιτρέπετε δεν βλέπω να επιβιώνουμε πολύ καιρό ούτε καν ως είδος με αυτή τη νοοτροπία. Ποιος είναι για σας ο ενδεδειγμένος δρόμος;

Πρέπει να αλλάξουμε την ερμηνεία των γεγονότων που καθυστερούν την εξέλιξη μας. Να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας και η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα. Να ξεφύγουμε από τα κοινωνικά στερεότυπα και αν είναι εφικτό να ελευθερωθούμε από τις εμπειρίες κι συνήθειες των προγόνων μας, που περάσανε ασυνείδητα και αθόρυβα στο δικό μας DNA. Nα εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις, για να μπορέσουμε να τις αντικαταστήσουμε με νέες πιο ενδυναμωτικές. Χρειάζεται να χτίσουμε από την αρχή νέα μονοπάτια να πορευτούμε. Ζούμε σε μία εποχή που οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται, η απληστία και η διαφθορά είναι δεδομένες, με τον άνθρωπο σε ένα εγωπαθή περιβάλλον να τρέχει ολοταχώς προς τον γκρεμό.  Η ατομικότητα εξυπηρετεί τα ιδιοτελή συμφέροντα και την αποξένωση, ενώ η συλλογικότητα έχοντας ως όχημα την δημιουργικότητα, τον σεβασμό και την ελευθερία έκφρασης είναι ικανή να εμπνευστεί νέες κατευθυντήριες γραμμές για μια καλύτερα παραγωγική συμβίωση του κόσμου. Οι δρόμοι για κάτι καλύτερο μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, σίγουρα όμως  μέσα από την συλλογικότητα και την συνεργασία, μπορεί να βγει κάτι βιώσιμο που να αντέξει στον χρόνο ώστε να αποτελέσει μια εναλλακτική βάση για κάθε καινούργιο εγχείρημα.

Σε μία πιο εξευγενισμένη εποχή, ποια θέση έχει το rock’n’roll στις ζωές μας; Παραμένει σωτήρας μας, πιστεύετε;

Η μουσική ανέκαθεν ένωνε τον κόσμο, τον διασκέδαζε και σε πολλές περιπτώσεις για κάποιους αποτελεί ένα σκαλοπάτι για ψυχική ανάταση και ένα μέσο για να θεραπευτούν και να γεμίσουν συναισθηματικά κενά. Μέσα από την ανεξάντλητη ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση, η μουσική γίνεται το όχημα που βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις αντίξοες συνθήκες που ζούμε.

Σε μία πιο εξευγενισμένη εποχή, το rock’n’roll θα ήταν τα χρώματα στον καμβά της ευδαιμονίας, γιατί χωρίς μουσική η ζωή είναι ασπρόμαυρη.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα