Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 14:24

Συνέντευξη Mikro: "Μας ενδιαφέρει να αισθανόμαστε μία συνεχόμενη ανησυχία που μεταφράζεται σε δημιουργία"

Written by 

Τους παλιούς μουσικούς φίλους δεν τους ξεχνάμε, πόσο μάλλον αυτούς που μας έκαναν και μας κάνουν ακόμη να ταξιδεύουμε στο άκουσμα αγαπημένων κομματιών τους. Οι Μίκρο είναι ξανά εδώ και φέρνουν τον ηλεκτρονικό τους ήχο στο παρόν, με την ευκαιρία του νέου τους δίσκου, Σουπερήρωες, και της επερχόμενης συναυλίας τους στο Arch Club Live Stage στις 6/4. Μιλάμε σαν να ήταν Σάββατο.

Γεια χαρά! Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε την ευκαιρία έχουμε νέο υλικό από σας σε ολοκληρωμένη μορφή άλμπουμ. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη που ως τώρα ικανοποιούνταν μόνο με μεμονωμένα singles;

Ευχαριστούμε κατ’ αρχήν για τη φιλοξενία σας.

Το album προέκυψε γιατί απλά ήρθε η ώρα του. Από το 2014 που πατήσαμε ένα pause στους Mikro δεν είχαμε κανένα πλάνο πέρα από κάποια μεμονωμένα singles. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά και μετά την πανδημία προέκυψαν πολλές ιδέες από τη συσσώρευση τόσων χρόνων και σιγά σιγά αρχίσαμε να τις συζητάμε. Τον τελευταίο χρόνο αυτές οι ιδέες πήραν σάρκα και οστά και μέσα από μία επιλογή από 30 τραγούδια κατασταλάξαμε στα 10 του album. Όλα ελληνόφωνα και bonus track ένα εκρηκτικό remix του «Αυτή η πόλη» μιας και βλέποντας ότι ο κόσμος το αγαπάει τόσο πολύ, κάναμε μία dance/club version για να μπορεί να παίζεται πιο εύκολα από DJs απ’ ότι η original version.

 

ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ ο τίτλος του νέου δίσκου, σε μια εποχή που η υπερηρωική κουλτούρα έχει περάσει από τα κόμικς στον κινηματογράφο και έχει γίνει μαζικό κτήμα. Τι θέλετε να δηλώσετε με αυτόν τον τίτλο;

Ο τίτλος είναι αναφορά σε όσους καταφέρνουν να επιβιώνουν στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε με το σκοτάδι να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς. Ειδικά σε μία ταλαιπωρημένη χώρα όπως η Ελλάδα. Όσοι τα καταφέρνουν είναι σουπερήρωες και το album αφιερωμένο σε όλους αυτούς με μία πολύ θετική και αισιόδοξη ματιά προς το μέλλον. Όλοι μπορούμε να γίνουμε αυτοί οι σουπερήρωες με τις σωστές προϋποθέσεις και πιο σημαντική την αγάπη.

 

Σε δύο τουλάχιστον κομμάτια του άλμπουμ (Σούπερμαν, Μες Στην Οθόνη) εκφράζετε την ανησυχία σας για τον σύγχρονο τρόπο ζωής που περνάει μέσα από μία οθόνη. Σε όλα τα τραγούδια σας επίσης υπάρχει αυτό το στοιχείο της διαφυγής από την πραγματικότητα - ο χορός, το “χάσιμο”, η ανθρώπινη επαφή. Πώς διαφεύγετε εσείς από την “πραγματικότητα”;

Θα προτιμούσαμε τον όρο "απόδραση" παρά "διαφυγή". Η απόδραση από την πραγματικότητα, από τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητη για να τα καταφέρουμε και να μην τρελαθούμε. Πρέπει κάθε τόσο να γυρίζουμε το διακόπτη έστω και για μερικά λεπτά και να βλέπουμε το φως, την ομορφιά, αυτά που πραγματικά αξίζουν την προσοχή μας. Και η μουσική είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το καταφέρουμε αυτό, όσο αφορά τη δημιουργία της αλλά και την ακρόασή της.

 

Η μουσική σας σε αυτό το άλμπουμ έχει επιρροές από σύγχρονες τάσεις, αλλά ακόμη και στα λιγότερο “παραδοσιακά” σας αναγνωρίζουμε την ταυτότητα των Μίκρο και την χαρακτηριστική νεανική τους ενέργεια. Μήπως έχετε εντοπίσει το μυστικό της αιώνιας νεότητας (όχι μόνο μουσικά);

Πάντα είμαστε και θα είμαστε φαν της ενέργειας. Είμαστε και θα είμαστε συνεπείς στα όνειρα και τις ιδέες μας. Αισθανόμαστε αγέραστοι γιατί απλά δεν σκεφτόμαστε την ηλικία. Δεν μας αφορά η ηλικία καθενός και πρωτίστως η δική μας. Μας ενδιαφέρει να αισθανόμαστε μία συνεχόμενη ανησυχία που μεταφράζεται σε δημιουργία. Αν όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε νεότεροι, τότε ίσως και να δείχνουμε νεότεροι. Όλα έχουν να κάνουν με την αύρα που μας περιβάλει.

 

Ποια είναι η σύνθεση της μπάντας αυτήν την στιγμή;

Οι Mikro αυτή τη στιγμή είναι 5 μέλη. Ο Νίκος Μπιτζένης (synths, vocals, programming), ο Γιάννης Λευκαδίτης (κιθάρες, μπάσο), η Chloe Ann (vocals, synths), ο Cris (noises, drums, percussions) και το νεότερο μέλος μας ο Απόστολος Μπιτζένης (synths/samplers).

 

Η Πηγή, το πιο πρόσφατο περσινό σας single, έκανε μία ενδιαφέρουσα για τους Μίκρο μουσική στροφή, καθώς δεν θυμάμαι να είχατε πατήσει παλαιότερα τόσο πολύ στον ελληνικό παραδοσιακό ήχο. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτό το κομμάτι;

Ήταν απολύτως ένας αυθορμητισμός της στιγμής. Δεν το σκεφτήκαμε και πολύ (όπως πάντα άλλωστε). Θεωρήσαμε πως το track αυτό θα ήταν ένα καλό knock-knock για τη δήλωση της επιστροφής μας. Και τι καλύτερο από κάτι που ξέρουμε να κάνουμε πολύ καλά?  Να πειράζουμε ότι μας κάνει κλικ. Και το συγκεκριμένο τραγούδι μας έκανε τρελό κλικ. Το να ‘πειράξεις’ ένα τέτοιο τραγούδι όπως «Η ξενητιά του έρωτα» απαιτεί προσοχή και σεβασμό, τόσο στον συνθέτη/στιχουργό Γιώργο Καλογήρου όσο και  στη χορωδία ‘Amalgamation Choir’ που ακούγεται στο τραγούδι. Είναι τόσο όμορφο τραγούδι που δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε να του δώσουμε μία electronica/dance version.

Παρ’ όλα αυτά δεν θέλαμε να προσδιοριστεί η επιστροφή μας από αυτό. Γι’ αυτό και δεν το περιλάβαμε στο album.

 

Παλαιότερα είχατε κάνει προσπάθειες για διείσδυση στο εξωτερικό, αλλά φαίνεται πως οι συνθήκες δεν ήταν τότε με το μέρος σας. Πώς είχατε δει εκείνη την στόχευση και πόσο εφικτό θα μπορούσε να είναι κάτι τέτοιο στο παρόν;

Το εξωτερικό μας έκλεισε το μάτι κάποια στιγμή το 2005 αλλά ήταν ήδη αργά για εμάς. Είχαμε ήδη στο ενεργητικό μας 3 ελληνόφωνα album. Ίσως αν απ’ την αρχή είμασταν αγγλόφωνοι τα πράματα να ήταν διαφορετικά. Ο ελληνικός στίχος μας οριοθέτησε αυστηρά στον ελληνικό χώρο. Ακόμα και όταν κάναμε τα αγγλόφωνα album είχε παρέλθει η στιγμή. Αλλά δεν μετανιώνουμε για τίποτα, επειδή οι Mikro μας έδωσαν τη γνώση, τη δύναμη και την εμπειρία να ‘τρέξουμε’ στο εξωτερικό τα προσωπικά μας project. Κάτι που κάναμε και κάνουμε με αρκετή επιτυχία. Και στο κάτω κάτω δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Σήμερα με το internet είναι αρκετά πιο εύκολο να πλησιάσεις το παγκόσμιο κοινό, αλλά με βασική πάντα προϋπόθεση τον αγγλικό στίχο.

 

Σε τι φάση βρίσκεται η Undo Records αυτήν την στιγμή;

Η UNDO Records μεταφέρθηκε από το 2015 στο Λονδίνο και από τότε έκανε ένα πολύ δυνατό network με music supervisors και sync companies που η δουλειά τους είναι να βάζουν μουσική σε φιλμ, tv series, adverts και video games. Πέρα από το δισκογραφικό της μέρος κυκλοφορώντας τις δικές μας παραγωγές (Mikro, Marsheaux, Nikonn etc) έχει και έναν ρόλο publisher που σε συνεργασία με άλλους publishers από κάθε γωνιά του πλανήτη ντύνει τηλεοπτικές σειρές, φιλμ κ.α. με τις μουσικές που ήδη έχουμε αλλά και άλλες που κάνουμε σε συνεργασία με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

 

Ως κλασικοί πλέον της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα, ποια είναι η επαφή σας με την σύγχρονη παραγωγή και ποια νεότερα ονόματα θα ξεχωρίζατε;

Δυστυχώς επειδή βρισκόμαστε στο εξωτερικό τα τελευταία 9 χρόνια δεν έχουμε καλή επαφή και εικόνα του τι συμβαίνει στα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα. Από τα λίγα όμως που μαθαίνουμε από φίλους και τα social media έχουμε την αίσθηση ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο! Ένα από τα νέα ονόματα που ξεχωρίζουμε είναι οι Lip Forensics.

 

Μουσικά και για να πάμε πολύ πίσω στο παρελθόν, ποια ήταν τα βασικά triggers τα οποία σας έκαναν να ξεκινήσετε να φτιάχνετε μουσική και δη με ηλεκτρονικά μέσα;

Το πιο βασικό trigger ήταν πως από την πρώτη μας επαφή με την ηλεκτρονική μουσική διαπιστώσαμε πως ο καμβάς που προσφέρει η ηλεκτρονική μουσική για δημιουργία είναι πολύ πιο πλούσιος από κάθε άλλο είδος μουσικής. Επίσης τα πρώτα ακούσματα από καλλιτέχνες όπως οι Kraftwerk, Vangelis, Jean Michel Jarre και Depeche Mode ήταν αρκετά για να μας κάνουν να θέλουμε να ασχοληθούμε με την ηλεκτρονική μουσική.

 

Η επερχόμενη συναυλία σας στο Arch Club Live Stage θα είναι η πρώτη σας στην Αθήνα με νέο άλμπουμ. Η προηγούμενή σας στο Gazarte ήταν όμως η όντως πρώτη σας αθηναϊκή μετά από χρόνια. Ποιες αναμνήσεις σας, σε δικές σας συναυλίες και συναυλίες άλλων, έχουν μείνει ανεξίτηλες;

To live στο Gazarte ήταν η δοκιμή για να διαπιστώσουμε αν ο κόσμος επιθυμεί ακόμα να δει Mikro live. Μετά από εκείνο το live άνοιξε η πόρτα. Το live στο ARCH club θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για τους Mikro με ένα από τα καλύτερα album που έχουμε κάνει έως τώρα και με συσσωρευμένη όρεξη 10 ετών για χορό και πάρτι.

Οι αναμνήσεις από το παρελθόν πολλές και όμορφες αλλά πάντα έχουμε το mind set πως τα καλύτερα έρχονται.

 

Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα