Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 06:24

V.A. – Action Time Vision (Cherry Red, 2016)

Written by 

Το punk δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ακόμα κι όσοι δεν το αγαπούν για την ωμότητά του, για την όλη -τουλάχιστον αφετηριακά- υποτυπώδη “do it yourself” αισθητική του ή για την (συνειδητή ή μη) αντιεξουσιαστική φιλοσοφία του, σίγουρα λατρεύουν την ενέργειά του και τη χλεύη προς τα mainstream rock τραγούδια των μέσων της δεκαετίας του ’70, που στην πράξη είχαν αποδειχθεί τελείως ανάξια των προσδοκιών της ανανεωτικής απάντησης στις ήδη φθίνουσες επικές μακροσκελείς progressive συνθέσεις. Ήρθε μάλλον ξαφνικά, σαν καταιγίδα, για να σαρώσει τον ευδαιμονισμό της disco και να ενοχλήσει «πατροπαράδοτες αξίες», μην έχοντας ουσιαστικά να αντιπροτείνει κάτι, αλλά αποδεχόμενο και βασιζόμενο στην όλη “we re so pretty, we re vacant” αντιπρότασή του. Ουσιαστικά είχε τις ρίζες του στην Αμερική και στον ευρύτερο garage χώρο, με τον τραχύ ήχο και τη αντικομφορμιστική εικόνα συγκροτημάτων όπως οι New York Dolls, MC5 και Stooges. Κι όταν μέσιασαν τα 70’ς, ωρίμασαν τα ακούσματα και ανέλαβαν τα ηνία οι Ramones και οι Sex Pistols, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, οι «αλήτες» αυτοί κέρδισαν την προσοχή και τη μουσική εκτίμηση κάθε μουσικόφιλου, που ένιωθε αναγούλα στο άκουσμα των Bay City Rollers και των Brotherhood of Man.

Στη συλλογή αυτή, η οποία έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής στη Βρετανική πλευρά της punk «επανάστασης» σαράντα χρόνια από τότε που έκανε την εμφάνισή της, έχουμε την ευκαιρία μέσα από 111 τραγούδια σε τέσσερα cd να ζήσουμε όσο πιο έντονα γίνεται το τι συνέβαινε την εποχή εκείνη στη Βρετανία. Οι κυκλοφορίες αυτές προέρχονται από ανεξάρτητες εταιρείες, για τις οποίες βρίσκουμε πληροφορίες σε βιβλιαράκι 64 σελίδων, που προλογίζει ο εκδότης του περιοδικού Zigzag και μέλος των Vice Creems, Kris Needs.

Αναμφισβήτητα μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλές punk συλλογές, μερικές από τις οποίες είναι πολύ αξιόλογες. Δε θα ήταν όμως καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η συγκεκριμένη βρίσκεται επάξια μεταξύ των πληρέστερων που αφορούν τα Βρετανικά δεδομένα. Ανάμεσα στις συμμετοχές διακρίνουμε μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της εποχής, όπως των Stiff Little Fingers, Alternative TV, The Damned, Sham 69, UK Subs, Swell Maps, The Adicts, The Boys, Skids, 999, Cockney Rejects, Lurkers και Chelsea. Όσο κι αν δεν ξέρω ποια τραγούδια να πρωτοαναφέρω, δε μπορώ να μην ξεχωρίσω εκείνα των Riff Ruff (που είχαν τραγουδιστή τον Billy Bragg), Patrick Fitzgerald, Silent Noise, Eater, The Bazoomis, Vice Squad, The Radiators From Space, V2, Puncture, και The Members. Στο σημείο αυτό «με δίνω στεγνά», λέγοντας ότι έσβησα δεκαέξι ονόματα συγκροτημάτων, διότι θεώρησα πως θα είναι κουραστικά στην ανάγνωση. Επανορθώνω, όμως αμέσως, βάζοντάς τα σε διαφορετικές κατηγορίες, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτόν ένα πιο ενδιαφέρον κείμενο (λάθος νομίζω;)

Άξιες λόγου είναι και οι συμμετοχές συγκροτημάτων που μετέπειτα διέπρεψαν στο ευρύτερο post-punk χώρο, όπως οι Joy Division (με το Failures), Johnny And The Self Abusers (τους μάθατε καλύτερα ως Simple Minds), Peter and the Test Tube Babies, Demon Preacher (που εξελίχθηκαν στους Alien Sex Fiend) και οι Tubeway Army (με το επικό Thats Too Bad). Επίσης, υπάρχουν και οι Killjoys (με τον Kevin Rowland των Dexys Midnight Runners), οι Nipple Erectors (οκ, ψηλά τα χέρια, όνομα) με μπροστάρη τον Shane Mc Gowan των Pogues (ζήτω η Guinness), οι Pack (περισσότερο γνωστοί ως Theatre Of Hate), αλλά και οι «χαμένοι στο δρόμο» Adam & The Ants. Για το τέλος αφήσαμε μια αποκάλυψη που θα δημιουργήσει αίσθηση: βρήκαμε τις καλά κρυμμένες επιρροές των Ming City Rockers, που παρουσιάστηκαν σε στήλη του περιοδικού: είναι οι Outsiders και οι Acme Sewage Co.

 

8/10   

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα