Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 19:15

«Κου Κλουξ Κλαν» το Ισραήλ, «υποκριτές» οι Αμερικάνοι, καταγγέλει με αφορμή τη γενοκτονία στη Γάζα ο μεγάλος Brian Eno

Written by 

Εν μέσω παγκόσμιας κατακραυγής για τη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα, ο σπουδαίος Brian Eno αποφάσισε να ενώσει τη φωνή του με όσους ζητούν να μπει ένα τέλος στην αγριότητα και στον παραλογισμό της σφαγής των αθώων. Με ένα παθιασμένο γράμμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του David Byrne δεν έκρυψε την οργή του για όσα συμβαίνουν, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «ρατσιστικό» και κατηγορώντας το ότι χρησιμοποιεί αντίστοιχες πρακτικές με την «Κου Κλουξ Κλαν». Ταυτόχρονα καυτηριάζει τη στάση των Αμερικάνων, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Γιατί η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει τυφλά τη μονόπλευρη άσκηση εθνικής εκκαθάρισης;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Eno παίρνει θέση για το θέμα της Γάζας. Τον Ιανουάριο του 2009, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου ο Eno πήρε το λόγο και εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν ένα έθνος που χτίστηκε στις στάχτες του Ολοκαυτώματος να ενεργεί μ΄αυτό τον τρόπο, στοιβάζοντας, δηλαδή, σε άθλιες συνθήκες 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε μια στενή λωρίδα γης, και αναγκάζοντάς τους να αντιδράσουν βίαια, ώστε να λάβει αφορμή για να τους εκκαθαρίσει.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους για την τυφλή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Eddie Vedder και η Rihanna. Κάποιοι, μάλιστα, ακύρωσαν προγραμματισμένες εμφανίσεις τους στο Ισραήλ (Backstreet Boys, Paul Anka) διαμαρτυρόμενοι για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Τη συγκλονιστική επιστολή του Brian Eno μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα