Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 15:30

Αφιέρωμα: Πες το μ' ένα τραγούδι (κι αν δεν το βάλει στα πόδια, γράψε μου)

Written by 

Το δοκίμασα μονάχα μια φορά. Πριν κάμποσα χρόνια. Δε θα το επιχειρούσα ξανά, με τίποτα. Με τέτοιες συμπεριφορές η γεύση της χυλόπιτας μπορεί να προσλάβει γκουρμέ διαστάσεις. Και το καλύτερο; Αν ποτέ (φτου, φτου) το επιχειρούσα και πάλι, το ίδιο τραγούδι θα έβαζα. Άλλωστε, η διαφορά του "ξεροκέφαλος" από το "ιδεολόγος" υπάρχει μόνο στα λεξικά. Είχα το "Avalon Sunset" στο πικάπ σαν έτοιμο από καιρό, που λέει κι ο ποιητής. Εκείνη καθόταν ανέμελη στην πολυθρόνα. Πάτησα το κουμπί και το δωμάτιο γέμισε με τις πρώτες νότες του "Have I Told You Lately". Στάθηκα αμήχανος για μια ακόμα φορά μπροστά στο μεγαλείο της μουσικής του και αρκετά ανυπόμονος για το (σίγουρα θετικό) σχόλιό της. Τότε ήταν που έστριψε ελαφρά το κεφάλι και με μια ανάμεικτη έκφραση έκπληξης και φρίκης μου είπε ελαφρώς στριγκλίζουσα και με σουφρωμένα χείλη : "Τι είναι αυτό; Van Morrison";

Χαίρετε. Είπα από μέσα μου. Εκείνη συνέχιζε να μου μιλάει, αλλά εγώ δεν την άκουγα. Προτιμούσα να ακούω μόνο τη μουσική του λατρεμένου μου Van, που είχε πολύ πιο ενδιαφέροντα να μου πει. Εντάξει, η όλη εξέλιξη δεν ήταν και τραγική. Για σκέψου να μην ήξερε τον Van...

Πέρασαν χρόνια από τότε και μυαλό έβαλα. Ίσως περιμένατε να πω "δεν έβαλα", αλλά τι να κάνω; Να πω ψέματα; Δεν το ξανάκανα ποτέ. Το ότι, όμως, εγώ πήρα το μάθημά μου, δε σημαίνει ότι εσείς συμμερίζεστε τη θέση μου, η οποία μπορεί να συνοψιστεί στη φράση: "Μην της το πείτε μουσικά με αγαπημένα σας τραγούδια. Αυτά είναι εξαιρετικά πολύτιμα, για να τα συνδέσετε με τη συναισθηματική ανταπόκριση κάποιου άλλου". Επειδή, όμως, φίλτατε constant listener (κατά το constant reader, ξέρετε εσείς ποιου) εκ προοιμίου γνωρίζω πως ίσως μπεις στον πειρασμό (ιδιαίτερα τέτοιες εμπορικές μέρες που είναι) να το κάνεις, σου παραθέτω δωρεάν τον πλήρη επίτομο διαδικτυακό οδηγό για να εκφράσεις την ανεξομολόγητη αγάπη σου. Πρόσεχε, δε μιλάω για καψουρο-έρωτα, αφού το συγκεκριμένο θέμα καλύπτει από αρχαιοτάτων χρόνων η εγχώρια μπουζουκική παραγωγή. Σκόρδα και μακριά από μας. Εδώ μιλάμε για άλλο επίπεδο (σχέσης και μουσικής). Για λόγους χρηστικότητας, πριν τα προτεινόμενα τραγούδια μνημονεύω τον τρόπο της προσεγγίσεως, ενώ ακολούθως (παρατηρήσατε άραγε πως η έκφρασή μου έγινε ήδη πιο λόγια;) παραθέτω σχόλια από έμπειρους επί του ζητήματος πρωταγωνιστές του Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών.

Επίμετρο: Αν χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά (τονίζεται η τελευταία λέξη) τα τραγούδια για να εκφράσετε τα αισθήματά σας και ο (η) αποδέκτης δεν takes to her heels, δε σας προπηλακίσει, δε βιαιοπραγήσει εναντίον σας και ούτε καν μεριμνήσει για ακούσια νοσηλεία σας στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο (άλλωστε, πού να βρίσκεις συγγενείς για να υπογράψουν, τώρα...), τότε ενθαρρύνεστε όπως έλθετε εις σοβαροτάτην σχέσιν.

 

ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

1ος Τρόπος: Χωρίς καθόλου λόγια (aka η σιωπή των αμνών)

Τραγούδι: Van Morrison - "Have I Told You Lately"

Ερωτικό Smeagol: Μπροστά σε τέτοιο μεγαλείο, δε θα σου αντισταθεί με την καμία.

Ερωτικό Gollum: Χμ, θα μπορούσε να είναι κι έτσι, αν είναι κουφή.

 

2ος Τρόπος: Χωρίς πολλά λόγια (aka λες να έχει ερωτήσεις;)

Τραγούδι: Kings of Convenience - Misread 

Ερωτικό Smeagol: Δε χρειάζεται πάρλα. Αφού είπαμε: quiet is the new loud. Εκκωφαντική πρόταση, που θα της λύσει τα γόνατα.

Ερωτικό Gollum: Άμα θες τύπισσα από Tumblr, μπορεί και να σου βγει. Μόνο που δε θα μιλάει ούτε για να σου πει: "Φωτιά! Τρέξε, άρπαξε η κουρτίνα"!

 

3ος Τρόπος: Πλαγίως (aka νομίζω πως κάπου σε έχω ξαναδεί...)

Τραγούδι: 10 CC - I'm Not in Love

Ερωτικό Smeagol: Η γοητεία του αντιθέτου. Όταν συνειδητοποιήσει ότι οι στίχοι δηλώνουν το αντίθετο από τον τίτλο, θα ανταποκριθεί άμεσα. Σιγουράκι!

Ερωτικό Gollum: Ναι, το όνειρο κάθε κοριτσιού είναι ο τυπάς που θα λέει το "σ' αγαπώ" μέσω της μαμάς του. Τόσο touchy, που θα τα φτιάξει με την πεθερά!

 

4ος Τρόπος: Διακριτικά (aka μην καρφώνεσαι, μην καρφώνεσαι...)

Τραγούδι: This Mortal Coil - You and Your Sister

Ερωτικό Smeagol: Η αγάπη θα υπερβεί όλα τα εμπόδια και θα θριαμβεύσει. Παρά τις αμφιβολίες της ίδιας και της αδελφής της.

Ερωτικό Gollum: Άμα περιμένεις καλό από την αδελφή της, σώθηκες. Θα σε φάει λάχανο. Αν δεν είναι και σε σχέση... Άσε το σόι και παίξε κομπολόι.

 

5ος Τρόπος: Τρυφερά (aka σ' αγαπώ, ζυμαράκι μου)

Τραγούδι: Santana - The River

Ερωτικό Smeagol: "Είδα το φως στη ζωή μου σήμερα, σ' αγαπώ γι' αυτό που είσαι". Στιχουργικό άγγιγμα ψυχής. Μεγαλείο.

Ερωτικό Gollum: Τι είπες; Την αγαπάς γι' αυτό που είναι; Και πού ξέρεις εσύ τι είναι; Τον εαυτό σου βλέπεις σε αυτήν και όχι την ίδια. Το 'πιασες; Κάτσε να αρχίσουν τα κατακέφαλα με το τηγάνι και τα "πάλι θα πας στο ματς" και τα ξαναλέμε.

 

6ος Τρόπος: Με στυλ (aka δες τι φορώ και άκου τι θα πω)

Τραγούδι: Love and Money - I'll Walk The Last Mile With You

Ερωτικό Smeagol: "Θέλω να καείς, όπως καίγομαι κι εγώ". Δε γεννήθηκε ακόμα αυτή που θα αντισταθεί στη γοητεία της μουσικής του. Ερωτική υπόσχεση για μια ζωή.

Ερωτικό Gollum: Τι της λες; Ότι θα περπατήσεις το τελευταίο μίλι μαζί της; Και μετά τι; Θα πάρετε ταξί γιατί θα τη χτυπήσουν τα τακούνια; Βέβαια, ως sharp dressed man θα μπορούσες να τα μουσκέψεις περισσότερο, βάζοντάς της ZZ Top. Αλλά και με τούτο εδώ, θα μείνεις με το ζελέ στο μαλλί.

 

7ος Τρόπος: Υπαρξιακά (aka υπαρξιακά!)

Τραγούδι: Toto - Angela

Ερωτικό Smeagol: Απλά, δεν έχει γεννηθεί γυναίκα που να μη λυγίσει στα άκουσμά του. Η αναζήτηση του απόλυτου έρωτα πλέον συγκεκριμενοποιείται.

Ερωτικό Gollum: Δε σου έφτανε το "Angie" με το "everywhere I look, I see your eyes", και επιχειρείς να βγάλεις τα δικά σου μάτια...

 

8ος Τρόπος: Μελοδραματικά (aka ωιμέ, Γερτρούδη!)

Τραγούδι: Pavlov's Dog - Julia 

Ερωτικό Smeagol: Καλά, τέτοιο άσμα ούτε στη Βερόνα οι Μοντέγοι δε θα έπαιζαν σε remix.

Ερωτικό Gollum: Ναι, αν δεν αυτοκτονήσει η Ιουλία - Ιουλιέττα σου, μπορεί και να συγκινηθεί. Μήπως να φορέσεις και στολή ιππότη με 'κείνο το τεράστιο σπαθί; Πάρτο χαμπάρι: ούτε σε μασκέ δε θα σε θέλει συνοδό.

 

9ος Τρόπος: Συντετριμμένα (aka το βαστάει η καρδιά σου;)

Τραγούδι: Ben Watt - Waiting Like Mad

Ερωτικό Smeagol: Εδώ υπάρχει ο συγκλονιστικότερος στίχος, που γράφτηκε ποτέ σε τραγούδι αγάπης. Αυτός που μιλά για τα τσιγάρα. Θα συγκλονιστεί.

Ερωτικό Gollum: Ναι, σιγά μην αρχίσει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο! Ρε μεγάλε, έχεις ξεροσταλιάσει στο σταθμό του τραίνου και... τίποτα. Και το μετρό να περίμενες μετά τις 02.00' δε θα έκανες έτσι. Αυτή "την έχει κάνει" πριν καν βάλεις το τραγούδι κι εσύ σκέφτεσαι τι θα της πεις. Μείνε όπως είσαι. Μπορεί να 'ρθει ο σταθμάρχης.

 

10ος Τρόπος: Αλλοπρόσαλα (aka ακούς κι εσύ φωνές; Ε;)

Τραγούδι: Queen - Melancholy Blues

Ερωτικό Smeagol: Η ερωτική διάσταση της μελαγχολίας μιλά άμεσα στο συναίσθημα. Άχαστο!

Ερωτικό Gollum: Με τον Mercury να μιμείται ντίβα του μεσοπολέμου, η μόνη αγωνία που σου δικαιολογείται είναι αν θα σου μιλάει μετά. Κι ύστερα λέμε γιατί τις βρίσκεις μόνο στα σκυλάδικα...

 

11ος Τρόπος: Με σύγχρονη καντάδα (aka πάρε και κανα φίλο μαζί για μπούγιο)

Τραγούδι: Wet Wet Wet - Goodnight Girl

Ερωτικό Smeagol: "Μονάχα θυμήσου τον παλιό εκείνο λόγο (την αγάπη), που καθρεφτιζόταν στα μάτια σου, όταν έλεγες πως με ήθελες". Πριγκιπικό άσμα!

Ερωτικό Gollum: Απ' το πολύ wet, μπορεί και να δακρύσει, αν ο ψητάς έχει τιγκάρει το σουβλάκι στο κρεμμύδι. Συγκινητικό, δε λέω. Η γιαγιά μου θα ρουφούσε τη μύτη της. "Goodnight Girl", άντε ρε καληνύχτα!

 

12ος Τρόπος: Με αυτοπεποίθηση (aka είσαι κουκλάρα, αλλά κι εγώ δεν πάω πίσω)

Τραγούδι: Saint Etienne - Hug My Soul

Ερωτικό Smeagol: "Θα είμαι εκεί για να με πάρεις στην αγκαλιά σου, θα είμαι εκεί, θέλεις να αγκαλιάσεις την ψυχή μου;" Με τέτοιο ρυθμό, δε μπορεί όλα να μην πάνε κατ' ευχή.

Ερωτικό Gollum: Καλά, η τύπισσα ακούγεται ψυχωτική με το Κίνημα της Αγκαλιάς. Δε λέω, αν ψάχνεις για τσιμπούρι...

 

13ος Τρόπος: Ροκάδικα (aka σε γουστάρω τρελά, αλλά δε θα σε παρακαλέσω, κιόλας)

Τραγούδι: Camel - Lady Fantasy

Ερωτικό Smeagol: "Σε είδα να κάθεσαι σε μια ηλιαχτίδα, ενώ ονειροπολούσα, ω Lady Fantasy, σε αγαπώ". (Παν)εθνικός ύμνος.

Ερωτικό Gollum: Μπράβο ρε μάγκα. Έκανες και μια σωστή επιλογή τραγουδιού. Γιατί; Περιμένατε να μην εκθειάσω το καλύτερο συγκρότημα ever; Πώς σας πέρασε από το μυαλό ότι είμαι κακεντρεχής;

 

14ος Τρόπος: Δυναμικά κι όποιον πάρει ο Χάρος (aka κάτσε να σου πω, μωρή)

Τραγούδι: Sisters of Mercy - Temple of Love

Ερωτικό Smeagol: Ατμοσφαιρική σκοτεινή πρόταση, με λευκές αναλαμπές. Θα τη γοητεύσεις.

Ερωτικό Gollum: Ούτε καν για βαμπιρογκομενάκι. Μετά από στιχουργικές κοσμογονικές καταστροφές, γκρεμίζεται στο τέλος ο Ναός Της Αγάπης, κι εσύ βλέπεις της σόλες από τις αρβύλες της, καθώς εξαφανίζεται στα σκονισμένα ερείπια.

 

15ος Τρόπος: Μαγκιόρικα, με τα χέρια σε ελαφρώς ανασηκωμένη στάση δήθεν λόγω φουσκωτών πλατέων ραχιαίων μυών, αλλά ουσιαστικά για να αερίζονται οι μασχάλες (aka 'νταξ...)

Τραγούδι: Bruce Springsteen - Downbound Train

Ερωτικό Smeagol: Τέλεια εικόνα. Την κάνεις να νιώσει αξεπέραστη.

Ερωτικό Gollum: Ναι, καλά, ο τυπάς που δούλευε στο πλυντήριο αυτοκινήτων, όπου το μόνο που γίνεται εκεί είναι το ότι βρέχει συνέχεια. Ξέρετε, τώρα: τις πιτσιλιές του πλυντηρίου τις βλέπει για βροχή. Σίγουρα θα δακρύσει κι αυτή, μόνο που θα 'ναι από τα γέλια.

 

16ος Τρόπος: Αντιφεμινιστικά (aka άσε τις Σουφραζέτες και πιάσε τις σοκοφρέτες)

Τραγούδι: Residents - It's a Man's Man's World

Ερωτικό Smeagol: "Αυτός είναι ένας κόσμος για τον άντρα, αλλά δε θα ήταν τίποτα χωρίς μια γυναίκα ή ένα κορίτσι". Τώρα, τη σκλάβωσες.

Ερωτικό Gollum: Ρε συ, θα με κάνεις Αλέφαντο; Αφού τα εξηγώ ωραία, τι δεν καταλαβαίνεις; Διάβασε τον τελευταίο στίχο: "Ο άντρας είναι χαμένος στην ερημιά, είναι χαμένος στην πίκρα, είναι χαμένος". Τι άλλο θέλεις για να καταλάβεις τη γκάφα; Ιδιαίτερο μάθημα; Α, παρά λίγο να ξεχαστώ: τι θέλει να πει ο ποιητής με το "γυναίκα ή κορίτσι;" Το σκέτο γυναίκα, άφηνε κενά;

 

17ος Τρόπος: Ψυχωτικά (aka έλα 'δω, που σου λέω)

Τραγούδι: Second Layer - Fixation

Ερωτικό Smeagol: Όπου υπάρχει Αδριανός Μπόρλαντ, η επιτυχία είναι εγγυημένη. Της το λες, άλλωστε, ευθέως με τον τίτλο: έχεις κόλλημα.

Ερωτικό Gollum: Η μόνη περίπτωση να μη λακίσει (που έλεγε κι ο παππούς απ' την Τρίπολη) είναι να είναι τύπισσα που φορά εκείνες τις γόβες για να σκοτώνει κατσαρίδες στη γωνία, αν και ζει σε οβάλ σπίτι.

 

(σ.σ.) Το... επεισοδιακό (για άσχετους με το θέμα του λόγους) αυτό άρθρο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στον ιστότοπο Mic.gr 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα