Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 11:49

Tindersticks: Στιγμιότυπα από μια πορεία τριών δεκαετιών

Written by 

Με την ευκαιρία των ιδιαίτερων συναυλιών τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνοδεία εγχόρδων, ανατρέχω σε συγκεκριμένα τραγούδια τους που ανακαλούν προσωπικές μνήμες και σας καλώ να μοιραστείτε τις δικές σας μαζί μας (πόσο social θέλουμε άραγε τα media μας;).

 

1. Jism

Εύκολη πρώτη επιλογή, καθώς ήταν το πρώτο τραγούδι τους που άκουσα σε κάποιο ραδιόφωνο ως φοιτητής στην Πάτρα. Το κομμάτι παιζόταν σχεδόν κάθε μέρα τις απογευματινές ώρες, όπου υπήρχε μόνο μουσικό πρόγραμμα, χωρίς λόγια, χωρίς διαφημίσεις (ονειρικό!). Όμως ελλείψη επαρκών γνώσεων και βεβαίως των ευκολιών που παρέχει το σημερινό ίντερνετ (το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν ήταν κοινό εκείνη την εποχή), μπόρεσα μονάχα σε δεύτερο χρόνο και εντελώς κατά τύχη (όπως προέκυψε) να μάθω τι ήταν αυτό που άκουγα. Αυτoμάτως συνέβη μία υπόγεια σύνδεση με τα Διάφανα Κρίνα και τα αναγνώσματα του ειδικού τύπου της εποχής απέκτησαν φωνή και ήχο. Ακόμη έχω την μυρωδιά του συγκεκριμένου κομματιού στα αυτιά μου (λίγος σουρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν).

 

2. Her

Πειραιάς, '00s, Red Bar. Μόνιμο μέρος του προγράμματος. Οι θαμώνες εκείνης της περιόδου γνωρίζουν.

 

3. Tiny Tears

Έπρεπε να φτάσει το 2010 για να δω πρώτη φορά Tindersticks ζωντανά. Ο Λυκαβηττός ήταν κατάμεστος ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελα να θυμάμαι, άλλωστε είχα πιάσει άκρα μεν αλλά όσο πιο μπροστά μπορούσα. Σε μία καρμική θαρρείς στιγμή της βραδιάς ο ηχητικός εξοπλισμός παθαίνει φούιτ. Ο Stuart Staples παίρνει την κιθάρα του και κάθεται στο άκρο της σκηνής. Μας παίζει το Tiny Tears χωρίς ενίσχυση και χωρίς μικρόφωνο. Ασυναίσθητα πλησιάζουμε τη σκηνή ακόμη περισσότερο και ερχόμαστε όλοι πιο κοντά. Ίσως αιωρούμαστε και λιγάκι.

 

4. Traveling light

Ανακαλύπτω το Curtains. Το αφήνω στην άκρη και περιμένω να μεγαλώσω. Μόνο έτσι θα μπορούσα να εκτιμήσω το διάλογο μεταξύ Stuart και Carla.

- Do you really think you keep it all that well hid?

- No, but I travel light.

 

5. Can We Start Again?

Κάποτε το έβρισκα χαζό. Μπορεί και να είναι. Δεν θα το συζητήσω παραπάνω.

Ευχαριστώ.

 

6. Before You Close Your Eyes

Μπάσο και ατμόσφαιρα που ταιριάζει σε DJ sets σε σκοτεινά συνοικιακά μπαράκια, όταν τα φώτα και οι διαθέσεις χαμηλώνουν όσο προχωράει η νύχτα.

7. Trouble Every Day

Τα soundtrack για τις ταινίες της Claire Denis δεν υπήρξαν για κάποιο λόγο το μουσικό μου φόρτε όσον αφορά τους Tindersticks (ίσως γιατί δεν έχω δει τις ταινίες για να κάνω συνδυασμούς και συνεπαγωγές), αλλά το συγκεκριμένο χτυπάει πάντα ευαίσθητες χορδές.

 

8. My Oblivion

Δεν έχει πολλά λόγια εδώ: το αγαπημένο μου κομμάτι τους όταν τα φώτα πέφτουν. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, ποιος ακούει Tindersticks με τα φώτα αναμμένα;

9. Just Drifting

Ιδιότυπη επιλογή, αλλά έλα που ήταν το κομμάτι της δεύτερης πλευράς του single Black Smoke που είχα προμηθευτεί ως ανάμνηση της συναυλίας στο Λυκαβηττό.

Παρότι μου σύστησε τους Psychic TV, έμεινα σε εκείνες τις συστάσεις και δεν προχώρησα τη συνομιλία μας περαιτέρω.

10. This Fire of Autumn

Πότε πέρασαν δέκα χρόνια από το αγαπημένο μου τραγούδι της ύστερης περιόδου τους;;;

11. Hey Lucinda

Η χροιά της Lhasa De Sela με στοίχειωνε ήδη όταν βγήκε αυτό το τραγούδι. Μία από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της πριν φύγει από τη ζωή και επιστέγασμα της μουσικής φιλίας της με τον Stuart Staples.

I only dance to remember how dancing used to feel.

 

* Οι Tindersticks θα εμφανιστούν με έγχορδα και guests στις 30 και 31 /10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και 1/11 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα