Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 07:27

What's in a song: Maruja - Kakistocracy

Written by 

Μια νέα μπάντα με ρεύμα και προοπτικες ετοιμαζόμαστε να δούμε αυτό το Σάββατο στο Temple. Οι Maruja όμως, Manchunians με σφραγίδα γνησιότητας, προτιμούν το πιο ελεύθερο ύφος: αναμειγνύουν το post-punk με το rock και τη jazz, σε έναν συνδυασμό που φέρνει στο νου διάφορες μπάντες χωρίς να αντιγράφει καμία τους. Το όμορφο στην περίπτωσή τους είναι πως, σε αντιστοιχία με την περίπτωση των Fontaines DC, έρχονται στη χώρα μας έχοντας κυκλοφορήσει μόνο μερικά τραγούδια, τέσσερα από τα οποία βρίσκονται σε ένα ΕΡ (Knocknarea) μαζεμένα και νοικοκυρεμένα. 

Αφορμή όμως για αυτό το κείμενο ήταν ένα συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο έφερε τον καλύτερο μονολεκτικό τίτλο της περσινής χρονιάς. Kakistocracy το εν λόγω κομμάτι και αν σας φαίνεται ελληνοπρεπέστατος ο τίτλος του, αυτό συμβαίνει διότι έτσι ακριβώς είναι. Ο όρος κακιστοκρατία αναφέρεται στο κράτος των κάκιστων, στην τοποθέτησή τους σε υψηλά αξιώματα και την εξουσία τους, οι οποίοι κάκιστοι σε αντίθεση με τους άριστους (με την καλή έννοια, πάντα) εμφανίζονται ως σωτήρες αλλά στην πραγματικότητα είναι παντελώς ακατάλληλοι για τον ρόλο τους, ένα “φεστιβάλ ανικανότητας κλεπτοκρατών”. Η χρήση της λέξης, πάντως, δεν ήταν τόσο συχνή πριν την διακυβέρνηση Trump - προφανώς τότε εμφανίστηκε μεγαλύτερη ανάγκη... Και εδώ στην Ελλάδα, πάντως, ενώ έχουμε πάμπολλα αντίστοιχα παραδείγματα τα τελευταία αρκετά χρόνια, δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το πώς έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση... Θα χειροκροτήσω κάπου εδώ το σχετικό λήμμα του slang.gr, το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα στην αντικατάσταση της λέξης από τους Γενιά Του Χάους με το πιο ακραίο μπασταρδοκρατία.

Οι Maruja δεν φοβούνται να εκφραστούν πολιτικά-κοινωνικά (και) σε αυτό το κομμάτι. Τώρα δεν μπορώ να δω και δεν μπορώ να αναπνεύσω εξαιτίας των ψεμάτων σου - σαφής η αναφορά στο περιστατικό με τον George Floyd, αλλά και στα συνεχή fake news, τις παρερμηνείες και τις ψευτιές που ξεστομίζονταν/ξεστομίζονται από τον Donald Trump (τόσα πολλά που έχουν δικό τους αφιερωμένο λήμμα στην Wikipedia), κοινός τόπος πλέον σε ένα μεγάλο ποσοστό του πολιτικού κόσμου διεθνώς. Παρακάτω οι στίχοι του κομματιού, απλοί αλλά κοφτοί και εύστοχοι:

 

Caged by the darkness

Enlighten my soul

I think but it's all told

I am not alone

 

When the words fly the meaning grows old

Still I don't know

Still I don't know

 

It was your lies

That bought time

A battle cry

Until the love dies

With your trade deals

New hospitals

And its more lies

I got more lies

 

Now I can't see

And I can't breathe

'Cause of your lies

'Cause of your lies

 

Now I can't see

And I can't breathe

'Cause of your lies

'Cause of your lies

 

Αναμένουμε να δούμε τους Maruja να ερμηνεύουν αυτό το κομμάτι και τα υπόλοιπα δικά τους, ζωντανά αυτό το Σάββατο 3/2 στο Temple, σε διοργάνωση της Made Of Stone Productions. 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα