Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 21:00

MEMORY LANE: Κόρε. Ύδρο. - Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ (2003)

Written by 

Πώς να κατανοήσεις άραγε εκείνη την εποχή, 20 χρόνια πριν, αν δεν την έχεις ζήσει από κοντά και προσωπικά; Πώς να συλλάβεις πως ένα συγκρότημα που είχε αποκτήσει cult status στην Κέρκυρα, δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του κυκλοφόρησε έναν “εμπορικό” δίσκο σε ένα οκτακάναλο ανεμίζοντας ως σημαία την αντισυμβατικότητα; Πώς να χωρέσει ο νους πως ένα τόσο εύηχο, σχεδόν λογοτεχνικό όνομα, ριζώνει από την επιστήμη της οργανικής χημείας; Πώς να πιστέψεις τότε πως ένας δίσκος με τέτοια ηχητική σκληρότητα και τόσο ιδιόμορφη τραγουδιστική ερμηνεία θα γινόταν κλασικός μετά από κάποια χρόνια; Και πώς να προβλέψεις πως αυτή η μπάντα θα εξελισσόταν ένα από τα πιο καυτά ονόματα της εναλλακτικής ελληνόφωνης πιάτσας, γνωρίζοντας τέτοια αποδοχή από τους κριτικούς;

Η έλευση των Κόρε.Ύδρο. στα ευρύτερα μουσικά πράγματα της χώρας και πιο συγκεκριμένα - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - από τα μουσικά πράγματα της πρωτεύουσας, στην οποία “πρέπει” να φτάσει το Καινούριο για να γίνει αντιληπτό σε πιο μαζικό επίπεδο, δεν έγινε με γδούπο και δεν έκανε πάταγο. Η Wipe Out! Records, η θρυλική πειραιώτικη εταιρία που έθρεψε στην αγκάλη της τεράστιους δίσκους του ελληνικού ανεξάρτητου ροκ, επιμελούταν εκείνα τα χρόνια μία-δύο το πολύ κυκλοφορίες ανά έτος. Οι πωλήσεις του ντεμπούτου* δεν ήταν υψηλές - και μιλάμε για μία εποχή που οι πωλήσεις του φυσικού προϊόντος μετρούσαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όμως όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά με την περίπτωσή τους, αναγνώρισαν τις ιδιαίτερες αρετές τους και κάποιοι ακόμη διέβλεψαν λαμπρό μέλλον - το οποίο (spoiler alert) ήρθε τελικώς, αλλά ίσως όχι όπως το φαντάζονταν.

(* Απαραίτητη υποσημείωση: Οι Κόρε.Ύδρο δεν ξεκίνησαν τη δισκογραφική τους διαδρομή με το Αν Όλα Τέλειωναν Εδώ. Η πρώτη περίοδος του συγκροτήματος, η περίοδος της αναζήτησης και της ανωριμότητας της μπάντας αν θέλετε, κρατάει σχεδόν μία δεκαετία, όμως ο Παντελής Δημητριάδης και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δεν την προσμετράνε δισκογραφικά. Παρ΄όλη την αποκηρυκτική διάθεση, όλο το παλαιότερο υλικό υπάρχει στον επίσημο λογαριασμό του YouTube των Κόρε.Yδρο για λόγους ιστορικής συνέχειας. Ακούγοντας ξανά αυτά τα κομμάτια, μυθοποιούμε για μία ακόμη φορά την προσχώρηση του Αλέξανδρου Μακρή στην μπάντα ως καταλυτική για την αλματώδη εξέλιξη των ΚΥ.)

Μπαίνοντας για λίγο στην ουσία της μουσικής, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η μουσική τους άποψη δεν μοιάζει με καμία άλλη στο λεγόμενο "ελληνικό ροκ" της εποχής. Οι επιρροές τους εντοπίζονται ξεκάθαρα στον εναλλακτικό rock ήχο της εποχής, με κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες εγχώριες μπάντες. Έλαβαν π.χ. σοβαρά υπόψη τους μπάντες που μετέπειτα τις τοποθετήσαμε κάτω από την ταμπέλα του slowcore (π.χ. Low, Mazzy Star) για να χτίσουν κομμάτια όπως το Εδώ Κατοικεί Η Αμαρτία, μελέτησαν τους παλιούς dEUS για να φτιάξουν την εισαγωγή του άλμπουμ με τον Υπερνάνο, είχαν και μια εικόνα του postrock για να τους καθοδηγήσει στο επικό Όταν Ο Διάδρομος Ρουφήξει Τα Παιχνίδια Μου. Oι στίχοι του Δημητριάδη φανερώνουν έναν τρόπο γραφής ξεχωριστό, με λέξεις και νοήματα που θα ασφυκτιούσαν στις κοινές μουσικές φόρμες ειδικά με αυτές τις ερμηνείες. Για να μην μιλήσουμε για τις αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα που παίζουν το δικό τους ρόλο στα τραγούδια του: Ο άνθρωπος καταφέρνει και χρησιμοποιεί τη Γιόκο Όνο, την Αρλέτα και τον Τριανταφυλλόπουλο για να κάνει σαφέστερο το νόημά του. Μπορούμε επίσης να σταθούμε στους ευφάνταστους και αντισυμβατικούς τίτλους όπως Ο Πιο Ενδιαφέρων Καταθλιπτικος Άνθρωπος στον Κόσμο.. αλλά θα έχουμε καταλάβει τα μισά. Περιλαμβάνεται και μία (καταπληκτική κατά τον γράφοντα) διασκευή στο All My Little Words, σε σχεδόν κατά λέξη μετάφραση στα ελληνικά και την ίδια χαρακτηριστική ευαισθησία του Stephin Merritt, ευαισθησία που διαπνέει ολόκληρο το άλμπουμ και, τελικώς, ολόκληρη τη δισκογραφία των ΚΥ.

Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε το companion EP Εφτά Μήνες Μετά, που διατέθηκε για δωρεάν download από την επίσημη σελίδα του συγκροτήματος (www.koreydro.gr) και περιλαμβάνει υλικό που γράφτηκε την ίδια περίοδο με το “μητρικό” άλμπουμ, αλλά και ελαφρώς μεταγενέστερα κομμάτια. Υπάρχει άραγε ενδιαφέρον για να τυπωθεί σε φυσική μορφή και αυτή η κυκλοφορία;

Το 2021 η Inner Ear, η οποία τους ανέλαβε μετά την πολυεθνική EMI για την κυκλοφορία του κύκνειου άσματός τους (Απλές Ασκήσεις Στον Υπαρξισμό), επανακυκλοφόρησε το δίσκο σε διπλό βινύλιο (και σε δύο επανατυπώσεις, ασημένιο και χρυσό), ώστε να αποκτήσουν και οι νεότερες γενιές σε ένα κομμάτι της σύγχρονης μουσικής ιστορίας της χώρας. Άλλωστε το CD στην αρχική του έκδοση κυκλοφόρησε (σύμφωνα με το μύθο) σε μόλις 515 αντίτυπα…

Φέτος οι Κόρε.Ύδρο. κλείνουν 30 χρόνια από την ίδρυσή τους και 20 χρόνια από το δισκογραφικό τους ντεμπούτο. Αυτό το Σάββατο 23/9, στο πλαίσιο του 1ου Αγοραφοβικού Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, ο Παντελής Δημητριάδης μαζί με τα Παιδιά Της Παλαιότητας θα αποδώσουν εν είδει tribute κάποια τραγούδια του άλμπουμ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας λένε για ακουστικό σετ με συμμετοχή παλαιών μελών των Κόρε.Ύδρο, οπότε μιλάμε για ένα μεγάλο δώρο προς τους οπαδούς και κυρίως προς εκείνους που δεν έτυχε να βρίσκονται εκεί όταν οι ΚΥ μεγαλουργούσαν στις σκηνές της πρωτεύουσας.

 

Υ.Γ. Επίτηδες δεν έγινε καμία πρότερη αναφορά στο κείμενο για τις Νύχτες Χωρίς Εσένα. Μόνος στόχος, να πάρουν το χώρο τους ως επίλογος στο παρόν. 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα