Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024 22:00

Memory Lane: Kendrick Lamar - Good Kid, M.A.A.D City (2012)

Written by 

H αυτοβιογραφία του Kendrick Lamar. Ένα άλμπουμ που όπως έχει πει έπρεπε να δημιουργήσει, ώστε να προχωρήσει με τη ζωή του. Το debut album του Kendrick Lamar είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Όπως παρατηρούμε, η λέξη "mad" είναι γραμμένη "m.A.A.d". Αποτελεί δηλαδή ακρωνύμιο, το οποίο όπως έχει πει και ο ίδιος έχει διττή σημασία: ”My angry adolescence divided και «My angels on angel dust”. Ο Kendrick ως ένας από τους καλύτερους storytellers, μας διηγείται την ιστορία της μεταμόρφωσης του K.dot, ενός καλού παιδιού (good kid), στον Kendrick Lamar και τις δυσκολίες του να μεγαλώνεις στο Compton (Maad city), την απουσία ευκαιριών, το gang lifestyle και culture και πολλά ακόμα. Το άλμπουμ είναι σαν μια ταινία, με τον Kendrick να είναι ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής. Στο εξώφυλλο, εξάλλου, βλέπουμε να αναγράφεται το εξής: "good kid maad city: a short film by Kendrick Lamar". Επομένως όντας κονσεπτικό, το άλμπουμ και τα τραγούδια του αποκτούν άλλη σημασία και τα ακούει κανείς με διαφορετικό τρόπο, αν ακούσει το project με τη σειρά και μέσα στο context που δημιουργεί ο καλλιτέχνης με την ποιητική του αφήγηση.

 

Το άλμπουμ αποτελείται από 2 cover arts. Το original, που είναι ένα polaroid, το οποίο απεικονίζει τον baby Kendrick μαζί με τους δυο θείους του και τον παππού του. Ο ένας από τους θείους του τον κρατάει, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει με το χέρι του ένα gang sign. Στο τραπέζι υπάρχει ένα μπιμπερό και δίπλα του ένα μπουκάλι αλκοόλ. Βλέπουμε πως τα μάτια όλων είναι σβησμένα, εκτός από του Kendrick. Ο Kendrick φαίνεται να είναι το αθώο "good kid", που δεν έχει βιώσει ακόμα τη ζωή στο "maad city", σε αντίθεση με τους συγγενείς του οι οποίοι έχουν δει (εξού και τα σβησμένα μάτια) και έχουν ζήσει διαφορετικά το Compton. Όσο κοιτάς αυτό το cover art, τόσο περισσότερο αρχίζει και επικρατεί ένα άβολο και unsettling συναίσθημα που σε βάζει μέσα στη φωτογραφία και σε κάνει να νιώθεις σα να παραβιάζεις την ιδιωτικότητα των ατόμων σε αυτή και ειδικά του πρωταγωνιστή μας. Το δεύτερο cover art και ίσως πιο γνωστό για τους περισσότερους, απεικονίζει το van της μητέρας του, που αποτελεί μεγάλο μέρος της ιστορίας που διηγείται ο Kendrick, ενώ συμβάλλει στο να φανταστεί κανείς, το πως συμβαίνουν τα γεγονότα της ιστορίας καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης.

 

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση της αφήγησης, τραγούδι με τραγούδι, να τονίσω πως ό,τι ακούγεται και συμβαίνει σε οποιοδήποτε τραγούδι του Kendrick δεν είναι ποτέ τυχαίο. Η ανάγνωση μιας ανάλυσης του δίσκου αυτού δε πλησιάζει ούτε λίγο την εμπειρία του να τον ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος. Μόνο έτσι θα μπορέσει κανείς να αντιληφθεί την ιδιοφυΐα του και να νιώσει μέσα από το απίστευτο storytelling, τα λογοπαίγνια, το λεξιλόγιο και πολλά άλλα, το έργο αυτό του Kendrick. Το ποσό λεπτομερής είναι η καλλιτεχνική δουλειά του συγκεκριμένου καλλιτέχνη δε μπορεί να την περιγράψει κανείς, αλλά μόνο να την νιώσει.

 

- Sherane a.k.a Master Splinter's daughter 

 

Production:The bizness

 

''You told me you was gon' be back in fifteen minutes''

 

Το άλμπουμ ξεκινάει με μια προσευχή: 

 

"Lord God

I come to you a sinner

And I humbly repent for my sins… In Jesus name Amen".

 

Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά περίεργα και ιδιαίτερα vocals, τη σημασία των οποίων θα εξετάσουμε στην πορεία.

 

Ο 17χρονος Kendrick γνωρίζει μια κοπέλα, τη Sherane σε ένα καλοκαιρινό πάρτυ, με την οποία συνεχίζει να έχει επαφή καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η οικογένεια της είναι μπλεγμένη με gangs, κάτι το οποίο δεν ενδιαφέρει τον Kendrick, ο οποίος το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η συνεύρεση τους. (“Family history of gang banging did make me skeptical, but not enough to stop me from getting a nut"). 

 

Ο Kendrick στη συνέχεια παίρνει τα κλειδιά του van της μητέρας του, ώστε να πάει στο σπίτι της Sherane. Φτάνει στο σπίτι, όπου συναντάει 2 τύπους με κουκούλες και το τραγούδι σταματά ξαφνικά με το κινητό του Kendrick να χτυπά, και τη μητέρα του να αφήνει voicemail, λέγοντας του να επιστρέψει το van της και ελπίζοντας να μην είναι με τη Sherane, την οποία χαρακτηρίζει ως "hoodrat", χαρακτηρισμό που συνδέεται με τον τίτλο του τραγουδιού στον οποίο η Sherane αναφέρεται και ως "Master Splinter's daughter", κόρη του φανταστικού χαρακτήρα Splinter (αρουραίου), που εστιάζει στο είδος κοπέλας που είναι η Sherane καθώς ο όρος "hoodrat" χρησιμοποιείται για να περιγράψει με υποτιμητικό τρόπο, νεαρές κοπέλες που συνευρίσκονται συχνά με άντρες.

 

Bitch, Don’t Kill My Vibe

Features: Anna Wise

Production: Sounwave

Samples:

Boom Clap Bachelors - Tiden Flyver (2008)

 

''Ι am a sinner, who's prob'ly gonna sin again''

 

Υπάρχει μια παύση στην ιστορία όσον αφορά το δεύτερο τραγούδι. Αυτή τη φορά βλέπουμε τον τωρινό Kendrick, να μιλά για την καριέρα του μέχρι τώρα, για τη λάθος νοοτροπία των ανθρώπων γύρω του, για το ποσό λάθος αντιμετωπίζουν τη ραπ σκηνή οι καλλιτέχνες αυτής και πώς αυτοί δε στοχεύουν στην ουσιαστική επιτυχία αλλά σε κάτι που θα τους προσφέρει γρήγορο χρήμα, "κλειδώνοντας" έτσι τον εαυτό τους σε ένα κουτί, μέσα στο οποίο δε μπορούν να δημιουργήσουν (''Die in a pitiful vain, tell me a watch and a chain 

Is way more believable, give me a feasible gain / Rather a seasonal name, I'll let the people know this is something you can blame / On yourselves you can remain, stuck in a box''). Αμέσως μετά λέει ''I'ma break out and then hide every lock'', δείχνοντας την αφοσίωση του να αλλάξει τη σκηνή της hip hop ριζικά. Το τέλος του τραγουδιού περιλαμβάνει ένα skit, στο οποίο οι φίλοι του Kendrick, του λένε να μπει στο αμάξι και τον παροτρύνουν να αρχίσει να χώνει freestyle. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, ξεκινά η διήγηση της ιστορίας.

 

Backseat Freestyle

Production: Hit boy (fun fact: ο hit boy δημιούργησε το beat αρχικά για την τραγουδίστρια Ciara, την οποία αναφέρει ο Kendrick στο πρώτο κομμάτι του άλμπουμ στο story με τη Sherane)

 

Samples:

The Chakachas -Yo Soy Cubano (1970)

DJ DMD- 25 lighters (1998)

Good Good Night -Roscoe Dash (2011)

LL Cool J- Rock The Bells (1985)

The Powerpuff Girls (Tv show)- The Only Way To Get Rid Of Your Broccoli (1999)

 

''All my life I want money and power, respect my mind or die from lead shower''

 

Επανερχόμαστε πάλι στο story μετά το Bitch Don’t Kill My Vibe.

 

''Martin had a dream, Martin had a dream, Kendrick have a dream”

 

Έτσι ξεκινάει το backseat freestyle και με αυτό τον τρόπο ο Kendrick ίσως μας δείχνει, το πως μπορεί να γίνει τόσο επιδραστικός, όσο υπήρξε ο Martin Luther King, και να αλλάξει με τον δικό του τρόπο το hip hop game. Ο Kendrick, μετά την προτροπή των φίλων του, εμφανίζεται με τεράστια αυτοπεποίθηση και ραπάρει ως ένα νεαρό παιδί που έχει βγει με τους φίλους του, ψάχνει για μπλεξίματα και έχει το μυαλό του στα λεφτά, στη δύναμη και στις γυναίκες.

 

The Art of Peer Pressure

Production: Jonas Vestergaard & Rune Rask

 

Samples:

Suspekt - Helt Alene (2011)

Kendrick lamar - Ronald Reagan Era (2011)

Jeezy - Trap or die (2005)

 

“Everybody sit yo' bitch-ass down

And listen to this true motherfuckin' story

Told by Kendrick Lamar on Rosecrans”

 

Με αυτό τον τρόπο ξεκινά το τραγούδι και ο Kendrick αρχίζει να διηγείται την μεταμόρφωση του K.Dot σε Kendrick Lamar.

 

Ο Kendrick είναι με τους φίλους του σε ένα άσπρο Toyota και έχει έρθει η στιγμή της δράσης. Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και ληστεύοντας όποιον βλέπουν, κάτι το οποίο δε συνηθίζει ο Kendrick (“Really I'm a sober soul / But I'm with the homies right now, / Really, I'm a peacemaker / But I'm with the homies right now'') και οι φίλοι του ψάχνουν για ακόμα περισσότερους μπελάδες στο Compton.

 

Σε ένα απίστευτα σινεματικό και ρεαλιστικό κομμάτι ο επηρεασμένος Kendrick (κάτι που μας τονίζει στο τέλος κάθε πρότασης υπενθυμίζοντας μας ότι είναι είναι ένα good kid in a mad city) και οι φίλοι του ληστεύουν ένα σπίτι, κάτι το οποίο προγραμματίζουν εδώ και 2 μήνες. Κάποιος βρίσκεται στο σπίτι και ειδοποιεί την αστυνομία, αλλά η παρέα του Kendrick γλιτώνει ( “one lucky night with the homies”). 

Το κομμάτι τελειώνει με τους φίλους του K.dot να τον αφήνουν σπίτι του, καθώς ξέρουν ότι προσπαθεί να βρεθεί με τη Sherane και έτσι προγραμματίζουν να συναντηθούν ξανά αργότερα.

 

Money Trees

Features: Jay rock, Anna wise

Production: Dahi

 

Samples:

Beach House - Silver soul (2010)

Kendrick Lamar - Cartoon cereal (2012)

E-40 - Big Balling Wit my homies (1999)

 

“I fucked Sherane and went to tell my bros”

 

Το Money Trees αποτελεί ουσιαστικά μια περίληψη για το τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Τη ληστεία στο σπίτι, το ότι επιτέλους συνευρέθηκε με τη Sherane, την κατάσταση που επικρατεί στο Compton. Φυσικά με το iconic line: “Everybody gon' respect the shooter / But the one in front of the gun lives forever”, ο Kendrick μιλάει για κάτι που έχει ζήσει και με τον θείο του, που αναφέρει αργότερα: «Two bullets in my Uncle Tony head».

Το κομμάτι έχει ως feat. την Anna Wise και τον Jay Rock, με την πρώτη να έχει το πολύ memorable μέρος, στη γέφυρα του τραγουδιού, ενώ η αγγελική φωνή της έρχεται με πολύ έξυπνο τρόπο σε αντίθεση με τα lyrics που χρησιμοποιεί τα οποία έχουν να κάνουν φυσικά με καταστάσεις του Compton. («Be the last one out to get this dough? No way / Love one of you bucket-headed hoes? No way / Hit the streets, then we break the code? No way / Hit the brakes when they on patrol? No way») 

 

O Jay Rock παραδίδει ένα πολύ δυνατό verse, που ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το σημείο του recap του άλμπουμ.

 

Το τραγούδι τελειώνει με άλλο ένα voicemail της μητέρας του K.dot προς αυτόν, στο οποίο ζητάει ξανά το αμάξι της πίσω, με τον πατέρα του Kendrick να ακούγεται ξανά στο background, ξεκάθαρα υπό την επήρεια ναρκωτικών/αλκοόλ.

 

Poetic Justice

Features:Drake

Production:Scoop DeVille & Sounwave

 

Samples:

Janet Jackson - Any Time, Any place (1993)

 

''If I told you that a flower bloomed in a dark room, would you trust it?''

 

Συνεχίζουμε με το πιο αργό και ρομαντικό τραγούδι στο tracklist, στο οποίο εμφανίζεται και ένας καλλιτέχνης που είναι συνηθισμένος στο να μας παρουσιάζει την ευάλωτη πλευρά του εαυτού του, ο Drake. Το κομμάτι είναι αφιερωμένο στη Sherane: ο Kendrick παρουσιάζει μια ιδανική ρομαντική σχέση και φαίνεται χαμένος στις σκέψεις του, σε ένα τραγούδι που χρησιμοποιεί sample της Janet Jackson και αναφέρεται στην ομώνυμη ταινία του 1993, στην οποία πρωταγωνιστεί εκείνη μαζί με το είδωλο του Kendrick, τον 2pac. Έτσι ο ράπερ προσπαθεί να φανταστεί μια σχέση με τη Sherane όπως αυτή των 2 πρωταγωνιστών της ταινίας αυτής. Το τραγούδι παρουσιάζει τις σκέψεις του πρωταγωνιστή μας ενώ βρίσκεται στο δρόμο για το σπίτι της Sherane και συνδέεται άμεσα, όσον αφορά τη ροή της ιστορίας, με το πρώτο κομμάτι του album, καθώς στο τέλος ακούμε ξανά τα ιδιαίτερα vocals που αναφέραμε στ0ην αρχή, ενώ επανερχόμαστε στο σημείο που ο Kendrick φτάνει στο σπίτι και εκεί τον περιμένουν 2 άτομα με κουκούλες, τα οποία όπως ακούμε τον ρωτάνε από που είναι, αν είναι εκεί για τη Sherane και εν τελεί τον βγάζουν από το αμάξι, για να μεταφερθούμε στο επόμενο κομμάτι του άλμπουμ αλλά και της ιστορίας.

 

good kid

Features: Pharell Williams

Production: The Neptunes

 

“Step on my neck and get blood on your Nike checks

I don't mind cause one day you'll respect the good kid, m.A.A.d city”

 

Σε ένα από τα πιο underrated κομμάτια του, ο Kendrick βρίσκεται μια μέρα μετά τον ξυλοδαρμό από τους 2 άντρες. Ένα κατά βάθος καλό παιδί, που κάνει κακά πράγματα. Η μεταμόρφωση του από K.dot σε Kendrick φαίνεται να ξεκινά, σε ένα ανατριχιαστικό track με τρομερά lyrics και rhyme schemes, ο ράπερ αναλύει το gang culture αλλά και τον ρόλο της αστυνομίας σε όλη αυτή την κατάσταση, ο οποίος δεν είναι καθόλου βοηθητικός, λόγω των προκαταλήψεων που επικρατούν από μέρους των αστυνομικών. Ο Kendrick φαίνεται σίγουρος πως τα άτομα που τον έδειραν, κάποια μέρα θα τον σεβαστούν για αυτά που θα καταφέρει μακριά από το Compton, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς το σεβασμό των οποίων δε θα κερδίσει ποτέ. Τέλος ο Kendrick παρουσιάζει και συγκρίνει με απίστευτο τρόπο δύο χρώματα, το κόκκινο και το μπλε.(«what am I 'posed to do when the topic is red or blue/ «But what am I supposed to do with the blinking of red and blue

Flash from the top of your roof»). Στη μια περίπτωση αντιπροσωπεύουν τα χρώματα των συμμοριών (bloods/crips). Στη δεύτερη, τα χρώματα των φώτων της αστυνομίας. Και οι μεν και οι δε, παίζουν τεράστιο ρόλο και επηρεάζουν ένα <> σα τον Kendrick, καθημερινά.

 

m.A.A.d city

Features: MC Eiht

Production: Sounwave, THC, Terrace Martin 

 

Samples:

B.B King - Chains and Things (1970)

Five Stairsteps - Don’t change your love (1968)

 

“You know the reasons but still won't ever know my life

Kendrick AKA Compton's human sacrifice”

 

Στο τέλος του Poetic Justice ακούμε τους τύπους που έδειραν τον Kendrick να τον ρωτάνε “where yo grandma stay?”,  κάτι που ξανακούμε στο chorus του m.A.A.d city.  Ο πρωταγωνιστής μας σε ένα επιθετικό τραγούδι που αντικατοπτρίζει την άγρια πλευρά του Compton, και σε μια κατάσταση παρανοιας, ραπάρει  με έναν υστερικό τόνο σαν να έχει παραισθησεις, ενώ μιλάει για τα βίαια σκηνικά που έχει ζήσει μεγαλώνοντας . Το beat και το ύφος του τραγουδιού ξαφνικά αλλάζουν και μετατρέπονται σε ένα classic 90s beat για το οποίο ευθύνεται ο Terrace Martin και το πρώτο πράγμα που ακούμε από τον MC Eiht είναι: «Wake yo punk ass up” που ίσως μας επιβεβαιώνει ότι ο Kendrick είχε όντως παραισθήσεις στο πρώτο μέρος που ακούσαμε. Παρόλα αυτά ο Kendrick συνεχίζει με το ίδιο ύφος σε ένα από τα πιο θρυλικά του verses αλλάζοντας συνεχώς τη φωνή του ανάλογα με τη θεματική των προτάσεων του και τελειώνοντας με την φράση: “I live inside the belly of the rough / Compton, U.S.A. made me an angel on angel dust”.  Το πρόβλημα που θίγει ο ράπερ σε όλο το άλμπουμ δεν αφορά μόνο το Compton, αλλά ολόκληρη την Αμερική. Στο τέλος έχουμε άλλο ένα skit και ο Kendrick μετά τον ξυλοδαρμό του, ξαναβρίσκεται όπως έχει συνεννοηθεί με τους φίλους του, οι οποίοι του δίνουν αλκοόλ, ώστε να ξεχάσει το συμβάν και έτσι κάνουμε transition στο επόμενο κομμάτι.

 

Swimming Pools (Drank)

Production: T-Minus & Nikhil Seetharam

 

Samples:

Chrome - Distance (2002)

 

''Pour up (drank), head shot (drank)
Sit down (drank), stand up (drank)
Pass out (drank), wake up (drank)
Faded (drank), faded (drank)''

 

Ο Kendrick βρίσκεται πάλι με τους φίλους του και πίνει. Peer pressure και αλκοόλ. Ο ράπερ μεγάλωσε γύρω από αλκοολικά άτομα και στο κομμάτι αυτό αναλύεται, το πως το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα. Στη γέφυρα του τραγουδιού, ο Kendrick παίζει με τη διπλή έννοια της λέξης shots (πυροβολισμός/αλκοόλ, σφηνάκι) και πως και τα δυο μπορούν να σε σκοτώσουν. Στη συνέχεια μια άλλη ωραία λεπτομέρεια είναι ότι στο chorus ακούγεται το εξής: ”pool full of liquor ima dive in it” , ενώ την τελευταία φορά που αναφέρεται η φράση στο τραγούδι, δεν ακουμε “dive in it”, αλλά “die in it”. Τέλος, για να επανέλθουμε στην ατμόσφαιρα του story, έχουμε ακόμη ένα skit. Επηρεασμένη από το αλκοόλ, η παρέα αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για τον ξυλοδαρμό του Kendrick. Ακούμε πυροβολισμούς. Ένας από τους φίλους του Kendrick (Dave) και αδερφός ενός άλλου μέλους της παρέας πέφτουν νεκροί από πυροβολισμό. Να σημειώσουμε ότι όταν αναφέρεται το όνομα του Dave, είναι καλυμμένο από έναν ήχο. Αυτή η κάλυψη κάθε φορά που προκύπτει κάποιο όνομα παρακολουθείται συχνά στο album, αποσκοπώντας στην απόκρυψη των ταυτοτήτων των εμπλεκομένων.

 

Sing About Me, I’m Dying Of Thirst

Production: Like, Skype Hutch,Sounwave

 

Samples:

Grant Green - Maybe tomorrow (1971)

Bill Withers - Use me (1972)

The Singers Unlimited - My romance (1975)

 

“Too many sins,Im running out,

Somebody send me a well for the drought”

 

Σε αυτό το δωδεκάλεπτο αριστούργημα, με τα άπειρα layers λυρικότητας και συναισθήματος, το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη, ο Kendrick ραπάρει από το point of view τριών ανθρώπων. O Dave είναι πλέον νεκρός. Στο πρώτο verse ο αδερφός του Dave, καλεί τον Κendrick όντας συντετριμμένος. Δείχνει ευγνωμοσύνη στον Kendrick για όλα όσα έκανε για τον αδερφό του μέχρι την τελευταία του πνοή, ενώ είναι ξεκάθαρα έτοιμος για εκδίκηση και αναρωτιέται αν θα βρει ποτέ ένα πάθος όπως βρήκε ο Kendrick με το ραπ, έτσι ώστε να ξεφύγει από αυτή τη φρικτή λούπα που ονομάζεται Compton. Το μόνο που θέλει είναι να μείνει στη ζωή ο αδερφός του μέσα από τα τραγούδια του ράπερ. Έτσι φτάνουμε στο τέλος του verse όπου ακούμε: “And if I die before your album drop,I hope…” και ακολουθεί μια διακοπή από πυροβολισμούς. Ο αδερφός του Dave πέθανε πριν το album και δυστυχώς θα τραγουδήσει και για αυτόν ο Kendrick.

 

Το 2ο verse είναι από την πλευρά μιας ιερόδουλης, η οποία είναι μάλιστα η αδερφή της Keisha, για την οποία ο Kendrick έχει βγάλει κομμάτι (Keisha's song) σε προηγούμενο project του, το Section .80. Η αδερφή της λοιπόν είναι εκνευρισμένη με τον τρόπο που παρουσίασε, όχι μόνο την αδερφή της αλλά και το επάγγελμα και των δυο τους. Η ίδια δηλώνει περήφανη για τη δουλειά της, ενώ φαίνεται σίγουρη πως θα ζήσει περισσότερο από τον ράπερ λέγοντας χαρακτηριστικά: “I'll probably live longer than you and never fade away / I'll never fade away, I'll never fade away, I know my fate”, λίγα δευτερόλεπτα μετά όμως η φωνή της αρχίζει καi ακούγεται όλο και λιγότερο και εν τέλει ξεθωριάζει εντελώς.

 

Το 3ο και τελευταίο verse του πρώτου μέρους (Sing About Me) είναι από το perspective του Kendrick, ο οποίος είναι εμμονικός με την ιδέα του θανάτου, καθως είναι κάτι με το οποίο έχει έρθει σε επαφή με πολλους τροπους, ενώ αναρωτιέται αν πραγματικά τον φοβάται. Ύστερα απαντά στον αδέρφια του Dave και της Keisha, επιβεβαιώνοντας στον πρώτο τον δυνατό δεσμό που είχε με τον Dave και εξηγώντας στη δεύτερη ότι δεν έκρινε ποτέ την αδερφή της, αλλά αντιθέτως η κατάσταση εκείνης ήταν αυτή που τον ενέπνευσε να γράψει και να δημιουργήσει κάτι ώμο και πραγματικό μέσα από τη μουσική του. Το verse κλείνει με τον Kendrick να αναρωτιέται αν όταν έρθει το δικό του τέλος θα υπάρξει κάποιος να τραγουδήσει για εκείνον.

 

Το δεύτερο μέρος (I'm Dying Of Thirst) ξεκινάει με ένα ακόμα skit, το οποίο διαδραματίζεται ακριβώς αφού έχει πέσει νεκρός ο Dave, με την παρέα να είναι αγανακτισμένη και έτοιμη για εκδίκηση.Διψάνε για αυτή  ή αλλιώς «Dying of thirst” όπως επαναλαμβάνει ο Kendrick. Ο ράπερ έχει χάσει το μέτρημα των αμαρτιών στις οποίες έχει υποπέσει, αλλά και έχει δει με τα μάτια του. Η λέξη thirst μπορεί ταυτόχρονα να σημαινει αμαρτία. Η παρουσία άλλωστε, του θρησκευτικού στοιχείου είναι αισθητή καθόλη τη διάρκεια της ακρόασης του άλμπουμ. Στο 4ο verse του δεύτερου μέρους ο Kendrick λέει “dye your thirst”, παροτρύνοντας τα άτομα που έχουν αμαρτήσει και τον εαυτό του να σκοτώσουν (dye/die) τις αμαρτίες τους. Η αγανάκτηση του πρωταγωνιστή μας ακούγεται στη φωνή του και φαίνεται έτοιμος να αποδράσει από αυτη βασανιστικη και αποπνικτική καθημερινότητα που συνοδεύεται από απώλεια,πόνο,εκδίκηση,ουσίες,απόγνωση και πολλά ακόμα.

 

Στο skit/outro εμφανιζεται η γειτόνισσα (Κάτι που γνωρίζουμε από επόμενο τραγούδι) του K.Dot στο σημείο που νεαροί είναι έτοιμοι να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο του φίλου τους.Λέει συγκεκριμένα σε αυτούς: «You young men are dying of thirst”. Πρέπει άμεσα να βρουν πίστη και να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, βρίσκοντας μέσα από μια προσευχή τον Θεό, ο οποίος θα τους βοηθήσει να εξιλεωθούν. Η πιστη και οι προσευχες δεν έπεισαν φυσικα τον αδερφό του Dave, ο οποίος όπως ξέρουμε συνέχισε με το σχέδιο της εκδίκησης για το θάνατο του αδερφού του. Η ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης του μικρού K.dot σε Kendrick Lamar είναι πραγματικότητα και ακούμε στο τέλος: «Remember this day, The start of a new life , your REAL life” και έτσι περνάμε στο προτελευταίο κομμάτι μας.

 

Real

Features:Anna Wise

Production: Terrace Martin

 

“I promise that I know you very well”

 

Ο Kendrick εμφανίζεται αλλαγμένος και με διαφορετική νοοτροπία. Είναι πλέον συνειδητοποιημένος και ξέρει τι αξίζει και τι όχι. Zούμε σε έναν κόσμο που όλοι σχεδιάζουμε σχέδια A B και Γ, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο. 

Στο πρώτο verse απευθύνεται σε μια κοπέλα που αγαπά τους πάντες από ανασφάλεια και είναι ερωτευμένη με πράγματα υλιστικά, πράγματα που δεν έχουν αξία.(''But what love got to do with it when you don’t love yourself”) είναι η τελευταία φράση του kendrick στο verse. Δεν έχει τίποτα σημασία αν δε βρεις και αν δεν αγαπήσεις τον πραγματικό σου εαυτό.

 

Στο δεύτερο verse ο ράπερ απευθύνεται σε έναν άντρα που είναι και αυτός ερωτευμένος. Ερωτευμένος με τη ζωή στους δρόμους,  το κυνηγητό από την αστυνομία και τη ζωή στο Compton. Και πάλι ακουμε: «But what love got to do with it when you don't love yourself”.

 

Στο 3ο και τελευταίο verse ο Kendrick μιλάει για τον εαυτό του. Και στα 3 verses η πρώτη φράση του είναι: «I promise that I know you very well”. Ο ράπερ βλέπει τον εαυτό του και στους δύο προηγούμενους ανθρώπους και για αυτό τους ξέρει πολύ καλά. Και εκείνος μεγαλωμένος στο Compton, όπως και αυτοί έχει στο μυαλό του, τα υλιστικά αυτά πράγματα, τη ζωή στους δρόμους, τον θάνατο. Τους αγαπάει  όσο τίποτα άλλο. Αγαπαέι αυτούς τους δυο ανθρώπους, που αντιπροσωπεύουν πρώτον τη Sherane και δεύτερον την οικογένεια και τους φίλους με τους οποίους μεγάλωσε. Ο Kendrick είναι προβληματισμένος και αναρωτιέται τι είναι αυτό που πρέπει να αγαπήσει και τι είναι πραγματικό.

 

Σε αυτό έρχεται να τον βοηθήσει ο πατέρας του ο οποίος τον καλεί και του αφήνει ένα voicemail. Δεν είναι πλέον υπό την επήρρεια αλκοόλ/ναρκωτικών. Τον καλεί, για να του πει συλλυπητήρια για τον φίλο του και να του πει τι είναι πραγματικά αληθινό. Η υπευθυνότητα, το να φροντίζεις την οικογένεια σου, ο Θεός. Η μητέρα του ύστερα λέει πως ακόμα θέλει το αμάξι πίσω και πως ο Top Dawg (ιδρυτής της δισκογραφικής TDE), την κάλεσε για να της πει πως θέλει τον γιο της και τον Dave στο studio. Η ευκαιρία για απόδραση έχει παρουσιαστεί και η μητέρα ελπίζει πως ο γιος θα πει μέσα από τη μουσική του ότι είναι εφικτό να αποδράσεις και να βρεις το φως και την πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι μεγάλωσες μέσα στο σκοτάδι.

Στο τέλος ακούμε μια κασέτα να σταματά και να κάνει fast forward στο σήμερα και στο επόμενο τραγούδι.

 

Compton

Features: Dr. Dre

Production: Just Blaze

 

Samples:

Formula IV - What’s This World Coming To (1974)

 

“Compton, Compton, ain't no city quite like mine”

 

Η ταινία/ιστορία έχει τελειώσει και ήρθε η ώρα για τα credits. Ο αναγεννημένος πλέον Kendrick μαζί με άλλον έναν θρύλο του Compton, μιλάνε για το μέρος που μεγάλωσαν και μας δίνουν ένα απίστευτο φινάλε, ζωγραφίζοντας μας την εικονα της πολης στην οποία είδαν, ό,τι δεn πρέπει να δει ένα μικρό παιδί,αλλά και πως τελικά ξεφυγαν απο αυτή, μιας πόλης που δεν είναι σαν καμία άλλη.

 

«Mom, I finna use the van real quick / Be back, 15 minutes».

Αυτή είναι η τελευταία φράση που ακούμε στο άλμπουμ. Τελικά μήπως η κασέτα έκανε rewind καθώς ακούγαμε όλα τα voicemails που άφηνε η μητέρα του Kendrick;

 

Summary:

 

Σε διαφορά σημεία της ιστορίας ακούμε αυτά τα eerie, ιδιαίτερα vocals που λέω ότι θα εξηγήσω από τότε που ξεκινήσατε να διαβάζετε αυτό το κείμενο. Αυτά ακούγονται πάντα λίγο πριν συμβεί κάτι κακό, είτε αυτό είναι δολοφονία, είτε είναι ξυλοδαρμός, είτε οτιδήποτε άλλο. Ίσως η φωνή αυτή να ανήκει στη Sherane και να μας προϊδεάζει για οτιδήποτε δυσάρεστο πρόκειται να ακολουθήσει. Εξάλλου αποτελεί κύριο πρόσωπο στην ιστορία του Kendrick και είναι όπως καταλάβαμε ο λόγος για τον οποίο έδειραν τον ράπερ και ακολούθησαν όλα αυτά που ακούσαμε στη συνέχεια.

 

Αυτό ήταν λοιπόν το good kid, m.a.a.d city. Κάτι παραπάνω από ένα groundbreaking άλμπουμ. Μια ταινία, μια εμπειρία στην οποια ο Kendrick Lamar μας έβαλε μέσα, με  το απίστευτο storytelling και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε αυτό, σε συνδυασμό με το τρομερό production. Θεωρώ πως αυτό το άλμπουμ είναι τόσο ιδιαίτερο, διότι ο συγκεκριμένος ράπερ αφήνει πολλά πράγματα στην κρίση του ακροατή και όλα είναι ανοιχτά, ώστε να τα ερμηνεύσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο, όπως θα έκανε και ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά, ο David Lynch. Θίγει θέματα, τα οποία μπορεί να νιώσει ακόμη και ένας άνθρωπος που δε τα έχει ζήσει, ποσό μάλλον κάποιος που έχει βιώσει ότι αφηγήθηκε ο πρωταγωνιστής μας, ο οποίος πάντα βρίσκει τρόπο να συνδέσει τραγούδια που έχει δημιουργήσει στο παρελθόν με τραγούδια που θα δημιουργήσει στο μέλλον. Άλλωστε όπως σας είπα ό,τι ακούτε και ό,τι συμβαίνει σε ένα τραγούδι του Kendrick Lamar, δεν είναι ποτέ τυχαίο.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα