Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 22:00

Record Shuffle # 9: Hater, Death and Vanilla, Bardo Pond

Written by 

 HaterRed Blinders (Fire Records, 2017)

Οι περισσότεροι τους γνωρίσαμε μέσω του You Tried, μη έχοντας ακούσει το ντεμπούτο EP τους με τίτλο Radius. Πριν όμως καλά καλά βγει η χρονιά, οι Hater επανέρχονται με ένα ακόμα EP, το Red Blinders, δείχονοντας πολύ ευχάριστα αναποφάσιστοι! Κι αν οι κριτικοί τους υποδέχτηκαν με καλά λόγια, παραλληλίζοντάς τους με τους Pretenders, τον Neil Young, τους Alvvays και τους αγαπημένους της μπάντας Radio Dept, μάθετε ότι στο Red Blinders δεν ακούγονται έτσι. Από την άλλη, το κουαρτέτο από το Malmö, που αποτελείται από τους Caroline Landahl, Måns Leonartsson, Adam Agace και Lukas Thomasson και βρίσκεται σε μια όμορφη πορεία ηχητικής αναζήτησης, μη νομίστε πως «απατά» τις indie pop καταβολές του. Άλλωστε, αυτές ήταν εξαρχής το δυνατό χαρτί του και, παράλληλα, το καλύτερο μέσο για να αναδειχτούν τα ονειρικά φωνητικά της Caroline, που ναι μεν τώρα είναι ελαφρώς σε δεύτερο πλάνο, σε σχέση με τις προηγούμενες δουλείες τους, αλλά δεν παύουν να δίνουν στη μουσική τους το κάτι παραπάνω. Στην όλη ατμόσφαιρα, που αυτή τη φορά λοξοκοιτάζει ελαφρώς προς μία ήπια ψυχεδελική πλευρά της pop, συμβάλλει τα μέγιστα και ο ήχος της κιθάρας, που έχει αφήσει πίσω για τα καλά τις όποιες διακριτικές προηγούμενες αναφορές στους Rolling Stones και The Mamas & the Pappas.     

Στο άλμπουμ υπάρχουν τέσσερα τραγούδια, από τα οποία το εισαγωγικό Blushing, που αποτελεί το πρώτο single, είναι το πιο αντιπροσωπευτικό της όλης κυκλοφορίας. Οι διακριτές του αναφορές στους Yo La Tengo, μπλέκονται με τα 80’s και φτιάχνουν με βοήθεια της φωνής της Caroline ένα πανέμορφα απλό και γεμάτο συναίσθημα τραγούδι, που σίγουρα θα θελήσεις να ξανακούσεις. Με το Rest η κιθάρα αποκτά περισσότερη πρωτοβουλία και οι τόνοι ανεβαίνουν, ενώ το φερώνυμο του δίσκου εδραιώνει την προτίμησή τους στη δεκαετία του ’80. Κι αν προσέξει κανείς καλά, θα βρει ίδιες αναφορές και στο Penthouse, που, εν προκειμένω, είναι το πιο εναλλακτικό τραγούδι τους. 

Με το Red Blinders οι Hater αποδεικνύουν πως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ύφος, αλλά πως απολαμβάνουν τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν σε αυτό.

 

 

Death and Vanilla - The Tenant (Fire Records, 2018)

Οι Death and Vanilla είναι άλλο ένα συγκρότημα από το Malmö, το οποίο κυκλοφορεί ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό άλμπουμ. Στις 2 Φεβρουαρίου θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε το άτυπο σάουντρακ της φερώνυμης του δίσκου θρυλικής ταινίας, το οποίο αποτελεί την εκδοχή της μπάντας πάνω στην πρωτότυπη μουσική της. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο παράμετροι που πρέπει να επισημανθούν. Η πρώτη έχει να κάνει με τη σύνθεση των Death and Vanilla, οι οποίοι εν προκειμένω δεν είναι απλά το καθιερωμένο ντουέτο των Marleen Nilsson και Anders Hansson, αλλά τρίο, λόγω της προσθήκης του Magnus Bodin. Η δεύτερη έχει να κάνει με το είδος της ηχογράφησης, η οποία στην περίπτωση του «Ενοίκου» είναι ζωντανή, προερχόμενη από την ευρύτερη δίωρη εμφάνισή τους στο φεστιβάλ Cinemascore, που έλαβε χώρα στην Ισπανία το 2015. Η Nilsson παίζει Farfisa Compact, ο Hansson Hagstrom Kent, Roland SP-404 και Technics SL-1200 και ο Bodin Moog Prodigy και Musser M55.

Οι Death and Vanilla σαράντα χρόνια μετά την προβολή της ταινίας προσπαθούν να αποδώσουν τα μυστηριώδη και σκοτεινά πλάνα του τελευταίου μέρους τη τριλογίας του Roman Polanski, με σεβασμό απέναντι στην πρωτότυπη δουλειά του Philippe Sarde και ατμοσφαιρική ψυχεδελική έκφραση. Η δουλειά τους αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μουσική επένδυση ταινίας της δεκαετίας του ’60, αφού, πέραν της ανάλογης ατμόσφαιρας, έχει στοιχεία από τους Ennio Morricone και Michel Legrand. Μαζί με αυτά όμως συναντάμε αναφορές στους εξαιρετικούς Gnac και Michael Nyman, οι οποίες δεν αναιρούν καθόλου την αίσθηση του υπέροχα «παλιομοδίτικου» κλίματος, αλλά συμβάλλουν στην ολοκληρωσή του. Οι ανακυκλωτικές μουσικές τους μας ταξιδεύουν για άλλη μια φορά σε επιβλητικά ασπρόμαυρα ambient και avant-garde τοπία, που πρωτογνωρίσαμε από τη συνεργασία των Angelo Badalamenti και Julee Cruise στο σάουντρακ του Twin Peaks.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το The Tenant είναι ένας δίσκος που αξίζει την προσοχή σας, ο οποίος όσο ονειρικός κι αν είναι, άλλο τόσο «πειραματικός» μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκτός από την ψηφιακή του εκδοχή, θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα αντίτυπα σε βινύλιο μωβ χρώματος. 

 

(Ακούστε ένα απόσπασμα μέσω soundcloud εδώ)

 

Bardo Pond - Volume 8 (Fire Records, 2018)

Στην περίπτωσή μας, ο δρόμος της σύγχρονης ψυχεδέλειας που ξεκίνησε από το Malmö φτάνει στη Philadelphia, μέσω των Bardo Pond και μάλιστα αυτή τη φορά είναι «βαρύς και ασήκωτος»! Τη ίδια ημέρα που θα κυκλοφορήσει το The Tenant θα βγει και το σαραντάλεπτης διάρκειας Volume 8, που ξεκινά με βάση ανακυκλωτικές rock φόρμες μια μουσική ενδοσκόπηση για μυημένα και μη αυτιά. Κι αυτό δεν αποτελεί καμία απολύτως έκπληξη, αφού εδώ και εικοσιέξι χρόνια οι Bardo Pond έχουν δώσει τα underground σχετικά διαπιστευτήριά τους. Η παρούσα σύνθεση αποτελείται από τους Michael και John Gibbons στις κιθάρες, Isobel Sollenberger στο φλάουτο και τα φωνητικά, Clint Takeda στο μπάσο και Jason Kourkounis στα ντραμς.

Στο Volume 8 οι δεδηλωμένες ψυχεδελικές τους τάσεις ζωντανεύουν μέσα σε μια ταξιδιάρικη εκδοχή, φτιάχνοντας ένα μονέρνο stoner και space rock drone, που έχει ως βάση τους πρώιμους Pink Floyd, τους Jesus & Mary Chain, Mogwai και Spacemen 3, καθώς και κιθάρες που «χάνονται» σκόπιμα σε ελεγχόμενες υπερβολές από distortion, feedback, reverb και white noise. Στο πολύ χαρακτηριστικό του ύφους του δίσκου Kailash το φλάουτο αναλαμβάνει να ναρκώσει την αίσθησή σου, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το διακριτικά πολυεπίπεδο Flayed Wish. Η υπνωτιστική και σχεδόν εθιστική ατμόσφαιρα συντηρείται στο Power Children και κορυφώνεται στο δεκαεξάλεπτο And Will.

Αν τους πετύχετε σε κάποια ζωντανή τους εμφάνιση, μη διστάσετε να την ηχογραφήστε. Οι Bardo Pond ανήκουν στη μειοψηφία των συγροτημάτων που ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο. Μόνο που προσωπικά αμφιβάλλω αν θα μπορέσετε να γράψετε το Volume 8, αφού, θέλοντας και μη, θα είναι πολύ δύσκολο να μη χαθείτε στο παράλληλο σύμπαν του.

(Ακούστε το κομμάτι Kailash μέσω soundcloud εδώ)

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα