Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 17:38

Record Shuffle #17: Seventh Wave

Written by 

Στις 29 Ιουνίου επανακυκλοφορούν από την Esoteric Recordings οι δύο μεγάλης διάρκειας δίσκοι των Seventh Wave σε re-mastered και expanded μορφή. Το Βρετανικό αυτό σχήμα δεν έτυχε της απήχησης που πραγματικά του άξιζε, αν και όσοι στο παρελθόν παρακολουθούσαν τις διαδρομές του progressive και του psych-rock το γνώριζαν καλά. Η ιστορία τους ξεκίνησε λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και έλαβε πρόωρα τέλος το 1976, μετά από την Αμερικανική περιοδεία για την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ τους. Ο κιμπορντίστας Ken Elliott και ο περκασιονίστας Kieran O’Connor, οι οποίοι είχαν ήδη συνυπάρξει στους διαστημικούς ρόκερς Second Hand και στο side project τους τούς Chillum, ένωσαν δυνάμεις και σχημάτισαν τους Seventh Wave, με τους οποίους λίγο μετά συνεργάστηκαν και άλλοι μουσικοί, με εξέχοντα τον Hugh Banton των μέγιστων Van Der Graaf Generator και τους Tony Utah, Pete Lemer, Steve Cook, Brian Gould, Tony Elliott, Pepi Lemer και Rob Elliott. Μετά τη διάλυση της μπάντας ο Kieran O'Connor συνέχισε να παίζει σε διάφορα blues-rock συγκροτήματα, μέχρι το θάνατό του στα 80s, ενω ο Ken Elliot ασχολήθηκε με τη μουσική επένδυση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

 

Things to Come (1974)

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Seventh Wave ήταν, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερό τους. Ήταν βουτηγμένο σε ατμοσφαιρικά keyboards και είχε περίσσευμα πάθους. Κυκλοφόρησε αρχικά από την Gull Records, η οποία είχε παράλληλα στο δυναμικό της τους Judas Priest, που την ίδια χρονιά έβγαλαν εκεί και το δικό τους ντεμπούτο, το Rocka Rolla, ενώ, εξάλλου, συνεργαζόταν άμεσα με δύο κορυφαίες του είδους εταιρείες, την Decca και την Pye. Η ηχογράφησή του έγινε στα Chalk Farm Studios του Λονδίνου, με πολύ προσεκτικό και πολυεπίπεδο overdubbing. Ο Elliott τραγουδούσε και χρησιμοποιούσε, εκτός του συμβατικού και ηλεκτρικού πιάνου, αλλά και του glockenspiel, όργανα τελευταίας τεχνολογίας όπως Moog και EMS synthesisers και mellotron. Ο O’Connor επίσης έπαιζε με μια ευρύτατη γκάμα κρουστών, μεταξύ των οποίων διάφορα είδη ντραμς, congas, bongos, κύμβαλα, ξυλόφωνο και βιμπράφωνο. Η πολύ προσεγμένη παραγωγή του Neil Richmond και η απήχηση που είχε το άλμπουμ έγιναν η αφορμή για να αρχίσει η μπάντα εκτενείς περιοδείες, χτίζοντας το όνομά της.   

Το προχωρημένο, όπως έλεγε και ο τίτλος του, Things to Come επανακυκλοφορεί με πλήρως αποκατεστημένο το πρωτότυπο artwork, έχοντας υποστεί re-mastered επεξεργασία από τα αυθεντικά master tapes της Gull. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει ως bonus track τη single μορφή του Metropolis, η οποία αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε ψηφιακό δίσκο. Ακόμα υπάρχει κείμενο του Malcolm Dome και αποκλειστικές συνεντεύξεις των Ken Elliott, Hugh Banton και Neil Richmond. Κύριες επιρροές του ήχου τους αποτελούν οι Yes, όπως μεταξύ άλλων γίνεται σαφώς αντιληπτό στα Metropolis και Old Dog Song, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με προπομπό το Ever So Lightly, αλλά και οι Genesis του The Lamb Lies Down on Broadway, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, κυρίως μέσω του πολύ καλού Fail to See.

 

 

Psi-Fi (1975)

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι Seventh Wave παίζοντας τα τραγούδια τους ως full band κατά τις περιοδείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αυξηθούν οι συμμετέχοντες στην ηχογράφηση του νέου δίσκου, αφού πλην του βασικού πυρήνα του συγκροτήματος, έπαιξαν οι άλλοι μουσικοί που αναφέρονται παραπάνω. Αυτό το γεγονός είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να μεταβληθεί μερικά και ο ήχος τους, παρά το ότι τις συνθέσεις υπέγραψε ο ίδιος ο Elliott, εξαιρουμένου μόνο του El Tooto, που το μοιράστηκε με το φίλο του τον Richmond, ο οποίος είναι κι εδώ υπεύθυνος για την παραγωγή του δίσκου. Το Psi-Fi ήταν λιγότερο progressive από το ντεμπούτο και περισσότερο space και psychedelic rock. Το επικό Manifestations μας επιβιβάζει σε διαστημόπλοιο κατά τα πρότυπα των Hawkwind, με τη συνοδεία καλής ψυχεδελικής space rock μελωδίας. Το Star Palace of the Sombre Warrior κλείνει το άλμπουμ διατηρώντας υψηλά τα στάνταρντ, βάζοντας στο «παιχνίδι» ποιούς άλλους; Φυσικά τους Yes, αλλά και τους Supertramp. Βέβαια, υπάρχει και η πιο εναλλακτική πλευρά του δίσκου, η οποία εκπροσωπείται αφενός από το Only the Beginning, που φλερτάρει και με τη reggae και αφετέρου από το El Tooto, που αναμειγνύει τις latin επιρροές του με την κληρονομιά του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Αρχικά και αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη Gull Records, ενώ τώρα επανακυκλοφορεί re-mastered μορφή του, επίσης από τα πρωτότυπα master tapes, με bonus tracks τις single εκδοχές των Manifestations και Only the Beginning (Part 1), που κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε cd. Σχετικά με τα στούντιο ηχογράφησης, το artwork, το κείμενο και τις συνεντεύξεις ισχύουν κι εδώ όσα ειπώθηκαν για το Things to Come.

 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα