Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 22:47

Συνέντευξη: The Road Miles

Written by 

Ένα συγκρότημα που κυκλοφόρησε δύο δουλειές μέσα στο 2015, θυμίζοντας παλιές εποχές της δισκογραφίας, ήταν οι Αθηναίοι The Road Miles. Ο Μιχάλης Κουρής βρήκε την ευκαιρία να τους ρωτήσει, μεταξύ άλλων, ποια άλλα στοιχεία τους είναι τόσο vintage όσο αυτό.

Η εύκολη πρώτη ερώτηση: Πώς προέκυψε το The Road Miles για όνομα του συγκροτήματος;

Μετά από κουβεντούλα, βάζοντας ως προτεραιότητα το όνομα να είναι σχετικό με την ατμόσφαιρα και την αισθητική που θέλουμε να υπηρετήσουμε. To ‘Road Miles’ είχε έντονο το στοιχείο του ταξιδιού, της φυγής και μας παραπέμπει σε ωραίες εικόνες αχανών λεωφόρων κάπου στη μέση του πουθενά.

Ήσσονος σημασίας βέβαια η ερώτηση, αλλά αναφέρεστε στο Gold And Shadows ως LP και όχι ως ΕΡ, κάτι που θα δικαιολογούταν από τον αριθμό των κομματιών και τη διάρκειά του.

Το Gold and Shadows το χαρακτηρίζουμε ως LP καθώς αποτελεί ένα ολοκληρωμένο concept, μια ιστορία που θέλουμε να πούμε μέσα από τα πέντε κομμάτια που το αποτελούν. Η διάρκειά του είναι τέτοια, ώστε όταν γραφτεί (κάποια στιγμή) σε βινύλιο, να χωράει με τις βέλτιστες προδιαγραφές για την καλύτερη ποιότητα ήχου από τα πρώτα αυλάκια μέχρι τα τελευταία κάθε πλευράς.

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να ηχογραφήσετε το άλμπουμ εντελώς αναλογικά - παίζοντας ζωντανά στο στούντιο και ηχογραφώντας σε μπομπίνα;

Το κάναμε πρώτη φορά στο ΕΡ μας, ‘Hues of Grit’ και μας άρεσε σαν εμπειρία αλλά και σαν αποτέλεσμα, καθώς νοιώσαμε ότι αυτό που βγάζουμε στις πρόβες και στα λάιβ μας αποτυπώνεται άμεσα στο ηχογραφημένο υλικό. Ο Αλεξ Μπόλπασης που μας έκανε την παραγωγή μας πρότεινε να πάμε ένα βήμα παραπέρα για το ‘Gold and Shadows’ και να γράψουμε σε μπομπίνα ωστε να εκμεταλλευτούμε την αναλογική της χροιά και το κάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη.


Ο ήχος σας, παρότι φυσικά heavy rock/blues στη βάση του, μπολιάζει τα ψυχεδελικά του στοιχεία με μία ανεπαίσθητη μυρωδιά goth rock, κάπως πιο έντονη π.χ. στο StoryOver. Τρέφετε κάποια συμπάθεια για το είδος ή πρόκειται για τυχαίο γεγονός;

Κάποιοι από μας έχουν περάσει και περνάνε αρκετό χρόνο βουτώντας στη gothic κουλτούρα τόσο όσον αφορά στη λογοτεχνία όσο και στη μουσική. Επίσης μεγάλη επιρροή είχε σε εμας και η αισθητική του King Dude, καθώς είδαμε αυτό το πάντρεμα αμερικάνικου ήχου/blues με μια απόκοσμη σκοτεινιά που μας άρεσε πολύ.

Ίσως η αναφορά στον William Blake και οι στίχοι στο ομώνυμο κομμάτι με οδήγησαν στην παραπάνω σκέψη. Ποια είδη λογοτεχνίας σας ελκύουν; Ακόμη πιο συγκεκριμένα, την ανάγνωση ποιού βιβλίου θα προτείνατε εσείς ως καλύτερη παράλληλη ή συμπληρωματική δραστηριότητα στον ακροατή του Gold And Shadows;

Καθώς είμαστε 5 διαφορετικοί άνθρωποι, θα λάβεις μια πολυποίκιλη απάντηση. Αν συγκεντρώσεις τις βιβλιοθήκες μας, θα βρεις beat λογοτεχνία, edgy μυθιστορήματα, επιστημονική και ηρωική φαντασία αλλά και νουβέλες τρόμου. Για παράλληλη ανάγνωση με το Gold and Shadows, θα προτείναμε είτε Kerouac, είτε σε εντελώς διαφορετικό στυλ, το Μαύρο Πύργο του Stephen King. Ενα post-apocalyptic western έπος με πολύ σκοτεινή αισθητική.

Αν όντως τα περί gothic έχουν μία βάση, ποιgothic album σας έχει συγκινήσει περισσότερο, αν πρέπει να διαλέξετε ένα;

King Woman – Doubt. Χαωτικές κιθάρες, απόκοσμη gothic αισθητική, φωνητικά που ταράζουν τον κόσμο σου. Ασχέτως εάν χαρακτηρίζεται experimental black από τους ίδιους τους King Woman, εμείς το θεωρούμε goth.

Βολικό φυσικά το ψηφιακό format, αλλά θεωρώ πως στον ήχο σας (και λόγω του τρόπου και του μέσου ηχογράφησης) θα ταίριαζε περισσότερο το βινύλιο. Έχετε κάποιο σχετικό πλάνο εν όψει; Ποιο είναι το αγαπημένο σας format για να ακούτε μουσική;

To αγαπημένο μας φορμάτ πλέον είναι και το πιο βολικό, το ψηφιακό. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος να ακούς μουσική παντού, είτε είσαι στο γραφείο είτε στο δρόμο είτε οπουδήποτε αλλού. Διανέμεται δωρέαν παγκοσμίως με μηδέν κόστος. Πλάνα για βινύλιο πάντα υπάρχουν, τα επεξεργαζόμαστε. Ο δίσκος ούτως η άλλως έχει ηχογραφηθεί με αυτές τις προδιαγραφές, όπως σωστά θεωρείς!

Μιας και ηχογραφήσατε το άλμπουμ σας ζωντανά, υποθέτω με ασφάλεια πως σας αρέσει να παίζετε live. Ποιο οραματίζεστε ως το ιδανικό σκηνικό για μια ζωντανή εμφάνισή σας;

Open air συναυλία, σε κάποιο ερημικό τοπίο. Σούρουπο, ημίφως από τον ήλιο που δύει και το φεγγάρι που αρχίζει να φαίνεται, ο κόσμος αραχτός με τα ποτά του και μια ωραία μυσταγωγική ατμόσφαιρα καθώς θα αρχίζουμε να απλώνουμε το εναρκτήριο ριφ του Demons, πρώτου κομματιού από το ‘Gold and Shadows’.

Λόγω του timing της εμφάνισής σας στο προσκήνιο και απλώς επειδή η φωνή σας ανήκει σε γυναίκα, λογικά δεν θα έχετε αποφύγει τους παραλληλισμούς με την (συγχωρήστε μου τον όρο, αλλά χάριν συνεννοήσεως) female-fronted heavy rock σκηνή του εξωτερικού, π.χ. Jess And The Ancient Ones, The DevilBlood, Jex Thoth και κυρίως με τους δημοφιλείς Blues Pills. Νιώθετε εσείς πως αυτοτοποθετείστε σε αυτό το πλαίσιο;

Δεν τους έχουμε αποφύγει όντως, αλλά δεν μας πειράζει κιόλας να μας συνδέουν με μπάντες που έχουν κάνει φανταστική πορεία! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν θεωρούμε ότι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία πέραν των φωνητικών. Προτιμούμε να αυτοτοποθετούμαστε σε ένα άλλο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει μπάντες σαν τους All Them Witches, τους Sleepy Sun και τους Black angels.

Παρακολουθείτε την ελληνική σκηνή, ανεξαρτήτως ύφους; Ποια σχήματα θα ξεχωρίζατε ως ελπιδοφόρα;

Ναι, φανατικά. Δεν θα βάλουμε τα γνωστά και μη εξαιρετέα «μεγαθήρια» της ελληνικής σκηνής στη λίστα μας παρόλα αυτά, γιατί έχουν ήδη φτάσει ψηλά! Ακολουθούν κάποιες σχετικά νέες μπάντες που θεωρούμε ότι θα απασχολήσουν πολύ κόσμο (κάποιες  το κάνουν ήδη): 

The Mound, One Man Drop, Whereswilder, Holy Monitor, Hearth, Void Droid, Naxatras, Cave Children.

Ο κύκλος του άλμπουμ συνεχίζεται με τη συναυλία-παρουσίασή του στο six d.o.g.s.. Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά από αυτό;

Πολλά ωραία λάιβ μέχρι το Πάσχα και να είμαστε ορεξάτοι να γράψουμε και άλλη μουσική! Βρείτε μας στο facebook για να ενημερώνεστε άμεσα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για το ερωτηματολόγιό μου! Θα σας δούμε και ζωντανά στις 30 του μηνός.

Εμείς ευχαριστούμε για το βήμα και τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις!  

 

Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα