Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 21:00

Συνέντευξη: Maplerun

Written by 

Οι Maplerun αποτελούν μία ιδιάζουσα περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα. Πέρα από την κίνησή τους στα ελληνικά συναυλιακά χωρικά ύδατα, κυνήγησαν σχεδόν από το ξεκίνημά τους την καθολική αναγνώριση, κερδίζοντας με το σπαθί τους gigs ανά την Ευρώπη μαζί με πασίγνωστες μπάντες, αλλά και μόνοι τους. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία αν το υλικό που παρουσίαζαν δεν ήταν αντάξιο των λόγων και των πράξεών τους. Το υλικό του τελευταίου τους άλμπουμ, Partykrasher, επιβεβαιώνει την ανοδική τους πορεία. H θέση τους ως support στην εκτενή ελληνική περιοδεία του Blaze Bayley μας έδωσε μία επιπρόσθετη αφορμή να τους αποσπάσουμε κάποιες πληροφορίες αναφορικά με την ως τώρα πορεία τους και φυσικά το Partykrasher.

 

Έχουν περάσει 5 χρόνια από το προηγούμενο άλμπουμ σας. Τι εμπειρίες αποκομίσατε μέσα σε αυτήν την πενταετία;

Ναι σωστά, το “Restless” κυκλοφόρησε το 2012. Απο τότε μέχρι τον Ιανουάριο του ‘15 που ηχογραφησαμε το “Partykrasher” περιοδεύσαμε αρκετές φορές στην Ευρώπη, συμμετείχαμε σε φεστιβάλ, γυρίσαμε διάφορα βίντεο και προετοιμάσαμε το υλικό για το καινούριο μας άλμπουμ. Ηταν μια πολύ παραγωγική περίοδος για την μπάντα γεμάτη εμπειρίες και μαθήματα για το μέλλον. Το επόμενο διάστημα που ακολούθησε απο τις ηχογραφήσεις μέχρι την τωρινή κυκλοφορία, μιξάραμε τον δίσκο και ασχοληθήκαμε με τα arts και τα videos που συνοδεύουν το “Partykrasher”.  Θέλαμε ο καινούριος δίσκος να είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε χωρίς εκπτώσεις σε αυτό που έχουμε φανταστεί - γι’ αυτό μας πήρε τόσο καιρό η προετοιμασία αλλά το καταφέραμε! 

Φαντάζομαι πως μία από τις εμπειρίες-κλειδιά της πορείας σας θα πρέπει να είναι η θέση σας ως support στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των Shadow Gallery, αν και είστε πιο “μοντέρνοι” σε ύφος. Θα θέλατε να αξιολογήσετε εσείς εκείνες τις ημέρες, με το πλεονέκτημα της χρονικής απόστασης;

Η περιοδεία στην Ευρώπη με τους Shadow Gallery είναι η πρώτη κανονική περιοδεία που συμμετείχαμε σαν μπάντα, εάν εξαιρέσουμε το mini tour που είχαμε κάνει στο Βέλγιο το 2009. Μάθαμε πολλά απο αυτή την εμπειρία – για την μουσική, για την σκηνική παρουσία, για τον επαγγελματισμό και για τους εαυτούς μας γενικότερα. Ηταν μοναδική εμπειρία και οι Shadow Gallery σαν άνθρωποι μας βοήθησαν πολύ σε όλα τα επίπεδα – το κυριότερο που μας έμαθαν είναι να αντιμετωπίζουμε όλα τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον δρόμο όλοι μαζί σαν ομάδα.

Ως έμπειρη πλέον live μπάντα με παραστάσεις από διάφορες χώρες, τι διαφορές βρίσκετε πως έχει το live κοινό στην Ελλάδα από το αντίστοιχο κοινό του εξωτερικού, π.χ. της Αγγλίας όπου βρισκόσαστε πέρυσι για headline tour;

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο το ελληνικό κοινό είναι το πιο θερμό που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα. Οχι πως στην Αγγλία, στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν είχαμε θερμή ανταπόκριση, αλλά όποτε παίζουμε στην Ελλάδα το θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη! Αυτή η ενέργεια που δεχόμαστε είναι ανεκτίμητη και κύριος παράγοντας για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε!

Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της ελληνικής σκηνής στο χώρο που κινείστε;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό η ροκ / μέταλ σκηνή της χώρας μας και οι αξιόλογες δουλειές είναι πια καθημερινό φαινόμενο, αν και στο δικό μας μυαλό λόγω της ευκολίας του διαδικτύου έχουν εξαλειφθεί τα “σύνορα” και όλες οι μπάντες αγωνίζονται πια σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρούμε ότι η δύσκολη εποχή που περνάμε σαν χώρα ενισχύει τους καλλιτέχνες – όχι οικονομικά και διαδικαστικά αλλά όσον αφορά την τροφή για σκέψη και δημιουργία. Η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ο επαγγελματισμός που χαρακτηρίζει τις δουλειές των εγχώριων γκρούπ – επαγγελματικές παραγωγές σε ηχητικό, εικαστικό και conceptual επίπεδο. Σαφώς και μερικές δουλειές είναι υπερεκτιμημένες και χτίζονται μόνο και μόνο από το συνεχόμενο promotion – αλλά αυτό συμβαίνει παντού, ακόμα και με τεράστια ονόματα του εξωτερικού τα οποία συντηρούνται από το συνεχόμενο promotion χωρίς πια να έχουν κάτι ενδιαφέρον να δώσουν.   

Ο νέος σας δίσκος βρίσκεται ήδη στην κυκλοφορία. Ποια είναι αυτή τη φορά η μουσική σας πρόταση;

Θεωρώ ότι η καινούρια μας κυκλοφορία “Partykrasher” είναι ό,τι πιο καλό έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα - ηχητικά και συνθετικά. 10 τραγούδια ακριβώς έτσι όπως τα είχαμε φανταστεί. Τι και αν αναγκαστικά αφήσαμε μερικά εκτός του άλμπουμ; Αυτά τα 10 που επιλέξαμε δίνουν ξεκάθαρα στον ακροατή να καταλάβει τις διαθέσεις μας. Πιο σκληρός και αληθινός ήχος σε σχέση με το παρελθόν, στο concept του “Partykrasher”. Από την μεριά μας κάναμε ό,τι καλύτερο – από εδώ και πέρα το κοινό θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.  

Προφανώς η ανορθογραφία στον τίτλο του δίσκου είναι ηθελημένη. Τι θέλετε να δηλώσετε με το K τοποθετημένο αντί του ορθού C;

Για κάποιο λόγο πιστεύουμε ότι του ταιριάζει πιο πολύ! Είναι ανορθόδοξο όπως και εμείς!  Οπως είπαμε και πρίν, αυτή την φορά θέλαμε να κάνουμε τα πάντα όπως ακριβώς τα φανταστήκαμε χωρίς εκπτώσεις. Και τώρα που το σκέφτομαι, είδες; Σου κίνησε το ενδιαφέρον αυτό το Κ!

Ένα σκασμένο μπαλόνι και μία βελόνα καταλαμβάνουν το εξώφυλλο του δίσκου. Ποιο είναι το προφίλ του Partykrasher, όπως τον έχετε στο νου σας;

To artwork του άλμπουμ είναι ιδέα και δημιουργία του μοναδικού καλλιτέχνη και φίλου, Μάνθου Στεργίου (Tardive Dyskinesia, Mansterdesign). Για εμάς, κατάφερε να απεικονίσει όλο το concept του “Partykrasher” με μία απλή και minimal εικόνα και είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα.

Εν έτει 2017, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι με ανησυχίες είναι να προσπαθήσουμε να χαλάσουμε αυτό το παράλογο party που έχει στηθεί εις βάρος της κοινής λογικής και των αδύναμων, θυμίζοντας στον κόσμο ότι το να διαφωνεί είναι όχι μόνο δικαίωμα του, αλλά και υποχρέωση για τις γενιές που ακολουθούν. Η πλειοψηφία των τραγουδιών που αποτελούν το “Partykrasher” ακολουθεί το εξής concept: “Party music with anti party meaning. Cause their lives matter...WAKE THE FUCK UP”                                          

Δεν είναι εξ ολοκλήρου concept άλμπουμ μιας και τα τραγούδια γράφτηκαν αυθόρμητα χωρίς κάποιο γνώμονα – ο τίτλος και τα artworks προέκυψαν στην πορεία. Τα τραγούδια που δεν ακολουθούν αυτό το concept είναι εμπνευσμένα απο προσωπικές εμπειρίες και πραγματεύονται στοιχεία της καθημερινότητας όπως την μάστιγα της κατάθλιψης, το bullying, την ερωτική απογοήτευση και άλλα τέτοια όμορφα! Αυτή την φορά από το πρίσμα του ανθρώπου που αποφασίζει να μην παραμείνει αμέτοχος, κάνοντας το αδύνατο δυνατόν για να αλλάξει αυτά που τον οδηγούν στην καταστροφή, ξεκινώντας από τον εαυτό του. Θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά track by track και να εξηγήσουμε ακριβώς τι είχαμε στο μυαλό μας, αλλά προτιμούμε να αφήσουμε τον ακροατή να κάνει την δική του μετάφραση και να ταξιδέψει με τα τραγούδια μας όπου και όπως αυτός θέλει.

Τι σημαίνει για εσάς να έχει ασχοληθεί με το νέο σας άλμπουμ ο David Bottrill, παραγωγός, μεταξύ άλλων, των κατά γενική ομολογία επιδραστικότερων δίσκων των Tool; Τι κέρδος πιστεύετε πως είχατε από τη δουλειά μαζί του;

Είναι απο τα ομορφότερα γεγονότα που έχουμε βιώσει απο την αρχή της μπάντας μέχρι σήμερα. Οταν ήρθε αυτό το mail, που έλεγε οτι του αρέσει το demo μας και ενδιαφέρεται να έρθει στην Ελλάδα για να μας ηχογραφήσει δεν πιστεύαμε αυτό που διαβάζαμε. Οταν βέβαια ήρθε και δουλεύαμε απο το πρωί έως το βράδυ σαν ρομπότ καταλάβαμε οτι είναι ωραία τα λόγια και οι ιστορίες αλλά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς σκληρή δουλειά. Είμαστε πολύ περήφανοι που δουλέψαμε με τον David και που μέσα απο αυτή την διαδικασία αποκτήσαμε ένα φίλο που ενδιαφέρεται για την μπάντα μας. Και σε αυτή την περίπτωση μάθαμε πολλά πράγματα – για την σύνθεση των κομματιών, για την διαδικασία της ηχογράφησης, τρελές ιστορίες απο μπάντες με τις οποίες έχει συνεργαστεί και πολλά άλλα!

Το Partykrasher ακολουθεί τον τόνο της εποχής και κυκλοφορεί και σε βινύλιο, πέρα από CD. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω στο δίλημμα “CD ή βινύλιο”;

Σωστά! Το άλμπουμ κυκλοφορεί και σε βινύλιο απο τις 25 Μαϊου. Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει κάποιο δίλημμα – μερικοί προτιμούν το βινύλιο και μερικοί το CD. Η προσωπική μου άποψη (αν και CDάκιας!) είναι ότι στην δική μας περίπτωση το βινύλιο έχει πιο ζεστό ήχο μιας και καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων. Γενικότερα η διαδικασία που ο ακροατής ακούει το βινύλιο του επιτρέπει να συνδεθεί καλύτερα με αυτό που ακούει, μιας και δεν είναι κολλημένος σε μια οθόνη, ούτε μέσα σε ένα αυτοκίνητο. 

Το προηγούμενό σας άλμπουμ κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά μαζί με το Metal Hammer του μήνα. Πώς είχε προκύψει αυτό και πώς σας φαίνεται σαν κίνηση τώρα που έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα;

Το 2012 είχαμε την τιμή να κυκλοφορήσουμε το άλμπουμ μας “Restless” με το Metal Hammer. Θυμάμαι είχαμε παέι στα γραφεία των παιδιών και συζητούσαμε με τον Κώστα Χρονόπουλο για το τότε ακυκλοφόρητο άλμπουμ, όπου και μας πρότεινε να το κυκλοφορήσουμε μαζί τους. Μέχρι και σήμερα είναι μεγάλη μας τιμή αυτή η συνεργασία, αφού απο πολύ μικροί αγοράζαμε το περιοδικό και θαυμάζαμε το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζουν την μουσική που μας εκφράζει. 

Θα παίζετε ως support σε όλη την ελληνική περιοδεία του Blaze Bayley. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις συναυλίες, αλλά και από αυτήν την προσωπικότητα;

Είναι μεγάλη μας τιμή που μας δίνεται η ευκαιρία να περιοδεύσουμε μαζί με τον θρυλικό Blaze Bayley! Πέρα απο την καριέρα του ως μουσικός, μόνο και μόνο το γεγονός οτι συνεχίζει ακόμα να χαρίζει μουσική στον κόσμο είναι μεγάλο κίνητρο για εμας προσωπικά αλλα και για αυτό που κάνουμε. Τώρα όσον αφορά τις συναλίες, πάντα περνάμε πολύ όμορφα παίζοντας στην επαρχία! 

Μερικές απο τις πόλεις που θα περιοδεύσουμε τις έχουμε ήδη επισκευθεί στο παρελθόν και έχουμε κάνει πολύ όμορφες γνωριμίες. Ανυπομονούμε να δούμε τις αντιδράσεις του κοινού για το καινούριο μας άλμπουμ "Partykrasher"!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας! Οι τελευταίες λέξεις ανήκουν σε εσάς.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και το ενδιαφέρον! Θα έχουμε την τιμή να εμφανιστούμε ως support στο Tour του Blaze Bayley (30 Μαίου – 9 Ιουνίου) που θα περάσει απο 11 ελληνικές πόλεις - σας περιμένουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις για να συμμετάσχετε μαζί μας στο Partykrash:)

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα