Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 22:00

Συνέντευξη Tango With Lions (Κατερίνα Παπαχρήστου): "Χρειάζομαι να ανακαλύπτω πάντα διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς μου, νέα όρια, νέες διεξόδους"

Written by 

Πέντε χρόνια μετά το A Long Walk οι Tango With Lions επέστρεψαν στην δισκογραφία με το ολοκαίνουριο The Light. Ευκαιρίας δοθείσης, το Soundgaze μίλησε με "ψυχή" του γκρουπ Κατερίνα Παπαχρήστου, μεταξύ άλλων, για τη διαδικασία δημουργίας του νέου δίσκου, τα ατελείωτα youtube views του In a Bar, την πρό myspace εποχή καθώς και τη θέση των γυναικών (και όχι μόνο) στη σύγχρονη κοινωνία. 

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος με τίτλο The Light. Στα αυτιά μου, ο τίτλος δεν ακούγεται τόσο περιγραφικός του περιεχομένου, καθώς, χάρη στην ακουστική φύση του υλικού, αφήνετε μεν πλέον να περάσει σαφώς περισσότερο φωςστις συνθέσεις σας, αλλά αυτές κατά πλειοψηφία παραμένουν εσωστρεφείς και μελαγχολικές. Ποια είναι η αίσθηση που επιθυμείτε να αφήσει το άλμπουμ στους ακροατές;

Το “The Light” δεν είναι ακουστικός δίσκος, συνυπάρχουν αρκετά στοιχεία στα κομμάτια, διαφορετικά όργανα και ηλεκτρικές εξάρσεις. Ο τίτλος είναι διφορούμενος επίσης, αν ακούσει κανείς το ομώνυμο κομμάτι που στην πραγματικότητα λέει “you can’t see the light”. Ωστόσο,  ονομάστηκε “The Light” επειδή ο δίσκος δημιουργήθηκε μέσα από μια ταραχώδη περίοδο, αρκετά τυραννική και σκοτεινή, και η μόνη “έμμονη” σκέψη ήταν “πρέπει να ξαναβγείς στο φως”. Μεταξύ αισιοδοξίας, ή μάλλον προσπάθειας για αισιοδοξία, και σκοταδιού, υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, εξού και η κυκλοθυμία του άλμπουμ. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση ήθελα να διατηρήσω στον δίσκο.

Υποθέτω πως οι Tango With Lions συνεχίζουν να αποτελούν ένα προσωπικό σου όχημα. Πρόσφατα συζητούσα με φίλους για εσάς και διαπιστώσαμε πως το A Long Walk κυκλοφόρησε 5 ολόκληρα χρόνια πριν. Πού οφείλεται αυτή η χρονική απόσταση - ήταν συνειδητή ή προέκυψε;

Και τα δύο, κατά κάποιον τρόπο. Μετά την κυκλοφορία του “A Long Walk” κάποιες προσωπικές καταστάσεις δεν μου άφησαν ιδιαίτερο χώρο για δημιουργία, οπότε αποφάσισα να πάρω τον χρόνο μου. Από το 2015 άρχισα να δημιουργώ το δίσκο, κρατώντας ιδέες και έχοντας μια καλύτερη εικόνα του τι θα ήθελα να συμβεί στο άλμπουμ. Το “The Light” ολοκληρώθηκε προς τα τέλη του 2017, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την περάτωση ενός δίσκου, δεδομένης της όλης διαδικασίας που ακολουθεί τη δημιουργία. Η αναμονή άξιζε, γιατί δουλέψαμε πολύ έντονα και πολύ αρμονικά με τον μπασίστα και παραγωγό Θοδωρή Ζευκιλή.

Σε ποια αγαπημένα ακούσματα ανέτρεξες για να πετύχεις τον ήχο του The Light;

Όταν γράφω μουσική δεν ακούω σχεδόν καθόλου μουσική! Περισσότερο διαβάζω βιβλία και βλέπω ή ξαναβλέπω ταινίες και μου αρέσει να μετακινούμαι πολύ, να ταξιδεύω με την πρώτη ευκαιρία.

Τι σχέση έχει το κομμάτι The Go Betweens (ένα από τα αγαπημένα μου στο δίσκο) με την ομώνυμη μπάντα;

Καμία! “The Go-Between” είναι τίτλος βιβλίου του L.P. Hartley που εκδόθηκε το 1953. Έζησα μια ιστορία παρόμοια με αυτήν του βιβλίου, πριν από χρόνια, και το -s στο τέλος είναι για όλους του “go-betweens” της ιστορίας αυτής…

Σε ενδιαφέρουν άλλες μορφές τέχνης ώστε να συνδυάσεις με τη μουσική σου; Το πολύ γουστόζικο layout του 1ου CD π.χ. δείχνει μία σχετική εικαστική κλίση.

Ναι, με ενδιαφέρουν κι άλλες μορφές τέχνης. Είχα από παιδί πολύ στενή σχέση με την ζωγραφική - είχα επιχειρήσει να μπω στην Καλών Τεχνών παλιότερα - με ενδιαφέρει πολύ η φωτογραφία και πρόσφατα άρχισα να κάνω πράξη την αγάπη μου για τον χορό. Έχω την αίσθηση πως η δημιουργία δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, ή ίσως για μένα γίνεται βαρετή όταν είναι μονοδιάστατη. Χρειάζομαι να ανακαλύπτω πάντα διαφορετικές πτυχές της δημιουργικότητάς μου, νέα όρια, νέες διεξόδους που θα με κάνουν να αναστοχαστώ τους λόγους για τους οποίους γράφω μουσική.

Πριν ενάμιση περίπου χρόνο, με αφορμή ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, έβαλα στο youtube τη μουσική σας για να εμπνευστώ (κλασική διαδικασία) και παρατήρησα ξανά τον τεράστιο αριθμό views που είχαν τα youtube videos του In A Bar (πάνω από 16 εκατομμύρια τότε). Η ενημέρωση της πληροφορίας είναι πως πλέον τα βίντεο έχουν συνολικά πάνω από 32 εκατομμύρια θεάσεις! Μάλιστα κάποια από αυτά περιλαμβάνουν ισπανόφωνη και τούρκικη μετάφραση των στίχων, ενώ εντόπισα και κάποια (ανεπίσημα φαντάζομαι) remix! Πώς νιώθεις για τη διαχρονική αποδοχή αυτού του τραγουδιού, που προφανώς έχει σημαδέψει πολύ κόσμο (συμπεριλαμβανόμενου και του γράφοντος, αν μου επιτρέπεις); Έχει μεταφραστεί άραγε και σε πωλήσεις, φυσικών ή ψηφιακών αντιτύπων;

Είναι πολύ ωραία αίσθηση να έχεις γράψει ένα κομμάτι που ταξιδεύει τόσο πολύ, γιατί στην πραγματικότητα, ο μουσικός ακριβώς αυτό έχει ανάγκη: να εκτεθεί, να δώσει το “παρών”, να δημιουργήσει κάτι που θα του επιτρέψει να επικοινωνήσει με τον κόσμο για να μοιραστεί κάποιο συναίσθημα. Οι πωλήσεις σαφώς είναι μέρος αυτού, γιατί τα views συμβάλλουν στην αναγνώριση και αποδοχή ενός μουσικού.

Συμμετείχες πριν κάποιο καιρό στο soundtrack των Αισθηματιών, της τελευταίας ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, χαρίζοντας μία υπέροχη ερμηνεία στο Απόψε Θέλω Παρέα του The Boy. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Πολύ απλά, θα έλεγα. Μου τηλεφώνησε ο Αλέξανδρος, μου το πρότεινε, το άκουσα και συμφωνήσαμε να το κάνουμε μαζί, με μεγάλη μου χαρά.

Κατερίνα, ανήκεις στη γενιά που μεγάλωσε και δικτυώθηκε μουσικά μέσω της πλατφόρμας του Myspace. Πώς βλέπεις τα πράγματα τώρα σε σχέση με εκείνη την, τόσο παλιά πλέον, εποχή;

Η αλήθεια είναι ότι έχω ζήσει και την προ myspace εποχή, γιατί παίζω σε μπάντες από μικρή. Τότε ήταν ακόμα πιο ωραία! Τώρα υπάρχει διαθέσιμη πολλή πληροφορία, όχι μόνο μουσικά. Τα πράγματα περνάνε από μπροστά μας και φεύγουν σε δευτερόλεπτα. Οι μουσικοί έχουν λιγότερη δουλειά να κάνουν σε δικτύωση (μέσω ίντερνετ, αν το ψάξεις σωστά, μπορείς να προωθήσεις πολύ καλά τη δουλειά σου), από την άλλη όμως υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για να ξεχωρίσεις πραγματικά, μέσα σ’ αυτή την υπερπληροφόρηση, και συχνά χάνονται οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μουσικών.

Ο κόσμος που γνωρίσαμε κάποτε δέχεται συνεχείς αναταράξεις τα τελευταία χρόνια. Βρίσκεσαι στην αισιόδοξη ή στην απαισιόδοξη πλευρά για το τι μέλλει γενέσθαι;

Δεν μπορώ να αποφασίσω, ούτε και να δώσω σύντομη απάντηση εδώ. Ο κόσμος που γνωρίσαμε κάποτε προετοίμαζε αυτά που βιώνουμε σήμερα. Στον κόσμο (όχι όπως τον ζούμε εμείς) συμβαίνουν τερατώδη πράγματα, κοινωνικά και πολιτικά. Στον δικό μας κόσμο επίσης συμβαίνουν ακραία πράγματα. Είναι πολύ νωρίς για να αισιοδοξούμε και πολύ κρίμα που αναγκαζόμαστε να απαισιοδοξούμε.

Ως γυναίκα που δραστηριοποιείται πολύ έντονα ως αυτόφωτη μονάδα στα μουσικά πράγματα της χώρας, πώς βλέπεις την ολοένα αυξανόμενη προσπάθεια να ισχυροποιηθεί η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Ποια είναι η θέση σου για το κίνημα #metoo;

Εννοείται πως τη βλέπω πολύ θετικά, όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για όλες τις έμφυλες ταυτότητες. Φαίνεται πως αρκετοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα, αλλά χρειάζεται προσοχή: ο σεξισμός είναι κρυμμένος σε βαθύτερες κοινωνικές δομές και αντιλήψεις και δυστυχώς ανατροφοδοτείται, γι’ αυτό και βλέπουμε ανθρώπους που πιστεύουν πως δεν κάνουν διακρίσεις, στην πραγματικότητα όμως εκδηλώνουν σεξιστικές συμπεριφορές. Το κίνημα #metoo είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους επειδή η σεξουαλική παρενόχληση είναι τραυματική και δύσκολα μοιράζεται σαν εμπειρία. Ειδικά σε κοινωνίες όπου η σεξουαλική παρενόχληση και η ψυχολογική βία είναι ο κανόνας.

Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

Ευχαριστώ!

 

*Οι Tango With Lions αυτή την Πέμπτη (1η Μαρτίου) θα εμφανιστούν στη Γιάφκα στην Πάτρα, περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ερωτήσεις: Μιχάλης Κουρής

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου


Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα