Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 14:58

Συνέντευξη Whores.: Το παρελθόν είναι ο πρόλογος

Written by 

Πάντα αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις οι μετακλήσεις Αμερικανικών συγκροτημάτων της νεότερης γενιάς του σκληρού ήχου στη χώρα μας. Οι Whores. από την Atlanta υπηρετούν εδω και 8 χρόνια τον noise/sludge ήχο, ξεκινώντας από τους Jesus Lizard και καταλήγοντας στους Melvins (αν θεωρήσουμε πως οι Melvins, αυτοί οι μάστορες του χαμαιλεοντισμού, αποτελούν άκρο!). Η επερχόμενη έλευσή τους στην Αθήνα θα τους φέρει στις 4 Οκτωβρίου στο Κύτταρο και ο Μιχάλης Κουρής άδραξε τη ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στον ιθύνοντα νου της μπάντας, Christian Lembach. Όπως θα διαπιστώσετε, οι απαντήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον ασχολείται με τη μουσική ως όλον.

 

Γεια σας από την Ελλάδα! Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε στη χώρα μας. Ποιες "φήμες" για την Ελλάδα και τους Έλληνες οπαδούς θα θέλατε να επιβεβαιώσετε όταν θα έρθετε εδώ για μας;

Ευχαριστώ! Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι και θεωρούμε τιμή μας που θα παίξουμε στην Αθήνα! Δεν έχω ακούσει "φήμες" για την Ελλάδα ή τους ανθρώπους από την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε!

 

Είστε μια σχετικά νέα μπάντα αλλά ήδη προηγείται η φήμη ότι οι συναυλίες σας είναι "συντριπτικές". Τι παραδίδετε στη σκηνή στους ανθρώπους που έρχονται να σας δουν;

Ευχαριστώ ξανά, φίλε μου. Παίζουμε σε κάθε συναυλία, σαν είναι η τελευταία που θα παίξουμε ποτέ. Δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο. Δεν είμαι σίγουρος για το τι παραδίδουμε, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα παίξουμε με όλα τα ψυχικά μας αποθέματα. Ποτέ δεν υπάρχει κάτι μεσοβέζικο σε αυτή τη μπάντα.

 

Το τελευταίο σας άλμπουμ, Gold, βγήκε πριν από δύο χρόνια. Ποια ήταν η αντιμετώπισή του από τους οπαδούς και τον ειδικό Τύπο;

Ειλικρινά, ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Συνεχώς βρίσκεται κάποιος που μας λέει πόσα σημαίνει ο δίσκος γι 'αυτούς, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας.

Όσο για τον Τύπο ...

#10 Best Metal record - Rolling Stone

#1 Top Metal Albums - Metalsucks

#1 Top Ten Releases - Heavy Planet

#1 Best of - Shiny Grey Monotone

#6 Top Albums - Invisible Oranges

#2 Top Ten Albums - Riot Nerd

#2 Top 40 Albums - All The Time I Was Listening

#10 Top Ten Rock Albums - The Rock Savages Podcast

#7 Best Albums - Slavestate

#2 Top 10 Records - Protonic Reversal

#8 Best of - Obey The Riff

#8 GOTR Awards - Grind On The Road

#6 Album of the Year - Attention Please

#4 Best of - Metal Cock Radio

#9 Top 10 - Metal Insider

"Best Albums" (five out of five stars) - Signaal/Ruis

"Most Promising Artist" - Camuz Musique Montréal

"Ten Artists You Need To Know" - Rolling Stone

"11 Metal Choruses That Will Get Stuck In Your Head All Day" - Alternative Press

"Best of: Metal" - Apple Music

"Top 20 Best Noise/Post-Punk & Goth Albums" - Music & Riots Magazine

 

Πριν από μερικά χρόνια, κυκλοφορήσατε ένα split single με τους Rabbits όπου διασκευάζετε The Cure! Όντας ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα (τους είδα και στο Hyde Park τον Ιούλιο), θα ήθελα να μάθω την ιδέα πίσω από αυτή την κυκλοφορία και πώς διαλέξατε να διασκευάσετε το Jumping Someone Else’s Train.

Πάντα ήμουν τεράστιος οπαδός των Cure, μαζί με μπάντες όπως Bauhaus, Joy Division, The Birthday Party, PIL κλπ. Όταν ο Josh από τους Rabbits μας ρώτησε αν θέλαμε να κάνουμε ένα split single, ανταλλάσσαμε ιδέες για να κάνουμε κάτι σαν θεματικό split και έτσι πρότεινα την ιδέα. Περιορίσαμε τα κομμάτια στα In Between Days, Boys Don’t Cry (το οποίο είχα διασκευάσει και με την μπάντα που είχα στο γυμνάσιο!), Killing an Arab, Close To Me και Jumping Someone Else’s Train. Όταν επιβραδύναμε το Jumping..., είχαμε την αίσθηση πως έτσι έπρεπε να γίνει σωστά.

 

Τώρα που έχει περάσει κάποιος καιρός από το πρώτο σας EP, νιώθετε ότι θα αλλάζατε οτιδήποτε στα άλμπουμ σας αν μπορούσατε;

Τίποτα. Το παρελθόν είναι ο πρόλογος, σύμφωνα με τον Chaucer. Συνεχίζω να σκέφτομαι τον επόμενο δίσκο.

 

Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα όσον αφορά όχι τόσο τη δημιουργική αλλά κυρίως την "επιχειρηματική" πλευρά της μουσικής σας; Πώς αντιμετωπίσατε τους διανομείς, τις εταιρείες κ.λπ.; Είναι αυτό μια εργασία πλήρους απασχόλησης για σας;

Έχω μάθει πολλά τα τελευταία χρόνια. Κυρίως ότι δεν μπορώ να πιστέψω τίποτα που λένε οι άνθρωποι μέχρι να συμβεί πραγματικά - χα χα χα χα χα! Οι άνθρωποι σε αυτήν την δουλειά αρέσκονται στο να μιλάνε. Υπάρχουν χιλιάδες μπάντες που περιμένουν να πάρουν τη θέση μας.

Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερό μπορώ για να παραμείνω ευγνώμων, αλλά είμαι επίσης πολύ επιφυλακτικός για να μην με εκμεταλλευτούν. Δεν μπορώ ποτέ να περιμένω κανείς να νοιαστεί για αυτή τη μπάντα όσο και εγώ. Απλά δεν είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να παραμείνω αναμεμειγμένος στην επιχειρηματική πλευρά της υπόθεσης. Κάθε φορά που έχουμε μια νέα ευκαιρία ή είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιον μέρος της ομάδας μας, αναρωτιέμαι: "Τι μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς;" Εάν η απάντηση είναι “τίποτα”, τότε συνεχίζουμε. Αν κάποιος θέλει ένα κομμάτι από αυτό που κάνουμε, τότε πρέπει να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα από ό, τι πριν αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί. Εμείς με το ζόρι τη βγάζουμε όπως είναι η κατάσταση!

Είναι ταλαιπωρία και μόνο ότι το συζητάμε. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κανείς από αυτό. Από την άλλη, δεν θα ένιωθα όμορφα να ζούσα με κάποιον άλλον τρόπο. Είναι στο αίμα μου και για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο.

 

Το πρώτο σας πλήρες άλμπουμ κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια. Μέχρι τότε βγάζατε μονάχα εκδόσεις μικρότερης κλίμακας (EPs, split singles). Να υποθέσω ότι προτιμάτε τη μορφή του EP από αυτή του άλμπουμ;

Όχι, απλώς κυκλοφορουμε μόνο πράγματα που αξίζει να κυκλοφορήσουν. Εργαζόμαστε τώρα πάνω στο νέο δίσκο.

 

Τα εξώφυλλα που χρησιμοποιείτε στις κυκλοφορίες σας περιέχουν πάντα απλοϊκές, αλλά πολύ δυνατές εικόνες. Έχετε το λογότυπό σας (μεγάλο) και μόνο ένα στοιχείο στο κέντρο - μέχρι τώρα ένα όπλο, μια φωτιά (φτιαγμένη από πολλά σπίρτα, ΟΚ) και πρόσφατα στο Gold έναν κάδο απορριμμάτων. Ποιο μήνυμα θέλετε να μεταφέρετε με τα εξώφυλλά σας;

Λατρεύω τα εξώφυλλα σε όλες τις κυκλοφορίες μας. Σκόπιμα έχουμε το λογότυπό μας να ξεπερνάει τα περιθώρια των εξωφύλλλων. Η συνέπεια είναι σημαντική. Λατρεύω επίσης την μεμονωμένη εικόνα, καθώς σχετίζεται με τον τίτλο του άλμπουμ, ή σε μερικές περιπτώσεις με τους στίχους ενός από τα τραγούδια. Έχω ήδη την ιδέα για το εξώφυλλο του επερχόμενου δίσκου.

Προσπαθώ να μην πιέσω οποιαδήποτε προσωπική αφήγηση σχετικά με τα εξώφυλλά μας. Μου αρέσουν το κοινό να ερμηνεύει το εξώφυλλο όπως κρίνει κατάλληλο. Μόλις απελευθερωθεί κάτι στον κόσμο, δεν είναι δικό μου. Για μένα, το να λέω στους ανθρώπους πώς να ερμηνεύουν τα πράγματα φαίνεται να αντιτίθεται ουσιαστικά στην ίδια την ιδέα της τέχνης. Μπορώ να σας πω τι σημαίνει για μένα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.

 

Το όνομα της μπάντας θεωρείται επίσης προκλητικό. Θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι είχατε προβλήματα στο παρελθόν. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για αυτό λίγο, καθώς και να εξηγήσετε την στιλιστική τελεία στο τέλος του ονόματος.

Το όνομα προκαλεί προβλήματα εάν παρερμηνεύεται, κάτι που συμβαίνει συχνά. Ο κόσμος χρησιμοποιεί όλους μας. Είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε και να πουλήσουμε τους εαυτούς μας και τις ζωές μας για λιγότερο από όσο αξίζουμε. Οι άνθρωποι στην εξουσία μας χειρίζονται, μας χρησιμοποιούν και μας καταχρώνται. Δεν βλέπω να βελτιώνεται ποτέ η κατάσταση, όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούν τα χρήματα πάνω από όλα.

Στις αρχές η τελεία ξεκίνησε ως στιλιστικό τερτίπι, ξέρεις. Μου άρεσε ακριβώς όπως φαινόταν. Τώρα το βλέπω λίγο διαφορετικά. Αισθάνομαι ότι μια τελεία έχει την αίσθηση ότι δεν ζητάει συγγνώμη για τίποτα και μου αρέσει αυτό. Αυτό είναι αυτό που είναι και δεν χρειαζόμαστε άδεια.

 

Ακούτε μουσικές άλλων συγκροτημάτων; Ποιες κυκλοφορίες του 2018 μέχρι τώρα θα λέγατε πως είναι οι καλύτερες της χρονιάς;

Ακούω τόνους μουσικής. Όσον αφορά φέτος, αγαπώ τους νέους δίσκους των Bummer και των Tongue Party, μαζί με το νέο από Idles και το EP των Dead Now. Έχω ακούσει επίσης τους νέους δισκους των Iceage, Hot Feeds και Dead Cross. Πρωταρχικά είμαι οπαδός. Πάντα θα είμαι.

 

Θόρυβος ή μελωδία; Πάθος ή τεχνική; Ποιες μπάντες πιστεύετε ότι επηρέασαν τον ήχο σας;

Θα μπορούσαμε να μιλάμε γι 'αυτό όλη την ημέρα! Μου αρέσει και ο θόρυβος και η μελωδία. Το πάθος σίγουρα πάνω από την τεχνική.

Όσον αφορά τις επιρροές, μου αρέσουν τα πάντα από τον Nick Drake και τους Godspeed You! Black Emperor ως τους The Locust και τους Slayer. Θα μπορούσα κυριολεκτικά να μιλάω συνέχεια για αυτά.

Επίτρεψέ μου να το πω κάπως έτσι: Προτιμώ μια σκόπιμα ηλίθια μουσική από έξυπνους ανθρώπους από μία ψεύτικη έξυπνη μουσική, η οποία γίνεται από σαφώς ηλίθιους.

 

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου! Για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνέντευξη, ποιες είναι οι μελλοντικές κινήσεις των Whores;

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, Μιχάλη! Αφού ολοκληρώσουμε την επερχόμενη ευρωπαϊκή μας περιοδεία, θα επικεντρωθούμε στο νέο άλμπουμ κατά 100%. Έχουμε περάσει τα τελευταία δύο χρόνια παίζοντας ζωντανά ασταμάτητα. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο στούντιο.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα