Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 11:40

Συνέντευξη Μονοκόκαλο: το Μονοκόκαλο προέκυψε από συμπράξεις, τόσο συναυλιακές όσο και σε στούντιο, από συζητήσεις και κοινούς προβληματισμούς

Written by 

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ ξεκινάει αυτή την Παρασκευή (5/10) στην πόλη (στο Gagarin 205) με line up που "φιλοξενεί" τέσσερα εγχώρια σχήματα: Sigmataf, Τεφλόν, Αγόριαστονήλιο και Αστρογόνο. Το Soundgaze απευθύνθηκε στους διοργανωτές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις.

 

Καλησπέρα! Πρέπει να ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις μας από τη δική σας αρχή. Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί και, βεβαίως, τι είναι τελικά το Μονοκόκαλο;

Καλησπέρα! Η ιδέα πίσω από το Μονοκόκαλο προέκυψε από συμπράξεις, τόσο συναυλιακές όσο και σε στούντιο, από συζητήσεις και κοινούς προβληματισμούς. Η αφορμή ήταν η κινητοποίηση δυο μουσικών που αλυσιδωτά κινητοποίησε το Gagarin 205 και, στη συνέχεια, όλο και περισσότερους μουσικούς και συγκροτήματα. Τελικά, μαζευτήκαμε περίπου 20 συγκροτήματα και δημιουργοί, ένας συναυλιακός χώρος και διάφορες ομάδες που συντηρούν site, ραδιοφωνικούς σταθμούς και λοιπά μέσα. Η προσπάθεια συντονίζεται από κάποιους μουσικούς, αλλά θέλουμε σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο συμμετοχική.

 

Το “πείραμα σε εξέλιξη”, όπως γράφετε στη σελίδα σας στο Facebook, προς ποια κατεύθυνση θα επιθυμούσατε να πάει;

Υπάρχουν πολλοί στόχοι, που διατυπώνονται σταδιακά. Όσο εμπλουτίζεται η ομάδα, τόσο περισσότεροι και υψηλότεροι είναι. Στην αρχική φάση υπήρχε η ανάγκη να συστηθούμε και να "ανακαλυφθούμε" μεταξύ μας. Όσο γίνεται πιο συλλογική η προσπάθεια, τόσο τελικά διαμορφώνεται και μια πρόταση σχετικά με το που θέλουμε να πάει και πως. Γιατί σίγουρα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Μονοκόκαλου είναι και ο τρόπος που συμβαίνει. Από κει και πέρα, ίσως υπάρχει ένα πιο φιλόδοξο όραμα. Αυτό της δημιουργίας μια σκηνής (ή και πολλών σκηνών) μέσα από αυτό το εγχείρημα.

 

Το Gagarin 205 φιλοξενεί την πρώτη έκδοση του Μονοκόκαλου ως live οντότητα. Πώς επιλέχτηκαν οι συμμετέχοντες σε αυτό;

Δεν υπάρχουν ακριβώς κριτήρια συμμετοχής. Εντάξει, είναι προφανές ότι μιλάμε για ελληνόγλωσσα συγκροτήματα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι αφού σε πρώτη φάση άρχισε καθένας από τους συμμετέχοντες να απευθύνεται στον κύκλο του, προσεγγίστηκαν συγκροτήματα και δημιουργοί που γράφουν μουσική με βάση τα ακούσματά τους, χωρίς ιδιαίτερα εμπορικά χαρακτηριστικά, που το προσπαθούν μόνοι τους, ανεξάρτητα κ.ο.κ.
Ύστερα, αφού διαμορφώθηκε ο αρχικός πυρήνας και έγινε κάλεσμα συμμετοχών, ίσως είχε δοθεί κάποιο στίγμα, γιατί και οι μουσικοί που ανταποκρίθηκαν είχαν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Πλέον, έχοντας φτάσει αυτό τον αριθμό συμμετοχών, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διστακτικότητα να ανοιχτούμε περισσότερο, αφού για να πραγματοποιηθούν 5-6 μονοκόκαλα, ώστε να εμφανιστούν οι ήδη συμμετέχοντες, θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν δυο χρόνια.
Όλα αυτά βέβαια, είναι υπό εξερεύνηση. Αυτή είναι η ουσία αυτής της προσπάθειας, άλλωστε. Όσο εμπλουτίζεται θα αναζητούμε τους τρόπους να προχωρήσουμε, μπορεί να διαμορφωθούν κριτήρια, πιθανότατα όχι, μπορεί να αυξηθεί η συχνότητα, μπορεί να βρεθούν άλλες φόρμες. Μένει να το ανακαλύψουμε.

 

Πώς βλέπετε την ελληνόφωνη εναλλακτική σκηνή στη σύγχρονη εποχή, από πλευράς ποσότητας συγκροτημάτων/καλλιτεχνών και ποιότητας έργου;

Η ποιότητα του έργου είναι παγίδα. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για υποκειμενικό γούστο. Ούτε υπάρχει κάποια ομοφωνία στην ομάδα για το τι είναι καλή μουσική, πόσο μάλλον, ποιοτική, ούτε υπάρχει κάποια απαίτηση να συμφωνήσουμε σε αυτό, ούτε να αρέσουν όλα τα σχήματα που συμμετέχουν σε όλους όσους συμμετέχουν. Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για όλους όσους εκτίθενται γράφοντας μουσική και τραγούδια και παρουσιάζοντάς τα δισκογραφικά ή σε συναυλίες.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, σίγουρα λόγω των διαφορετικών εργαλείων της εποχής, και κυρίως του ίντερνετ, φτάνουν στα αυτιά μας συγκλονιστικά πολλές δουλειές.

Όμως, αυτό μπορεί να συνέβαινε πάντα και να μην υπήρχαν τα κανάλια να φτάσουν σε εμάς. Ίσως, πλέον, η ενασχόληση με τη μουσική γίνεται πιο οργανωμένα και με πιο ψηλά standard.

 

Θεωρείτε πως υπάρχουν διαφορές μεταξύ ελληνόφωνων και αγγλόφωνων συγκροτημάτων, εκτός βέβαια από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν;

Από την πλευρά των συγκροτημάτων, μάλλον όχι. Από τη σκοπιά της συναυλιακής πραγματικότητας και της δισκογραφικής, όμως, σίγουρα τα ελληνόγλωσσα σχήματα έχουν αρκετά περιορισμένη πρόσβαση στα «πράγματα». Ελάχιστες φορές έχουμε δει ελληνόγλωσο σχήμα σε line up μεγάλου φεστιβάλ, εκεί που τελικά εμφανίζονται τα συγκροτήματα που ακούμε και μας επηρρεάζουν, σπανίως δημοφιλείς ελληνόγλωσσοι δημιουργοί στηρίζουν και συμπράτουν με τους αντίστοιχους νεότερους ή λιγότερο δημοφιλείς δημιουργούς και, τα τελευταία χρόνια, στο χώρο του ευρύτερου ροκ, υπάρχουν πολύ λιγότερες ελληνόγλωσσες κυκλοφορίες. Κατά τα άλλα είναι ζήτημα γούστου.
Κάποιοι εκφράζονται μέσω της γλώσσας που μιλούν καθημερινά και της γλώσσας που σκέφτονται, δεδομένης της δυσκολίας να «ταιριάξει» με πιο δυτικότροπες μουσικές, κάποιοι άλλοι εκφράζονται εξίσου καλά με αγγλικούς στίχους ή επιλέγουν να εκφραστούν «απλότερα», αν μπορεί να πεις κάποιος κάτι τέτοιο, χάνοντας ίσως λίγη από την απεύθυνση.
Και κάποιοι απολαμβάνουν ως ακροατές την αμεσότητα των στίχων στη μητρική τους και άλλους τους ξενίζει. Άλλοι, ειλικρινά, απολαμβάνουν μια πιο διεθνή γλώσσα. Όλοι μουσική γράφουν και παίζουν και, εν προκειμένω, με στίχους.

 

Πώς “ψυχολογείτε” τη στάση και τις μουσικές ανάγκες του κοινού τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον εγχώριο εναλλακτικό ήχο;

Αυτό, πραγματικά, δεν «ψυχολογείται», αλλά ούτε είναι στους στόχους μας. Το κοινό του εναλλακτικού ήχου ή/και του ανεξάρτητου ή/και του underground, ίσως είναι εξ ορισμού μη προβλέψιμο. Τουλάχιστον από εμάς που ψάχνουμε τους όρους αυτής ακριβώς της επικοινωνίας μεταξύ ημών και αυτού.

 

Ποιους καλλιτέχνες ή μουσικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ξεχωρίζετε από τις τελευταίες φουρνιές;

Σαν Μονοκόκαλο, ξεχωρίζουμε τις μπάντες που τελικά το διαμορφώνουν. Τώρα, προσωπικά ο καθένας μας, είναι μια εκτός θέματος ιστορία.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας! Εν κατακλείδι, ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον όσο αφορά το Μονοκόκαλο;

Το άμεσο μέλλον, μετά το αμεσότατο της Παρασκευής που θα δούμε στην πράξη αυτό που ξεκινάμε να στήνουμε, περιλαμβάνει την οργάνωση του μονοκόκαλο #2 που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ελπίζουμε να προκύψουν ιδέες για τον τρόπο που θα λειτουργεί το μονοκόκαλο, πιο συγκεκριμένοι στόχοι, συνεργασίες και καινούριες μουσικές.

Εμείς σας ευχαριστούμε κι ελπίζουμε να σας δούμε την Παρασκευή.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα