Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 21:00

Thievery Corporation – Treasures from the Temple (ESL, 2018)

Written by 

Εδώ και κάμποσα χρόνια, τουλάχιστον από το The Cosmic Game και μετά, η μουσική των Thievery Corporation δεν είναι δυνατό να μη σου φέρει στο νου μαγευτικές καλοκαιρινές εικόνες και χαλαρωτικές αποδράσεις σε αγαπημένα μέρη. Κι αν δεν τη λες τόσο σοφιστικέ όσο εκείνη που έφτιαξαν στα τρία πρώτα άλμπουμ τους, σίγουρα μπορείς να την πεις classy και πολύχρωμη.

Το πολύ αγαπημένο και στη χώρα μας ντουέτο από τη Washington των Rob Garza και Eric Hilton στο Treasures from the Temple ακολουθεί την επιτυχημένη των τελευταίων δίσκων του συνταγή, δηλαδή τα chillout, laidback και reggae ηχοτοπία, με συμμετοχές παλιών γνώριμων guest vocalists. Οι περισσότεροι, άλλωστε, γνωρίζετε καλά ότι το μυστικό της επιτυχίας των Garza και Hilton είναι ότι πρώτα απ’ όλα είναι παραγωγοί, δηλαδή γνώστες του μουσικού χάρτη που μπορούν να αναμειγνύουν επιτυχημένα διάφορα μουσικά είδη, οδηγώντας τα σε απολύτως αρμονική συνύπαρξη. Έτσι θα ακούσετε κι εδώ ηλεκτρονικούς ήχους, dub, reggae, bossa nova, hip hop, down-tempo ambient, island music, Indian classical, Middle Eastern και Brazilian.

Δύο από τις δώδεκα συνθέσεις του δίσκου, οι Letter to the Editor και Road Block, στις οποίες τραγουδά η πολλά υποσχόμενη Racquel Jones, είναι γνώριμες από το The Temple Of I & I. Εδώ όμως έχουμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε σε εναλλακτικά remixes, με την πρώτη να βγαίνει σαφώς καλύτερη μέσα από τις επιρροές των ήχων της Καραϊβικής. Κυριότεροι εκπρόσωποι της reggae είναι τα San San Rock, Destroy the Wicked και Waiting Too Long, όπου οι νότες που πλαισιώνουν τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Notch θυμίζουν τη λευκή reggae εκδοχή των Level 42. Το απολαυστικό Music to Make You Stagger έχει κάτι από την αρχοντιά του ήχου του  LTJ Bukem, ενώ το La Force de Melodie, μέσω των φωνητικών της LouLou Ghelichkhani βγάζει γλύκα και feel good αίσθηση που δε μπορεί να μη μας φέρει στο νου τη Dee C. Lee.

Αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες στιγμές του άλμπουμ είναι το Water Under the Bridge, όπου τα φωνητικά της Natalia Clavier κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις από τα τραγούδια της Grace Jones. Στον αγώνα για την άτυπη πρωτιά συμμετέχει και το Voyage Libre, όπου μέσα από down-tempo ρυθμούς συνυπάρχουν οι Orchestral Manoeuvres in the Dark, οι Stereolab, αλλά και κάποιες διακριτικές disco πινελιές. Το History είναι ένας φόρος τιμής στο μέγιστο Gil Scott-Heron, με τον Mr Lif να αφηγείται τα προβλήματα των μαύρων της Αμερικής.


Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα