Κυριακή, 06 Ιανουαρίου 2019 15:37

V/A – Big Gold Dreams - A Story of Scottish Independent Music 1977-1989 (Cherry Red Records, 2019)

Written by 

Ομολογώ ότι πρώτα υπήρξα φίλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σκωτίας, ιδιαιτέρως μετά από εκείνο το θρυλικό 3-2 με την Ολλανδία, και μετά φίλος της μουσικής που έπαιζαν τα συγκροτήματά της. Η ενιαία, μάλιστα, Βρετανική τους καταγωγή στέρησε από πολλούς τη δυνατότητα να πληροφορηθούν επακριβώς τη Σκοτσέζικη καταγωγή τους και να συνειδητοποιήσουν πόσα πολλά και σημαντικά γκρουπ προέρχονταν από τη χώρα των Gaels.

Η συλλογή Big Gold Dreams - Story of Scottish Independent Music 1977-1989 αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να καλύψει αρκετά κενά, παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά -γνωστά και μη- συγκροτήματα που ξεκίνησαν κυρίως από το Εδιμβούργο και άλλες πόλεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και κατά τη δεκαετία του ’80. Το όνομα της κυκλοφορίας δεν είναι άλλο από εκείνο του γνωστού single των Fire Engines, αλλά και του πρόσφατου ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση του Grant McPhee, που βγήκε και σε dvd. Αποτελείται από πέντε cd και ένα βιβλιαράκι εβδομήντα σελίδων με φωτογραφίες και παρουσιάσεις όλων των γκρουπ που συμμετέχουν από τους Grant McPhee, Neil Cooper και Tim Barr. Τα ενενήντα πέντε τραγούδια που βρίσκουμε σε αυτήν προέρχονται από διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε τις Creation, Egg, Sarah, Postcard, Zoom, 53rd & 3rd, Rational, Fast Product/Pop:Aural και Supreme International Editions. Ανάμεσα στα πολλά σημεία αναφοράς συναντάμε 45s από τους Johnny & The Self Abusers (τους μετέπειτα Simple Minds), Another Pretty Face (που εξελίχθηκαν σε The Waterboys), Fun 4 (που έγιναν Orange Juice) και P.V.C.2 (που ως Slik είχαν στη σύνθεσή τους τον Midge Ure).

Μια και πιάσαμε τα ονόματα, που στην προκειμένη περίπτωση όντως μιλάνε από μόνα τους, μπορούμε να τα κατατάξουμε σε κάποιες κατηγορίες. Διαβάζοντας τες όμως παρακάτω, μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα και ένα τεστ γνώσεων, σχετικά με το πόσα από τα συγκροτήματα αυτά γνωρίζατε ως προερχόμενα από τη Σκωτία.

Ξεκινάμε με τα «εύκολα» και γνωστά σε όλους. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τους Waterboys, Cocteau Twins, Simple Minds, The Jesus And Mary Chain, Primal Scream, Skids και Aztec Camera. Η επόμενη κατηγορία αφορά εξαιρετικά και καταξιωμένα σχήματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ανεξάρτητου ήχου της εποχής εκείνης, όπως οι μέγιστοι Biff Bang Pow!, The Revolving Paint Dream, Jasmine Minks, The Cateran, The Pastels, The Rezillos, Altered Images, Shop Assistants, Momus, Close Lobsters, Thomas Leer, The Soup Dragons, The Associates, The Vaselines, Fini Tribe, The Fizzbombs, Goodbye Mr. Mackenzie, BMX Bandits, Edwyn Collins, Del Amitri, Josef K και The Shamen. Τέλος, υπάρχουν και κάπως λιγότερο γνωστά γκρουπ, που συστήνονται με υπέροχα τραγούδια, όπως οι αγαπημένοι Fingerprintz, Visitors, Subs, Strawberry Switchblade, The Wake, Rote Kapelle, The Prats, Shake, Meat Whiplash The Primevals, The Styng Rites, Lowlife, The Motorcycle Boy και The Orchids.

Τώρα που έχετε μια πρώτη αντιπροσωπευτική εικόνα, μπορούμε να πούμε ότι η συλλογή αυτή δεν αποτελεί συνέχεια των φιλμ Big Gold Dream και Teenage Superstars, αφού δεν καλύπτει μόνο υλικό από τις εταιρείες Fast, Postcard και 53rdand 3rd, αλλά και όλα όσα ήδη έχουμε αναφέρει. Εδώ, λοιπόν, παρουσιάζεται αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της ανεξάρτητης Σκωτσέζικης μουσικής, που πορευόταν πλάι στην έκρηξη του punk και ήρθε επισήμως στο Εδιμβούργο στις 7 Μαϊου του 1977 με τη συναυλία των Clash στο Playhouse. Η εποχή των Alex Harvey και The Bay City Rollers έμοιαζε πλήρως παρωχημένη και η νέα μόδα ή, έστω, αντι-μόδα μόλις άρχιζε να δηλώνει παρούσα.

Στον πρώτο δίσκο, που εντάσσεται στην πρώτη περίοδο του χρονικού διαστήματος που καλύπτει η συλλογή, παρουσιάζεται, ως επί το πλείστον, η punk εκδοχή της Σκωτίας, που είχε μεν την ενέργεια του αντίστοιχου ήχου του Λονδίνου, χωρίς όμως να εντάσσεται κυριολεκτικά σε αυτόν, υιοθετώντας μια λιγότερο «ακραία» στάση. Στο δεύτερο δίσκο αντιλαμβάνεται κανείς με την είσοδο των 80s τη μεταστροφή από τους σκληρούς ήχους σε καινούργιους, επηρεασμένους από τους Neu!, τους Silver Apples, αλλά και τη funk και τη soul. Το νέο ρεύμα έφερνε στις τοπικές δισκογραφικές εταιρείες και συγκροτήματα εκτός των «συνόρων», όπως στη Fast Product τους The Mekons, The Human League και Gang of Four. Ο τρίτος δίσκος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υλικό λίγο - πολύ επηρεασμένο από την έμπνευση του Robin Guthrie και της Liz Fraser, οι οποίοι ως Cocteau Twins μάγεψαν όλη τη δεκαετία του ’80, συμβάλλοντας τα μέγιστα, ώστε το 1982 να καταχωρηθεί ως η χρονιά που σχηματίστηκαν τα περισσότερα συγκροτήματα στη Σκωτία. Ο τέταρτος δίσκος εκπροσωπεί τη γενιά των συγκροτημάτων της κασέτας C86, με μπροστάρηδες τους Primal Scream και λοιπούς εκπροσώπους τους Soup Dragons, The Pastels, The Shop Assistants, Close Lobsters και τους Mackenzies. Τέλος, ο πέμπτος φιλοξενεί πολλά από τα συγκροτήματα που βρήκαν δημιουργική και μη στέγη στο Columbia Hotel, στη Bayswater Road του Λονδίνου και επηρεάστηκαν από τη νέα dj κουλτούρα.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα