Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 13:38

Howe Gelb – Gathered (Fire Records, 2019)

Written by 

Η «νέα αρχή» έγινε, ουσιαστικά, με το Future Standards. Βλέπετε, οι αναφορές στα πρώιμα gospel και στη rhythm and blues του Sno Angel Like You δεν ήταν δυνατό να μας είχαν προδιαθέσει για αυτή τη μεταστροφή. Αν και στην περίπτωση του πανούργου μουσικά πρώην ηγέτη των Giant Sand και διαμορφωτή της alt-country, τίποτα απολύτως δε θα μπορούσε με βεβαιότητα να προβλεφθεί. Στο δίσκο αυτόν η jazz έβρισκε τη συγγένειά της με την Americana, με τον Howe να επιθυμεί διακαώς να φτιάξει διαχρονικά τραγούδια, ακολουθώντας τη συνταγή κορυφαίων δημιουργών και ερμηνευτών, όπως των Thelonious Monk, Burt Bacharach, Cole Porter, Chet Baker, Julie London και Billie Holiday. Επειδή όμως ήταν έξυπνος και γνώριζε πως τέτοιες συγκρίσεις μόνο εις βάρος του μπορούσαν να αποβούν, πέρα από το φιλτράρισμα μέσα από τους ήχους της ερήμου, έβαλε στα τραγούδια του κάτι από την αισθητική του Nick Cave του Leonard Cohen και του Gavin Friday. Ύστερα ήρθε το μάλλον αναμενόμενο Further Standards (για το οποίο είχαμε γράψει εδώ), που ουσιαστικά, είναι further reading πάνω στα προηγούμενα, με δύο από τις δεκαέξι καινούργιες συνθέσεις και τη Lonna Kelley και πάλι παρούσα και αναβαθμισμένη.

Η απερίγραπτη μαγεία της παλιομοδίτικης jazz, αναμειγμένη με laidback και ambient ατμόσφαιρα καμπαρέ, πλέον μοιάζει οικεία. Το Gathered αποτελεί ένα ακόμα τρανό παράδειγμα της συνεισφοράς του Gelb στην πατροπαράδοτη Αμερικανική μπαλάντα, που βασίζεται στη διακριτική μελαγχολία, η οποία δεν έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιας συνηθισμένης ερωτικής απογοήτευσης, αλλά ως παράμετρος της ρομαντικής σιγαλιάς της ερήμου.

Ο αποκαλούμενος Sinatra της ερήμου με το Gathered, που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένα αντίτυπα χρυσού βινυλίου, σε μαύρο βινύλιο και σε cd, συνεχίζει να κινείται στο πλαίσιο των πρόσφατων παραπάνω δεδομένων. Το πιάνο έχει το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με τα έγχορδα να ακολουθούν κατά πόδας. Με το εισαγωγικό On The Fence αρχίζει η ιστορία ακριβώς από το σημείο στο οποίο είχε σταματήσει, δηλαδή από τον παμμέγιστο Chet Baker. Μαλιστα, αυτή τη φορά ο Gelb παίρνει μαζί του τη δεκαπεντάχρονη  κόρη του Talula, η οποία τραγουδά το Moon River, προσπαθώντας να σηκώσει το βάρος της κληρονομιάς των Bessie Smith, Edith Piaf και Ella Fitzgerald. Με τη βοήθεια του Fernando Vacas ηχογραφήθηκε στην Cordoba η διασκευή του Thousand Kisses Deep του Leonard Cohen, στην οποία συμμετέχει ο Matt Ward. Από την άλλη, λίγο πιο ψηλά, στη Γαλλία, η Anna Karina τραγούδησε το Not the End of the World σε παραγωγή του David Aron-Brunetiére, ενώ λίγο πιο ανατολικά, στην Κοπεγχάγη, η Kira Skov ερμήνευσε το Presumptuous. Οι συμμετοχές ολοκληρώνονται στο πρόσωπο της Pieta Brown, που τραγούδησε τη φερώνυμη συνθεση του δίσκου. Κατά τα άλλα, ο Howe αφηγείται και ονειρεύεται ταυτόχρονα, με χαρακτηριστικότερη στιγμή τα Anna και All You Need to Know.

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα